Marea Britanie: TVA creste de la 17,5 la 20%, scade fiscalitatea pe zona companiilor, bancile vor "dona" bugetului doua miliarde de lire anual. Acestea sunt doar o parte dintre masurile anuntate
Coalitia formata de conservatori si liberali democrati trebuie sa reduca un deficit bugetar de peste 11 procente din Produsul Intern Brut. Planurile coalitiei guvernamentale includ: introducerea unei taxe pe banci, infiintarea unei comisii care sa analizeze posibilitatea separarii activitatilor de retail banking de activitatile de investment banking, conferirea de noi puteri de control Bancii Angliei si plafonarea imigratiei din statele care nu sunt membre UE.
Marea Britanie se confrunta cu un deficit bugetar record, de 153 miliarde de lire sterline (236 miliarde de dolari), in urma celor 18 luni de recesiune. Anterior, Osborne anuntase reducerea cheltuielilor guvernamentale cu sase miliarde de lire sterline in acest an.
Ministrul britanic de Finante a avertizat asupra consecintelor "dezastruoase" in cazul in care deficitul bugetar nu este redus rapid. Osborne a anuntat ca Ministerul de Finante va ceda responsabilitatea pentru estimarile economice unei noi institutii independente, Office for Budget Responsability, condusa de Alan Budd, fost membru al comitetului de politica monetara al Bancii Angliei.
Bugetul de urgenta care urmeaza a fi prezentat marti de ministrul britanic de Finante George Osborne va include suprimarea impozitului pe venit pentru familiile cele mai defavorizate, a scris Financial Times, citat de AFP.
In timp ce bugetul promite sa fie extrem de sever, preconizand mai ales scaderea cheltuielilor publice, guvernul a prevazut sa ridice cu 1.000 de lire (1.200 euro) nivelul de deducere fiscala pentru familiile platitoare de cel mai scazut impozit (20 la suta), ceea ce inseamna un castig de 200 de lire pentru un asemenea contribuabil.
Acest lucru va costa finantele publice 3,7 miliarde de lire si ar putea permite scutirea de impozit pe venit pentru 900.000 de contribuabili, potrivit ziarului.
Cotidianul considera ca Osborne va anunta si aplicarea unei taxe de valoare echivalenta asupra bancilor britanice, carora li se va cere si sa acorde mai multe imprumuturi intreprinderilor.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Reducerea taxelor pt companii inseamna stimularea mediului de afaceri.
Cresterea TVA cu 2.5 puncte procentuale vizeaza taxarea consumului si incurajarea economisirii la banci.
Care banci, pe chestia asta, vor trebui sa cotizeze cu 2 miliarde mai mult.
Deducerile fiscale se aplica doar platitorilor de impozite, adica celor care chiar muncesc si cotizeaza la buget, e incurajata munca, chiar si putin platita, si e combatut somajul (somerii nu vor beneficia de deduceri fiscale) !
Limitarea imigratiei din statele non-UE vizeaza direct africanii, arabii si indo-pakistanezii.
La fel, limitarea alocatiei la primul nou-nascut loveste tot familiile poligame islamizate, pt ca britanicii au adesea maxim 2 copii.
Abandonarea euro lasa mana libera Bancii Angliei si politicii guvernamentale, da o lovitura constructiei unei Europe politice birocratice si e un simbol nationalist britanic.
Unii au impresia ca viitorul e "UE federala"! Fals, viitorul e al unei UE de state suverane, nationale, puternice. UK si Germania tot dau lovituri UE si euro-ului, britanicii si germanii sunt patrioti si cred in destinul lor national.
Nu e dictatura?
Sigur Basescu si-a bagat coada si acolo, ca nu-i vad io pe englezi sa umble cu asemenea abuzuri .....
(din ciclul "Un fix avem, si-l dezvoltam")
:))
printre altele pe articolele originale veti afla ca scade 25% bugetul ministerelor, stiti ce inseamna asta? hai sa va ganditi matematic, cum scade 25% bugetul undea. aveti 3 incercari.
intre timp, da, jos dictatorul betiv!!! asa e la moda.
succesuri.
Multumim mult pentru ca se va scumpi mai mult ca sigur transportul la metrou, ca sa mai ingrasam pe smekerii care sug banii pentru modernizare Jubilee line, cea mai noua linie de metrou, care probabil va mai sta in lucru vreo 100 ani.
Unde esti coana Thatcher sa ne rezolvi tu cu noi si cu ei asa cum trebuie?
Te-a toropit caldura cumva? Mancarea si chiria nu au TVA in UK. Pe ce anume platesti domnia-ta TVA asa de mult de te doare la buzunar?
Ma scuzi daca faceai un pamflet si nu l-am inteles.
zero rating for household essentials, nor to the reduced rate of VAT" (
"Most food of a kind used for human consumption (see paragraph 2.3) is zero-rated."
Dar apropo esti cumva dispretuitor la adresa celor mai "prosti" ca tine sau mi se pare...
Poate ca nu esti totusi asa destept cum apari aci :)
"I wish to pay a huge tax on my salary but unfortunately I pay .. nothing"
la noi se cheama "dictatura basesciana" :)))
cel putin asa latra cei de la antene si irealitatea..
si trebuie sa-i credem, ca ei fac jurnalism de calitate si sunt obiectivi, si drepti, si corecti si... hai ca deja fabulam :)))))
Spune-mi te rog, a scos Boc forfetarul, ca asa se lauda in primavara?
"Other benefits to be cut include the health in pregnancy grant while the Sure Start maternity grant will be restricted to the first child only and lone parents will be expected to look for work when their youngest child goes to school. "
"He promised to balance Britain's books within five years - faster than Labour was planning, with the bulk of the savings to come from cuts to benefits and public services rather than tax increases.
He said action was needed to prevent a "catastrophic collapse" in economic confidence but stressed it would be done in a "fair" way with the better-off shouldering most of the burden. "
""Everyone will pay something but the people at the bottom of the income scale will pay proportionately less than those at the top. This is a progressive Budget," he said to jeers from Labour MPs. "
La fel si cu "a promis sa echilibreze bugetul britanic in 5 ani" ... deci nu pana la sfarsitul lui 2010.
Rezulta de aici doua concluzii ... sau situatia la noi e haioasa rau...mult mai haioasa decat ne imaginam sau la noi conducatorii sunt cretini (daca masurile luate sunt disproportionate in raport cu problema).
Comparatia cu Marea Britanie este in primul rand deplasata, in al doilea rand poate fi luata decat ca un model a intelegerii problemlor cu care se confrunta economia globala...
Ce fac romanii acum sunt masuri disperate, deoarece 20 ani de zile nu au fost in stare sa isi echilibreze bugetul si sa aiba o strategie in cap.
Exista o criza perpetua in Romania nu de 20 ani, ci de cand ne stim ca stat. Si asta vine din mentalitatea noastra de plangaciosi si dorinta de a fi asistati social, foarte intens inradacinata in comunism.
Cand criza asta ( morala? legata de ADN-ul nostru? nu stiu ... ) este dublata de o criza globala profunda, nu stim decat sa lovim si sa injuram cine este la conducere, in loc sa ne uitam la tot contextul care ne-a adus in situatia asta... si sa incercam sa corecatm pe viitor.
Suntem un popor de lenesi si de milogi condusi de televiziuni, fara coloana vertebrala si multi dintre noi fara neuronii necesari pentru a discerne manipularea si minicuna deja cronica. Nu este o generalizare, ci este caracteristica unui mare procent din populatia Romaniei.
Legat de cei 25%, eu zic sa mai studiem impreuna si sa observam ce vor face britanicii ...
succesuri.
Nu imi spune ca te intrebi de ce au datorii si de ce ii tolereaza statul?
F simplu...directorii sunt clienti politici pentru ca firmele sunt toate de stat. Sunt parazitate de interese de partid. Mandatul directorilor nu este eficientizarea, cresterea profitului (si plata la timp a datoriilor catre buget) ci sifonarea banilor catre firme private de partid, ei insisi fiind oameni "de-ai nostrii" care contribuie din plini in campaniile partidelor politice.
Stimate jibon oranj ... mai citeste o data masurile si zi-ne si noua cu cat scad pensiile. Si cu cat scad salariile de sus pana jos fara nici un criteriu? Stiu ca nu bubuiti de inteligenta ca doar ati votat cu Basescu dar pune pe hartie cu liniuta intr-o parte masurile din Anglia (sau orice alta tara din UE) si pe partea cealalta masurile din Romanistan...si incearca sa le legi cu linuta pe cele cat de cat similare. O sa ai o surpriza...liniutele sunt foarte putine. Daca incerci sa le legi cu liniuta pe cele contradictorii o sa constati ca majoritatea sunt in categoria asta...si atunci se pune intrebarea...cine ia masuri proaste noi sau ceilalti. 20 de ani de experienta postdecembrista iti vor da un raspuns rapid si sigur ... Vivat Basescu!
De acord cu restructurarea bugetarilor chiar daca ATENTIE! in RO numarul lor raportat la populatie este OK fata de multe tari UE. Problema este insa PIB/cap de locuitor si gradul de colectare la buget (in jur de 30%) ceea ce duce la salarii foarte mici in sistemul public (acum) sau la disponibilizari (in viitor).
Si inca ceva....tu zici ca masurile incepusera din 2008 in Anglia si continua. In RO criza "a venit" un picutz mai tarziu...dar nu asta e important. Important e ca masurile s-au luat in Anglia gradual si proportionat. In RO in 2009 cheltuiau bani pe concerte si sindrofii sa fie reales Basescu si nu au luat nici o masura, rezultand in masurile astea radicale de acum. Imagineaza-ti ce impact are in increderea populatiei, mediului de afaceri si cum le afecteaza efectiv consumul un tip de masuri si celalat. Mi s-a parut elocventa declaratia unui director de producator de bere (Ghyka parca) care a zis ceva de genul....dupa ce Basescu a anuntat triumfalist masurile in Mai, in decurs de o saptamana vanzarea de bere a scazut cu 40% ...judeca si singur...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/politics/10371590.stm
Guvernul nostru considera firmele mici un fel de infractori ai societatii si in loc sa puna Garda Financiara sa asaneze acolo unde e nevoie si sa scada fiscalitatea pentru companii, ei taie ca prostii pensiile si salariile, si maresc si taxele pentru companii vezi impozitari de bonuri si tot felul de mici chestii care se aduna.
FMI-ul venise cu niste masuri valide, cresterea TVA si scaderea salariilor. Guvernul mai trebuia sa scada taxele pentru companii, sa reduca achizitiile si aveam si noi un set corect de masuri.
Dar a trebuit sa vina un papa-lapte sa se joace de-a economistul cu tara intreaga.
Cat o sa platim noi pentru prostia care ne inconjoara...
Ia sa iti amintesc:
Cota unica de 20% - crestere de impozit pe venit de 4%
TVA de 25% - crestere de cota TVA cu 6%
Scaderea salariilor bugetare cu 20%!!
Unde ai vazut scaderea de taxe pentru companii la FMI? Era o crestere generala de taxe, care ar fi dus la o scadere economice de minim 2-3%.
Iar bugetarii ar fi "beneficiat" de o scadere a veniturilor in lei cu 20%, la care se adauga o inflatie cam de 15%. Super tare pentru ei. Doar pensionari erau menajati, dar doar pe fata: la o inflatie de 15%, le ramanea doar bucuria unei pensii netaiata in lei.
Nene, cand ai un deficit de 10% din PIB SI ESTI ROMANIA e cam greu sa scazi taxele. Iti trebuie bani ca sa finantezi scaderea aia. Si noua nu ne mai da nimeni bani. Am injurat FMI-ul, dar alti bani nu mai pupam.
Iar masurile alea din UK SUNT FRECTII. Asa cum sunt prin toata Europa, Germania e inclusa in acest pachet. Ei nu au curaj sa faca ce trebuie, pentru ca au creat un sistem URIAS SOCIALIST, bazat pe sindicate, asistenta sociala super-dimensionata, etc. Si le tremura fundul sa dea in sistemul asta, creat in mod iresponsabil in ultimii 30-40 de ani.
Ia uite la UK: wow, o sa impoziteze bancile, mama lor de banci! Traiasca! Cat castiga din asta? 2 miliarde de lire, atat estimeaza ei Cat e deficitul public? Aud? 153 DE MILIARDE DE LIRE???
Cam asa e si in Germania. Toti se dau curajosi, dar adopta tot felul de masuri de genul frectii: sa reducem 10.000 de posturi, sa inghetam pensiile, sa reducem salariile cu 5%, etc. In conditiile in care au deficite publice ANUALE de zeci si sute de miliarde de euro si datorii publice de 100% din PIB.
Masurile gandite la noi nu sunt gandite de Basescu betivu, stai linistit. Ci de unul mai calm si mai calculat, care sta la BNR. Si sunt masurile corecte: trebuie redus deficitul si inca repede. Noi nu suntem Grecia, sa ne scoata cineva din buda, indiferent de ce facem, nu suntem in spatiul euro. Noi sa fim lasati sa crapam.
Ar trebui macar sa vedem amploarea problemei numai prin faptul ca au inceput sa ia masuri destul de dure, din punctul lor de vedere ...
Suntem mult prea apropiati ca si popor de conceptul "sa ne tina statul, ca asta e datoria lui ...", cum am spus in alt post, lucruri cumulate, adn-ul, comunismul, pasivitatea mioritica poate, e greu de explicat ...
Cum vine unu si incearca sa taie in carne vie in mentalitatea noastra de lenesi, cum incepem sa urlam la luna ...
Foarte multi functionari publici, dupa ce au aflat de scaderea de salariu de 25% au introdus dosar de pensionare anticipata. Pur si simplu au zis...decat sa ma f...astia in c... pe bani si mai putini decat luam inainte mai bine stau acasa linistit cu pensia. Problema in gandirea asta nu e la functionari. Daca statul ca angajator face munca atat de neatractiva prin salariile platite e normal ca oamenii sa vrea la pensie. Luand un exemplu cu cifre, daca functionarul avea 1000 euro salariu (cu cerinte ale job-ului si performante necesare corespunzatoare) si se putea pensiona cu 250 sa zicem. Ar fi facut un calcul simplu 1000 euro - 25% = 750 euro... pai e cam cat trei pensi i... mai bine stau la munca. Dar daca are 400 euro salariul acum...zice pai 400 - 25% = 300. De 50 de euro diferenta pana la pensie mai bine stau acasa fara dureri de cap...
La privat, mai ales unde firma e mica sau medie si patronul e roman e si mai rau. Patronul isi ia a 5-a sau a 6-a vila sau masina in decurs de cativa ani in timp ce angajatul de abia face fata la cheltuielile lunare. Pai sa nu vrea si el sa iasa la pensie sau macar sa se angajeze la stat sa nu mai faca ore suplimentare? De abia ce se mai echilibrase situatia in sectorul privat mic si mijlociu (culmea prin plecarea multora in strainatate si prin scumpirea fortei de munca)ca a si venit criza. Ti se pare ca munca in Ro este stimulata in orice fel?... Ti se pare ca exista prea multe situatii in care oamenii sa zica ... e bine sa fii angajat (la stat sau la privat)?
Poporul roman merita sa sufere! Prostia se plateste.
PS Pentru gibonii oranj....mesajul este un pamflet!