Desi Biroul de Credit a stabilit inca din 2007 ca restantele mai mici de 11 lei nu vor fi raportate, bancile continua sa trimita oamenii pe lista neagra a restantierilor pentru sume infime. La Biroul de Credit, nu exista un mod de verificare al raportarilor, astfel clientii se trezesc ca nu pot lua credit desi acest lucru nu trebuia sa se intample. Intr-o astfel de situatie a fost si Mirela Braescu, clienta a Credit Europe Bank. Ea a fost raportata la Biroul de Credit pentru 0,19 lei restanta la cardul de credit, scrie Conso.ro

Raportarile la Biroul de Credit ii pot impiedica pe clienti sa obtina un imprumut, chiar daca restanta pentru care au fost inscrisi in aceasta baza de date nu depaseste 1 sau 2 lei.

“Incepand cu anul 2007, Biroul de Credit a instituit pragul de 11 lei pentru transmiterea restantelor de catre participanti”, a declarat pentru Conso.ro Serban Epure, director general al Biroului de Credit.

In ciuda regulii stabilite de comun acord de banci, care sunt actionare la Biroul de Credit, aceste practici nu au fost abolite.

  • Restantier cu... 19 bani

Intr-o astfel de situatie a fost si Mirela Braescu, clienta a Credit Europe Bank. Ea a fost raportata la Biroul de Credit pentru o restanta infima la cardul de credit.

“Am avut neplacuta surpriza de a fi raportata la Biroul de Credit pentru o restanta de 0,19 lei. In momentul in care am anuntat banca mi s-a spus ca nu se poate asa ceva pentru ca nu se poate transmite la Biroul de Credit o restanta mai mica de 10 lei”, povesteste clienta.

Desi teoretic aceasta raportare nu era posibila, totusi ea s-a facut! Cauza invocata de reprezentantii bancii o reprezinta o eroare de sistem. Eroare care insa a pus clienta intr-o situatie extrem de neplacuta.

Mai mult, clienta sustine ca nu a primit niciun fel de notificare din partea bancii, prin care sa fie anuntata ca urmeaza sa fie raportata la Biroul de Credit pentru aceasta “fabuloasa” suma. De la sfarsitul lui februarie 2008, bancile au obligatia sa notifice clientii asupra raportarii, cu 15 zile inainte sa transmita datele catre Biroul de Credit.

  • Banca a radiat ulterior raportarea

Intrucat de la banca nu a reusit sa obtina un raspuns favorabil, clienta a postat situatia ei peConso.ro, la Vocea clientului, in speranta unei rezolvari.

Asa cum facem de fiecare data, am trimis opinia postata si bancii si Biroului de Credit. Dupa analiza situatiei semnalate, banca a decis stergerea acestei raportari din baza de date a Biroului de Credit.

“Credit Europe Bank a decis radierea raportarii de la Biroul de Credit si urmeaza ca in maxim 30 de zile (termenul legal), dar vom incerca mult mai repede, sa se opereze aceasta radiere in Biroul de Credit”, au declarat pentru Conso.ro reprezentantii Credit Europe Bank.

  • Biroul de Credit ramane simplu spectator

Responsabilitatea raportarii corecte a datelor catre Biroul de Credit revine bancilor, Biroul de Credit neavand dreptul sa modifice datele transmise de acestea.

Citeste textul integral pe Conso.ro