Tarile Uniunii Europene si deputatii europeni au incheiat un acord pentru limitarea, incepand din 2011, a bonusurilor acordate traderilor si conducatorilor de banci din Europa, ale caror excese au dus la proteste, odata cu izbucnirea crizei economice mondiale, a anuntat, miercuri, Parlamentul European intr-un comunicat, transmite AFP. Acest acord prevede ca traderii sa primeasca in viitor 60% din remuneratiile variabile (bonusuri) imediat, iar "o parte consistenta, de cel putin 40%", dupa o perioada de minimum trei ani, astfel incat sa se ia in calcul riscurile pe termen lung, se mentioneaza in comunicat.

"Parlamentul European este increzator ca acest acord va stabili reguli dure si eficace, care vor acoperi toate bonusurile acordate sau platite incepand cu 2011", se precizeaza in comunicat.

"La doi ani de la declansarea crizei financiare mondiale, aceste reguli dure vor transforma cultura bonusurilor si vor pune capat incurajarii asumarii de riscuri excesive", a apreciat Arlene McCarthy, membru al Parlamentului European.