21 iunie, ziua din care bancile sunt obligate sa reduca comisionul de rambursare anticipata

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 21 iunie 2010, 12:57 Economie | Finanţe & Bănci


Ordonanta de Urgenta nr 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede, printre altele, limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, a intrat in vigoare luni, 21 iunie. Astfel, prevederile actului normativ se vor aplica incepand de luni tuturor contractelor de credit nou incheiate de banci, in vreme ce contractele aflate in derulare vor fi modificate de institutiile de credit in maxim 90 de zile.

Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale, potrivit Ordonantei de Urgenta.

Ordonanta se aplica si contractelor de leasing ce au prevedere expresa pentru transferul dreptului de proprietate. In cazul acestor contracte, prevederile legate de comisionul de rambursare anticipata se aplica dupa o perioada de 12 luni de la incheierea contractului.

Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat pentru HotNews.ro ca bancile romanesti vor implementa toate prevederile cuprinse in acest act normativ. "Stiu ca toate bancile sunt foarte corecte cand vine vorba de respectarea legislatiei", a declarat presedintele ARB.

Principalele modificari legislative:
 • Se va interzice perceperea comisionului de analiza a dosarului de credit, in cazul in care creditul nu se acorda, precum si perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la credit
 • Consumatorul poate renunta la un contract de credit in termen de 14 zile de la semnarea contractului, prin transmiterea unei notificari adresata bancii, fara sa dea explicatii
 • Se interzice semnarea de contracte de credit in locurile de vanzare a bunurilor si serviciilor destinate la finantare prin respectivele credite
 • Informatiile privind conditiile de creditare oferite trebuie furnizate clientului cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului
 • In cazul cresterii cu mai mult de 15% a valorii creditului dupa incheierea contractului trebuie reactualizate informatiile financiare despre debitor si reverificata bonitatea acestuia.

Comisioane pentru rambursarea anticipata

 • In cazul in care dobanda cereditului este variabila, calculata sub o formula de calcul ca in exemplu EURIBOR/LIBOR/BUBOR + MARJA, se interzice existenta unui comision de rambursare anticipata.
 • In cazul in care dobanda este fixa comisionul nu poate fi mai mare de 1% daca rambursarea se efectueaza dupa un an de la acordarea creditului sau de maximum 0,5% in cazul in care rambursarea se efectueaza pana la un an.
 • Ordonanta reglementeaza conditiile in care finantatorul poate cesiona creditul unei altei institutii financiare. Realizarea cesiunii se efectueaza prin transmiterea unei notificari consumatorului in termen de 10 zile de la semnarea contractului de cesiune. Notificarea va cuprinde instructiuni privind noul finantator, modul de corespondenta cu acesta si modul de achitare a sumelor datorate.
 • Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru: comision de administrare credit, comision de rambursare anticipata dupa caz, comision de penalizare pentru intarzierea la plata si comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16210 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Dreptul de retragere (Luni, 21 iunie 2010, 13:14)

  bogdan [anonim]

  se exercita nu numai print-o simpla notificare ci si prin plata creditului tras catre creditor si a dobanzii aferente pentru perioada respectiva. Returnarea creditului si a dobanzii se face in max. 30 de zile de la expedierea notificarii de retragere. Partea cu returnarea se cam uita din comunicatele de presa.
 • +1 (1 vot)    
  Aplicare prevederi ordonanta (Luni, 21 iunie 2010, 13:24)

  Robert [anonim]

  Am trecut azi pe la banca la care am un credit pe care doresc sa-l refinantez, implicit sa-l rambursez anticipat si mi s-a spus ca banca are o "perioada de gratie" de 90 zile in care sa faca aplicarea prevederilor legale referitoare la comision, prin urmare eu ar trebui sa platesc comisionul conform contractului meu de credit vechi. Sunt sau nu "mintit" de banca, deoarece maxim 90 de zile pentru mine inseamna cu totul altceva?
  • +1 (1 vot)    
   pai ce nu e clar? (Luni, 21 iunie 2010, 13:48)

   george [anonim] i-a raspuns lui Robert

   Banca ta are 90 de zile incepand de azi la dispozitie pentru a-ti modifica vechiul contract. Prin urmare, daca vrei sa platesti azi sau maine sau poimine, o sa platesti si comisionul. pentru ca nu s-a actualizat contractul tau ubca. Cel mai sigur, nu ai sa-l patesti peste 90 de zile.
   • +2 (2 voturi)    
    nu e clar (Luni, 21 iunie 2010, 13:55)

    Vanatoru [utilizator] i-a raspuns lui george

    Bancile tb sa respecte legea. Modificarea contractului este ceruta ptr ca altfel acesta ar deveni nul fiind in contradictie cu legea.

    Legea a intrat azi in vigoare deci implicit comisioanele tb sa fie cum scrie in lege indiferent daca ai semnat sau nu noul contract.

    Cum sa fie un contract mai presus de lege ? E aberant ce zici....
   • +4 (4 voturi)    
    Legea e valabila ori ba (Luni, 21 iunie 2010, 14:15)

    Robert [anonim] i-a raspuns lui george

    Ca daca e valabila mi se pare firesc ca eu sa pot cere modificarea contractului in conformitate cu noile prevederi in decursul celor 90 de zile, pe care banca le are la dipozitie pentru a modifica "TOATE" contractele. Pai ce o sa stea cu 6000000 de contracte nemodificate 89 de zile si-n ziua 90 se vor actualiza toate. Mie mi se pare ca bancile au probleme in continuare cu o notiune - respectul pentru client.
    • +2 (2 voturi)    
     si bancile fac o analiza inainte.... (Luni, 21 iunie 2010, 14:37)

     Cornel [anonim] i-a raspuns lui Robert

     Nu o sa stea cu toate cele 6 milioane de contracte 89 de zile.... o sa analizeze cine are potential de ranbursare anticipata si cine e prea sarac sa aplice pentru un nou credit de refinantare de la concurenta. Cei din prima categorie sunt prea putini asa ca doar ei o sa astepte 89 de zile, pana binevoieste bancherul sa modifice contractul. Ceilalti, cuminti si siguri pot sa primeasca "facilitatea" chiar de azi, ca si asa nu au cum rambursa anticipat. ;)
     Din pacate asa e Romanica, tzara tuturor posibilitatilor a shmecherilor si a baietilor destepti.
  • +3 (3 voturi)    
   se aplica (Luni, 21 iunie 2010, 14:19)

   C. Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Robert

   Prevederile OUG 50/2010 se aplica de astazi, banca trebuie sa va permita rambursarea creditului in noile conditii. Inregistrati la banca o notificare de rambursare (specificati cf. OUG 50/2010 si un termen scurt) si cereti o rezolutie. Daca primiti un raspuns negativ, depuneti imediat o sesizare la comisariatul regional pentru protectia consumatorului, la care atasati raspunsul bancii.
   Atentie, OUG 50/2010 este deja luata in discutie in parlament, la insistentele bancilor care doresc sa anuleze rapid prevederile ce exced directivei europene (in esenta, bancile incearca sa limiteze reglementarile doar la creditele de consum noi).
  • +2 (2 voturi)    
   ESTI MINTIT (Luni, 21 iunie 2010, 17:51)

   Iuliana [anonim] i-a raspuns lui Robert

   esti mintit clar de banca! legea se aplica de azi 21 iunie 2010. e alta poveste ca sunt obligate sa schimbe contractele in maxim 90 zile, dar daca tu vrei sa rambursezi azi, trebuie sa respecte oug 50/2010.
 • +2 (2 voturi)    
  Legea este valabila de astazi! (Luni, 21 iunie 2010, 14:02)

  Silviu [anonim]

  Nu va lasati pacaliti de banci, legea (OUG 50/2010) este valabila de astazi.

  Am fost si eu dimineata la banca la care am creditul pentru a solicita rambursarea anticipata fara comision pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila, dar mi-au spus ca inca nu sunt gata normele, ca textul de lege nu prevede clar acest lucru. MINCIUNI ! M-am consultat si cu un avocat si daca pana la sfarsitul saptamanii nu imi accepta rambursarea le fac reclmatie la OPC si ii dau si in judectata.

  Ordonanta spune clar la Art 68

  Nu se solicita o compensatie pentru rambursarea anticipata in niciunul dintre urmatoarele cazuri:
  ....
  c) rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa.
  Iata ce spune insusi Directorul OPC:


  "Noi ne dam seama ca modificarile nu pot fi facute peste noapte. Dar creditorii sa nu inteleaga ca au la dispozitie 90 de zile si abia dupa aceea trebuie sa micsoreze comisioanele. Nu. Aceste actiuni intra in vigoare imediat. Ca le trebuie timp sa scrie si aceasta expresie in text, asta e alta problema", spune Mihail Meiu, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
  • +1 (1 vot)    
   OPC - diferente de interpretare (Luni, 21 iunie 2010, 15:08)

   Robert [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   Se pare ca parerea D-lui Mihai Meiu nu este unanim acceptata de colegii sai de la OPC. In urma discutiei mele cu banca am sunat la oficiul OPC regional si stupoare! am primit aceeasi explicatie cu perioada de gratie acordata bancilor. Mi s-a spus ca nu am garantia scutirii de comision decat dupa 90 de zile. Sunt in continuare derutat: care este pozitia OPC? Pot oare sa ma adresesz lor daca ma consider inselat de banca.
   • +1 (1 vot)    
    o posibila rezolvare (Marţi, 22 iunie 2010, 19:47)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui Robert

    pai soliciti modificarea contractului azi si miine rambursezi fara comision.
 • 0 (2 voturi)    
  credite in derulare ... (Luni, 21 iunie 2010, 15:02)

  George [anonim]

  Conform OUG bancile au timp 90 de zile sa emita acte aditionale la contracte. Eu inteleg din OUG ca pana atunci comisionul de rambursare anticipata ramane in picioare. Asa sunt legile la noi, interpretabile... daca cineva se pricepe mai bine sa-mi spuna si mie conform carui articol comisionul nu s-ar plati pana atunci? Pentru creditele noi este clar, dar pentru cele in derulare... Dumnezeu cu mila ! Doresc sa rambursez anticipat si pun pariu ca banca mea va comenta... si-mi trebuie ceva argumente...
  Ceea ce zice Silviu mai sus este corect, dar e foarte important de cand ... si nu ma iau dupa ce zice directorul OPC ci dupa lege ...
 • +2 (2 voturi)    
  OUG 50/2010 (Luni, 21 iunie 2010, 16:01)

  C. Ionescu [anonim]

  "Art. 94. – Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Art. 95. - (1) Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."

  Legea e in vigoare, bancile au 90 zile sa actualizeze contractele. Ceea ce inseamna ca daca un client are initiativa de a rambursa astazi creditul, chiar daca in contract se prevede comision de rambursare anticipata (peste valoarea prevazuta in oug 50), respectiva prevedere din contract este contrara legii si nula de drept.
  Ca sa beneficiati de prevederile OUG 50 inainte ca parlamentul sa restranga prevederile (si asta se poate intampla relativ repede, inainte de terminarea sesiunii parlamentare), procedati astfel:
  - notificati in scris banca privind rambursarea anticipata in conditiile OUG 50/2010 (depuneti notificare la registratura cu nr inregistrare sau trimiteti scrisoare cu confirmare de primire); orice cerere depusa in perioada de valabilitate a legii beneficiaza de prevederile favorabile, chiar daca se solutioneaza mai tarziu, cand eventual legea nu mai e in vigoare
  - in caz de refuz (nu acceptati decat o rezolutie scrisa, nu vorbe) depuneti sesizare la comisariatul regional pentru protectia consumatorului si/sau actionati banca in instanta (de obicei banca incearca sa ajunga rapid la o intelegere)
 • +2 (2 voturi)    
  Comision de risc VolksBank (Luni, 21 iunie 2010, 16:31)

  Niggerson [utilizator]

  stie cineva ceva de comisionul de risc de la VB ? mi se pare abuziv si nu se incadreaza in cele 4 comisoane enumarate ca fiind cele ce o sa ramana.
  • 0 (0 voturi)    
   ref com risc (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:16)

   cristina [anonim] i-a raspuns lui Niggerson

   Conform ordonantei oug tb sa scoata comisionul de risc, incat este perceput ilegal.
  • 0 (0 voturi)    
   comision de risc (Luni, 5 iulie 2010, 12:46)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Niggerson

   am sunat azi la volksbank, in leg cu comisionul de risc.
   mi-au zis ca inca nu s-a luat nici o hotarare cu privire la cr, si ca o sa primim notificare acasa.
   oricum, eu nu mai am de gand sa-l platesc, ei vor trimite notificarea , cel mai probabil dupa 3 luni.
   iar atunci, probabil vor baga com. de administrare credit, sau altceva , tot ca sa nu piarda.
   vor face in avantajul lor
 • +2 (2 voturi)    
  he he ... volksbank (Luni, 21 iunie 2010, 17:06)

  laryssa [anonim]

  cei de la Volksbank sustineau ca OUG 50 nu este "inca oficiala" astazi de dimineata cand m-am interesat eu, si probabil ca nici n-o s-o considere "oficiala" prea curand.

  cred ca mai avem de asteptat :(
  • +1 (1 vot)    
   actualizare contract (Luni, 21 iunie 2010, 19:20)

   uman [anonim] i-a raspuns lui laryssa

   eu inteleg ca banca are 90 de zile sa pregateasca actele aditionale, de ce nu vi l-ar face deci pe loc in momentul in care doriti sa platiti anticipat?
   exact cum s-a mai spus - doar nu or sa astepte pana in a 90-a zi? ca totusi doar notificarea de plata anticipata conf. OUG nu cred ca este suficienta.
   Insa categoric ar putea sa inceapa sa faca actele aditionale pentru cei care doresc sa beneficieze deja de prevederile OUG.
   • +1 (1 vot)    
    actualizare (Marţi, 22 iunie 2010, 13:55)

    laryssa [anonim] i-a raspuns lui uman

    Teoretic ar trebui ca actul aditional sa fie facut macar pana la data urmatoarei scadente. Insa mie mi s-a parut surprinzator ca un functionar bancar sa afirme ca nu cunoaste si nu crede ca este oficial un act normativ care este deja in vigoare, si care a fost adus la cunostinata publicului larg pe toate canalele media. Si care ii priveste in mod direct atat pe clienti cat si pe banci. Plus ca mi s-a spus ca se va percepe acest comision de rambursare anticipata in cazul in care doresc sa rambursez creditul in avans. Poate ca nu stia despre ce e vorba. Sau poate ca banca doreste sa mai astept inca 88 de zile, sau sa renunt la acest comision, nu stiu. Voi afla cat de curand intrucat voi merge la sediul acesteia cu cererea de rambursare.
 • +1 (1 vot)    
  comisionul de risc (Marţi, 22 iunie 2010, 12:44)

  client vbr [anonim]

  A mai platit cineva comisionul de risc la Volksbank dupa 21 iunie ?
  • 0 (0 voturi)    
   comisionul de risc (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:21)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui client vbr

   eu am sunat dimineata la VB si mi s-a spus acelasi lucru,ca deocamdata intra i vigoare doar legea privind comisionul de rambursare."Nu se va scoate comisionul de risc" mi s-a raspuns.
 • 0 (0 voturi)    
  comision de risc (Miercuri, 23 iunie 2010, 20:24)

  cristina [anonim]

  este legal acest comision de risc pe care il percep bancile?VOLKSBANK are un comision de risc foarte mare.am un credit la Volksbank,ipotecar,in care acest comision de risc reprezinta 1/4 din valoarea creditului.enorm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!stie cineva daca exista vre-o posibilitate de a face ceva sa nu mai platesc acest comision de risc?am auzit cateva persoane care au dat banca in judecata si castigat.
  • 0 (0 voturi)    
   comision de risc (Joi, 24 iunie 2010, 11:40)

   romanescu [anonim] i-a raspuns lui cristina

   pot plati rata luna aceasta fara comision de risc?
 • 0 (0 voturi)    
  Comision Risc (Joi, 24 iunie 2010, 13:05)

  Florin [anonim]

  Buna ziua,

  Si eu vreau sa obtin eliminarea comisionului de risc. Azi ma duc peste ei ci OUG50/2010 in mana.
  Le fac cerere sa anuleze CR in baza legii. Daca refuza ma duc la ANPC si apoi ma gandesc sa-i dau in juedecata. Daca suntem mai multi avem mai multe sanse...haideti sa-i actionam in instanta.
  • 0 (0 voturi)    
   comision risc (Luni, 28 iunie 2010, 9:45)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Si eu sunt pentru eliminarea comisionului de risc (client VB)...nu e de ajuns ca au pus dobanzi asa de mari si profitra din plin de evolutia CHF? Ma intreb daca nu cumva in actul aditional pe care il vor trimite o sa faca vreo smecherie de includere a acestui comision de risc intr-un alt comision mascat...ca la astea se pricep bancile in Romania...
   Si o alta intrebare, daca OU a avut ca intentie si eliminarea acestui CR de ce nu s-a precizat clar ca acesta e ilegal? legile astea parca sunt facute sa ne dea mai mult de lucru decat sa ne ajute....
  • 0 (0 voturi)    
   Comision Risc (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:50)

   adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Ai rezolvat ceva? Au raspuns la cererea de anulare a comisionului de risc? Multumesc de raspuns!
 • 0 (0 voturi)    
  comisioane (Joi, 24 iunie 2010, 14:02)

  laryssa [anonim]

  Va doresc succes la recuperarea comisioanelor!

  Eu am fost astazi la Volksbank si am depus cererea pentru rambursarea anticipata a creditului. Raspunsul dumnealor: se va face rambursarea anticipata, dar comisionul de rambursare anticipata se va retine de catre banca! In opinia bancii, acesta se va scoate dupa 90 de zile :( Asadar, dupa ce le-am aratat OUG50/2010, si le-am cerut un raspuns in scris, mi-au cerut sa fac o cerere in care sa solicit in mod expres anularea comisionului, cerere la care voi primi raspuns in termen de ... 40 de zile lucratoare!

  In orice caz, daca mi se va retine comision de rambursare anticipata, voi face plangere la ANPC!
 • +1 (1 vot)    
  Volksbank (Vineri, 25 iunie 2010, 12:20)

  Niggerson [utilizator]

  pai de ce credetzi voi ca au venit ajtia in Romania ? sa ne ajute pe noi ? Aici a fost paradisul bancilor si inca mai este si dupa cum spuneti, cu toate ca legea e valabila ei zic sa mergetzi dupa 90 de zile. Asta numesc eu bataie de joc. Si eu am credit la VB si ii doare in basca. Comisionul de risc e imens si mai am si credit in CHF. De la 2.1 s-a dus la 3.2 RON. Bafta copii, o sa emigram cu totii !
 • 0 (0 voturi)    
  Volksbank- comision de risc (Marţi, 29 iunie 2010, 8:48)

  Carmen Sfetcu [anonim]

  Buna ziua,
  Si eu am credit la Volksbank si mi se retine si comision de risc. Am facut cerere la Biroul de Credit si am primit o adresa in care apare ca suma programata, anuitatea fara comisionul de risc. Deci comisionul de risc nu este declarat de banca la biroul de credit.
  Aveti cumva vreun model de cerere pentru eliminarea comisionului de risc?
  In caz VB refuza sau nu imi raspund sa am posibilitatea sa-i dau in judecata.
  Multumesc
  [Editat de HotNews.ro]
 • 0 (0 voturi)    
  VB - comision de risc (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:32)

  Adriana Manea [anonim]

  Buna!
  Eu azi am vorbit la Volksbank despre comisionul de risc. Raspunsul lor (telefonic) a fost urmatorul:
  - ca acest comision nu va fi anulat,
  - ca oricum au la dispozitie 90 de zile sa modifice actele aditionale ale clientilor,
  - managementul nu a luat o hotarare cum se va aplica prezenta OUG,
  - si nu in ultimul rand , faptul ca:"daca se va intampla acest lucru noi inchidem si plecam acasa"
  Frumos, nu? Am trimis o notificare pe email prin care solicit eliminarea comisionului de risc si daca primesc raspuns maine fac sesizare la Protectia Consumatorului .
  Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   F.bine (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:50)

   mc [anonim] i-a raspuns lui Adriana Manea

   NU au de ales, trebuie sa elimine acel comision, chiar daca se va intampla dupa 90 de zile;

   Le-a convenit cand puteau sa modifice dobanda cum aveau ei chef si sa bage clauze contractuale aberante, acum, cand putem si noi sa ridicam pretentii incep cu amenintari ieftine....Foarte bine,
   daca nu le convine sa inchida sandramaua si sa plece.
  • 0 (0 voturi)    
   comision VB (Joi, 1 iulie 2010, 12:43)

   narcisa 37 [anonim] i-a raspuns lui Adriana Manea

   Un raspuns ciudat in privinta "inchidem si plecam acasa". Oare chairsunt stransi cu usa de noua OUG si elimina comisionul? altfel nu-mi explic raspunsul acesta.
  • 0 (0 voturi)    
   sal (Luni, 9 august 2010, 23:32)

   IVAN [anonim] i-a raspuns lui Adriana Manea

   cum ai rezolvat cu cererea si raspunsul din partea lor?
   • 0 (0 voturi)    
    CR (Marţi, 10 august 2010, 8:52)

    Adi [anonim] i-a raspuns lui IVAN

    Nu am rezolvat! Mi-au dat un raspuns prin care imi clarificau "nelamuririle". O sa vb cu un avocat si o sa vad ce fac mai departe! Tu?
 • 0 (0 voturi)    
  Comision risc (Joi, 1 iulie 2010, 11:11)

  diana slatina [anonim]

  Hai sa mergem la Volksbank sa retraga comisionul de risc pt ca e abuziv ce sa mai asteptam 3 luni sa modifice ei contractele in 3 luni ,daca din 21 a intrat in vigoare oug 50/2010, sau hai sa platim inca 3 luni pt ca pe urma cerem banii inapoi pe toata perioada din urma
 • 0 (0 voturi)    
  Volksbank - Comision risc (Joi, 1 iulie 2010, 14:50)

  bob [anonim]

  Sa inchida si sa plece acasa. Care e problema?? Sunt atatea alte banci care abia asteapta clientii!!! Nu trebuie sa le plangem noi (debitorii) de mila angajatilor si bancii..mai ales Volksbank... ei si-au scos demult "parleala" cu dobanda modificata abuziv la atatea mii de credite....Nu uitati ca Volksbank a fost banca cu cel mai mare profit tocmai din acest comision de risc .....http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/volksbank-anunta-cel-mai-mare-profit-trimestrial-din-istoria-sa-18-mil-euro-4367986/ asa ca.......SA INCHIDA SI SA PLECE ACASA......dar nu o s-o faca va asigur...
 • 0 (0 voturi)    
  Comision de risc (Joi, 1 iulie 2010, 17:51)

  avocat [anonim]

  Volksbank trebuie sa elimine acest comision inca de pe 21 iunie.Amana cat pot pentru ca e o lovitura grea pentru ei. Vor incerca sa modifice legea in parlament pana la incheierea sesiunii parlamentare. Depuneti o solicitare de eilminare a comisionului de risc perceput ilegal, iar dupa cel platiti depuneti o cerere de restituirea a comisionului perceput ilegal. Raspunsurile vin in maxim 40 de zile lucratoare. Cu raspunsul, cu cererea si cu desfasuratorul puteti merge la ANPC sau ii puteti actiona in justitia pe cont propriu.Cu cat mai multi cu atat mai bine.Amenda merge pana la 100.000 pentru fiecare caz. Cred ca dupa cateva amenzi isi vor revizui atitudinea. LUATI ATITUDINE! Aceasta e inca o pata mare pe numele lor!
  • 0 (0 voturi)    
   comis risc (Joi, 1 iulie 2010, 18:35)

   olivia [anonim] i-a raspuns lui avocat

   pt domnul avocat

   multumim de indrumari. Si va rog sa ne spuneti daca nu cumva il pot schimba in alt comisin prevazut in oug 50/2010?
   Sunt cunoscuti cat sunt de smecheri!
  • 0 (0 voturi)    
   Comision de risc (Vineri, 2 iulie 2010, 12:15)

   adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui avocat

   Multumim pentru raspuns. Stiti cumva daca au ce sa ne faca in cazul in care am trimis, pe email, notificare de eliminare comision de risc si incepand cu rata scadenta in 05.07 refuz sa platesc acest comision. Mentionez ca nu am primit raspuns la notificare. Multumesc!
   • 0 (0 voturi)    
    Comision de risc (Luni, 5 iulie 2010, 10:17)

    avocat [anonim] i-a raspuns lui adyss1977

    Incercarea de schimbare a numelui comisionului se poate face doar printr-un act aditional la contract, dar care trebuie semnat de ambele parti. O alta posibilitate ar fi modificarea legii in parlament. Bina ca au intrat in vacanta pana in toamna.
    Comisionul trebuie sa-l platiti chiar daca e ilegal, apoi depuneti o cerere de restituire a lui la banca deoarece e ilegal incasat. LUATI ATITUDINE, e ilegal ce fac!
    • 0 (0 voturi)    
     Comision de risc (Marţi, 6 iulie 2010, 10:30)

     adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui avocat

     Multumesc pentru raspuns. Ce sa fac daca nu si-au luat comisionul de risc? Am lasat bani in cont (ron) dar nu au intrat, ca de obicei, sa-si faca schimbul valutar. Pot cheltui din bani? Sau mai bine sa-i las acolo, ca in cazul in care ma acuza ca nu am avut bani la data scadentei sa le arat ca nu e asa? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
     • 0 (0 voturi)    
      Comision de risc (Joi, 8 iulie 2010, 23:02)

      avocat [anonim] i-a raspuns lui adyss1977

      Deci ati depus banii de rata in contul de ron iar ei au retras rata fara comisionul de risc? Dati-mi mai multe detalii va rog.
      • 0 (0 voturi)    
       Comision de risc (Miercuri, 14 iulie 2010, 10:31)

       adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui avocat

       Buna ziua din nou. Da, daca aveam lei in cont faceau ei schimbul in ziua scadenta, dar de data aceasta nu au luat, initial, decat ce schimbasem eu in CHF. A doua zi si-au luat, si restul de bani (au facut ei schimbul). Din motive personale pana azi nu am putut ajunge la banca sa depun cererea de returnare a comisionul perceput ilegal, dar voi ajunge azi si va voi tine la curent. Referitor la solicitarea de scoatere a comisionului de risc mi-au dat un raspuns ambiguu: inca nu s-a hotarat nimic si voi fi anuntata imediat ce vor lua o hotarare. Va voi tine la curent si, daca va fi cazul, va cer permisiunea, anticipat, de a va consulta si pe viitor. Va multumesc!
       P.S. ce ma uimeste e ca niciunul dintre cei care au reclamat acelasi lucru ca si mine nu a mai scris nimic. Oare lor le-a fost scos acest comision? Sau au renuntat?
      • 0 (0 voturi)    
       Comision de risc (Miercuri, 14 iulie 2010, 16:29)

       adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui avocat

       Am primit raspuns de la banca: NEGATIV, desigur. Imi spuneti, va rog, care sunt urmatorii pasi? Multumesc si sper sa reusesc sa elimin acest comision de risc
   • 0 (0 voturi)    
    Comision de risc VB (Luni, 5 iulie 2010, 11:03)

    adyss1977 [anonim] i-a raspuns lui adyss1977

    Hello din nou!
    Vineri am fost la banca si am depus cerere de actualizare a contractului de credit conform conditiilor legale ale OUG 50/2010 precum si noul scadentar (din care sa fie eliminat comisionul de risc). Azi e scadenta. Am schimbat in franci exact suma pe care ar trebui sa o platesc fara comisionul de risc dar, am lasat bani in contul de lei (echivalentul CR) sa vad daca fac ei schimbul valutar (asa faceau pana acum). Ce ziceti, vor face ei schimbul???
    • 0 (0 voturi)    
     Comision de risc (Joi, 8 iulie 2010, 23:05)

     avocat [anonim] i-a raspuns lui adyss1977

     de obicei faceau schimbul singuri pentru toata suma?
 • 0 (0 voturi)    
  comision risc BCR (Joi, 1 iulie 2010, 18:44)

  cosming [anonim]

  Aceeasi poveste si la BCR. S-au aliniat la rambursarea aniticipata cu 1%, dar de comisionul de risc nu vor sa auda nimic; la informatii clienti ti se serveste poveste cu 90 de zile din lege MODIFICATA, adica in loc sa spuna ca au la dispozitie 90 de zile sa modifice contractele, ei spun ca au la dispozitie 90 de zile sa alinieze comisioanele :).
  (aceeasi poveste la sediul BCR Cluj-Napoca).

  Deci ce facem ? Platim comisioanele astea ilegale ? Nu le platim ?

  Daca le platim, trebuie sa recuperam banii de la banci, daca nu le platim ne baga la biroul de credit cu restante pe niste comisioane devenite ilegale din 21 iun. 2010.

  Maine planuiesc sa ma duc la registratura bancii, sa depun o cerere de actualizare a contractelor de credit la conditiile legale cf. OUG 50/2010.
  Toate tentativele de a afla daca mai trebuie sau nu platit acel comision ilegal au esuat!
  • 0 (0 voturi)    
   am depus cererile (Vineri, 2 iulie 2010, 12:44)

   cosming [anonim] i-a raspuns lui cosming

   Astazi am depus cererea de oprire a comisionului de risc si am reusit sa vorbesc cu cineva compentent din cadrul BCR, care mi-a spus foarte clar ca dpdv al BCR, eu am inca un contract cu ei cu niste clauze care trebuiesc respectate, chiar daca legislatia s-a schimbat in acest timp. Pe de o parte au dreptate, pe de alta parte, ar putea sa respecte data de aplicare a legii, oricum recomandat este sa fie depuse cererea de eliminare a comisionului la registratura Bancii, alimentarea contului din care se face rambursarea creditului, si depunerea unei a doua cereri in cazul in care banca debiteaza ilegal banii pentru comisionul de risc din contul curent.
 • 0 (0 voturi)    
  Exemplu notificare banca comision risc! (Vineri, 16 iulie 2010, 16:36)

  dana [anonim]

  NOTIFICARE

  Subsemnatul, Numescu Prenumescu, casatorit, domiciliat în localitatea Xulescu, str. X, nr 0, bl. xx, sc. 1, et. P, ap.00, sector 0, identificat prin C.I. seria XX, nr. 000000 eliberat de XXXXXXX, CNP 0000000000000, client SC Volksbank Romania S.A. din data de 01.01.2010 conform Convenţiei de credit nr. 1111111/01.01.2010,
  în calitate de imprumutat (consumator de credit)


  Către:
  SC Volksbank Romania S.A., cu sediul în Bucureşti, sector 2, Sos. Mihai Bravu, nr. 171, înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. J40/58/2000, Registrul Bancar nr RB-PJR-048/10.04.2000, cod unic de înregistrare 12564356, reprezentată de
  Dl/Dna Nume Prenume, în calitate de Director Sucursala Bucuresti,
  şi de
  D-na Nume Prenume, în calitate de Administrator Cont Sucursala Bucuresti
  în calitate de banca.

  Prin prezenta vă notific următoarele modificări necesare la Convenţia de Credit nr. 1111111/01.01.2010, în vederea respectării dispoziţiilor Ordonanţei de Urgentă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, intrată în vigoare la data de 21 iunie 2010. Termenul de 90 de zile pentru actualizarea contractelor la forma legală nu reprezintă o perioadă de derogare de la aplicarea prevederilor legii. Doresc ca în decursul legal de 90 de zile să primesc actul aditional la convenţia sus mentionată.
  1)Comisionul de risc mentionat la Punctului 5 a) din conventie devine 0% din data de 21 iunie 2010, în temeiul dispoziţiilor art. 36 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori
  „Art. 36. - Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai:
  comision de analiză dosar,comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;”
 • 0 (0 voturi)    
  comision risc (Luni, 19 iulie 2010, 14:47)

  xp-kry [anonim]

  Si eu am fost la BCR, in 12.iulie 2010 , am depus o cerere in care am cerut :"sa stopati incasarea comisioanelor aferente creditului , mai sus mentionat , care nu sunt prevazute in OUG 50/2010 , incepand cu urmatoarea rata de credit , ce o voi achita in data de 27.07.2010 ."Acum astept data scadentei si eventual un raspuns din partea bancii .La ghiseul bancii o functionara incerca sa ma convinga ca acest comision de risc nu se aplica contractelor in derulare si ca in normele emise de BCR , CU REFERIRE LA COMISIONUL DE RISC , nu se prevede anularea acestuia .
 • 0 (0 voturi)    
  Volksbank (Miercuri, 21 iulie 2010, 22:11)

  radu [anonim]

  chemati-i in instanta! altfel nu rezolvati nimic cu acel comision de risc. Dupa hotararea definitiva a instantei nu-l mai pot masca sub nici o forma.De asemenea trebuie sa returneze si diferenta de dobanda din 2007.
 • 0 (0 voturi)    
  comision risc (Joi, 22 iulie 2010, 9:05)

  xp-kry [anonim]

  M-au chemat la banca-BCR - unde mi-au comunicat ca acest comision de risc NU se va mai aplica la noile credite , la cele vechiramane in vigoare .Dar prevederea cu comisionul de rambursare anticipata il aplica la creditele vechi .Deci ce sa inteleg ca legea este aplicata selectiv ? Dupa ce voi primi raspunsul bancii voi face sesizare la ANPC .
 • 0 (0 voturi)    
  Comisionu (Vineri, 23 iulie 2010, 18:06)

  sudest [anonim]

  Tocmai am luat de la VB raspunsul privind sistarea comisionului de risc: negativ. Motivatia este subtire dar da de inteles ca nu au chef sa renunte la comision.
  Care nu ati vazut
  http://www.bankingnews.ro/banci/verdictul+instantei%3A+volksbank+a+majorat+abuziv+dobanzile+clientilor
  va puteti orienta, dar eu dau dreptate unuia de mai sus care a spus ca fara proces in instanta nu se cistiga nimic.
  Eu am sa continui cu OPC si instanta, de luni.
 • 0 (0 voturi)    
  comision risc vb (Luni, 26 iulie 2010, 11:07)

  hangiu andreea [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt din Bucuresti si am si eu un contrat de credit ipotecar cu Volksbank Romania in euro.
  Am facut deja cerere de eliminare a comisionului de risc insa nu am primit inca raspuns.
  Am primit insa raspuns de la Biroul de Credite si intr-adevar, comisionul de risc nu apare.
  As vrea sa ma alatur si eu unei eventuale actiuni in istanta, numai sa-mi spuneti ce trebuie facut.
 • 0 (0 voturi)    
  Comision de risc (Joi, 5 august 2010, 17:37)

  George [anonim]

  http://www.petitieonline.ro/petitie/eliminarea_comisionului_de_risc_la_contractele_cu_volksbank-p44666053.html
 • 0 (0 voturi)    
  comision risc bcr (Sâmbătă, 21 august 2010, 0:16)

  adrian [anonim]

  sunt creditor bcr in legatura cu comisionul de risc ,daca soliciti detali esti luat de mana si dat afara subiect tabu ,cea mai mare ingaduinta din partea banci a fost aceea ,caci comisionu de risc este luat in functie de , gradul riscului banci de a recupera ratele de la client
 • 0 (0 voturi)    
  am si eu un OF (Joi, 2 septembrie 2010, 8:35)

  bucskolaszlo [anonim]

  din 2006 am si eu un credit la BCR, unde pe linga toate mi se trage si un comision de risc de 47,6o lunar,asta dupa ce si dobanda lunara a crescut (o decizie unilaterala)ce trebuie sa fac pentru a scapa de acel comision sau de ce nu sa mi se returneze ce mi sa incasat pina acum?
 • 0 (0 voturi)    
  info (Joi, 2 septembrie 2010, 8:42)

  anonim [anonim]

  caut si eu pe cei care sunt pagubiti de catre banci cu acel comision de risc, asta pt.a intenta un proces in grup impotriva lor.
 • 0 (0 voturi)    
  aflorinsorin@yahoo.com (Miercuri, 8 septembrie 2010, 12:00)

  aelenei florin [anonim]

  cererea de anulare a comisionului de risc vreau si eu un model ....aflorinsorin@yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  bcr comision (Marţi, 14 septembrie 2010, 22:44)

  bea [anonim]

  m-am prezentat astazi la bcr si m-i s-au spus ca se va anula comisionul de risc doar ca va fi adaugat la comision de administrare.Au dreptul sa faca asa ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  rambursare anticipata (Marţi, 7 mai 2013, 17:45)

  Ovidiu [anonim]

  Eu am un credit de nevoi personale cu ipoteca in lei la BCR, iar in contract am trecut un comision de 3% pentru rambursare anticipata.
  Creditul este cu dobanda variabila, insa in primii 5 ani dobanda este fixa (16%), eu fiind in prezent in primii 5 ani cu dobanda fixa.
  Daca fac refinantare la o alta banca, cat este comisionul de rambursare anticipata?
  MULTUMESC!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by