HotNews.ro a facut un sondaj printre bancheri, oameni de afaceri, profesori de economie, rugandu-i sa aprecieze eficienta masurilor de austeritate pe care le-a luat Guvernul si sa sugereze eventual masurile in plus sau in minus care puteau fi luate. Intrucat au raspuns un numar ridicat de persoane, vom publica azi prima parte a raspunsurilor, urmand ca maine sa revenim cu un alt set de raspunsuri.

Intrebarile adresate de HotNews.ro au fost:

1. Credeti ca actualele masuri de austeritate pe care Guvernul le implementeaza vor fi suficiente pentru a iesi din criza?

2. Ce componente ar mai putea fi adaugate reformei fiscale pentru a-i creste eficienta? Dar retrase?

3. Cum explicati un aparent paradox romanesc, anume acela ca desi avem resurse umane de buna calitate intelectuala, Romania este permanent citata in compania statelor cu intarzieri ale reformelor, a celor in care coruptia triumfa ori in compania tarilor precare economic?

  • Misu Negritoiu, presedintele ING Bank
    Misu Negritoiu
    Foto: AGERPRES

"Reforma fiscala completa nu s-a facut niciodata in Romania. Toate impozitele (inclusiv cota unica) au fost introduse pe fuga si sub presiune. Unele s-au dovedit potrivite, inclusiv cota unica. In orice conditii, veniturile statului s-au situat constant (ultimii 10 ani) la un nivel de 32-34% din PIB. Dar reforma fiscala ar trebui sa instituie echitatea contributiei (oricine face un venit trebuie sa contribuie, fara exceptii), continuitatea si predictibilitatea (nu pot fi schimbate impozitele peste noapte), simplificarea sistemului de taxe si impozite (de unde si succesul cotei unice), suportabilitatea (cit de realiste sunt impozitele daca nu pot fi platite) si disciplina contribuabililor (plata impozitului este prima prioritate, nu ultima, pentru persoane si companii).

Masurile de austeritate fiscala sunt o conditie prealabila oricarei dezvoltari ulterioare. Ele trebuie sa instituie o disciplina fiscala si financiara in colectarea si cheltuirea banilor (in cazul acesta publici) pe o regula simpla ca nu poti sa cheltui mai mult decit ai si o responasabilitate guvernamentala continua si constanta care sa respecte regula anterioara. Sanatatea fiscala restabileste functionarea normala a pietei si echilibrul preturilor, care stimuleaza alocarea eficienta a resurselor si a sectorul privat. In plus, guvernul ar mai putea gindi masuri de stimulare care sa ajute la reluarea activitatii productive. Dar sunt tomuri scrise pe fiscalitate si reforma fiscala si nu este neaparat specializarea mea.

Inteligenta depinde cum este canalizata. Personalitati sclipitoare nu acorda atentie amanuntelor financiare si nu stiu cum sa-si plateasca facturile sau cum sa-si administreze banii. Pentru ca sunt lucruri prea marunte pentru ei. Si asta face parte din cultura societatii. Care cuprinde normele comportamentale de baza, inclusiv dimensiunea religioasa. De ce a fost inventat capitalismul de protestanti (vezi Max Weber)?. Pentru ca valoarea lor fundamentala era limitarea cheltuielior personale (sa te bucuri de viata era aproape o rusine!) si atunci economiseau si investeau banii. Am vazut ca Guvernul invita romanii sa economiseasca, dar ei sunt mai obisnuiti sa cheltuie mai mult (vezi si comportamentul guvernamental, nu numai personal). Romanii zic ca nu au suficienti bani ca sa mai si economiseasca. Dar cit este suficient?

Iata deci o educatie de baza intr-o societate capitalista – nu poti cheltui mai mult decit ai – care nu depinde de inteligenta, ci de gestiunea resurselor. Dar cu aceasta educatie te nasti si cresti intr-o societate care o are si o aplica. Reformele au la baza de fapt limitarea risipei de resurse sau valorificarea lor optima. Este tot o problema de gestiune. Altfel natia poate sa produca multi scriitori, arhitecti, ingineri sau poeti. Gestiunea economica de abia acum isi face drum si sunt convins ca milioanele de romani care s-ar intoarce din Europa sau America vor sti sa gestioneze mai bine".

  • Laurian Lungu, senior partner Macroanalitica
    Laurian Lungu
    Foto: HotNews.ro

"Pachetul actual de masuri il vad mai degraba ca unul destinat stabilizarii macroeconomice si nicidecum ca unul anticriza. Cum temerea investitorilor pare a se concentra momentan asupra sustenabilitatii fiscale a diverselor economii, este important ca proiectiile parametrilor fiscali ai Romaniei, deficitul public si datoria publica, sa fie inscrise pe o traiectorie stabila si sustenabila. In cazul in care aceste masuri isi vor atinge obiectivele stabilite se vor putea creea unele premize necesare insanatosirii fiscale. Insa aici vorbim de un orizont de timp ce vizeaza termenul mediu, dupa ce vom vedea efectele acestor masuri in economie, probabil pana intr-un an.

Cred ca este prematur sa vorbim de o reforma fiscala, in adevaratul sens al cuvantului. Pachetul de masuri actual este necesar - din punct de vedere al stabilitatii macro - insa o reforma fiscala necesita regandirea in profunzime a structurii de cheltuieli. Altfel, presiuni asupra bugetului vor exista in continuare iar calitatea serviciilor in sectoare ca si educatia sau sanatatea vor continua sa fie la nivelul actual. In plus, trebuie gandita clar ce abordare se doreste legat de structura veniturilor: sa se impoziteze cu precadere consumul sau venitul.

Este adevarat ca avem resurse umane de calitate in unele domenii. In ce priveste economia insa, avem o deficienta de capital uman capabil sa elaboreze strategii economice coerente, centrate pe analize bine fundamentate, gandite in varianta unor scenarii alternative.

Intarzirea reformelor se datoreaza procesului deficitar de gandire si implementare. Legatura intre capitalul uman capabil sa transfere idei si viziuni de dezvoltare si clasa politica este in mare masura rupta. Astfel, acest proces sufera, nu in ultimul rand si datorita lipsei de vointa a clasei politice de a implementa masuri ce ar fi benefice economiei pe termen mediu si lung. Predomina gandirea pe termen foarte scurt, o abordare ce in economie poate avea consecinte dezastruoase".

  • Emil Stoica, expert in risk management, Marea Britanie
    Emil Stoica
    Foto: Hotnews

1. Masurile nu sunt suficiente. In Romania nu exista insa buna guvernare, clientelismul nu pare sa fie atacat de actualele masuri. Nu am vazut niciun pas catre o conducere a institutiilor statului pe baza de competenta. Codul Muncii trebuie modificat in sensul unei flexibilizari si mobilitati mai mari a fortei de munca. Programul de privatizari nu este clar.

2. Ca masuri fiscale cred ca ar trebui reduse impozitele pe munca, de exemplu eliminarea impozitului pe venit (de la 16% la 0%) pentru cei care castiga sub 2.500 de euro pe an. Aceasta reducere ar putea fi finantata prin cresterea TVA. In acest fel se impulsioneaza activitatea economica iar TVA va fi platit si de persoane ce nu sunt in zona fiscalizata. Combaterea evziunii fiscale cred ca este prioritatea numarul 1. Nu este corect sa se mareasca taxe atata vreme cat taxele existente nu sunt platite decat tot de persoanele si firmele corecte. As plati un serviciu contra unui comision de 10% catre o firma de consultanta internationala pentru sumele aduse din evaziune fiscala.

Mergeti in orice localitate din Romania si luati la intamplare 10 locuinte recent construite si vedeti daca isi platesc in mod corect impozitul pe cladiri. Sunt convins ca 9 din 10 platesc un impozit mai mic. La fel cu pensionarii de invaliditate. Un consult cu medici independenti (eventual straini) va reduce numarul de la 900.000 azi la vreo 200.000. Diferenta de 700.000 ar trebui sa restituie sumele primite prin frauda, iar doctorii si functionarii de stat care au permis acest lucru ar trebui penalizati.

3. Paradoxul romanesc de care vorbesti cum ca "desi avem resurse umane de buna calitate intelectuala, Romania este permanent citata in compania statelor cu intarzieri ale reformelor, a celor in care coruptia triumfa ori in compania tarilor precare economic" este unul fals, ne mintim singuri. Foarte multi romani bine pregatiti au plecat in strainatate si au succes acolo. Este totusi un adevar ca Romania nu reuseste sa faca niciun pas catre o societate meritocratica. Am incercat sa dau o explicatie si sa gasesc o solutie intr-un articol recent scris la mine pe blog.