O contractie de 0,8% in 2010, vanzari cu amanuntul in scadere si o contractie in segmental constructiilor, sunt estimarile Bancii Nationale a Austriei in privinta Romaniei, arata un studiu privind economiile est-europene, publicat pe pagina de internet a institutiei. ”In mod special constructiile au inregistrat un puternic recul, iar cresterea somajului in regiune se datoreaza aproape exclusiv Cehiei, Romaniei si Slovaciei”, se arata in raportul citat.

Potrivit documentului, criza economica a afectat serios romanii, ponderea creditelor neperformante in totalul creditelor urcand in Rusia si Romania la aproape 25% fata de Turcia, unde acelasi indicator a inceput sa se imbunatateasca. Cat despre inflatie, raportul Bancii Centrale austriece noteaza ca scaderea inflatiei este mai redusa in Ungaria, Polonia, Romania si Rusia decat in celelalte tari din zona, unde preturile scad mai cu viteza. Cat despre sistemul bancar, raportul Bancii Centrale, preluat si de presa de specialitate mai arata ca vulnerabilitatea subsidiarelor bancilor austriece in zona au crescut.

“Daca inainte bancile austriece isi bazau profiturile pe afacerile din Europa de Est, acum aceeasi zona a devenit un factor de pericol pentru institutiile financiare”, a comentat pentru NY Times un economist al Ernst&Young. Expunerea bancilor austriece pe Romnania a coborit de la 30 de miliarde în decembrie 2008 la 29,6 miliarde la sfârşitul anului trecut. Expunerea băncilor străine pe România a crescut în ultimul trimestru din 2009 de la 80,5 miliarde de euro la 81,6 miliarde, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.