Oficial: Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe prevederi ale legilor de austeritate. Pensiile nu pot fi reduse cu 15%
Articolul 9, alineatul 1 al Legii privind masurile pentru restabilirea echilibrului bugetar prevede ca: "(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".
Judecatorii CCR au decis si ca prevederile privind pensiile magistratilor, din Legea privind unele masuri in domeniul pensiilor, sunt neconstitutionale.
In aceste conditii, cele doua legi nu mai merg direct la promulgare, ci sunt retrimise Parlamentului pentru a le pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale. Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.
Contestatia pe marginea legilor de austeritate a fost depusa la CCR de catre PSD, pe data de 16 iunie, imediat dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea pentru acestea. Curtea Constitutionala a primit, intre timp, si doua sesizari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitatea acestor legi.
Curtea Constitutionala a fost sesizata si de PNL, care a contestat legea privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Liberalii considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.
Vineri, in ziua in care era asteptata decizia CCR in acest caz, sindicalistii Cartel Alfa si ai Blocului National Sindical au organizat, intre orele 9:00 si 11:00, un miting in fata Palatului Cotroceni, cerandu-i sefului statului sa nu promulge legea ce prevede reducerea salariilor si pensiilor, in cazul in care aceasta ar fi fost declarata, vineri, constitutionala de CCR.

INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
- care articol din constitutie e incalcat?
- de ce e constitutional sa cresti pensiile, dar e neconstitutional sa le scazi?
Nu inteleg... ce este neconstitutional?????! Dar este constitutional, ca noi cei cu salarii de 300 de euro ( nebugetare) sa mai platim inca 120 de ani de acum in colo pensiile nesimtite de mii de euro ale unora care nu au facut nimic in timpul vietii lor active ( ca nu vorbesc de medici, profesori, ingineri, sau inventatori, sau doar oameni simpli dar simtiti. Ca astia saracii, au pensii nu asa de grozave)
Cred ca o lege a pensiilor corecta, si pusa in aplicare rapid, este singura solutie sa darame hotararea cel putin ciudata a celor de la CC
De ce trebuie eu sa dau bani la buget sa platesc casele pentru specialisti pe care vrea Udrea sa le faca? De ce trebuie sa dau eu bani la buget sa se faca sosele si autostrazi in jurul Bucurestiului? Problema sta in sistem nu in pensii.
Stii de ce avem nevoie de atatia bugetari? Pentru ca nu sunt nici macar 5 % din ei care sa stie cu adevarat ce lucreaza. Pentru ca nu se dau banii pentru ceea ce conteaza. Si stai.. Nu a promulgat Basescu legea cu marirea salariilor cu 50%? Pentru ca era inainte de alegeri... TOTI sunt nesimtiti, dar sa zici ca astia sunt mai buni decat altii e grosolanie.
Cand au fost cinstiti politicieni cand au votat legile speciale avand interese electorale s-au acum cand brusc s-au transformat in justitiari.
Mai trebui stiut care este standardul de la care pleaca asa zisa "pensie nesimtita" este important sa avem masura lucrurilor.
Asa cum sunt definite de premier ca pensii normale cele de 500-600 RON mie mi se pare o manipulare grosolana. Incercati sa traiti in Romania cu aceasta suma!
Eu unu nu suport nici un fel de politician, dar astia ai lui Basescu nu au zis pana acuma ceva care sa nu fie negat de ei la ceva timp dupa.
Pensii speciale.. nu ar avea voie sa fie constitutionale.
Dar poate principiile dreptului te'ar ajuta sa intelegi. Adica de comentat comentau si vanzatorii in piata azi. SI se pricepeau de minune.
S-au lovit la cap=au lovit pe sine la cap
Au mintit sau au furat=au mintit ori au furat.
Capiche?
Mai presus de Drept este Logica.
Pentru ca lipseste respectul fata de lege! Ca sa intelegeti diferenta dintre logica si lege o sa va intreb ce s-ar intampla daca ati fi oprit succesiv de mai multi agenti de circulatie si fiecare dintre ei v-ar aprecia comportamentul in trafic dupa LOGICA proprie.
De acord cu dumneavoastra daca logica este folosita atunci cand se elaboreaza legile.
Mai trebuie spus ca Art. 16 din Constitutia Romaniei spune "Nimeni nu este mai presus de lege!
Din pacate multi din ei are ne conduc au uitat de aest lucru.
Va ultumesc pentru dialog!
Daca tu te-ai nascut intr-un stat de drept asta nu inseamna ca statul a exista inaintea logicii. Dupa tine este normal ca venitul primit sa nu fie corelat cu munca prestata, in cazul de fata cu contributiile virate. Toata viata am muncit si am platit statului mai mult decit mi-a oferit. Ma astept sa primesc citam platit , nici o centime mai mult. Nu ma astepam ca dupa 15-16 ani in care statul a jupuit privatul (pentru acoperirea gaurilor trecute la AVAB , tepele din sistemul bancar si nu mumai) CC sa nu aibe o logica in legiferarea unei legi.
Asta ne meritam. Sa nu plingeti de ce ne va aduce ziua de miine, ca lucruri bune nu.
P.S
AR TREBUI SA SA DEA O LEGE CUM CA NOI SA AVEM CURSUL EURO FIX DE 3.2 LEI, TOTI INVESTITORII STRAINI SA VINA SA INVESTEASCA IN ROMANIA, Angajatorii SA ANGAJEZE DUBLUL PERSONALULUI NECESAR, ca daca este lege trebuie sa sa supuna chiar daca nu e logic.
Arunca si el niste niste texte de pe copiutele din palma....
Treaba e ca ceva e putred in tara asta, daca s-a ajuns ca o mana de oameni sa arunce o tara intreaga in haos...
Zice unul din ei ca a votat conform propriei constiinte,,,??? eu am crezut ca au votat dupa litera Constitutiei!!! Care Constitutie se pare ca e interpretabila, voturile fiind impartite, dupa *constiinta*, ceea ce e inadmisibil...
Singura concluzie de bun simt e ca aceasta Constitutie e PROASTA si nu stiu de ce se intarzie cu revizuirea ei, adica stiu, tot baietii negativisti cu betele-n roate de la PSD-PNL.
Va ramane in istoria poporului simplu (tzatza Floarea&compania) , ca fraierii astia de la PDL au dus tara in faliment, dar noi astia care mai citim si sintem sper tot mai multi ,stim nenicilor ca tot voi PSD-PNL ne-ati tras-o,din lacomia voastra de putere.....
1. Dai in judecata statul in contencios administrativ. Avocatul tau ridica exceptie de neconstitutionalitate. Si astfel este sesizata CC care va decide daca marirea procentului de contributie la bugetul asigurarilor sociale este constitutional sau nu. Dureaza ceva. Dar ar merita sa o faci daca ai nervi si bani. Macar in scop stiintific :)
2. Trimiti o plangere la Avocatul Poporului care poate sa sesizeze CC (nu stiu sigur daca AP este obligat sa trimita mai departe cererea ta si in cat timp sau daca o poate bloca. Aici intreaba un avocat).
e vb de exeptia retroactivitatii si se refera la legea penala mai favorabila.
Felicitari pt explicatii, cu atat mai mult ca ai zis ca nu ai studii juridice.
Si politica e ...coana mare.
Pensia, ca notiune, este o "compensatie pentru pierderea capacitatii de munca". Pot fi pensii pentru limita de varsta, pentru invaliditate, etc. Este un "ajutor social" nu plata unui contract. (vorbesc de Pilonul I)
Contributiile sociale nu sunt "economii in contul de pensie", ci sunt o manifesare a "solidaritatii sociale". Noi toti, ca membri ai societatii, avem obligatia de a-i ajuta pe cei ce nu se mai pot ajuta singuri. Este ceea ce ne diferentiaza de animale.
Este adevarat ca pensia se calculeaza in functie de contributia fiecaruia, dar aceasta este doar o metoda de calcul. Puteau la fel de bine sa foloseasca un algoritm bazat pe alte criterii, dar am senzatia ca cei care au facut legea pensiilor nu inteleg foarte bine notiunile, la randul lor.
De aceea cred ca argumentul tau nu e corect. Astept insa cu nerabdare argumentatia CC. Sper insa ca au vazut ceva ce mi-a scapat si ca pana la urma au dreptate. Si asta pentru ca vreau sa cred ca exista o argumentati logica, nu politica, a deciziei.
...Curtea reţine că, potrivit art.47 alin.(2) din Constituţie, condiţiile de exercitare a dreptului la pensie, a celorlalte drepturi de asigurări sociale şi a altor forme de asistenţă socială, sunt stabilite de lege. Astfel, legiuitorul este în drept să stabilească şi să modifice, ori de câte ori apare această necesitate, condiţiile şi criteriile de acordare a pensiilor, modul de calcul şi cuantumul acestora, având în vedere nevoia de a asigura un nivel de trai decent şi dreptul la protecţie socială, dar şi posibilităţile economico-financiare existente în diferite intervale de timp. În acelaşi timp, cuantumul pensiei nu trebuie să fie neapărat proporţional cu valoarea contribuţiei la fondul de asigurări sociale, pentru că această contribuţie nu constituie un depozit ce urmează a fi restituit, iar pensia şi celelalte drepturi de asigurări sociale se acordă în conformitate cu principiile subsidiarităţii şi ale solidarităţii sociale.
- Domnule Kor va respectam dreptul la pensie uitati aveti UN RON pensie, tara nu are de unde sa va dea mai mult.
Vedeti ce precedent periculos creaza incalcarea Constitutiei?!
Dumneavoastra, acasa, daca va vine copilul si zice: e dreptul meu constitutional sa-mi dai 10000 pe luna (desi nu e) bani de buzunar, desi castigati doar 8000, ce faceti?
O decizie de pensie este un act administrativ care acorda un drept de proprietate asupra cuantumului pensie. Un act adminstrativ poate fi anulat doar de catre o instanta in situatia in care se constata situatii de nulitate.
In ceea ce priveste continutul dreptului de proprietate el este dat de dimensiunea bunului dobandit.
Daca dv.dobandti printr-o forma juridica un apartament, cu 4 camere si deveniti proprietar, vechiul proprietar nu mai poate intervenii sa revendice o camera inapoi pe motiv ca nu a cerut pretul corect s-au pentru ca se afla in dificultate economica.
De acord cu dv. ca legile nu se aplica empatic ci in litera si spiritul lor. Gandirea empatica ne ajuta sa le intelegem. Ar fi elegant din partea dv. sa nu mai folositi prsoana a doua atunci cand va adresati unor oameni pe care nu-i cunoasteti.
Va multumesc!
Poate daca nu ati fi partizanul unui partid ati intelege mai usor, incercati sa nu judecati lucrurile emotional.
Si ea imi influenteaza proprietatea.
Ar trebui schimbata procedura - constitutia nu e ok daca poate fi interpretata asa de diferit de juristi diferiti , asa ca nici o decizie nu ar trebui sa fie valida daca nu e luata in unanimitate.
Daca un judecator din 9 are alta opinie atunci nu e judecata clara si corecta.In felul asta nici nu se vor mai face sesizari la CC de parca ar fi protectia consumatorului....
Nu cumva acesta clasa politica ar trebuii sa fie responsabila pentru falimentarea fondului de pensii si proasta administratre a tarii?!
Acuma se face bilantul guvernarilor asa zis democratice, va intreb atunci unde este progresul daca s-a ajuns la faliment?
Cu cat va platesc ca sa ma descreditati?
Pensia e un drept dobandit, dar postacii PDL-isti, printre care si tu, nu stiu asta.
O zi buna, pensie de doi lei iti doresc !!
Mai pe intelesul PSD & PDL & PNL & PCR si altor catorva milioane de imbecili din tara asta
- mituirea pensionarilor in schimbul voturilor
- pensii umflate pentru magistrati + MAPN + MI pentru loialitatea catre putere.
- Generali pe banda facuti de toti: incepand cu Ilici si continuand cu Constantinescu, Basescu...
- cate si mai cate...
PS: Incep sa cred ca RO este intr-adevar o tara de idioti (majoritari).
Eu nu am jignit pe nimeni, vreau sa fit tratat la fel. Nu am nicio afinitate politica, nu pot sa fiu partasul unor hoti, toti oamenii politici romani fiind astfel.
Atat va spun : sa nu-l mai blamam pe Ucigasul de Copii (Iliescu) si sa vedem ce avem acum : o dictatura in adevaratul sens al conceptului.
Intr-o tara in care pana si directorii de gradinite sunt schimbati in functie de partidul care este la putere, e clar ca este dictatura.
Sfatul meu : ganditi cu mintea voastra, care o mai aveti. Luati banii si exprimati-va liber apoi.
Sau mai bine,
Ai vazut cum fac mosnegii si babele alea "proaste" de la tara cand popa e schimbat si ei considera ca nu-i in regula?
Nu comentez cine are dreptate in exp de mai sus, spun doar ca toate magariile politice sunt facute cu acceptul oamenilor interesati, nestiutori, nepasatori ...
Cu era sa-si tina parintii acasa odraslele o sapt, de la gradinita aia, sa faca plangeri, sa se adreseze mass-mediei care de abia asteapta un subiect?
Tot gandim si facem nimic.
Tot sistemul e subordonat unui singur om.
Nu contest lasitatea proverbiala a poporului roman, dar aici alta e problema : cu dreptatea in mana, nu ai cui sa te plangi, daca de partea cealalta e cineva din anturajul puterii dictatoriale.
Ce bine ar fi sa ramina in Romania numai bugetarii, pensionarii si postacii ca matale, restul sa plece si sa sustina pensiile altora. De fapt postacii ca matale tot bugetari sint, ca doara stapinii matale tot de la buget se hranesc, ca capuse ce sint.
Dupa ce se taie pensia cu 15%, urmatoarea masura va fi sa ia casele celor care au mai mult de o casa. Suna cunoscut?
propun sa scadsa pensiile parintilor tai pentru ca ti-au dat viata tie!
parazitilor adusi de ceasca de la tara ca sa distruga orasele Romaniei?
Noapte buna, draga slugoiule !
Unde se poate lucra este la salarii care pot fi modificate si mai ales la disponibilizari din sistemul bugetar. Aici eu cred ca CC are dreptate
raspuns; din acelasi motiv pentru care nu e legal ca banca sa iti ia banii din cont, dar e corect sa iti mareasca dobanda la depozit (teoretic).
nu cred ca intrebarea ta e kosher. pensia e un drept castigat, si asa cum a fost el convenit la data contributiei, asa trebuie sa ramana. salariul nu e un drept castigat, e pur si si simplu un drept cuvenit.
Pensia este considerata un drept, e ca o proprietate. Nu stiu de ce, dar spun unii ca ar fi jurisprudenta auropeana. E legal sa-ti dea cineva o casa. Sa ti-o mai ia inapoi, dupa ce a devenit proprietatea ta, nu mai e legal.
RUSINE acestor politruci de la CC, care intrerpreteaza constitutia dupa propriile lor interese.
Ai aflat ca numai neplata TVA inseamna vreo 8 miliarde euro?
Ai mai auzit despre masuri de relansare economica?
Unde sunt?
Hai sa-ti mai dau doua exemple de reducere a deficitului bugetar: impozitarea bancilor ( Anglia, Germania, Franta) si inghetarea pretului la energie (Spania). Ce zici, tinere domn?
Ai aflat ca numai neplata TVA inseamna vreo 8 miliarde euro?
Ai mai auzit despre masuri de relansare economica?
Unde sunt?
Hai sa-ti mai dau doua exemple de reducere a deficitului bugetar: impozitarea bancilor ( Anglia, Germania, Franta) si inghetarea pretului la energie (Spania). Ce zici, tinere domn?
Ai aflat ca numai neplata TVA inseamna vreo 8 miliarde euro?
Ai mai auzit despre masuri de relansare economica?
Unde sunt?
Hai sa-ti mai dau doua exemple de reducere a deficitului bugetar: impozitarea bancilor ( Anglia, Germania, Franta) si inghetarea pretului la energie (Spania). Ce zici, tinere domn?
Da, SA SE TAIE DE LA BUGETARI, CARE SINT NISTE PUTUROSI! dar nu de la oameni care nu mai pot munci.
Inghetarea pretului la energie? Cum doamne reduce asta deficitul bugetar? Plateste Base factura mai mica la curent la Cotroceni?
Felicitari judecatorilor ca au dat sentinta constitutionala/juridica si nu politica.
Eu vorbesc de aspecte juridice.
Oricum decizia de a micsora salariile mi se pare criminala atata timp cat autoritatile centrale si locale cheltuie enorm si uneori nejustificat pt achizitia de bunuri si servicii. Aici trebuia umblat in primul rand, dar ce sa faca PDL cu clientela politica care a cheltuit enorm in campania electorala si acum asteapta contracte pt asi recupera investitia.
Asta-i tragedia noastra ca popor.
Am auzit o zicala: Daca noi, romanii, nu ne f... unii pe altiii, atunci cine sa ne f... , strainii???
O sa moara tara impreuna cu pensionarii!!
ca sa avem motive sa lucram iar la negru...
N-are decat sa-i verifice pe cei cu pensie de invaliditate la 40 de ani si el la munca prin Italia sau Spania. Cum se face cu concediile medicale ar trebui sa fie luati la verificat si pensionarii mai tinerei, sa vadem cat sunt de bolnavi.
Simt ca unii dintre noi vor avea de castigat.
Sa fie cat mai multa brambureala.
Sper ca va fi cineva in stare sa inteleaga ca principiile sistemului de pensii din Romania asa cum a fost el pana acum pe pilonul 1 au fost solidaritatea si contributivitatea. Adica cineva are drepturi de a primi pensie pentru ca a contribuit (contributivitate), insa pensia o va primi din banii platiti de actualii contribuabili (solidaritate).
Statul din 1990 nu putea sa stie ce se va intampla in anul 2010, dar lua banii de la contribuabili si ii distribuia pentru plata unor drepturi de pensie din anul respectiv. Acele drepturi se stabilesc prin lege, DAR a avea un drept nu inseamna ca statul iti garanteaza MARIMEA acelui drept.
Statul nu poate da mai multi bani pentru pensii decat se colecteaza de la contribuabilii actuali. Aceasta nu este o chestiune de ineficienta a statului, ca nu poate statul sa creeze mai multi contribuabili daca ei, de exemplu, in viitor nu vor mai face copii.
Statul nu poate garanta marimea pensiei viitoare, dar poate garanta ca daca ai contribuit ai dreptul sa primesti pensie, in functie de cum se stabileste prin lege si de cate contributii exista.
Acum avem si salrii micsorate si impozite marite !
Masuri economice nema !
Sa traiti bine!
Domnilor pensionari si bugetari, credeti ca ati castigat ceva? Mai ganditi-va o data. Vor creste taxele->preturile la mancare, haine, etc si o sa constatati ca veti avea si mai putine decat pana acum.
Firmele private vor pleca din tara si finantari externe nu vor mai fi.
Leul se va devaloriza si cei cu venituri mici vor muri mai tare de foame.
Conducerea statului e plina de mafioti si imbecili.
Cele 2 legi puteau fi facute in conformitate cu constitutia statului, dar nu avea cine sa le faca, pentru ca la ministere e plin de imbecili.
Pe scurt: am belit-o.
Efectul acestei decizii a CC va fi la fel de dezastruos ca blocajul de anul trecut, inainte de prezidentiale.
Multumim, inca o data, PSD si PNL!! Ati ingropat Romania!!
Mosi senili aruncati Romania in criza.
Nu pot sa cred ca CC are putere mai mare decat Guvernul.....
HUOOOO......
Era mai bine daca se taiau si se foloseau banii pentru medicamente compensate. Daca n-o sa mai avem bani de medicamente lovim in cei mai saraci pensionari.
TVA-ul marit si impozitul pe rofit marit nu vor aduce nimic in plus la buget. salariatii cu salarii mici si somerii vor privi cu invidie la tinerii pensionari vanjosi, la vreo cinzecisiceva de ani care incaseaza pensii bunicele , ba multi isi permit sa mai munceasca si la negru pe deasupra.
e posibil sa asistam si la un faliment al statului. asta chiar ar fi interesant.
DE CE profesorul de drept constitutional EB nu-si ia coasa, pusca si cureaua lata si nu pleaca acasa?
Ca el schimba legi si CC-ul ii taie macaroana tot timpul...
Si reveniti-va, nu pensionarii sunt de vina ca romanica e cum e.
Si ca sa dau si eu cu parerea , un drept castigat nu se retrage, pensia oamenilor e proprietatea lor , iar scaderea lor se numeste NATIONALIZARE din SUA pana in Australia.
In comunism, cand se confisca etc. etc. proprietatea cuiva se numea nationalizare.Da'repede uitati.
Totusi o sa ma distrez foarte bine cand o sa se anunte impozitarea diferentiata., gandindu-ma ce a declarat (in stare nonalcoolica) omul care sta intr-un palat din Bucuresti.
Atunci ma gandesc ca aveti o problema si cu CEDO.Inseamna ca si CEDO e plin de "bosorogi care-si apara pensiile grase".
Cat despre enormitatea ca oamenii care au muncit nu au cotizat pentru ei ci pentru altii, scuza-ma daca voi astia de la pedeleu sunteti atat de spalati pe creier, vai de Romania condusa de voi.
Sa inteleg ca copilul meu imi plateste pensia???? Daca teoria mea pute, a ta e infecta.
In ce tara din lumea asta ai mai auzit sa se dea lege pentru a plati sumele pierdute in instantele judecatoresti (acelasi boc si compania care tine 2-3 directori in aceleasi functii) peste 2 ani si nu in momentul executarii sentintelor?
De ce nu pleaca un incompetent ca Boc, acasa??????Sa puna pe altul, nu ma intereseaza din ce partid, numai sa o scoata la capat, pentru ca e de rau......
Si repet, orice se intampla , nu pensionarii au bagat tara in cacao.
Cat despre CEDO, e prematur sa vorbim atata vreme cat nici un proces privind cuantumul pensiei n-a fost judecat acolo.
Cad despre pensia ta: da, pensia ta va fi platita de copilul tau. Cea de stat. N-ai inteles inca sistemul de pensii "pay-and-go". Mai documenteaza-te.
Si: Nu sunt de la pedeleu. Sunt un om obisnuit, fara carnet de partid, care voteaza, cand e cazul, cu cine are chef. Nu intotdeauna cu PDL.
Ceva imi spune ca sunteti de buna credinta dar mai putin documentat pe chestiuni de drept. Mai este si faptul ca va sustineti partidul ales la putere, trebuie sa va spun ca si eu l-am sustinut, dar m-a dezamagit profund. Este o chestiune de timp pana o sa simtiti si dv. la fel.
In situatia in care sunteti politician sau postac platit ar fi bine sa nu mai vindeti gogosi oamenilor pentru a-i dezinforma!
Va multumesc
Bre, te faci ca nu pricepi... Vai de voi astia care nu aveti decit ura si fanatism si va credeti capitalisti cind de fapt iaca nu sinteti decit niste cirnatari,
Si o a doua nelamurire, la ce a folosit tot tam-tam-ul avesta legat de reducerea pensiilor daca CC urma sa anuleze masura? Imi imaginez ca informal guvernul s-a consultat cu CC si cunostea in avans decizia. A fost o punere in scena pentru a mari taxele fara nicio opozitie. Acum sub presiunea timpului se va mari cota unica pe langa TVA. Si vom inregistra o inflatie reala de cel putin 20% care ne va arde pe toti la buzunare.
incep sa cred ca tara asta e formata din 2 categorii. ticalosi care iau legi si decizii in vederea urmaririi propiilor interese si prostime care isi vinde voturile pe pensii/promisiuni. Doar ca nu au fost bani de pensii. V-au cumparat voturile dandu-va blana ursului din padure. Acum ne asteapta inflatie si taxe.
Scarba si dispret cand vad cat platesc impozite care se duc pe pensii nesimtite si bugetari lenesi.
Scarba si Dispret....
"Traian Băsescu a fost criticat de preşedintele Partidului Socialist European (PSE), Poul Nyrup Rasmussen, care s-a arătat indignat că şeful statului român a pus toată povara crizei pe umerii angajaţilor de la stat, pe copii şi pensionari.
Rasmussen a arătat că, în prezent, România este într-o stare de criză economică şi socială: “În ultimele săptămîni am fost martorii unui atac grav la adresa sistemului democratic şi de bunăstare al României. După ce a pus toată povara crizei pe umerii angajaţilor de la stat, pe copii şi pensionari, Băsescu, preşedintele României, pare acum axat pe reducerea libertăţilor civile, inclusiv a dreptului legitim de a protesta. România merită o soartă mai bună”.
Liderul PSE spune că a notat “cu mare preocupare” lipsa de răspuns din partea Comisiei Europene la “atacurile recente îndreptate împotriva standardelor democratice” din România. Totodată, Rasmussen subliniază că “demonizarea Opoziţiei, blocarea intrării lui Valer Dorneanu la Curtea Constituţională, presiunea asupra funcţionarilor publici pentru a se abţine de la proteste şi aprobarea unor măsuri neconstituţionale, precum tăierea pensiilor, ameninţă democraţia şi stabilitatea din România”. Dacă ar fi să-i numărăm pe toţi manifestanţii care au înconjurat, marţi, Palatul Parlamentului, descoperim lipsa totală de susţinere a proiectului de măsuri de austeritate desfăşurat sub ochii preşedintelui votat de românii din străinătate. Pentru girarea acestor măsuri înrobitoare, Traian Băsescu a pierdut încrederea publică şi speranţa că ar fi mai capabil să scoată ţara din criză".
Cam asta este impresia. Sine ira et studio.
altfel, o gramada de idioti se apuca sa trambiteze dezastre iminente desi nu au nicio baza si mai ales nicio logica. totul in romania e superficial: munca, gandirea, implicarea
suntem in situatia de acum nu neaparat datorita 'conducatorilor'. ei sunt doar reprezentativi pentru natiune. un sondaj sociologic serios facut anul trecut arata ca mai bine de 70% dintre romani, daca ajung in pozitia de sef, lider politic etc, ar face mai rau decat cei care sunt acum la putere (acum adica oricand)
avem o mare mare problema: marea majoritate, in situatia de a lua o amenda grasa de la politia rutiera sau sa i se suspende permisul, se repede cu o spaga. ajunge acasa si critica cu vehementa coruptia.
hai sa fim seriosi, pe vremea lui ceausescu 99.99% dintre romani furau din fabrici. ceva, orice; de la material pentru sanii sau balcoane, la pompe, tevi sau mai stiu eu ce. asta a creat o mentalitate care s-a propagat si la copii.
asa ca cea mai grava problema pe care o avem e cu noi insine.
cei care sunt acum la putere sunt idioti si hoti. aialalti, psd si pnl sunt in principal hoti. udmr-ul e mincinos, intrigant si hot. oricum ar fi si chiar daca nu ne place, ne cam reprezinta
pe mine ma deranjeaza inversunarea de acum pe niste solutii pompieristice in conditiile in care lucrurile trebuiau gandite mai atent, eforturile impartite.
si mai ales, aia de impart ar trebui macar sa ia in considerare idea de a-si face o parte mai mica...
nu de alta dar nu se vor mai grabi sa-i voteze oamenii...
Arata-mi mie alineatul ala din Constitute care spune cat anume trebuie sa fie pensia. Scrie vreo cifra acolo? Scrie ca nu trebuie modificata, daca e cazul? pai cum vine chestia asta : pensia (si in general toate veniturile) e musai sa fie mai mare? Mai mare decat ce? Adica poate sa creasca dar nu poate sa scada?
CCR nu putea sa declare neconstitutionale numai
prevederile privind pensiile magistratilor
si atunci i-a apucat mila de pensionari
restul sunt vorbe in vant si pierdere de timp
Inregistrare TVR
"Moderatorul emisiunii a solicitat consilierului sa comenteze faptul ca forurile internationale, la decizia Guvernului de a face o asemenea taiere fara precedent, au ridicat sprancenele si au intrebat "sunteti in stare sa faceti asa ceva ?".
Vass a raspuns: "Daca nu o sa facem treaba asta, suntem niste tampiti. Trebuie sa o facem, macar in al 13-lea ceas, si parerea mea este ca alta solutie nu avem. Avem de-a face cu un model economic falimentar si cu un model politic falimentar care au fost construite vreme de 20 ani", conform unei inregistrari din emisiunea difuzata miercuri".
Si , astfel , draga FMI , vom ajunge la vorbele Mariei Tale fara sa avem probleme.
NOI NU MAI SUNTEM INDEPENDENTI , politica tarii se face in strainatate , politicienii nostri doar cosmetizeaza aceste decizii si le aplica cu obedienta.
Atat am avut de zis , mi-e greata de tot circul asta in care spectatori suntem noi , poporul .
Chiar nu va dati seama ? Ce credeti , ca politica o face Basescu , la Bucuresti ? Nici vorba , el este un simplu executant........
,
la patron nu te intreaba de 2 ori ce naiba?
In definitiv, treaba voastra. Apropo, sunt bucovinean si iti inteleg putin frustrarea; dar pana la separare... Nu, fratzica, asta e o prostie.
Daca cumva chiar nu este posibil, poate ar trebui modificata constitutia.
Sa presupunem ca vine un guvern, si mareste inexplicabil pensiile, salariile. Ramane asa pe vechi, chiar daca pune siguranta nationala in pericol?
Asteptam reduceri si la achizitiile publice unde multi sunt abonati. Cum mai e cu lampa de birou de 6.000 RON? I-a crescut pretul? A ajuns la 25 leu pretul real?
Aici de ce nu se umbla? Sau e interdictie?
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
intrebare: legile de pensionare speciala nu incalca cumva acest articol?
multumesc,
partidul X aflat la guvernare dubleaza pensiile fara un fundament solid economic in spate, in mod iresponsabil. peste 1 an castiga alegerile partidul Y, care-si da seama ca NU mai poate plati pensii marite nerational.
Ce poate face partidul Y , in conditiile in care o micsorare a pensiilor e (vaz-doamne) neconstitutionala, dar in acelasi timp marirea lor se poate fac oricand si oricum ? Ce mijloace legale ii mai raman ? E absurd !
Ganditi-va ca la noi pensia unui om nu este formata din ceea ce a contribui el (ca in UK, USA si alte cateva tari, sau ca la pensiile private) ci e platita de oamenii care lucreaza in acel moment.
Poate in ziua cand si-a schimat parerea s-a lovit la cap ... ??
O sa vina SCUZABILA Teo cu o scutire ca a mancat creta. cum facea cand era la scoala.
Al 2-lea pas stang in politica!
Se pare ca mai sunt si oameni cu constiinta in tara asta.
Pe termen scurt,solutia ar fi controlul vamal exigent si eradicarea contrabandei care este acceptata de guvern, pentru ca de aici se fac averi uriase.
Deasemeni,economia neagra si gri ar putea aduce multi bani la buget daca s-ar face controale cinstite de catre fisc si nu s-ar urmari doar spagi si bani pentru partid.
La celelalte intrebari ale societatii romanesti,raspunsul este foarte simplu:sistemul nostru electoral si sistemul de finantare al partidelor.
Daca partidele ar fi subventionate de la buget intr-un anumit barem si s-ar interzice TOTAL "sponsorizarea"partidelor de catre "binevoitori",ar disparea coruptia si spaga,pentru ca o data terminate alegerile,cei alesi n-ar mai avea "datorii"fata de "sponsori".
Sa existe DOAR cotizatie,si sa dispara orice fel de DONATIE.
Astfel,licitatiile n-ar mai fi trucate sau facute cu dedicatie,"organele"statului si-ar face treaba,n-ar mai tine cont cine e agentul economic x sau y.
In concluzie,este nevoie de vointa politica.
In Romania ultimilor 20 de ani(chiar 70),cea mai rentabila afacere a fost sa faci politica.
Au venit cu pantalonii rupti in....si dupa un an,doi,trei erau deja milionari in euro,lucru ce s-ar putea verifica simplu daca cineva ar dori.Legea ILICITULUI e inca in vigoare?
Asta nu doar la nivel central,ci si la nivel local sau judetean.
Totul este putred,nimeni n-are nimic sfant,toti vor sa fure cat mai mult in cat mai putin timp,nimeni n-are o viziune,un plan pe termen mediu si lung.
Democratia are nevoie de o autoritate care sa vegheze asupra constitutiei. In Romania, Curtea Constitutionala este o gluma proasta care si-a pierdut incetul cu incetul credibilitatea pana cand azi au ajuns la zero.
Acesti "motherfuckers" iau decizii ca-n evul mediu. La ala taiati capul, la ala dati drumu. Interpreteaza rahatul ala de constitutie pana cand le iese ce vor ei si cand nu merge, trag o explicatie fara nici un sens. Trebuie sa fi complet retardat sa nu-ti dai seama ce tampenii debiteaza.
Romania este condusa de niste debili care iau decizii ce nu pot fi contestate. Pe ultimele alegeri aproape ca le-au anulat. Legea lustratiei cu toate ca vine tarziu, respinsa. Politica fiscala a guvernului nu are de a face cu constitutia dar si-au bagat nasul sa nu-si piarda pensiile de magistrati.
La urmatoarele alegeri, ei vor decide cine va conduce tara. Probabil cine va da spaga cea mai mare la inalta Poarta Constitutionala.
drastic in ultimele luni cum e treaba cu PDL si cu Basescu
*
Unitatea de monolit a celor PATRU JUDECATORI PDL - acolo se vede cine transforma Curtea Constitutionala in Sucursala de partid omorand
democratia.
*
Judecatorul propus de UDMR - este buturga mica - cea care a rasturnat carul mare cu pedelei.
*
Acum gasca de urechisti vor sa adopte
PLANUL B FMI cumulativ cu PROPRIUL PLAN CRIMINAL DE AUSTERITATE...in viziunea FMI astea cu austeritatea erau mult mai putin haine...
*
Ma bucur enorm pentru victoria magistratilor.
Plus ca urmeaza alegeri pentru noul CSM...iar prestatia celor 4 basescini de la Curtea Constitutionala ....le-a oferit judecatorilor si procurorilor o mostra despre ce ar face
in CSM candidatii pregatiti in acest scop de Macovei si Pipidi.
Daniletz de pilda..baiatul acela de la CLUUUUJ .
Eu ma gandesc sa-mi omor firma si sa-mi deschid alta in Ruse, ca la bulgari e taxa unica de 12%...
In rest ... trageti voi concluziile!
Daca raspunzi la aceste intrebari vai gasi raspunsul!Daca nu vei gasi verifica cuvantul principiu in DEX!
Judecatorii cred ca au salvat pensionarii si salariile lor!! Gresit, si le-au redus, si le reduc la toti!
S-a gresit ori intentionat ori din lipsa de profesionalism ori din lipsa de ... insa ne-am lasat voit la mana unor judecatori.
Acum pensiile vor ramane asa dar valoarea lor va fi de KKO. Ne vom alege cu o mana de hartii! Ce daca e pensia de 3000Ron daca painea o sa se faca de 5Ron! Atunci sa ii vedem ce o sa rada!