Trei mari banci germane au trecut cu succes testul de stress aplicat de autoritatile europene urmand ca rezultatele mai detaliate sa fie publicate luna viitoare, a anuntat Reuters. Drept e ca nu se stie care au fost criteriile oficiale, iar bancile au refuzat price comentarii pe aceasta tema, dar maine s-ar putea afla mai multe, dupa intalnirea de analiza a rezultatelor care va avea loc la sediul autoritatii de supraveghere. Succesul testelor depinde in buna masura de severitatea conditiilor, noteaza Reuters si de transparenta rezultatelor, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Asemenea teste s-au desfasurat in mai multe state din UE, dar situatia bancilor germane este mai atent tinuta sub observatie din cauza volumului ridicat de credite neperformante. Volumul acestor credite indoielnice depaseste 213 miliarde de euro.

Dupa cum stiti, si in Romania au loc anual cel putin asemenea teste care insa nu reflecta decat situatia soliditatii bancilor la data si la ora la care testul se desfasoara.

Dealtfel, reamintesc ca in urma cu cativa ani, BCE a facut o simulare a unei crize imobiliare, iar bancile au demonstrat atunci ca fac fata oricarei probleme venite din zona ipotecara. Ceea ce s-a demonstrat ca era un mare bullshit.

Scenariul din 2006 includea prabusirea pietei imobiliare (culmea, nu?), exerciţiul de simulare avand loc la sediul central al BCE în prima săptămână din aprilie, chiar în ajunul reuniunii miniştrilor europeni de finanţe şi a conducătorilor băncilor centrale.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.