Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul lunii mai la 16,7 miliarde de lei, reprezentand 3,1% din PIB, pe fondul scaderii cu 1,6% a veniturilor si a cresterii cheltuielilor cu 5,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 80,9 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 64,2 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 64,2 mld lei, iar cheltuielile - 80,9 mld lei.

Deficitul bugetar dupa cinci luni

La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din Taxa pe Valoare Adaugata s-au redus cu 7,8%, cele din impozitul pe venit au scazut cu 6,4%, iar incasarile din impozitul pe profit s-au diminuat cu 2,7%.

Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu 4,4%, in timp ce sumele din accize au crescut cu 0,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, cele cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4%, cea mai mare crestere inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj, care s-au dublat comparativ cu perioada similara din 2009.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4%, cea mai mare crestere inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj

Deficitul bugetar dupa cinci luni

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale. Cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, ca urmare a "cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora".

Totodata, conform datelor MFP, cheltuielile de personal s-au redus cu circa 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.