Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a condamnat dur atitudinea manifestata de banci dupa criza financiara, int-un interviu acordat cotidianului german Welt am Sonntag, care va fi publicat duminica, relateaza AFP.

"Ar fi disparut toate daca nu le-am fi salvat. Acest lucru este limpede pentru noi", spune presedintele BCE.

Din acest motiv, spune Trichet, nu putem intelege cum au putut bancile sa creada ca pot continua sa actioneze de aceeasi maniera in care au procedat inainte de falimentul bancii americane Lehman Brothers, in 2008, care a dat semnalul declansarii crizei financiare mondiale.

Indemnizatiile si bonusurile excesive, total deconectate de economia reala, sunt incompatibile cu valorile noastre fundamentale din prezent, a avertizat el.

Statele europene au cazut de acord joi asupra unei taxari suplimentare a bancilor, pentru a le determina astfel sa suporte o parte din factura crizei.

De asemenea, europenii vor incearca sa promoveze, la reuniunea G20 care va avea loc la Toronto, in perioada 26 - 27 iunie, o alta prevedere, care vizeaza tranzactiile pe pietele financiare.