Premierul Emil Boc a anuntat oficial, la o ora de la incheierea sedintei de Guvern de sambata, ca Executivul a decis majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, si a aprobat forma finala a scrisorii catre FMI. Emil Boc a precizat ca decizia privind cresterea TVA este singura masura economica adoptata in sedinta de Guvern de sambata si reprezinta "cea mai buna solutie ramasa in acest moment, in raport cu celelalte, in conditiile deciziei Curtii Constitutionale".

Emil Boc Foto: AGERPRES

Masura privind majorarea TVA va fi inclusa in Ordonanta de Urgenta privind Modificarea Codului Fiscal, a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Initial, in vederea incadrarii in deficitul bugetar de 6,8%, propusesem diminuarea salariilor cu 25% si cea a pensiilor cu 15%. Solutia propusa de Guvern initial era cea mai buna solutie economica pentru Romania.
  • Cum decizia CCR este definitiva, Guvernul a intrat in negocieri cu partenerii de la FMI si CE si cu cei din Coalitia politica pentru un alt plan de masuri.
  • Guvernul a decis majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Sambata, in Guvern, am putut aproba forma finala a scrisorii catre FMI. In aceste conditii, acordul cu FMI merge mai departe, iar miercuri, cand se intruneste board-ul FMI, speram sa avem un rezultat pozitiv.
  • Cu asta am rezolvat o parte a problemei - mentinerea credibilitatii Romaniei pe pietele internationale si incadrarea in deficitul bugetar.
  • Guvernul trebuie sa duca insa mai departe reformele din sistemul public, restructurarea aparatului bugetar, combaterea evaziunii fiscale, atragerea de fonduri europene.
  • Ne vom corela politicile cu BNR pentru ca inflatia si cursul leu-euro sa fie tinute sub control.
  • Solutia de majorare a TVA era singura pe care o mai aveam, in urma deciziei CCR. Am ales cea mai buna solutie pentru Romania, in conditiile deciziei CCR. In acest moment, era cea mai buna solutie in raport cu celelalte.