Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, vineri dimineata, neconstitutionale mai multe prevederi ale ambelor legi asupra carora Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. In cazul Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, CCR a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%. In plus, prevederile Legii privind unele masuri din domeniul pensiilor, legate de pensiile magistratilor, au fost declarate neconstitutionale. Cele doua legi urmeaza sa fie retrimise Parlamentului, pentru a fi puse in acord cu decizia CCR.

Articolul 9, alineatul 1 al Legii privind masurile pentru restabilirea echilibrului bugetar prevede ca: "(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

Judecatorii CCR au decis si ca prevederile privind pensiile magistratilor, din Legea privind unele masuri in domeniul pensiilor, sunt neconstitutionale.

In aceste conditii, cele doua legi nu mai merg direct la promulgare, ci sunt retrimise Parlamentului pentru a le pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.

Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi.

Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

Vineri, in ziua in care era asteptata decizia CCR in acest caz, sindicalistii Cartel Alfa si ai Blocului National Sindical au organizat, intre orele 9:00 si 11:00, un miting in fata Palatului Cotroceni, cerandu-i sefului statului sa nu promulge legea ce prevede reducerea salariilor si pensiilor, in cazul in care aceasta ar fi fost declarata, vineri, constitutionala de CCR.