Moody's: Guvernul trebuie sa creasca eficienta sectorului public, dupa reducerea salariilor bugetarilor
Kenneth Orchard, analist Moody's, este de parere ca scaderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, mentionand insa ca Guvernul trebuie sa ia in considerare cresterea eficientei la nivelul intregului sector public.
"Imbunatatirea eficientei din sistemul public este o parte importanta din dezvoltarea economica. O productivitate mai mare a sectorului public permite salarii mai mari si lasa loc pentru mai multi oameni sa lucreze in mediul privat, principalul generator de crestere economica pe termen lung", a mai spus Orchard.
De asemenea, analistul Nondas Nicolaides considera ca masurile de reducere a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj vor asigura virarea transelor de la FMI si Uniunea Europeana, care sunt esentiale pentru revitalizarea economiei si, de asemenea, vor sustine lichiditatea din sistemul bancar.
"Guvernul a reusit sa aprobe un proiect care prevede taierea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15%. (...) Aceste masuri relativ dure si nepopulare, care fac parte din pachetul de austeritate anuntat de Guvern pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, vor asigura realizarea de plati de aproximativ 2 miliarde de euro in cadrul pachetului de la FMI si UE", se arata intr-un raport realizat de Nicolaides.
Totodata, analistul Moody's mentioneaza ca agentia a revizuit recent estimarile privind evolutia economiei Romaniei la o contractie de 0,5%, partial ca urmare a pachetului de masuri de austeritate anuntat de Guvern.
Nicolaides arata ca masurile de austeritate vor amplifica dificultatile pentru calitatea activelor bancilor locale si vor exercita presiuni suplimentare asupra profitabilitatii pe termen scurt spre mediu a institutiilor de credit.
"Anticipam ca bancile vor administra proactiv facilitatile de creditare acordate angajatilor din sectorul public, in principal prin facilitati de restructurare, pentru a minimiza posibilele efecte asupra performantei financiare a bancilor", se mai spune in raportul Moody's.
Agentia anticipeaza o crestere a creditelor neperformante din cauza situatiei angajatilor din sectorul public, ceea ce va afecta costul creditarii.
Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat in rezervele BNR. La sfarsitul lunii iunie, Romania trebuie sa primeasca cea de-a cincea transa de la FMI, in cadrul unui imprumut acordat pe doi ani, in valoare de aproximativ 850 milioane de euro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Moody's nu sunt aceia care dădeau sfaturi şi calificative bune Greciei ? Şi ce a păţit Grecia ?