Ordonanta privind activitatile independente, retrimisa la ministere, pentru eliminarea neclaritatilor din text
Proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal pentru drepturile intelectuale, PFA si celelalte activitati independente a fost criticat de societatea civila, asociatiile de actori si de industriile comunicarii, publicitatii, marketingului si media, fiind acuzat de neclaritate.
In plus, proiectul a fost acuzat ca lasa la interpretarea organelor fiscale aplicarea sa, ceea ce contrazicea principiul predictibilitatii legii.
"Se da astfel credit unei abordari care ar trebui generalizata: prin lege, scopul organelor fiscale nu e sa-i prinda, ci sa-i serveasca pe contribuabili si sa aduca bani la buget", noteaza Catalin Tolontan.
Ordonanta va fi discutata din nou in sedinta de saptamina viitoare.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Atunci si impozitele ar fi echitabile si nici fiscul nu ar mai trebui sa isi sparga capul sa deosebeasca activitatile independente de cele dependente.
Cateva aspecte:
- PFA nu beneficiaza de pensie
- PFA nu beneficiaza de ajutor de somaj
- PFA nu beneficiaza de concediu
- PFA nu beneficiaza de plati compensatorii
.....
Adica tu imi spui mie sa contribui la fondul de pensii, ca la sfarsit eu sa nu iau pensie.
Adica eu sa contribuii la somaj, dar daca intr-o luna nu gasesc clienti, eu nu beneficiez de somaj.
Toata lumea are impresia ca prin PFA se face evaziune fiscala sau cine stie ce ale chestii. Defapt, tu renunti la niste drepturi (pe care le-ai avea ca salariat), pe care nu mai e nevoie sa le platesti.
In plus, daca nu esti cu norma de venit, oricum platesti exact atat cat plateste si un angajat. Daca esti cu norma de venit, tre' sa-si bata capul aia de stabilesc normele de venit sa le stabileasca corect.Ca norocu', pe anu' asta s-au stabilit deja. Ma astept ca la anu' sa fie sfarsitul lumii, si sa vrea toata lumea la venitul real. Prostia e ca la venitul real tre' sa tii contabilitate. Nu conteaza ca matale vinzi mere in piata, umbli dupa ciuperci prin padure sau faci martisoare, si habar n-ai de ce-i aia contabilitate, tre' sa iti faci hartiile. Si esti la fel de pasibil de suturi in fund gratuite de la fisc, garda financiara sau alte asemenea.
PFA poate beneficia de ajutor de somaj daca isi plateste asigurarea, care acum este facultativa.
Banii de concediu ai salariatilor se calculeaza in functie de zilele lucrate, fiind practic parte a venitului negociat cu angajatorul.
PFA nu beneficiaza de plati compensatorii asa cum niciun angajat la privat nu beneficiaza, daca nu sint prevazute prin contractul colectiv sau individual. Insa PFA au dreptul sa solicite penalitati clientului care isi reziliaza contractul fara motive temeinice.
Optiunea pentru statutul de PFA sau de salariat, respectiv de client sau angajator ar trebui sa depinda exclusiv de specificul activitatii si nu de o fiscalitate diferita. Fiscal, statutul de PFA trebuie doar sa ofere un plus de flexibilitate in schimbul unor riscuri si raspunderi mai mari.
De fapt singurul lucru pe care PFA nu il platesc in momentul de fata este partea angajatorului din asigurarea de sanatate si are dreptul sa renunte la sigurarea de somaj.
Problema este la cei platiti pe drepturi de autor si la cei care se prevalau de de statul dublu de salariati si PFA, care nu mai achitau contributiile la diferitele sisteme publice de asigurari.
Toate sistemele publice de asigurari au nevoie de o reforma profunda, inclusiv de o privatizare partiala sau totala. Cita vreme insa pensionarii si bolnavii sint platiti din oala comuna, ar trebui ca toti sa contribuim acelasi procent pentru ei.
Cit timp magistratii vor cere pensii de la buget, programatorii, PFA si microintreprinderi impozite mai mici, salariatii tichete de masa, etc. nu vor cistiga decit marii corupti care ne vor cumpara votul sau tacerea minjindu-ne cu asemenea privilegii, tot mai mici pe masura ce ne scufundam cu totii.
Nici la asigurarea de sanatate n-ai dreptate. Si pe aia PFA-ul o plateste integral. Adica plateste si cota pe care daca ar fi angajat ar plati-o angajatorul.
Avantajul PFA, acolo unde exista si varianta angajat, momentan e unul singur, data de modul in care se stabileau pana de curand normele de venit. Daca te faceai PFA si optai pt. plata taxelor si impozitelor la norma de venit, tot c onform legislatiei, nu aveai voie sa platesti altfel decat dupa cat decidea administratia fiscala in zona careia te aflai ca castiga in medie un PFA de profilul tau pe an. Cum sumele alea erau in multe cazuri semnificativ mai mici decat cat castigau in medie PFA-ii din domeniul respectiv, din diferentele de taxe si impozite rezultate in felul asta puteai castiga mai mult decat daca ai fi fost angajat, pastrand constante cheltuielile firmei, sau puteai castiga la fel de mult, cauzand cheltuieli mai mici pt. firma. Ca procentaj insa, toate taxele si impozitele pe care le platesti ca angajat, impreuna cu angajatorul, sunt identice cu cele ce le platesti ca PFA singur. Da' treaba asta s-ar putea sa se imputa daca de la anu' normele de venit se actualizeaza cu nesimtire in sus.
De asta a aparut necesitatea legii.
Toti spun ca nu vor sa plateasca la stat ca statul nu le da nimic in schimb.
Au si ei dreptate, nu prea le da , basca si contributiile sunt foarte mari. Dar si statul are oarece dreptate ca nu are de unde indestula atata puzderie de oameni care nu muncesc.
Calcul.
Daca iei 1000 lei net(in mana) mai dai contributii si impozite circa 750-800 lei. F. mult. Daca iei 10.000 dai 8.000 lei. Ganditi-va cum poate un om care are in mana sau in banca 18.000 de lei, sa pastreze 10.000 si sa dea " la stat" 8.000. Moare de oftica.
Fotbalistul ar trebui sa dea la 10.000 de euro pe luna "in mana" inca 8.000 "la stat". Turbeaza, isi ia lumea in cap. Ce sa ii dea lui Bianca lui Bote. Ce sa mai cheltuie la Bamboo.
Nimeni nu se gandeste ca va ajunge la 65 de ani. 95% din tineri nu concep ca vor atinge pensionarea de aceea nu vor sa contribuie. Cand ajung insa stau cu mana intinsa la stat si se jelesc: eu am fost mare sportiv, actor, cantaret si uite stau intr-o garsoniera si am o pensie de mizerie. Vezi cazul Johny Raducanu, Gh. Zamfir etc. Statul sa ma ajute. Si sar Vadim si Paunescu : nu stim sa ne aparam valorile. Dar valorile au avut PFA, sau au incasat bani "la negru" i-au baut sau i-au dat la fufe si la batranete cersesc.
DE aceea trebuie pus un plafon pana la 1000 de euro la care trebuie sa contribuim pentru pensie si indiferent de venit: de la 1 euro la 1000 toti sa participe la contributiile sociale(pensii,somaj,sanatate,accidente). Ce e peste sa fie doar impozitat cu 16% fara nici o exceptie( drepturi de autor, PFA, micointreprinderi etc.)
In acest caz statul sa nu mai fie unul social. Daca in 35 de ani ai contribuit cu bani aferenti unui venit de 100 de lei pe luna sa ai pensie de 30 de lei pe luna(30% contributii). Daca nu ai contribuit decat 17 ani sa ai 15 lei pe luna. Si sa nu cersesti si sa astepti ca pomana.
Problema nu este doar ca PFA-urile se lamenteaza acum ca sunt supraimpozitate (la un 6% efectiv la incasari de 100 de milioane).
Sau ca se plang ca tzara asta nu le ofera conditii (drumuri, spitale etc)...
Problema-i ca (porcii nesimtiti) se vor covitza si cand vor fi la pensie, care-o apuca. Si atunci vor vota cu socialistii, aproband jaful (suprataxarea) asupra celor ce muncesc - adica fraierii care si acum platesc taxe, nu actualii si viitorii PFA.
La fel va fi si atunci (peste 50 de ani). Aceieasi smecheri de acum: PFA-urile fara pensie atunci ii vor cheli pe fraireii de-atunci (cei care platesc taxe).
Finca statul le va da si lor, ca nu poti sa-i lasi sa moara de foame, nu?
Concluzia: exista 2 directii posibile.
1) Comunista - fiecare pentru sine. Nimeni nu munceste si fiecare incearca sa-l traga in piept pe vecin - sa munceasca (plateasca) si pentru el.
2) Capitalista: retributia e corecta. Daca muncesti, traiesti (cat poti de) bine. Daca nu, mori. Si statului (in primul rand) nu-i pasa.
Acelasi lucru este la fel de bvalabil pentru cei care traiesc din chirii, depturi de autor, dividende etc.
Pensia este in continuare facultativa, si oricum iesi in cistig daca iti faci asigurare privata sau macar pui bani de-o parte. Cind iti stabilesti preturile ca PFA, etc. trebuie sa fii constient ca trebue sa incluzi in ele si partea de contributii pe care pentru un salariat o plateste angajatorul. dupa ce o sa faci, sigur, o sa vezi ca nu e chair asa de usor sa faci bani din activitati independente.
La fel, nimeni nu te impiedica sa te inscrii la somaj desi banuiesc din nou ca este mai simplu sa pui pur si simplu de-o parte bani pentru zile negre.
In cazul asta, tu nu crezi ca din solidaritate sociala cu aceasta categorie ar trebui sa platesti TVA de doua ori? Un TVA ca salariat ca doar ai adaugat valoare produsului firmei angajatoare(!) si un TVA in calitate de consumator de bunuri de consum....
In al doilea rand tu, ca salariat platesti taxe si impozite, dar mai plateste si firma angajatoare pentru existenta ta ca salariat.
Nu vrei ca "solutie corecta" PFA sa plateasca tot (contributia salariat+contributia firma) si eventual si TVA, daca castiga prea mult?
Oricum, cunoști vreun caz in lume unde munca independenta se taxează identic ca munca salariala?
Legile la noi nu sunt formulate ca sa se intelega ceva, ci ca sa poata fi folosite in interes propriu sau de grup.
Oare putem intra in cartea recordurilor ca cel mai mic intreval de timp de la momentul cand se modifica codul fiscal si cand se aplica?
Ca parca trebuia sa fie 6 luni...
PFA-urile la norma de venit inseamna contabilitate simpla pe care o poate tine si persoana fizica si inseamna 0 complicatii.
PFA pe venituri reale inseamna taxe pe profit. Acuma io nu stiu cum sa va spun dar daca ai un PFA cam toti banii pe care ii faci ii cheltui, fie pe alimente fie pe obiecte de lux genul masina, apartamente etc. Asa ca profitul ar fi aproape de 0.
Daca s-ar scoate norma de venit ar da mai multa bataie de cu contabilitatea dar profiturile ar fi foarte mici iar sumele incasate de stat ar putea fi chiar mai mici decat cele la norma de venit.
Asa ca la real sau la norma, tot alea platesti.
Asadar esti un angajat care fabar nu are ce-i ala PFA, da' iti dai cu parerea dupa ce te uiti la tembelizor!
Asa ar fi normal, asa este in tzarile mai tzivilizate de la vest, dar intradevar, noi nu suntem civilizati. La noi functioneaza inca filosofia socialista de tip marxist ;).
Tinta este, in ambele situatii, intreprinzatorul modest, fara capital si fara sanse sa devina o firma de talie europeana, dar care prefera sa aiba o doza de independenta si sa nu ceara nimic de la Stat.
Omorandu-i pe astia, ne indreptam catre un capitalism de tip columbian cu nuante balcanice, in care exista doar cateva transnationale mari, o mafie locala puternica si o turma de sclavi.