Am discutat cu trei executivi din banci, cu Tanasescu si cu un apropiat al Comisiei Europene. Sa-i iau pe rand.

Cei din banci spun ca in mod normal, cursul leului se va duce ... de suflet. Partea buna e ca avem o BNR care sa il tina cat de cat. Partea proasta e ca asta ne mananca din rezerve. Nu poti sa te tii cu coada pe sus fara sa scoti un ban din buzunar, la urma urmei, scrie Dan Popa.

Tanasescu mi-a confirmat ca Bruxelles-ul, Washingtonul si Bucurestii stau pe video-conference. Cum zice Boc ceva, cum sar ceilalti sa calculeze impactul. Partea buna e ca exista un plan B. Partea proasta e ca nu mai poti crede nimic din ce isi asuma Boc.

Comisia Europeana e rece si calculata. "Asteptam lucruri clare, nu sugestii dublate de intrebari", mi-au spus reprezentanti ai CE. Mi-a fost clar ce au primit.

Concluzie. Habar nu am cu ce se ocupa consilierii premierului, in afara unor traduceri ale unor articole din FT sau WSJ. Habar nu am ce naibii au facut pana acum. Au putut consulta (admitand ca unii sunt debili) Google si sa vada ce fac alte tari si cam cum s-ar putea traduce in romana bunele practici in materie de reducere a deficitelor. Acuma, ca sunt prosti sau incapabili, e irelevant. Sunt inutili si ar trebui sa dea carca de bani luata amproasta, inapoi.

Ministerul de Finante e blocat in propriile vise, teorii si meschine calcule politice. Pleziristii, pleziristi raman orice le-ai face.

Solutia iar o sa ne vina din afara, ca singuri nu stim, nu putem si nici nu prea vrem. Cum sa iti dai afara nenorocita de verisoara angajata pe banii prostilor, in mari functii publice? Ce, ea nu are dreptul sa stea toaaaata ziua pe mess? E o fata linistita si buna, la urma urmei. Ce au ghertzoii cu ea?

Doi. Vor veni vremuri triste si ar trebui sa va impacati cu ideea asta. Nu dati vina pe nimeni, pentru ca fiecare isi are partea lui de vina. Inclusiv idiotii care va minteau spunandu-va ca Romania o sa aiba crestere in acest an si va faceau grafice peste grafice. Nu vreau sa dau nume, desi la o adica o s-o fac.

Trei. Economisiti. Din cat puteti, puneti deoparte cate putin. Renuntati la orice cheltuiala si strangeti bani. O sa va prinda bine.

Patru. Daca puteti, investiti. Luati-va dolari sau aur. Investiti in active care se erodeaza mai greu la inflatie.

Cinci. Daca aveti o firma, vedeti ce posibilitati aveti sa plecati din tarile care va vor impozita mai mult decat e cazul. De ce sa platiti taxe si impozite unui stat care va da banii vostri in salariile bugetarilor sau in pensiile maretilor magistrati?

Sase. Rugati-va. Si uitati tot ceea ce tocmai ati citit. Incercati sa ganditi cu propriul mezencefal.