Sedinta boardului FMI in care se va decide daca Romania va primi urmatoarea transa de bani (aproimativ 900 milioane euro) a fost programata pentru vineri, 2 iulie, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro de catre oficialii institutiei financiare care citeaza o declaratie facuta marti de catre reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tonny Lybek. "Consiliul executiv al FMI ar urma sa se intruneasca vineri, 2 iulie 2010, ca sa efectueze cea de-a patra revizie a acordului stand-by cu Romania. Sub rezerva finalizarii reexaminarii de catre Board, a cincea transa (DST 768 milioane sau aproximativ 900 milioane euro) vor fi disponibile la Banca Nationala din Romania, dupa doua zile lucratoare", se arata in comunicat.

Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si BulgariaFoto: AGERPRES

Astfel, Lybek confirma declaratiile facute tot marti de catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Sedinta ar fi trebuit sa aiba loc pe 30 iunie, dar a fost amanata din motive procedurale. Ministrul roman mai sustine ca o noua rectificare bugetara va avea loc dupa ce va veni la Bucuresti o noua misiune FMI. "Rectificarea este o chestiune de mai mult de o luna, deoarece dupa 20 iulie o noua misiune FMI va veni la Bucuresti", a afirmat Vladescu.

"Autoritatile romane si-au demonstrat angajamentul ferm fata de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa hotararea Curtii Constitutionale", se mai arata in textul comunicatului FMI.

Reamintim ca deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).