Masurile de austeritate, analizate de bancheri si analisti. Cat e reforma si cat doar austeritate in programul guvernamental? Ce putea fi adaugat si ce anume, eliminat?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2010, 11:59 Economie | Finanţe & Bănci


HotNews.ro a facut un sondaj printre bancheri, oameni de afaceri, profesori de economie, rugandu-i sa aprecieze eficienta masurilor de austeritate pe care le-a luat Guvernul si sa sugereze eventual masurile in plus sau in minus care puteau fi luate. Intrucat au raspuns un numar ridicat de persoane, vom publica azi prima parte a raspunsurilor, urmand ca maine sa revenim cu un alt set de raspunsuri.

Intrebarile adresate de HotNews.ro au fost:
1. Credeti ca actualele masuri de austeritate pe care Guvernul le implementeaza vor fi suficiente pentru a iesi din criza?
2. Ce componente ar mai putea fi adaugate reformei fiscale pentru a-i creste eficienta? Dar retrase?
3. Cum explicati  un aparent paradox romanesc, anume acela ca desi avem resurse umane de buna calitate intelectuala, Romania este permanent citata in compania statelor cu intarzieri ale reformelor, a celor in care coruptia triumfa ori in compania tarilor precare economic?
 • Misu Negritoiu, presedintele ING Bank
  Misu Negritoiu
  Foto: AGERPRES
"Reforma fiscala completa nu s-a facut niciodata in Romania. Toate impozitele (inclusiv cota unica) au fost introduse pe fuga si sub presiune. Unele s-au dovedit potrivite, inclusiv cota unica. In orice conditii, veniturile statului s-au situat constant (ultimii 10 ani) la un nivel de 32-34% din PIB. Dar reforma fiscala ar trebui sa instituie echitatea contributiei (oricine face un venit trebuie sa contribuie, fara exceptii), continuitatea si predictibilitatea (nu pot fi schimbate impozitele peste noapte), simplificarea sistemului de taxe si impozite (de unde si succesul cotei unice), suportabilitatea (cit de realiste sunt impozitele daca nu pot fi platite) si disciplina contribuabililor (plata impozitului este prima prioritate, nu ultima, pentru persoane si companii).

Masurile de austeritate fiscala sunt o conditie prealabila oricarei dezvoltari ulterioare. Ele trebuie sa instituie  o disciplina fiscala si financiara in colectarea si cheltuirea banilor (in cazul acesta publici) pe o regula simpla ca nu poti sa cheltui mai mult decit ai si o responasabilitate guvernamentala continua si constanta care sa respecte regula anterioara. Sanatatea fiscala restabileste functionarea normala a pietei si echilibrul preturilor, care stimuleaza alocarea eficienta a resurselor si a sectorul privat. In plus, guvernul ar mai putea gindi masuri de stimulare care sa ajute la reluarea activitatii productive. Dar sunt tomuri scrise pe fiscalitate si reforma fiscala si nu este neaparat specializarea mea.

Inteligenta depinde cum este canalizata. Personalitati sclipitoare nu acorda atentie amanuntelor financiare si nu stiu cum sa-si plateasca facturile sau cum sa-si administreze banii. Pentru ca sunt lucruri prea marunte pentru ei. Si asta face parte din cultura societatii. Care cuprinde normele comportamentale de baza, inclusiv dimensiunea religioasa. De ce a fost inventat capitalismul de protestanti (vezi Max Weber)?. Pentru ca valoarea lor fundamentala era limitarea cheltuielior personale (sa te bucuri de viata era aproape o rusine!) si atunci economiseau si investeau banii. Am vazut ca Guvernul invita romanii sa economiseasca, dar ei sunt mai obisnuiti sa cheltuie mai mult (vezi si comportamentul guvernamental, nu numai personal). Romanii zic ca nu au suficienti bani ca sa mai si economiseasca. Dar cit este suficient?

Iata deci o educatie de baza intr-o societate capitalista – nu poti cheltui mai mult decit ai – care nu depinde de inteligenta, ci de gestiunea resurselor. Dar cu aceasta educatie te nasti si cresti intr-o societate care o are si o aplica. Reformele au la baza de fapt limitarea risipei de resurse sau valorificarea lor optima. Este tot o problema de gestiune. Altfel natia poate sa produca multi scriitori, arhitecti, ingineri sau poeti. Gestiunea economica de abia acum isi face drum si sunt convins ca milioanele de romani care s-ar intoarce din Europa sau America vor sti sa gestioneze mai bine".
 • Laurian Lungu, senior partner Macroanalitica
  Laurian Lungu
  Foto: HotNews.ro
"Pachetul actual de masuri il vad mai degraba ca unul destinat stabilizarii macroeconomice si nicidecum ca unul anticriza. Cum temerea investitorilor pare a se concentra momentan asupra sustenabilitatii fiscale a diverselor economii, este important ca proiectiile parametrilor fiscali ai Romaniei, deficitul public si datoria publica, sa fie inscrise pe o traiectorie stabila si sustenabila. In cazul in care aceste masuri isi vor atinge obiectivele stabilite se vor putea creea unele premize necesare insanatosirii fiscale. Insa aici vorbim de un orizont de timp ce vizeaza termenul mediu, dupa ce vom vedea efectele acestor masuri in economie, probabil pana intr-un an.
 
Cred ca este prematur sa vorbim de o reforma fiscala, in adevaratul sens al cuvantului. Pachetul de masuri actual este necesar - din punct de vedere al stabilitatii macro - insa o reforma fiscala necesita regandirea in profunzime a structurii de cheltuieli. Altfel, presiuni asupra bugetului vor exista in continuare iar calitatea serviciilor in sectoare ca si educatia sau sanatatea vor continua sa fie la nivelul actual. In plus, trebuie gandita clar ce abordare se doreste legat de structura veniturilor: sa se impoziteze cu precadere consumul sau venitul.        

Este adevarat ca avem resurse umane de calitate in unele domenii. In ce priveste economia insa, avem o deficienta de capital uman capabil sa elaboreze strategii economice coerente, centrate pe analize bine fundamentate, gandite in varianta unor scenarii alternative.

Intarzirea reformelor se datoreaza procesului deficitar de gandire si implementare. Legatura intre capitalul uman capabil sa transfere idei si viziuni de dezvoltare si clasa politica este in mare masura rupta. Astfel, acest proces sufera, nu in ultimul rand si datorita lipsei de vointa a clasei politice de a implementa masuri ce ar fi benefice economiei pe termen mediu si lung. Predomina gandirea pe termen foarte scurt, o abordare ce in economie poate avea consecinte dezastruoase".
 • Emil Stoica, expert in risk management, Marea Britanie
  Emil Stoica
  Foto: Hotnews
1. Masurile nu sunt suficiente. In Romania nu exista insa buna guvernare, clientelismul nu pare sa fie atacat de actualele masuri. Nu am vazut niciun pas catre o conducere a institutiilor statului pe baza de competenta. Codul Muncii trebuie modificat in sensul unei flexibilizari si mobilitati mai mari a fortei de munca. Programul de privatizari nu este clar.
 
2. Ca masuri fiscale cred ca ar trebui reduse impozitele pe munca, de exemplu eliminarea impozitului pe venit (de la 16% la 0%) pentru cei care castiga sub 2.500 de euro pe an. Aceasta reducere ar putea fi finantata prin cresterea TVA. In acest fel se impulsioneaza activitatea economica iar TVA va fi platit si de persoane ce nu sunt in zona fiscalizata. Combaterea evziunii fiscale cred ca este prioritatea numarul 1. Nu este corect sa se mareasca taxe atata vreme cat taxele existente nu sunt platite decat tot de persoanele si firmele corecte. As plati un serviciu contra unui comision de 10% catre o firma de consultanta internationala pentru sumele aduse din evaziune fiscala.

Mergeti in orice localitate din Romania si luati la intamplare 10 locuinte recent construite si vedeti daca isi platesc in mod corect impozitul pe cladiri. Sunt convins ca 9 din 10 platesc un impozit mai mic. La fel cu pensionarii de invaliditate. Un consult cu medici independenti (eventual straini) va reduce numarul de la 900.000 azi la vreo 200.000. Diferenta de 700.000 ar trebui sa restituie sumele primite prin frauda, iar doctorii si functionarii de stat care au permis acest lucru ar trebui penalizati.
 
3. Paradoxul romanesc de care vorbesti cum ca "desi avem resurse umane de buna calitate intelectuala, Romania este permanent citata in compania statelor cu intarzieri ale reformelor, a celor in care coruptia triumfa ori in  compania tarilor precare economic" este unul fals, ne mintim singuri. Foarte multi romani bine pregatiti au plecat in strainatate si au succes acolo. Este totusi un adevar ca Romania nu reuseste sa faca niciun pas catre o societate meritocratica. Am incercat sa dau o explicatie si sa gasesc o solutie intr-un articol recent scris la mine pe blog.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3445 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Concluzia. (Joi, 24 iunie 2010, 12:30)

  AlinN [anonim]

  In programul guvernamental este doar austeritate. Ba prin impozit forfetar inteleg ca este chiar antireforma intrucat incalca principiul suportabilitatii.
 • +2 (4 voturi)    
  De unde atatea valori in Romania ??!!! (Joi, 24 iunie 2010, 12:39)

  lili [anonim]

  Eu nu mai cred in acel paradox romanesc, cum ii spuneti Dvs. E la fel cu ala care spunea ca Romania e bogata si cand colo Romania este saraca pentru ca oamenii sunt saraci, nu poti spune despre o tara ca este bogata cand are oameni saraci. Asa si cu paradoxul Dvs. Eu nu cred deloc ca Romania debordeaza de valori, dimpotriva valorile ce le are se formeaza pe la scoli inalte din afara tarii si cele mai multe nici nu se mai intorc. Ca sa vorbesti de valori, in opinia mea trebuie sa ai un sistem de educatie performant, LIPSA in Romania, societatea sa aiba propriile valori care sunt importante si respectate de membrii ei. In Romania nici vorba despre asa cvea, de fapt nu cred ca exista o societate in sensul unei atitudini civice. Dimpotriva, eu vad o lume in deriva, o lume fara un viitor , o tara fara un loc in lumea asta mare. Romania a dacazut dupa '89 in randul tarilor lumii si nu are nici un rost sa ne facem iluzii. Construirea unei societati romanesti care sa impuna valori si atitudini si oameni de incredere va cere timp, multe generatii vor trai inca in tranzitia asta nesfarsita a Romaniei de a-si gasi un loc in randul tarilor asezate ale lumii.........
  • 0 (4 voturi)    
   Avem valori bine structurate, noi romanii, (Joi, 24 iunie 2010, 13:15)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui lili

   o demonstreaza literatura romaneasca. Problema este ca ne incapatanam sa judecam valorile dupa scara vestica, care e un pic pe dos fata de a noastra. De aici toata confuzia si zvarcolirea din astia 20 de ani.

   N-ar fi mai bine sa ne uitam in oglinda si sa acceptam ceea ce suntem cu tot cu scara noastra de valori?
   • 0 (2 voturi)    
    Si care sunt acele valori??!! (Joi, 24 iunie 2010, 13:31)

    lili [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Care fac din societatea romaneasca o COMUNITATE adica mai mult decat o populatie ??!!! Care sunt acele valori care ne ridica, care ne aduna in momentele de bucurie, de greutati, care asigura ca oamenii care au ceva de spus, care pot face ceva sa poata sa faca. In opinia mea, Romania nu asigura altceva decat promovarea in prim plan a non-valorilor, desi m-am ferit in postarea anterioara sa o spun. Aratati-mi, va rog, valorile cu care defileaza azi Romania, domeniile si care le sunt acele principii de viata care fac din ele elemente de progres. Si mai ales, cam ce procent, raportat la populatia Romaniei ??!!!
    • 0 (2 voturi)    
     Pe mine ma fascineaza (Joi, 24 iunie 2010, 14:00)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui lili

     "Amintirile din copilarie" ale lui Creanga si in special Pupaza din Tei. Citind povestioara il decoperi pe roman dezbracat pana piele si afli ce aprecieaza el cu adevarat si cum actioneaza. Creanga a fost de-a dreptul sublim cu aceasta povestioara demonstandu-ne la toti ce frumos este sa te comporti in viata ca un roman.
 • +1 (1 vot)    
  Masuri de austeritate (Joi, 24 iunie 2010, 13:38)

  multitech [utilizator]

  Mai nou si Anglia intorduce masuri drastice de austeritate.
 • +1 (1 vot)    
  putea (Joi, 24 iunie 2010, 13:52)

  cinc [anonim]

  De ce insistam pe stilul acesta neproductiv, analizand ce am fi putut face? Avem niste masuri, au fost aprobate, a fost pana si PE de acord cu ele. De ce pierdem timp si energie analizand imposibilul? Ne omoara mentalitatea asta ...
  • -2 (2 voturi)    
   ? (Joi, 24 iunie 2010, 13:58)

   ? [anonim] i-a raspuns lui cinc

   gresit. nu parlamentul european a fost de acord cu aceste masuri ci un anumit personaj din acest parlament si grupul parlamentar european care l-a propus in acea functie. gruop parlamentar din care fac parte si PDL si parca UDMR:)
   ceea ce spuneti voi se numeste dezinformare si aveti grija la strategia aprobata in CSAT:)
 • 0 (2 voturi)    
  ? (Joi, 24 iunie 2010, 13:55)

  ? [anonim]

  bancheri? nu inteleg de ce ib bancherii ce masuri tb luate intr-o economie. bancile nu au acelasi interes cu statul aproape niciodata. asa ca lasati-ma cu ce spun bancherii. pe ei ii intereseaza doar profitul personal nimic altceva. ele castiga si cand statul creste si cand e in recesiune:). pierd doar atunci cand se intind mai departe de cat e plapuma. nu-mi spuneti ca in momentul de fata bancile vor pierde daca nu vor mai da credite. va inselati. atentie nu e cazul bancilor nationale care au alt rol. am vb de bancile comerciale
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 iunie 2010, 14:14)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  mituri (Luni, 28 iunie 2010, 11:28)

  Dedalus [anonim]

  1) Nu exista nici un fel de masuri de iesire din criza. Legile austeritatii sunt menite sa conserve clientela politica si atat.
  2) Care "reforma fiscala?" Paote vreti sa spuneti cresterea fiscalitatii.
  3) Unde sunt "resursele umane de buna calitate"? Aia cativa care au invatat singuri scapand de mestesugul de tampire al asa-zisului "invatamant " romanesc sunt de mult prin alte tari. O statistica recenta arata ca peste 50% din populatia activa e analfabeta functional.

  Prima conditie a iesirii din marasm este sa nu ne mai mintim singuri cu cat de buni, destepti si eficienti suntem noi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by