Creditul neguvernamental a urcat cu 1,4% in mai, la 203,11 miliarde de lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2010, 11:33 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna mai cu 1,4% fata de luna anterioara, pana la 203,11 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Aceasta este cea de-a treia luna consecutiva de crestere a soldului creditului neguvernamental, dupa ce in aprilie a avansat cu 0,5%, iar in martie cu 0,1%.

Astfel, la sfarsitul lunii mai, creditul în lei s-a diminuat cu 0,1%, în timp ce creditul în valută a crescut cu 2,4%. Exprimat în euro, creditul în valută a urcat cu 1,1%.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, creditul neguvernamental a urcat cu 2,0%, pe seama majorării cu 6,7% a componentei în valută exprimată în lei şi a diminuării cu 4,7 la sută a componentei în lei. Exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 6,7%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 2,0% fata de luna anterioara, iar finantarile in lei au crescut cu 0,1%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, creditul in valuta a avansat cu 4,6%, pana la echivalentul a 62,61 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,4%, la 37,87 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in mai creditele in lei au coborat cu 0,3% fata de luna anterioara si cu 4,0% comparativ cu luna mai 2009 pana la 40,19 miliarde de lei. Creditele in valuta au crescut cu 2,7% comparativ cu luna aprilie si cu 9,0% fata de aceeasi luna din 2009, la 62,42 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut în luna mai cu 1,7%, până la 53,18 miliarde de lei. La data de 31 mai, creditul guvernamental s-a majorat cu 60,3% fata de aceeasi perioada din 2009.

Romanii au economisit mai mult in luna mai

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai cu 0,7% faţă de luna anterioara, până la nivelul de 168,45 miliarde de lei.  

Comparativ cu luna aprilie, depozitele în lei ale populaţiei s-au redus cu 0,6%, până la 62,80 miliarde de lei, iar fata de finele lunii mai 2009 acestea au crescut cu 6,7%. In ceea ce priveste depozitele în lei ale persoanelor juridice, acestea s-au majorat cu 0,6%, până la 43,42 miliarde de lei. La 31 mai, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau cu 7,8% mai mari decat in perioada similara a anului trecut.

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, au crescut cu 2,2%, până la nivelul de 62,22 miliarde de lei, iar exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,9%, până la 14,88 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 10,7%, iar exprimate în euro au avansat cu 10,7%.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 17,7 % daca sunt exprimate in lei si cu 17,7% exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 1,0%. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 1,0%.​


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

231 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version