"La drepturile de autor va fi 20% deductibilitate, deci nu mai aveti 40%, ca pana acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40% are sens pentru ca discutam despre achizitionarea unei piese de marmura si de prelucrarea ei. Ma intreb, pentru un masinist, ce achizitioneaza cu acel 40%, ca sa aiba deducere la salariu, sau, pentru diversi alti angajati din diverse alte societati comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte multi salariati care nu aveau niciun fel de legatura cu actul de creatie in sine erau platiti in acest sistem", a explicat Vladescu jurnalistilor.
Potrivit acestuia, se va plati 16% impozit la suma ramasa dupa ce se scade deductibilitatea de 20%.
"Se plateste 16% impozit pe venit, la aceasta suma ramasa. Deci de la 10%, cat se platea pana acum, o sa fie circa 12,8%. Dupa care exista o obligatie de plata a contributiilor individuale, deci numai acele plati platite de individ, nu si cele de societate, o obligatie de plata a contributiilor individuale care se aplica la o suma care se limiteaza la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la intreaga suma primita, ci numai la o parte limitata din aceasta suma, in asa fel incat pe de-o parte taxarea sa nu fie excesiva, pe de alta parte fiecare sa contribuie atat la sistemul de sanatate cat si la cel de pensii sau la fondul de somaj, si bineinteles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai tarziu fiecare dintre noi apeleaza sa fie functionale", mai spus ministrul.
Potrivit acestuia, noile prevederi sunt necesare pentru ca beneficiarul drepturilor de autor sa poata primi pensie.
Ordonanta de urgenta mai prevede ca tichetele de masa si cele de vacanta sa fie impozitate cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat. De asemenea, dobanzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente.
Veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara vor fi impozitate cu 16%, impozitul aplicandu-se la diferenta dintre pierdere si castig, cu raportare si plata trimestriale, cu decont la finalul anului si cu posibilitatea recuperarii pierderii in urmatorii sapte ani fiscali.
UPDATE Masurile detaliate, transmise printr-un comunicat al Ministerului de finante:
"In domeniul impozitului pe venit intervin:
- modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;
- includerea in veniturile salariale a urmatoarelor sume acordate angajatilor:
* contravaloarea tichetelor de cresa acordate conform legii;
* contravaloarea tichetelor de vacanta acordate conform legii;
* contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii.
Reglementarile referitoare la contributiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevazute de Legea nr. 93/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa si de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, raman in vigoare, persoana fizica datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.
- Includerea in veniturile salariale si impozitarea platilor compensatorii, acordate potrivit legii.
- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
- Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
- Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
- Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
- Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.
a) 50% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
* contributii sociale de sanatate; (5,5% din venit)
* contributii de asigurari sociale; (10,5% din venit)
* contributii la fondul de somaj. (0,5% din venit)
Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale. (Salariul mediu, stabilit de Legea Bugetului pe 2010, este de 1.836 lei). Baza de calcul in acest moment este deci 9.180 de lei (5x1836 lei).
UPDATE 2 Explicatii MFP pentru HotNews.ro: Contributiile sociale vor fi platite de catre angajat la aceeasi cota, pentru toate veniturile pe care le inregistreaza, fie cele salariale, fie de alta natura (n.r. drepturi de autor). Nota red: Pina acum, contributiile mentionate nu erau platite daca persoana avea si un contract individual de munca pe linga veniturile din drepturile de autor.
tu stii ca personalul militar si asimilat primesc cca 700 lei/luna ca drept de hrana din impozitele platite de catre noi?
deci ei au dreptul la sume nefiscalizate, plus ca sunt platite de la buget, dar un angajator face evaziune daca acorda din bugetul LUI legal 180 lei in tichete de masa/luna ?
2) Multi angajatori au gandit in felul urmator ... nu pot sa-ti dau salariu mai mult de X ca ma cocoseaza astia cu impozitele dar iti mai dau vreo 20 si ceva de bonuri sa ai bani si de mancare si de intretinere in acelasi timp.
3) Masura asta face munca si mai neatractiva (multi angajatori renuntand la bonuri definitiv sau cel mult incluzand in salariu suma corespunzatoare, urmand ca angajatul sa suporte impozitul).
3) Dat fiind ca vorbim de aproximativ 2 milioane de angajati direct afectati de masura si ca raportat la salariul mediu pe economie bonurile astea reprezentau cam 15% din venituri....rezulta ca statul loveste (pe langa salariile bugetarilor si pensii) si mai rau intr-o componenta importanta a PIB-ului, consumul populatiei - sa nu va asteptati deci la oprirea recesiunii, ba dimpotriva ...
4) Principiile pe care le enunti sunt ok. Totusi ... aplicarea lor in acest moment (recesiune si criza) dovedeste o inteligenta precara din partea guvernantilor. La fel ca si impozitul forfetar, sunt masuri "echitabile" si normale (inclusiv impozitarea dobanzilor) dar care se iau....ATENTIE! in vremuri de crestere economica tocmai pentru "a raci" un pic economia. Daca in privinta forfetarului am zis ..." astia au venit cu ideile astea fixate din 2008 si dat fiind ca habar nu au cum sa coreleze masurile cu realitatile curente si cu o strategie pe termen lung, pentru simplul motiv ca ei habar nu aveau ca vom avea o criza, au facut pocinogu' ". A insista insa in luarea de masuri prociclice de dragul unor "principii" si la aproape 2 ani de cand sunt la guvernare dovedeste insa multa prostie si incompetenta...
2. ma bucur sa confirmi ca sunt manifestari concrete ale evaziunii fiscale.
3. interesanta chestia asta, ca face munca neatractiva. eu stiam ca daca vrei sa fii platit bine, pur si simplu, muncesti mult si bine. bag sama ca aceasta conceptie nu are prea multi prozeliti in tara asta. asta pe de o parte. pe de alta, nu consumul aduce crestere economica (cu atat mai mult cu cat consumul in romania se bazeaza pe importuri), ci, pur si simplu, productia economica aduce crestere economica.
4. principiile sunt principii. daca nu au fost aplicate in perioada de crestere nu scuza neaplicarea lor. problema e invers: de ce nu au fost aplicate dintotdeauna?
Adevărata evaziune se face prin scheme binecunoscute tip SRL-LTD in Cipru si au aderat la ea si oameni de seama si patrioti, vezi Geoana si altii.- si in plus sunt "beton"- dar asta este o alta discuție.
Probabil ca Ordonanța asta va accentua gaura din buget si vor veni vremuri grele. Mai vedem peste câteva luni!
bun, de ce cupoanele de masa reprezinta evaziune? pentru ca eu, dintr-un brut de 5000 de lei, iau un net de 3000, sa zicem. restul pleaca la stat. cineva mai smecher poate veni si spune asa: nu-ti mai dau brut 5000, ci 4000, tu in mana iei 2300, iar pana la 3000, iti dau bonuri de masa. statul a pierdut 1000 de lei. bineinteles, cifrele sunt aproximative, dar ai prins ideea, cred. ca totul e legal, nu ma mira. ce nu e legal in romania, daca e in folosul la cativa smecheri?
cat despre alte metode de evaziune, da, e alta discutie.
PS: urmeaza faza cu profesorii si doctorii, saracii de ei, care au grija de oameni, iti pun creionul in mana, sau iti salveaza viata ...
Este singura forma de plata la comerciant fara risc de evaziune , ca sa se deconteze tichetele de masa este OBLIGATORIU ca negustorul sa inregistreze pe venituri contravaloarea marfii vindute ... daca nu ar inregistra nu ar avea cum sa justifice decontarea lor la emitent ! Vezi la Supermarket ... la alegerea ta ... ca vinzarile pe bonuri de masa , cadou , etc . sint evidentiate SEPARAT in bonul de casa , pentru a fi inregistrate in contabilitate CA ATARE !
IMPLICIT sumele sint taxabile , BANI REALI , SI TOTAL CONTROLATI ! .
APROPOS : ai incercat sa iei factura pe firma pe marfa cumparata pe tichete de masa ? Sa vezi ca nu ti se da ! Daca aveai un IQ de peste 5 te prindeai ca logica pt. care nu ti se da factura pe firma , este ca sumele s-au introdus o data pe cheltuieli deductibile , prin factura emitentului de tichete , deci nu se mai poate introduce INCA O DATA PE CHELTUIELI la cumpararea efectiva a produselor !
Insa asa este cint toti prostii care habar n-au despre subiect i-si dau cu parerea ... !
Cel mai rau este ca astia si voteaza si ... uite unde am ajuns !
Mi-am dat numele real pentru " iluminarea " inteligentei tale , poate pot sa te mai ajut cumva .
SA TRAITI BINE !
da la toti bugetarii carduri cec bank ( ca tot e banca statului ) si impune cec bank- ului sa dea bonificatie de 3 % din toate platile facute la comercianti la p.o.s. - uri ! ( chestia asta o fac banci private ... prin promotii de marketing ) . iar retragerea de numerar de la a.t.m. sa fie taxata suplimentar ! din momentul aceste salariatii statului ( bugetarii ) vor face cumparaturi in proportie de peste 90 % la comercianti dotati cu p.o.s. - uri ... ceea ce inseamna comert fiscalizat , si nu marfa " la negru " ... fara factura !
comerciantii fara p.o.s. - uri o sa " chelancaie " ca le scad vinzarile ( ... insa la detailisti este cea mai mare evaziune pentru curiosi explic detaliat separat ... daca sint intrebari pe tema asta ) , iar comerciantii care inregistreaza d.p.d.v. fiscal veniturile ( iar incasarea prin card bancar este fiscalizare 100 % , nu poti evaziona incasind pe circuit bancar ) corect vor cistiga din cresterea rulajului .
o tranzactie bancarizata ( intermediata de banci ... pentru vali plesca ... ) este o tranzactie securizata . cu numeraru' care circula cu valiza in portbagaju' masinii ... este alta poveste !
oricum , pentru oamenii cu i.q- ul peste 50 ... nu conteaza daca marfa este evazionata sau legala .. cu o mare conditie : sa fie fabricata in romania !
chiar daca negustorul ti-a vindut o marfa " la negru " , ca sa o obtina sau ca sa o produca a creat locuri de munca in romania , acestea ... indiferent daca sint platite legal sau la " negru " au dus salariile in economia reala ! ( platesti benzina , impozitu' la casa , piinea , carnea , salamu' intretinerea la bloc , curentu' etc ... dar intretine la ) , pierderea statului din fiscalizare fiind foarte mica .
Tot asa, firme care au castigat licitatia ptr. tiparirea bonurilor au facut avere. Ati auzit de dl Veresoy Attila ?Si-a mai rotunjit-o si asa !
Am stata o data la coada la casa (apoi am renuntat si am trecut la o alta casa) fiindca in fata mea un buticar (probabil ) a cumparat cateva carucioare de marf a pe care a platit - o exclusiv ! cu bonuri de masa - sau cadou ! toate aranjate frumos , pe caprarii , dinainte !
Daca am activitate / contract doua-trei luni si apoi am o pauza de contracte pot primi somaj? Ca de cotizat, cotizez... Cui ma adresez pentru somaj ca persoana fizica ce desfasor doar activitati independente din valorificarea drepturilor de autor?
Multumesc.
Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac !
In plus a mai fost un articol legat de subiect: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7448117-persoanele-activitati-independente-suporta-impozitele-daca-veniturile-sunt-asimilate-salariului.htm
Acum daca asta cu activitatile dependente e legata de PFA, ca-s pe dinafara :)
Unde scrie ca m-au atins cu ceva din skimbarea asta?
Ramane sa urmaresti in ordonanta cum te afecteaza acest capitol.
PFA-urile sunt atinse in masura in care activitatea desfasurata va fi reclasificata ca "activitate dependenta". In acest caz, "se aplică regulile de determinare a impozitului şi a contribuţiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază".
Textul complet al ordonantei este cel de aici:
http://codfiscal.money.ro/act-pdf/2010-06-18-proiect-OUG-modif-compl-Codul-fiscal.pdf
Vezi modificarile aduse la articolul 7 alineatul (1), punctul 2 din CF.
Ca vor fi afectate PFA-urile din IT e clar, intrucat cel putin unul din criteriile mentionate in OUG se indeplineste => activitate dependenta => contributii in plus. Deci ... ne-au cam ciuruit, ca sa citez o vorba binecunoscuta.
Nu inteleg insa cum vor fi calculate aceste contributii. La venitul efectiv realizat ? La norma de venit a PFA-ului ? La cele 5 salarii medii pe care le-a mentionat ministrul ?
==================
Sistemul vechi: norma (plafon) de venit de 21600 lei/an, 1800 lei/luna.
- impozit: 16% din norma de venit: 0.16*1800 = 288 lei
- contributie CASS: 5.5% din norma de venit: 0.055*1800 = 99 lei
- contributie CAS: 31.3% din salariul minim brut pe economie (705 lei): 0.313*705 = 220.665 lei
--------------------
Total impozite: 608 lei.
Ramas in mana: 9180 - 608 = 8572 lei.
Impozit efectiv: (608/9180)*100 = 6.62%
==================
Sistemul nou: intregul venit de 9180 lei/luna.
* contributii sociale de sanatate; (5,5% din venit): 0.055*9180 = 504.9 lei
* contributii de asigurari sociale; (10,5% din venit) 0.105*9180 = 963.9 lei
* contributii la fondul de somaj. (0,5% din venit) 0.005*9180 = 45.9 lei
-----------------------
Subtotal: CASS + CAS + Somaj = 504.9 + 963.9 + 45.9 = 1514.7 lei
Venit impozabil: venit initial - subtotal = 9180 - 1514.7 = 7665.3 lei
Impozit pe venit 16%: 0.16*7665.3 = 1226.448 lei
--------------------
Total impozite: 1514.7 + 1226.448 = 2741.15 lei
Ramas in mana: 9180 - 2741.15 = 6438.85 lei.
Impozit efectiv: (2741.15/9180)*100 = 29.86%
In text scrie:
'In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesiionale (altele decat cele de natura salariala) se vor plati numai cota angajatului pentru:
* contributii socaile de sanatate;
* contributii de asigurari sociale;
* contributii la findul de somaj.
Baza de calcul a acestor contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari socaile.'
Eu am venituri pe baza de conventie civila. Se aplica si mie aceste prevederi? Trebuie sa platesc si eu contributia la somaj? Cum?
Va multumesc
Marcel Dediu
Am si eu niste conturi in Romania si cum am domiciliul in strainatate poate scap de impozitul pe dobanda... Ce ziceti?
Vezi ca fiscul din Romania poate comunica fiscului din tara unde esti faptul ca tu realizezi venituri din dobanzi in Romania ;)
Spune drept ... ai votat cu Basescu macar? Atunci ai o bucurie in faptul ca nu au luat mogulii sarea si Posta ...
Toti aia care au votat cu Basescu ca sa nu vina Geoana sa le mareasca cota unica cred ca se zvarcolesc in chinuri. La toamna sau in iarna cand vor creste astia si cota unica si TVA-ul se vor zvarcoli si mai rau ...
Oricum ... exista un proverb care defineste perfect situatia actuala..."Prostia de plateste!".
Dar asta e alta poveste si tine tot de incompetenta, coruptia si inteligenta unor guvernanti.
PDL -ul merita soarta PNT-ului, de a nu mai intra in Parlament...
Eu personal imi recunosc prostia si promit ca in 2012 voi vota cu alt partid. ORICARE alt partid!
mi se pare normal ca bonurile de orice natura sunt ele sa fie impozitate . eu ca pfa nu am voi la venituri neimpozitate , pe cand salariati da . de ce ? nu am facut scoala in aceasi tara ? nu vb aceasi limba ? corect ! nici un venit fara impozit ! sunt de acord .
adica sa moara si capra vecinului? de-aia nu merge nimic in tara asta! ciuda si invidia va roade, mai bine sa ne fie rau la toti decat sa-i fie unuia bine. si tu ce ai, ma, de castigat daca le impoziteaza? nimic? atunci taci dracu!
iar de tacut DRACU , nu am sa tac , pt ca asta e sistemul la care ne-am subordonat cu totii de 20 de ani , sa tacem si sa ne vedem ca nu vedem .... asa ca nu tac
va multumesc .