Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat vineri ca exista mai multe optiuni pentru reducerea deficitului bugetar, mentionand cresterea TVA si o combinatie intre majorarea TVA si a impozitelor. Tanasescu spera ca in urmatoarele 14-15 ore sa poata fi luata o decizie in privinta modalitatii de reducere a deficitului.

Mihai TanasescuFoto: Agerpres

"Exista mai multe optiuni, si cresterea TVA este una dintre ele, ca si o combinatie intre TVA si taxa pe veniturile unui salariat. Azi sau maine o sa gasim o solutie (...) Trebuie mers pe solutia cea mai simpla, care aduce incredere si soliditate procesului de consolidare fiscala pe termen mediu si lung", a declarat Mihai Tanasescu pentru HotNews.ro.

El a mai spus ca o eventuala crestere a TVA va avea ca efect cresterea inflatiei, insa crede ca BNR are posibilitatea de a-si atinge tinta de inflatie pentru acest an.

"Orice crestere a TVA are un efect asupra inflatiei. Cred ca politica BNR a fost una prudenta, aplecata asupra tintirii inflatiei, iar masurile luate au avut un caracter pro-activ. Daca TVA creste va aduce o presiune suplimentara asupra inflatiei, dar cred ca BNR are posibilitatea de a-si atinge tinta stabilita", a afirmat Mihai Tanasescu.

Totodata, reprezentantul Romaniei la FMI a spus ca modalitatile de reducere a deficitului vor fi discutate cu partea romana in cadrul unei videoconferinte, nefiind nevoie ca o delegatie a Fondului sa vina la Bucuresti

"Parte a intregului proces este si Comisia Europeana. O sa stam in videoconferinta cate un reprezentant al Bruxelles-ului, Washington-ului si Bucurestiului. Important e sa gasim o solutie comuna, iar boardul sa fie informat de aceasta decizie a autoritatilor. Pana la urma, solutia pe care o vom gasi va fi cea care va asigura sustenabilitatea procesului de reforma", a spus Mihai Tanasescu.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis vineri ca unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstitutionale. Dupa decizia CCR, premierul Emil Boc a declarat ca Executivul are pregatit pachetul alternativ pentru reducerea deficitului bugetar, precizand insa ca masurile vor fi facute publice dupa negocierile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Economistii consultati de HotNews.ro spun ca, cel mai probabil, Guvernul va propune cresterea taxelor si a