Guvernul taie masiv din banii primariilor. Cu cat se reduc cotele din impozitul pe venit alocate administratiilor locale. Vezi in articol detaliile proiectului de ordonanta

de Redactia economic     HotNews.ro
Vineri, 25 iunie 2010, 10:45 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul intentioneaza sa diminueze masiv cotele defalcate din impozitul pe venit care revin primariilor si sa limiteze numarul angajatilor, ceea ce va duce la disponibilizari masive in administratia publica, se arata intr-un proiect de ordonanta care va fi discutat astazi la Ministerul de Finante cu reprezentantii autoritatilor locale. Proiectul de OUG privind modificarea legii 273/2006 privind finantele publice locale prevede urmatoarele taieri de fonduri:
 • o diminuare cu 12% a cotei din impozitul pe venit alocate la bugetele locale              
 • o diminuare cu 4% a cotei din impozitul pe venit alocate la bugetul local al judetului
 • o diminuare cu 22% a cotei din impozitul pe venit alocate municipiului Bucuresti
 • Ce prevede legea in vigoare (273/2006). Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se aloca lunar, in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit, o cota de 47% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite, o cota de 13% la bugetul local al judetului si o cota de 22% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiilor generale ale finantelor publice judetene, la trezoreria municipiului resedinta de judet pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si al judetului.
 • Proiectul de OUG. Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se aloca lunar, in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit, o cota de: a) 35% la bugetele locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; b) 9% la bugetul local al judetului;  c) 16% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale a finantelor publice judetene, la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului.
 • Ce prevede legea in vigoare. In executie, cota de 22% se aloca de catre directiile generale ale finantelor publice judetene in termenul prevazut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetului, proportional cu sumele repartizate si aprobate in acest scop in bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (3)-(5)
 • Proiectul de OUG. In executie, cota de 16% se aloca de catre directiile generale ale finantelor publice judetene, in termenul prevazut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului, proportional cu sumele repartizate si aprobate in acest scop in bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (3) - (5).
 • Ce prevede legea in vigoare. Cota de 82% din impozitul pe venit pentru municipiul Bucuresti se repartizeaza, in termenul prevazut la alin. (1), astfel: 23,5% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, 47,5% la bugetul local al municipiului Bucuresti si 11% intr-un cont distinct deschis pe seama Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti la Trezoreria Municipiului Bucuresti, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor si municipiului Bucuresti.
 • Proiectul de OUG. Cota de 60% din impozitul pe venit pentru municipiul Bucuresti se repartizeaza, in termenul prevazut la alin. (1), astfel: a) 17% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti; b) 35% la bugetul local al municipiului Bucuresti; c) 8% intr-un cont distinct deschis pe seama Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, la Trezoreria Municipiului Bucuresti, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum si a bugetului local al municipiului Bucuresti.
 • Ce prevede legea in vigoare. In executie, cota de 11% se aloca de catre Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti in termenul prevazut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor si municipiului Bucuresti, proportional cu sumele repartizate si aprobate in bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (6).
 • Proiectul de OUG. In executie, cota de 8% se aloca de catre Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, in termenul prevazut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum si a bugetului local al municipiului Bucuresti, proportional cu sumele repartizate si aprobate in bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (6).
Potrivit specialistilor contactati de HotNews.ro, proiectul de ordonanta al Guvernului produce urmatoarele efecte:
 • cotele defalcate din impozitul pe venit prin aceasta modificare se situeaza la nivelul anului 2003-2004 conf. OUG nr. 45/2003 privind finantele publice locale abrogata in prezent prin aparitia Legii 273/2006
 • in cazul neincadrarii in numarul maxim de salariati pe unitatea administrativ-teritoriala, Directia Generala a Finantelor Publice suspenda alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat
 • daca gradul de realizare a veniturilor proprii programate in bugetele pe ultimii 2 ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite fundamenteaza veniturile proprii pe anul curent cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent
 • numarul maxim de salariati la nivelul sectorului este de 950 conform prezentului proiect de OUG, fata de aproximativ 2600 in plata in prezent, fara Administratia Pietelor, institutie autofinantata
 • dupa depunerea la DGFP a bugetului aprobat, acestia au obligatia de a transmite prefectului o opinie cu privire la evaluarea veniturilor si cheltuielilor care sta la baza controlului de legalitate asupra aprobarii bugetelor locale
 • unitatile administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunile acestora care au inregistrat plati restante la 31 decembrie a anului anterior, neachitate pana la data solicitarii avizului comisiei de autorizare a imprumuturilor locale sau care au inregistrat deficit al sectiunii de functionare (cheltuieli  de personal, bunuri si servicii, dobanzi, rambursari subventii asistenta socila, transferuri curente intre unitatile adm publice) in anul anterior solicitarii, nu au dreptul la contractarea sau garantarea de imprumuturi
 • in cazul in care se diminueaza cotele defalcate din impozitul pe venit se majoreaza gradul de indatorare existent la nivelul sectorului


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2719 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  excelent! (Vineri, 25 iunie 2010, 11:03)

  srpc [utilizator]

  cu cat mai rau, cu atat mai bine! e singura cale prin care boborul bizonistic poate fi scos din mahmureala.
  • +1 (1 vot)    
   Cu ocazia... (Vineri, 25 iunie 2010, 11:44)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui srpc

   ... asta cu siguranta primariile nu vor mai avea bani pentru subventiile la caldura .... va fi macel ... cred ca vor da pensionarii saracii (aia 80% cu pensia sub 800 ron) toata pensia pe caldura.

   O parte din bobor va ramane bizonistic...nu observi pe aici cati trepanati oranj zic "f bine ca taie ca sa iesim din criza". Sunt atat de idioti incat, pe langa natura antisociala a masurilor, nu isi dau seama ca mai rau ne vom adanci in criza.
  • 0 (0 voturi)    
   Economie si mai putini bugetari = progres (Vineri, 25 iunie 2010, 12:25)

   Romania econoama [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Orice forma de cheltuire mai atenta a banului public si orice diminuare, oricat de mica, a numarului de asistati sociali care se prefac ca muncesc ca functionari pe banul public, sunt binevenite pentru Romania.

   Primariile aveau atatia bani la dispozitie incat aruncau anual zeci de milioane de euro pe borduriade, gropaniade, fantani arteziene si tot felul de copaci "ornamentali". Pur si simplu o idiotenie.

   Fiecare primar va fi acum mult mai atent la cheltuirea banului primit, va fi obligat.

   Plafonarea numarului de functionari din primarii si prefecturi e iarasi o excelenta masura, daca au bani mai multi n-au decat sa angajeze mai multi, insa e sigur ca alegatorii vor vedea bataia de joc.

   Daca bugetul are deficit de -3% / an, imediat se adapteaza cotele defalcate la nivelul echilibrului, adica primarii nu sunt lasati sa faca datorii imense pt pomeni electorale si promisiuni de campanie.

   In teorie, sunt masuri excelente, vom vedea cum sunt puse in aplicare, daca acest guvern va avea curajul sa face ce promite, pt ca asta e problema politicienilor.
 • 0 (0 voturi)    
  explicatia... (Vineri, 25 iunie 2010, 11:13)

  sorin [anonim]

  Daca cineva ar fi intrebat, ar fi aflat si explicatia schimbarii:
  Salariile profesorilor, care acum reprezinta o parte masiva din bugetul local, intra in noua formula de finantare a scolilor, per capita de elev, care se calculeaza si vireaza direct de la minister. Formula per capita intra de anul asta.
  Ca atare, bugetele locale vor fi degrevate de plata directa a salariilor profesorilor. In mod corespunzator, li se reduce parte din alocarea cotei defalcate, normal, revenindu-se la situatia de acum cativa ani, cand aveau tot cam 35-36% din IVG.
 • 0 (0 voturi)    
  S-a trezit Blaga din somn? (Vineri, 25 iunie 2010, 11:18)

  Audit [utilizator]

  Noi organigrame pentru primarii trebuia facute din ianuarie 2010. Nu s-ar mai fi atins de pensii. Dar el e cu ochii la vami, la incheiat contracte de paza. E foarte ocupat.
 • 0 (0 voturi)    
  Incomplet (Vineri, 25 iunie 2010, 11:33)

  .Matei [utilizator]

  Cat de greu este prezenterea unei stiri complete?

  Nu ca vreau sa apar guvernul, dar am vazut emisiunea de pe Realitatea in care au fost dezvaluite aceste informatii si ministrul finantelor a explicat motivatia acestei scaderi : pe de o parte (si cel mai important) toate cheltuielile legate de functionarea scolilor (inclusiv salarii) vor fi preluate de catre bugetul central, iar pe de alta parte guvernul tocmai a votat reducerea salariilor cu 25%, deci fondul de salarii ar trebui sa se reduca.

  Conform declaratiilor ministrului, reducerea transferurilor catre primarii nu se face decat in aceeasi cu masura cu reducerea acelor cheltuieli, deci in final nu se schimba nimic.

  Nu spun ca e bine sau rau, dar e bine totusi sa prezinti toate informatiile...
 • 0 (0 voturi)    
  Mai pe scurt, (Vineri, 25 iunie 2010, 12:40)

  ixulescovici [anonim]

  miticii vor să ia din provincie să le ajungă doar lor pentru poșete,borduri...vânzări anterioare și succesuri.
  Cât despre niște măsuri de luptă împotriva crizei,asta presupune ca partidul de la putere să aibă personal capabil să le genereze,după aceea să le pună în aplicare,ceea ce aduce a muncă,a activitate conștientă și câte și mai câte...Ori de unde ? Dacă nu e nici D-zeu nu cere.
 • 0 (0 voturi)    
  Austeritate (Vineri, 25 iunie 2010, 13:11)

  yoyo [anonim]

  Masurile se vor lua in mod echitabil in tot sistemul bugetar.
 • 0 (0 voturi)    
  OK! (Vineri, 25 iunie 2010, 13:17)

  bula [anonim]

  daca primaria din Husi cheltuie mai mult decat isi permite de ce cetatenii din Aiud (prin intermediul bugetului central) trebuie sa contribuie? de ce botosanenii trebuie sa finanteze biletul de tramvai din Bucuresti?
 • 0 (0 voturi)    
  acu sa'i auzitzi pe pontilie si dragnea (Vineri, 25 iunie 2010, 19:50)

  panfil flecaru [anonim]

  or sa urle ca numai primariile pesedizde sunt lovite de diktatura.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by