Planul B al Guvernului este, in acest moment, varianta propusa de Fondul Monetar International (FMI): cresterea TVA la 24%, cresterea cotei unice la 20% si reducerea cheltuielilor salariale cu cel putin 20%, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, pentru mentinerea unui deficit bugetar in limita tintei de 6,8% existau doua variante, cea propusa de FMI si cea a reducerii pensiilor si salariilor cu 15%, respectiv 25%. In conditiile in care Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%, ramane varianta propusa de FMI. "Deocamdata, alte variante nu exista. Ar putea fi cautate si alte solutii", au precizat sursele citate.​​

In cazul Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul care prevede reducerea pensiilor cu 15%.

In plus, prevederile Legii privind unele masuri din domeniul pensiilor, legate de pensiile magistratilor, au fost declarate neconstitutionale. Cele doua legi urmeaza sa fie retrimise parlamentului, pentru a fi puse in acord cu decizia CCR.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat vineri că există un plan B pe care Executivul condus de Emil Boc poate să-l aplice.