Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a anuntat ca proiectul de buget pe care il va prezenta marti in Parlament va include o taxa asupra bancilor, in conformitate cu promisiunile facute dupa alegerile din mai, relateaza AFP.

"Toate elementele societatii trebuie sa contribuie" la reducerea deficitului public si "voi cere bancilor sa plateasca o contributie" a declarat ministrul, duminica, intr-un interviu acordat BBC One.

Introducerea unei astfel de taxe, a carei modalitate concreta de aplicare nu a fost inca precizata, figureaza in programul de guvernare al coalitiei formate de conservatori si liberal-democrati, dupa alegerile legislative din 6 mai.

Noul premier, David Cameron, s-a angajat sa impuna o astfel de taxa chiar si in lipsa unui acord international asupra acestei probleme, in conditiile in care predecesorul sau, Gordon Brown, a refuzat o actiune unilaterala.

Potrivit presei, o astfel de taxa, care ar urma sa fie impusa asupra cifrei de afaceri a bancilor, ar putea aduce venituri la buget de unu pana la 3 miliarde de lire sterline pe an (1,2 - 3,6 miliarde de euro).

Osborne a refuzat sa precizeze ce alte masuri vor fi anuntate in proiectul de buget, dar a confirmat ca va fi un mix de reduceri de cheltuieli publice si de majorari de impozite.