Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Impactul majorarii TVA: Investitorii de pe bursa, intre prudenta si un usor optimism

Investitorii de pe bursa oscileaza intre prudenta si un usor optimism, dupa majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata. Cresterea TVA de la 19% la 24% va duce, pe termen scurt, la cresterea incertitudinii in randul investitorilor de pe piata de capital romaneasca, sunt de parere investitorii contactati de HotNews.ro. O parte a acestora apreciaza insa ca, desi prima reactie nu a fost favorabila, increderea investitorilor s-ar putea redresa in viitor, in conditiile in care masura adoptata de Guvern urmareste stabilizarea economiei. Starea de incertitudine caracterizeaza aceasta perioada, iar asta se vede prin scaderile foarte mari, pe bursa, de la acest inceput de saptamana, spune unul dintre managerii unui fond de investitii romanesc. El a mai spus ca majorarea TVA se va resimti pe piata prin perioade de scaderi si de stagnare si prin amanarea relansarii economice. Pe de alta parte, presedintele unei case de brokeraj a spus pentru HotNews.ro ca am putea asista la iesiri ale investitorilor straini de pe piata, daca leul se va deprecia dupa majorarea TVA. In randul oamenilor de afaceri exista insa si optimisti, care spun ca majorarea taxei are si aspecte pozitive: vine sa stabilizeze putin situatia economica si sa dea incredere investitorilor atata timp cat se restructureaza sectorul bugetar.

Mihai Tanasescu indeamna la calm politicienii si reprezentantii BNR, dupa ce un oficial al bancii centrale a estimat ca euro ar putea ajunge si la 6 lei

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, a facut apel la calm si rezervare catre politicienii romani si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce un oficial al bancii centrale a estimat ca euro ar putea ajunge si la 6 lei. Piata romaneasca este "intr-o emotie puternica si acest element psihologic trebuie temperat", a explicat Tanasescu. Declaratia sa vine dupa ce leul s-a depreciat la minimul istoric fata de euro. "Mesajul meu este unul de calm, care sa conduca la normalitate in perioada urmatoare. Invit atat BNR, cat si politicienii sa aiba o atitudine rezervata in ceea ce priveste comunicatele si ideile enuntate in aceste zile", a continuat reprezentantul Romaniei la Fond. Acesta a adaugat ca miscarile de pe piata sunt nejustificate, in conditiile in care economia Romaniei nu s-a schimbat atat de puternic in ultimele zile. Tanasescu a precizat ca nivelul de echilibru al monedei nationale ar fi de 4,1-4,2 lei pentru un euro. In cazul in care leul ar fi cotat peste aceasta valoare, cursul isi va reveni, a precizat acesta.

Obama: SUA nu vor plati pentru a asigura prosperitatea lumii

Statele Unite ale Americii nu vor plati pentru a asigura prosperitatea lumii. Avertismentul a fost lansat de presedintele american Barack Obama, care a atacat dur China, la Summitul G20. Liderul de la Casa Alba a cerut Beijingului sa treaca peste interesul national si sa contribuie la reechilibrarea economiei mondiale. "Nicio natiune nu trebuie sa creada ca drumul spre prosperitate este pavat cu exporturi catre America", a afirmat Barack Obama, intr-o aluzie evidenta la China. "Dupa ani de indatorare foarte mare, America nu poate si nu va plati pentru a asigura prosperitatea lumii", a punctat presedintele american. Acesta a explicat ca pentru asigurarea unei cresteri durabile globale, este indispensabil ca nimeni sa nu beneficieze de un "avantaj indus" in materie economica sau comerciala. Obama a invitat astfel autoritatile chineze sa "ia in serios" promisiunea de relaxare a ratei de schimb a yuanului. Washingtonul acuza Beijingul de mai multi ani ca mentine artificial un nivel devalorizat al monedei nationale, pentru a favoriza exporturile, in detrimentul industriei americane.

Apple a vandut 1,7 milioane unitati iPhone 4 in primele trei zile de la lansare

Apple a vandut 1,7 milioane de unitati iPhone 4 in primele trei zile de la lansare. Acest eveniment devine astfel cel mai reusit din istoria companiei ca numar de terminale vandute in primele zile. Noul iPhone s-a lansat in cinci tari, iar in iulie urmeaza alte 18. Seful Apple, Steve Jobs, a declarat ca cifrele dovedesc ca noul iPhone este produsul Apple cu cele mai bune cifre de vanzari dupa lansare si si-a cerut scuze pentru ca in unele locuri s-au terminat stocurile. Au fost raportate insa si primele probleme; o parte dintre utilizatori s-au plans ca, daca tin telefonul intr-un anumit fel, semnalul devine foarte slab si chiar dispare. Steve Jobs a explicat imediat ca antena se afla in partea stanga jos a telefonului, iar atunci cand acesta este luat in palma semnalul scade in intensitate si poate disparea total.