Guvernul elvetian a aprobat miercuri un acord cadru prin care Romania va primi o finantare nerambursabila de 181 milioane de franci elvetieni (circa 130 milioane de euro), care va fi aprobat si de Guvernul Romaniei in perioada imediat urmatoare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Fondurile vor fi folosite pentru finantari in domenii precum mediul si infrastructura sau promovarea sectorului privat.

Alte domenii eligibile care pot fi finantate din aceasta contributie sunt dezvoltarea sociala si a resurselor umane si securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme.

Romania poate angaja fonduri in termen de cinci ani de la data aprobarii creditului cadru de catre Parlamentul Elvetian (7 decembrie 2009), perioada destinata platilor efective fiind de zece ani.

"Ministerul Finantelor Publice va reveni cu informatii suplimentare referitoare la conditiile accesarii fondurilor din contributia financiara elvetiana dupa aprobarea acordului in Guvernul Romaniei", se mai arata in comunicat.

In anul 2008, Consiliul Federal al Elvetiei a decis, sub rezerva aprobarii de catre Parlament, extinderea pentru Romania si Bulgaria, a contributiei financiare elvetiene destinate reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul Europei extinse. Valoarea contributiei propuse a fost de 257 de milioane de franci elvetieni, din care Romania urma sa primeasca 70%, respectiv 181 milioane franci elvetieni. Elvetia a mai acordat asistenta financiara nerambursabila pentru cele 10 state membre care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004.