Nu suntem primii care marim TVA si nici nu trebuie sa parem socati de aceasta masura. N-o sa crapam din atata lucru. Ungurii au scumpit-o anul trecut. La 1 iulie 2009, au dus TVA de la 20% la 25%. Efectele?Le-au scazut vanzarile in retail cu 2,3%, inflatia s-a dus la 5,1%, de la 3,1% in iunie, iar cresterea lunara a preturilor a fost de 1,3%, comparativ cu un avans de doar 0,1% in iunie. Ungaria a incheiat anul trecut cu cel mai inalt nivel al inflatiei anuale din Uniunea Europeana, care a crescut, in decembrie 2009, la 5,6%, de la 5,2% cu o luna in urma.

Calculele facute inca de pe vremea lui Pogea arata ca teoretic, o crestere a TVA cu 5% ar aduce echivalentul a maximum 2,2% din PIB la buget. In practica insa, suma colectata va fi mai redusa. Motivul e simplu: oamenii si firmele isi vor taia din consum.

  • O sa ia tara foc, cum zice dl. Vasilescu? Sper ca nu...

Daca Romania va fi nevoita sa mareasca taxele, taxa pe valoare adaugata (TVA) va trebui sa creasca cu cel putin cinci procente, iar asta va face ca "tara sa ia foc", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. "In negocierile dintre FMI si Guvernul Romaniei, Banca Nationala a Romaniei a avut o singura propunere: sa nu ne atingem de TVA, atat cat putem s-o tinem neschimbata. O crestere a TVA-ului trebuie sa fie de minim 5 la suta ca sa aiba efect, iar un astfel de scenariu ar face ca Romania sa ia foc, in urma cresterii inflatiei si a evaziunii fiscale", a precizat Adrian Vasilescu.

  • O sa creasca numarul de someri, asta e clar

Nu se poate estima o cifra anume, dar daca scade consumul, firmele isi vor ajusta productia si personalul. In jos, desigur. Din cate stiu, nu s-au facut modele econometrice care sa arate cu cat creste somajul la o scadere a consumului cu 1% de pilda, asa ca avansarea de cifre e pura speculatie. Unele industrii insa vor suferi mai mult decat altele. De pilda cea a carnii de pui sau porc care si asa e dezavantajata fata de industria din alte tari care aplica o cota redusa de TVA la alimente. Mai mult ca sigur ca cei din piata carnii vor taia din investitii, extindere samd.

  • Unde si pe cine va atinge cresterea TVA?

Indiferent ce spun unii profi de economie (care sustin ca ar putea fi absorbita in preturi), cresterea TVA se va regasi in pretul produsului la raft. Acuma, e bine sa ne amintim de elasticitatea la pret. Unele produse se vand indiferent de pretul la care sunt puse in vanzare, in vreme ce la altele se pot inlocui (efectul de substitutie) sau se poate renunta. De pilda gaz in locuinta vom folosi indiferent de pret. Ca nu ai cum renunta la el. Sau curent electric. Sau apa.

La inghetata cu frisca si alune pot renunta sau sa o inlocuiesc cu un biscuit mai ieftin ori cu alt produs care sa imi ofere aceeasi satisfactie cu bani mai putini. Prin urmare, cei care fabrica produse cu elasticitate mare a pretului vor fi mai afectati.

  • Efecte macro: inflatie, somaj, contractie economica si evaziune

Din cate am discutat cu economisti mult mai destepti decat mine. Ei bine, ei au facut niste calcule din care reiese ca o crestere a cotei TVA, spre exemplu, de la 19% la 24% ar echivala cu o contractiei a economiei romanesti de cel putin 1,6-2% in 2010, si la o inflatie de peste 8%. Partea plina a paharului e ca Romania a mai trecut prin crize si nu am crapat. Partea proasta e ca scaderea salariilor bugetarilor, combinata cu urcarea TVA, reducerea cheltuielilor publice va genera efecte perverse. Vezi ce spun si alte studii despre asta, sau legatura TVA-somaj in economia UK. Sau vezi ce spune Deloitte, intr-un studiu recent despre fiscalitate si TVA, in Romania.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa

Tara TVA % Tara TVA % Tara TVA %
Sursa: Comisia Europeana

Austria 20 Germania 19 Olanda 19
Belgia 21 Grecia 23 Polonia 22
Bulgaria 20 Ungaria 25 Portugalia 20
Cipru 15 Irlanda 21 Romania 24
Cehia 20 Italia 20 Slovacia 19
Danemarca 25 Letonia 21 Slovenia 20
Estonia 20 Lituania 21 Spania 16
Finlanda 22 Luxemburg 15 Suedia 25
Franta 19.6 Malta 18 UK 20