Restructurarea sectorului public este un pas important pentru revenirea la sustenabilitate fiscala, declara Douglas Renwick, director in cadrul Fitch, citat de Mediafax.

"Chiar daca inca vedem riscuri in implementarea lor, reformele fiscale sunt viabile in climatul actual si chiar mai viabile decat in vremuri normale, intrucat nevoia de reforma este evidenta. Nu lasati criza sa se risipeasca!", a afirmat Renwick.

El a mentionat ca solicitarile FMI si UE din acordul cu Romania vor ajuta la indeplinirea obiectivelor de reforma, iar aprobarea de catre Parlament a reducerilor de salarii din sectorul public reprezinta un lucru incurajator, chiar daca inca persista riscuri de ordin legal in implementarea lor.

"O reforma fiscala insuficienta sau o deraiere de la programul cu FMI si UE vor produce efecte negative mult mai mari economiei", a mai spus Renwick.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca drastic cheltuielile, astfel incat deficitul bugetar sa nu treaca de 6,8% din PIB la finele anului, printre masuri fiind scaderea cu 25% a salariilor in sectorul public si cu 15% a pensiilor.

PSD a depus saptamana trecuta, la Curtea Constitutionala, o sesizare referitoate la neconstitutionalitatea Legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, privind masurile de austeritate.