TVA creste de la 17,5 la 20%, taxa asupra sistemului financiar bancar va opera din ianuarie 2011 si va aduce 2 miliarde de lire sterline anual, ajutorul financiar pentru copii va fi limitat la primul nou-nascut, fiscalitatea in cazul companiilor se reduce, cele mai mari reduceri operand in cazul micilor firme. Acestea sunt primele masuri anuntate de ministrul britanic George Osborne in cadrul amplului program de austeritate care va fi pus in practica incepand din acest an. Nu se mai trece la euro in actuala legislatura iar echipa care pregatea proiectul aderarii a fost desfiintata, a mai anuntat ministrul britanic .

Coalitia formata de conservatori si liberali democrati trebuie sa reduca un deficit bugetar de peste 11 procente din Produsul Intern Brut. Planurile coalitiei guvernamentale includ: introducerea unei taxe pe banci, infiintarea unei comisii care sa analizeze posibilitatea separarii activitatilor de retail banking de activitatile de investment banking, conferirea de noi puteri de control Bancii Angliei si plafonarea imigratiei din statele care nu sunt membre UE.

Marea Britanie se confrunta cu un deficit bugetar record, de 153 miliarde de lire sterline (236 miliarde de dolari), in urma celor 18 luni de recesiune. Anterior, Osborne anuntase reducerea cheltuielilor guvernamentale cu sase miliarde de lire sterline in acest an.

Ministrul britanic de Finante a avertizat asupra consecintelor "dezastruoase" in cazul in care deficitul bugetar nu este redus rapid. Osborne a anuntat ca Ministerul de Finante va ceda responsabilitatea pentru estimarile economice unei noi institutii independente, Office for Budget Responsability, condusa de Alan Budd, fost membru al comitetului de politica monetara al Bancii Angliei.

Bugetul de urgenta care urmeaza a fi prezentat marti de ministrul britanic de Finante George Osborne va include suprimarea impozitului pe venit pentru familiile cele mai defavorizate, a scris Financial Times, citat de AFP.

In timp ce bugetul promite sa fie extrem de sever, preconizand mai ales scaderea cheltuielilor publice, guvernul a prevazut sa ridice cu 1.000 de lire (1.200 euro) nivelul de deducere fiscala pentru familiile platitoare de cel mai scazut impozit (20 la suta), ceea ce inseamna un castig de 200 de lire pentru un asemenea contribuabil.

Acest lucru va costa finantele publice 3,7 miliarde de lire si ar putea permite scutirea de impozit pe venit pentru 900.000 de contribuabili, potrivit ziarului.

Cotidianul considera ca Osborne va anunta si aplicarea unei taxe de valoare echivalenta asupra bancilor britanice, carora li se va cere si sa acorde mai multe imprumuturi intreprinderilor.