Consiliul Fiscal capata in sfarsit, o identitate. Cele 5 nominalizari au fost trimise conducerii Parlamentului

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 23 iunie 2010, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci


 
​Razvan Stanca- economist principal  Direcţia Studii şi Publicaţii, BNR. Autor a numeroase lucrari de specialitate.
Tatiana Mosteanu este decanul facultatii de Finante, asigurari, banci si burse de valori. Doctor in economie din 1983. A lucrat timp de doi ani pentru banca Mondiala.
Silviu Seitan- Doctor în economie, Absolvent ASE – Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, promoţia 1997; Experienţă în cercetare 4 ani; Coautor şi coordonator proiecte de cercetare INCE, ICFM (CCFM), coautor două granturi; autor, coautor lucrări publicate la CIDE şi editura Expert;
Lucian-Liviu Albu, 58 de ani, directorul Institutului de Prognoza Economica,membru corespondent al Academiei Romane in Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie. El este profesor asociat de econometrie, macroeconomie si prognoza la ASE-DOFIN si are 28 de ani in cercetare economica academica in tara si in alte universitati din Anglia, Belgia, Franta, SUA.
Gabriel Mateescu, vicepredinte Alpha Bank, Vicepresedinte Executiv Financiar
 
 
Cine sunt membrii Consiliului Fiscal?
Academicianul Lucian Albu, Razvan Stanca (economist principal BNR), profesorul universitar Tatiana Mosteanu (decan in cadrul ASE), Silviu Seitan (Institutului Bancar Roman) si Gabriel Mateescu (Asociatia Romana a Bancilor) sunt propunerile inaintate de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, conducerii Parlamentului pentru cei cinci membri ai Consiliului Fiscal.

Comisiile de buget-finante se vor reuni luni in sedinta comuna pentru audierea celor cinci membri nominalizati, acestia urmand sa fie votati in sedinta de plen reunit, programata martea viitoare.
 • Cine sunt membrii Consiliului?
Razvan Stanca este economist principal Direcţia Studii şi Publicaţii, BNR. Autor a numeroase lucrari de specialitate.

Tatiana Mosteanu este decanul facultatii de Finante, asigurari, banci si burse de valori. Doctor in economie din 1983. A lucrat timp de doi ani pentru banca Mondiala.

Silviu Seitan - Doctor în economie, absolvent ASE – Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, promoţia 1997; Experienţă în cercetare 4 ani; Coautor şi coordonator proiecte de cercetare INCE, ICFM (CCFM), coautor două granturi; autor, coautor lucrări publicate la CIDE şi editura Expert;

Lucian-Liviu Albu, 58 de ani, directorul Institutului de Prognoza Economica, membru corespondent al Academiei Romane la Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie. El este profesor asociat de econometrie, macroeconomie si prognoza la ASE-DOFIN si are 28 de ani in cercetare economica academica in tara si in alte universitati din Anglia, Belgia, Franta, SUA.

Gabriel Mateescu, Vicepresedinte executiv financiar Alpha Bank.

Potrivit legii, fiecare membru al Consiliului trebuie sa aiba studii universitare economice, o buna reputatie si experienta de minimum 5 ani in domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare. Din Consiliul Fiscal nu pot face parte persoane care cu doi ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in Guvern, au fost membri ai Parlamentului Romaniei ori Parlamentului European sau au avut functii de conducere intr-un partid politic.
 • Cine poate face parte din Consiliul Fiscal si cu ce se va ocupa noua structura?
Accesul in Consiliu va fi interzis si persoanelor cu rude de pana la gradul II care detin astfel de functii. Consiliul va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de cinci ani si nu pot fi realesi. Persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu vor fi audiate de comisiile parlamentare de buget-finante si votate de plenul Parlamentului, care va transmite acceptul catre presedintele Academiei.

Membrii Consiliului nu vor primi instructiuni de la autoritati publice sau alte institutii. Pe perioada mandatului, membrii Consiliului Fiscal nu pot accepta functii de demnitate publica in Guvern, nu pot deveni parlamentari si nici nu pot avea rude de pana la gradul II in aceste structuri, nu pot fi functionari publici si nici membri in consilii de administratie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor nationale. Presedintele Consiliului va raspunde in fata Parlamentului pentru corectitudinea si acuratetea analizelor si recomandarilor.

El va primi o indemnizatie lunara la nivelul celei de secretar de stat, iar vicepresedintele va fi remunerat cu o indemnizatie similara celei acordate unui subsecretar de stat. Ceilalti membri ai Consiliului vor primi o indemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar in cazul in care au participat la doua sau mai multe sedinte lunare.

Consiliul va avea ca atributii principale analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare, evaluarea performantelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza si elaborarea de recomandari asupra legilor bugetare si altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare inainte de avizul Executivului, transmiterea de informatii, in urma solicitarii scrise, catre presedintele tarii, sefii celor doua camere parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Curtii de Conturi si comisiile parlamentare.

Consiliul Fiscal va putea solicita informatii, documente sau date relevante chiar daca acestea sunt clasificate. Pana la sfarsitul lunii martie a fiecarui an, Consiliul va elabora un raport anual privind derularea politicii fiscal-bugetare.

In urma votului din plenul Parlamentului, presedintii comisiilor de buget-finante vor transmite presedintelui Academiei Romane numele persoanelor acceptate pentru a face parte din Consiliul Fiscal.

"Legea responsabilitatii fiscal-bugetare asumata de Guvern in Acordul cu FMI prevede infiintarea unui Consiliu Fiscal ca si o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului si Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare", se arata in documentul semnat de ministrul Finantelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3072 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  codul fiscal si logica economica (Miercuri, 23 iunie 2010, 12:43)

  eliza [anonim]

  de ce nu este numita si o persoana din mediul privat?toti cei numiti sunt teoreticieni si habar n-au cu ce se confrunta mediul privat!actuala fiscalitate este o lege antieconomica care nu-ti permite sa mergi inainte.De aici ar trebui sa inceapa si lupta impotriva evaziunii fiscale.Adica,daca un agent economic isi plateste toate taxele,de unde ,totusi,patronul prospera?Intreb pt.ca,pur si simplu,nu se poate.Aceste nume sonore din aceasta echipa n-au nici olegatura cu logica economia
  • +2 (4 voturi)    
   Nu e chiar asa... (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:49)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui eliza

   Gabriel Mateescu, Vicepresedinte executiv financiar Alpha Bank - nu e teoretician si e si din mediul privat.

   Mai ingrijorator e faptul ca provin toti sau au legatura cu zona de financial services / banking etc. Nimeni cu legatura in industrie sau alte domenii ....

   Oricum propunerea e cu 10 clase peste nivelul actual din guvern (ministri, secretari de stat, consilieri) sau consilierilor prezidentiali.
  • +2 (2 voturi)    
   adica Alpha Bank nu e din mediul privat? (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:50)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui eliza

   Este si cineva din mediul privat: Gabriel Mateescu, Vicepresedinte executiv financiar Alpha Bank.
 • +1 (3 voturi)    
  din putzul gandirii... (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:37)

  pehash [utilizator]

  membrii consiliului sunt platiti la sedinta, dar nu mai mult de 2 sedinte lunare (ca poate ii apuca cheful de munca). presupun ca se asteapta ca ei sa vina cu rapoarte, observatii si recomandari doar in timpul acestor sedinte... daca fac greseala sa-si pregateasca 'temele' de acasa o fac pe timpul lor si banii lor.
 • 0 (2 voturi)    
  Fondul proprietatea listare (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:38)

  Adi M [anonim]

  La ora 13 :17 s-a votat oug 81/2007. Fondul proprietatea are liber la listarea pe bursa. Ultima piedica a fost depasita.
  • 0 (0 voturi)    
   O veste excelenta (Miercuri, 23 iunie 2010, 14:54)

   aura [anonim] i-a raspuns lui Adi M

   Sa speram ca actiunile nu vor fi monopolizate iar de afaceristi verosi.
 • +5 (5 voturi)    
  Uff, am rasuflat usurata (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:40)

  aura [anonim]

  Ma temeam ca Vladescu sa nu-i nominalizeze pe Marcel Pavel, Luminita Anghel, Horia Brenciu, Gabriel Cotabita, Adrian Enache etc.
  • -1 (1 vot)    
   Oricum nu erau astia (Miercuri, 23 iunie 2010, 15:30)

   ion [anonim] i-a raspuns lui aura

   Sa avem pardon, astia sunt artistii PSD-ului, mai ales Luminita Anghel sau Cotabita. La Vladescu mergi pe Bitman, Andrei Gheorghe sau varul Sandel. Fiecare cu gasca lui.
   • -1 (1 vot)    
    No problem :) (Miercuri, 23 iunie 2010, 16:57)

    aura [anonim] i-a raspuns lui ion

    Si la artisti ca la politicieni. Azi in PNL, miine in PDL. E cazul lui Bitman.
 • 0 (4 voturi)    
  consiliu (Miercuri, 23 iunie 2010, 13:59)

  unu [anonim]

  Ca de obicei se aleg persoane ocupate. Analizele vor fi facute in timpul sedintei . Majoritatea vin din sistemul bancar. Ce stiu acestia despre productie , comert sau alte activitati direct productive ?
  Ca de obicei se aleg teoreticieni intr-o tara in care practica ne omoara si unde consumam mai mult decat producem. O fi o reactie aceste numiri la tendinta de impozitare a bancilor (a se citi capusele economiei) ? In Romania sunt cele mai mari dobanzi la credite din UE , asta pe langa comisioanele nerusinate , se tem cumva ca vor plati impozit pe ele ?
 • -1 (1 vot)    
  nominalizari neinspirate (Miercuri, 23 iunie 2010, 16:00)

  consilierul [anonim]

  In forma propusa Consiliul va avea 3 (trei) din 5 membri bancheri si 2 teoreticieni. Bancherii vor veni cu analizele pe care le intocmesc oricum in banci iar ceilalti cu concluziile diverselor lucrari care se intocmesc in cadrul Academiei sau pe la ASE tot pe banii publici. Asa ca nicio grija nu vor lucra in timpul liber. Problema este ca Romania are nevoie de o economie functionala care sa aiba capacitatea de a produce la nivelul consumului nu ca structura ci ca valoare. Ori pana acum bancile ne-au aratat doar un comportament de camatar. In alte tari - Germania, Franta, Marea Britanie, bancile vor fi taxate suplimentar tocmai pentru a-si plati datoria fata de contribuabilii care le-au salvat iar noi le punem in frunte sa ne intocmeasca analize si evaluari. Absolut hilar! Parlamentul ar trebui sa refuze nominalizarea acestor persoane si sa propuna reprezentanti din economia reala (asociatii profesionale, asociatii ale investitorilor straini, camere de comert etc.) care oricum realizeaza periodic astfel de analize.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by