Monedele din Europa Centrala si de Est au fost afectate vineri de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a decis ca unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstitutionale, ceea ce reduce sansele autoritatilor de a diminua deficitul bugetar, potrivit Portfolio.hu. Dealerul unei mari banci de pe piata locala a declarat pentru HotNews.ro ca decizia CCR a afectat mai mult forintul, pentru ca piata vede Ungaria ca fiind foarte apropiata de Romania datorita conditiilor macroeconomice asemanatoare.

Moneda ungara s-a depreciat in fata euro de la 283,50 forinti pentru un euro la 286,40 forinti pentru un euro. De asemenea, si zlotul polonez a pierdut teren in fata monedei unice, insa acesta a preluat mai putin din miscarea pietelor externe, a mai spus dealerul citat, ajungand la 4,14 unitati pentru un euro, de la 4,12 unitati pentru un euro cat era in deschiderea sedintei.

Cele doua monede si-au revenit ulterior, fiind cotate in jurul orei 15:00, ora Romaniei, la 284,8 forinti pentru un euro, respectiv 4,12 zloti pentru un euro.

Potrivit dealerului citat, "piata vede Ungaria ca fiind foarte apropiata de Romania, datorita conditiilor macroeconomice asemenatoare, si atunci le asimileaza". El a mai precizat ca si viceversa este valabila, dand exemplu declaratia unui oficial maghiar care a spus la inceputul lunii ca Ungaria are sanse slabe sa evite soarta Greciei. Aceasta declaratie a provocat panica pe pietele internationale si a dus la deprecierea puternica a forintului si a monedelor din regiune.

Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat, vineri dimineata, neconstitutionale mai multe prevederi ale ambelor legi asupra carora Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. In cazul Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, CCR a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%. In plus, prevederile Legii privind unele masuri din domeniul pensiilor, legate de pensiile magistratilor, au fost declarate neconstitutionale. Cele doua legi urmeaza sa fie retrimise Parlamentului, pentru a fi puse in acord cu decizia CCR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,2808 lei pentru un euro, nivel cu aproape cinci bani mai mare decat cel din ziua anterioara. Un nivel atat de ridicat al cursului de referinta nu a mai fost atins din 23 noiembrie, cand un euro era cotat la 4,2809 lei.