BNR a decis miercuri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata in comunicatul CA al BNR. Nu trebuie sa fii mare specialist in economie ca sa iti dai seama ca BNR este ingrijorata de perspectivele viitoare ale economiei dupa luarea masurilor de austeritate. Mai mult ca sigur, calculele privitoare la tinta de inflatie vor fi refacute, iar noile obiective ale BNR in privinta cresterii preturilor din 2010 vor fi ajustate.

"Ne vom intoarce in timp, din pacate. Dupa ce ne-am chinuit sa coboram inflatia de la 9% la 4,4%, acum am putea asista la o reinflamare a preturilor. In 2005, inflatia a fost de 8,6%, daca va amintiti. In functie de cum vor actiona firmele si populatia, nu ar fi deloc exclus sa vedem aceleasi cifre in perioada urmatoare. Ori, o inflatie care iti erodeaza din bani, pe langa taierile de salarii si contractia economica este un amestec destul de dificil de digerat pentru orice bancher central", au declarat pentru HotNews surse din interiorul BNR.

Comunicatul BNR mai vorbeste despre vigilenta cu care Banca centrala va monitoriza evolutiile interne si ale mediului economic international, comunicatul anterior mentionand monitorizarea "atenta" a acelorasi evolutii. In traducere, anticipatiile negative privind aceste evolutii obliga BNR la o atentie mai ridicata si la pregatirea unui arsenal de masuri adecvat pentru a raspunde.

  • Mesajul  BNR subliniaza necesitatea accentuarii prudentei

Mesajul BNR subliniaza necesitatea accentuarii prudentei in abordarea schimbarilor din economie, dar este evident ca ne indepartam tot mai mult de tinta de inflatia asumata, au mai spus sursele citate.

Cei noua membri ai Consiliului de Administratie al BNR, dintre care patru sunt reprezentanti ai bancii, condusi de guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul si cei doi viceguvernatori, au tinut cont si de nivelul inflatiei, votul in favoarea mentinerii fiind acordat cu relativa usurinta de catre participantii la sedinta de CA. Decizia Bancii Centrale nu a produs socuri pe curs, piata intuind corect decizia BNR.

Intr-un context economic marcat de incertitudinile generate de instabilitatea politica, Banca Nationala a decis sa adopte o atitudine prudenta si sa amane reducerea dobanzii de politica monetara. In aceste conditii, a mentinut neschimbat atat nivelul dobanzii-cheie, cat si pe cel al ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

Banca Nationala a Romaniei a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus sau minus 1 punct procentual. Banca centrala a ratat incadrarea in intervalul stabilit atat in 2007, cat si in 2008.

  • Argumentele care erau in favoarea mentinerii nivelului dobanzii cheie

- Teama de depreciere a leului, care ar putea intoarce trendul dezinflationist

- Asteptarile inflationiste raman ridicate, iar BNR trebuie sa lupte impotriva acestora

- Daca economia SUA isi va reveni, pretul petrolului va creste, cu toate consecintele asupra inflatiei din Romania

- Anul agricol nu e totusi atat de bun pe cat se astepta, ceea ce inseamna ca ne-am putea astepta ca in ultima parte a lui 2010 sa asistam la cresteri de preturi pe acest segment.

  • Argumente in favoarea reducerii dobanzii cheie, cele care nu au mai contat

- Incetinirea economiei a fost mult mai agresiva decat estimau oficialii romani

- Creditarea a cunoscut o decelerare consistenta si s-ar putea ca fenomenul sa continue

- Salariile sunt si ele in scadere si vor continua sa scada. Discutam aici de puterea de cumparare a oamenilor care, avand venituri reale din ce in ce mai mici, vor "sprijini" franarea economiei

- Ratele reale ale dobanzilor sunt la un nivel diferit fata de nivelul natural, mai ales intr-o economie care scade in viteza

  • Explicatiile oficiale ale Bancii Nationale:

Rata anuala a inflatiei a fost de 4,42 la suta in luna mai fata de 4,28 la suta in luna aprilie in conditiile deprecierii monedei nationale pe fondul deteriorarii perceptiei de risc asociat economiilor din regiune si, in plan intern, al manifestarii unor riscuri privind politica fiscala si de venituri.

In ciuda scaderii relativ lente a inflatiei preturilor de consum, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat s-a mentinut in primele cinci luni ale acestui an in jurul nivelului de 2 la suta, inferior celui de 2,8 la suta, inregistrat in luna decembrie 2009.

Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva, de asemenea, persistenta declinului economiei in primul trimestru al acestui an dupa contractia severa din anul 2009, precum si mentinerea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil.

In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute.

Riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern, reclama mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.

In acest context, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar.

Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.

BNR monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.

CA al BNR reafirma ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 august 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.