Regele Albert al II-lea al Belgiei a fost invitat la ceremoniile celei de-a 50-a aniversari a independentei Congo (fosta colonie belgiana). Partea proasta a acestei vizite este ca mostenitorii primului lider democrat al Congo (Patrice Lumumba) au depus o plangere penala impotriva familiei regale care ar fi “avalizat” ca sa folosesc un termen din economie, asasinarea carsimaticului Lumumba. Cu alte cuvinte, cu o mana l-au invitat sa petreaca si cu alta l-au pocnit. Democratic, scrie Dan Popa pe blogul sau.

“Eu nu muncesc. Eu ma amuz zilnic intre 8-14. Faptul ca sunt miliardar nu m-a schimbat deloc. Inca mai cred in Mos Craciun si in miracole”. Cuvintele ii apartin lui Nicolas Hayek, seful Swatch Group, care a decedat la birou, la 83 de ani, in urma unui infarct . “Imparatul ceasornicelor”, cum i se mai spunea, Hayek era un amestec de conservatorism si ingeniozitate. Conservator era in chestiuni familiale, castigandu-si dragostea si respectul intregii familii. Ingenios era in business. Citatul lui preferat: Daca vei absolvi Conservatorul din Salzburg, nu vei deveni Mozart. Invatati la scoli bune, dar fiti creativi si urmati-va intuitia. Presa elvetiana tine prima pagina cu acest trist eveniment.

Presa canadiana are alte treburi. Scrie de pilda despre China, care permite intrarea in tara a purtatorilor de virus HIV. Daca nu stiati (eu recunosc ca habar nu aveam), ei nu aveau pana acum acest drept, dar cu ocazia Expozitiei din Shanghai, legea a fost modificata.

Pentru a-si creste productivitatea, quebecoazii vor investi in cercetare si inovare circa un miliard de dolari. Ca sa inchei cu presa canadiana, mai spun ca sunt tare mandri de pariul castigat al premierului Harper.

Franta, la regim. Sarkozy a anuntat o parte dintre masurile de austeritate dedicate functionarilor publici. Se taie salarii, posturi, avantaje, petreceri. Cheltuielile de functionare ale Frantei vor fi reduse cu 10%. Avantajele personale –eliminate. Aici dedicatia e clara. Secretarul de stat insarcinat cu cooperarea si francofonia Alain Joyandet, folosea un jet privat in deplasarile sale. Christian Blanc, Secretar de stat insarcinat cu dezvoltarea regiunii Capitalei isi lua trabuce din bani publici. Toate astea vor disparea, la fel ca si garden-party-ul din 14 iulie de la Elisee. 10.000 de automobile si 7.000 de posturi vor fi desfiintate in urmatorii 3 ani.

Un foarte bun interviu facut de Liberation cu ministrul de Finante grec George Papaconstantinou. Jurnalistii francezi noteaza ca biroul ministrului elen nu are nimic din stralucirea omologului sau francez. “Un imobil hidos din anii 1960, cu perdele trase in intregime, cu o intrare minuscula…”. Merita citit.

Fondurile speculative au pariat 2,5 miliarde de euro pe bursa spaniola, scrie El pais. Mai aflam din presa lor ca Spania ar putea opera “mici” ajustari in zona fiscalitatii, dar nu intentioneaza sa modifice nivelul TVA, sau ca bancile germane au o rata a neperformantelor dubla fata de spanioli.

Banca Nationala a Angliei a pompat circa un trilion de lire sterline in sistemul bancar, scrie The Independent, citand un raport al Bancii Reglementelor. Bine ca au avut de unde.

Ca veni vorba de banci, germanii zic ca taxa pe sistemul lor bancar va fi de până la 0,04% din bilanţul acestora, în afara depozitelor clienţilor, conform unui proiect de lege obţinut luni de AFP.

Valoarea acestei taxe bancare, pe care Germania a susţinut-o sâmbătă şi duminică, fără succes, pe lângă partenerii G20 la summitul din Canada, va fi progresivă. Ea va varia în funcţie de suma impozabilă – adică valoarea bilanţului contabil al băncilor în cauză, minus depozitele clienţilor şi capitalul social.

Pentru o sumă de până la 10 miliarde de euro, taxa va fi de 0,02%, pentru o sumă cuprinsă între 10 şi 100 miliarde de euro taxa va fi de 0,03%, iar pentru marile instituţii, unde baza de calcul depăşeşte 100 miliarde de euro, taxa va fi de 0,04%, precizează proiectul de lege.

Textul, elaborat de Ministerul de Finanţe, va face obiectul unei consultări pe lângă alte ministere în săptămânile următoare, înainte de a fi examinat în consiliul miniştrilor, la finalul lui august. Legea va intra în vigoare pe 31 decembrie 2010.

Handelsblatt, unul dintre cele mai bune cotidiene europene de business scrie despre Grecia, ale carei probleme continua sa puna presiune pe BCE si pe Trichet. BCE trebuia iar sa sara in ajutorul Greciei, iar daca n-o va face, ar putea urma dezastrul, spun analistii.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.