Banca Nationala a Elvetiei a decis sa continue politica monetara expansionista, sa mentina dobanda cheie si sa continue interventiile in piata ca sa domoleasca aprecierea francului. Ingrijorarile autoritatii de politica monetara din Elvetia vin de pe segmentul creditelor ipotecare. Esenta discursului oficialilor BNS e aceeasi ca si evolutia echipei la Campionatul Mondial. Pana aici e ok, dar nu stim ce urmeaza, par a spune sefii Bancii Centrale elvetiene.

Economia va creste in 2010, dar nu mai mult de 2%. Conditii de ridicare a dobanzii cheie nu sunt pentru moment, dar aceasta situatie nu va dura mai mult de 3 ani, spune presedintele BNS, Philipp Hildebrand.

Exista inca riscul deflatiei, chiar daca e mai mic decat anul trecut. Optimismul insa nu mai e acelasi cu cel de anul trecut. Criza din Europa (de fapt starea proasta a finantelor publice europene) le da de gandit elvetienilor. “Vom merge pana la capat pentru a salva stabilitatea preturilor”, a adaugat Philipp Hildebrand. Si cand vine vorba despre stabilitatea preturilor, toti se uita la cursul francului. De cateva saptamani, BNS se lupta ca sa franeze aprecierea monedei nationale. Corodarea valorii euro afecteaza direct exporturile elvetienilor iar planurile de austeritate aduc ingrijorari suplimentare.

Rezervele valutare ale Elvetiei erau de 95 miliarde de franci in decembrie 2009. De atunci, nivelul lor a crescut pana la 230 miliarde de franci, gratie interventiilor in piata ale Bancii Centrale.

Un alt punct sensibil al discursurilor oficiale ale BNS au fost cele legate de soarta sistemului bancar. UBS sau Credit Suisse par in continuare prea mari ca sa fie lasate sa cada, in ochii BNS. Argumentul bancherilor centrali? Pai bilanturile celor doua institutii bancare depaseau de patru ori PIB-ul Elvetiei. Cum sa le pui piedica? Dar cum sa nu belesti ochii cat cepele, ca nu cumva ceva rau sa li se intample.

Cat despre creditele ipotecare, al caror volum a crescut considerabil, vicepresedintele Thomas Jordan a atras atentia ca unele banci elvetiene (cumuland 25% cota de piata) par a nu fi inteles riscurile la care se expun apasand pedala acestui tip de imprumuturi.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.