Justitia obliga BCR sa aplice unui client o dobanda a creditului de doar 2,5%!

de Alin Iacob     Conso.ro
Miercuri, 30 iunie 2010, 15:48 Economie | Finanţe & Bănci


Curtea de Apel Pitesti a obligat BCR sa aplice EURIBOR ca si “dobanda de referinta variabila” in mai multe contracte de credit. Dobanda platita de client scade astfel de la peste 10% la 2,5%. Daca banca nu va castiga recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, clientii cu contracte similare ar putea cere bancii sa le scada si lor dobanzile, scrie Alin Iacob pe Conso.ro


“La data incheierii prezentului contract, dobanda curenta este de 6,95% pe an si este fixa in primele 12 luni si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 12 luni (...). Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,5 pp.”, se arata in textul contractelor.

Avand in vedere ca, in perioada solicitarii creditelor nivelul indicelui de referinta EURIBOR s-a situat intre 4,3% si 5,1%, clientul sustine ca a considerat ca rata variabila de referinta la care se face trimitere in contract ar fi EURIBOR. “Si cum EURIBOR reprezinta o rata de referinta acceptata ca reper de intreaga lume financiara, formularea din contract mi s-a parut corecta si am acceptat-o ca atare”, afirma clientul.
 • BCR a calculat dobanda folosind o rata proprie de referinta
La expirarea perioadei in care dobanda a fost fixa (noiembrie 2008), BCR a aplicat pentru calcularea ratelor dobanda proprie de referinta –  8,90%, care a ramas nemodificata si in prezent, in ciuda modificarilor spectaculoase a conditiilor de pe pietele financiare internationale. Asta in vreme ce clientul se astepta ca ratele sa se calculeze luand in considerare EURIBOR, care in contextul crizei financiare internationale s-a redus in prima parte a lui 2009 pana la sub 1%!

BCR i-a refuzat solicitarea, sustinand ca clientul beneficiaza de o “dobanda de referinta BCR si nu de EURIBOR la 1M/3M/6M (n.r.- sublinierile apartin bancii). Aceasta dobanda de referinta este mentionata atat in contractul de credit, cat si in anexa la contractul de credit potrivit articolului 2.10a, pe care l-ati semnat si insusit, contract in care se specifica faptul ca: pe parcursului creditului, banca poate modifica dobanda, fara consimtamantul imprumutatului, in functie de costul resurselor de creditare, noul procent
ANPC amendeaza banca pe motiv de informare incompleta, incorecta si imprecisa

In scrisoarea trimisa clientului, reprezentantii ANPC concluzioneaza: “dumneavoastra nu ati fost informat in mod complet, corect si precis in legatura cu una din caracteristicile esentiale ale serviciului, motiv pentru care operatorul economic a fost sanctionat in conformitate cu prevederile legale in vigoare”.

In aceeasi scrisoare, referitor la situatia de fond, ANPC sustine ca nu este competenta sa se pronunte in legatura cu tipul de dobanda variabila aplicabila si ii transmite clientului ca pentru rezolvarea acestei probleme trebuie sa se adreseze “instantei judecatoresti competente”.
 • Justitia da solutii contradictorii
Clientul urmeaza recomandarea ANPC si se adreseaza justitiei. In prima faza procesuala, Tribunalul Arges ii respinge cererea ca fiind neintemeiata. Mai mult, ii sugereaza reclamantului sa se adreseze ANPC. Adica exact ceea ce clientul facuse initial si de unde fusese indrumat sa isi caute o solutie favorabila in justitie.

Clientul considera ca decizia Tribunalului Arges nu este corecta in baza mai multor elemente. El sustine ca prevederea contractuala nu vorbeste de “dobanda de referinta variabila BCR”, asa cum sustine banca in corespondenta ulterioara acordarii creditului, ci doar de “dobanda de referinta variabila”.

“Din punctul meu de vedere, “referinta” inseamna ceva independent de vointa furnizorului, ceva legat de piata, si usor verificabil de catre consumator. Iar in lipsa oricarei formule de calcul sau precizari suplimentare, referinta pentru creditele in euro este EURIBOR”, spune clientul.
 • Curtea de Apel obliga banca sa aplice varianta clientului
Nemultumit de decizia pronuntata de Tribunalul Arges, pe care a considerat-o ca fiind “nelegala si continand mai multe erori”, clientul si-a continuat demersurile in justitie. Iar completul de judecata de la Curtea de Apel Pitesti i-a dat dreptate.

In solutia pronuntata, judecatorii “obliga parata (n.r. – BCR) sa comunice graficele de rambursare, potrivit contractelor, calculand dobanda curenta ca fiind EURIBOR + 1,5%.”

Curtea constata ca “nu exista nicio clauza in contract din care sa rezulte ca imprumutatorul ar avea puterea de a modifica discretionar dobanda variabila”. Instanta de apel face trimitere la un alt punct din anexa contractului decat cel invocat de banca, si anume 2.10b, care prevede ca “pentru creditele cu dobanda variabila, stabilita in functie de indicele de referinta LIBOR/EURIBOR, nivelul dobanzii se va modifica in functie de evolutia acesteia”.

Judecatorii mai sustin si ca “nu poate fi primita teza paratei potrivit careia aceasta ar avea dreptul de a modifica unilateral dobanda variabila in functie de costurile acesteia. O astfel de teza este lipsita de temei legal sau contractual si nici intimata nu poate sa indice expres un text pe care sa-si fundamenteze conduita sa”.
 • BCR se supune deciziei instantei, dar declara recurs
La solicitarea expresa a clientului si avand in vedere ca decizia Curtii de Apel Pitesti este executorie, BCR a decis sa calculeze dobanda datorata in functie de formula EURIBOR la sase luni + 1,5%. Ceea ce duce dobanda aplicabila creditelor la un nivel extraordinar de avantajos pentru client: sub 2,5%!

“Calculul dobanzii in modalitatea mentionata se realizeaza doar la cererea dvs expresa si doar pentru a ne conforma dispozitiilor instantei, fara ca aceasta sa poata fi interpretata in vreun mod ca o acceptare a noilor conditii sau a rationamentelor invocate de dvs, care contravin in mod clar clauzelor contractuale astfel cum au fost stipulate si acceptate de parti la semnarea contractului de credit”, se arata in scrisoarea BCR.

Conso.ro va urmari judecarea recursului bancii la Inalta Curte de Casatie si Justitie si va informa cititorii de indata ce decizia irevocabila a instantei judecatoresti supreme din Romania va fi disponibila.
Citeste textul integral pe Conso.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10506 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  hotii tzepuitzi (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:11)

  petru [anonim]

  CE ne mai bucuram noi romanii cand sunt si hotii tzepuiti. Ceea ce e foarte bine, dar sa ne bucuram cu moderatie :)
 • -4 (6 voturi)    
  Interpretare eronata (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:30)

  Mihai [anonim]

  Asa e cand toti se pricep la fotbal si economie. Mai apare cate un blogger care spune "Dobanda platita de client scade astfel de la peste 10% la 2,5%. "

  NU va plati clientul niciodata 2,5%. Mai citeste o data materialul si hotararea. Daca nu intelegi conceptele economice poti sa vii la consultatie
  • +7 (7 voturi)    
   eronata e interpretarea dvs. (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:15)

   Alin Iacob [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Probabil ca ati citit materialul in graba si nu cu atentie. Interpretarea nu este deloc eronata in ceea ce ma priveste, eroarea va apartine.

   In ceea ce priveste priceperea, nu v-ati gasit persoana potrivita sa o acuzati. Cred ca ma pricep mult mai bine decat dvs. in primul rand la economie, dar si la fotbal. Si nu sunt blogger, desi stimez mult implicarea unora dintre ei in problemele comunitatii, inclusiv cele financiare. Sunt redactorul sef al celui mai important portal financiar pentru consumatori.

   Pana la recurs, clientul chiar atat plateste - 2,5%, chiar daca nu va vine sa credeti. In legatura cu consultatia, cred ca va trebui sa gasiti o alta persoana caruia sa i-o acordati. Insa va stau la randul meu la dispozitie pentru consultatie, pentru ca Conso.ro este, asa cum o spune si sloganul, Consultantul tau financiar.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu ii bagati in seama pe carcotasi (Miercuri, 30 iunie 2010, 20:00)

    Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Alin Iacob

    Sunt aceeasi care se gandesc 3 luni ce televizor sa isi ia si vorbesc o saptamana despre meciul echipei preferate, dar semneaza un contract de credit pe 30 de ani in cat ai bea un pahar cu apa.

    Eu unul, apreciez Conso enorm si faptul ca sunteti impartiali si chiar sunteti orientati pe clienti.

    Cu stima,
 • +1 (1 vot)    
  bun (Miercuri, 30 iunie 2010, 21:12)

  corcodell [utilizator]

  articol scris decent, clar, din care am inteles si eu cum s-au intamplat lucrurile.
  (prea multe articole sunt scrise in general fara cap si fara coada, fara un fir logic, urmarind numai senzationalul.)
 • 0 (0 voturi)    
  Mda (Joi, 1 iulie 2010, 9:15)

  ion [anonim]

  Articol interesant. Ce nu inteleg la astfel de articole, de ce nu se dau mai multe detalii legate de caz, macar numele avocatului, pentru ca cei care sunt in situatie similara sa stie la cine sa apeleze.
  Asa mi se pare ca si eu sunt in situatie similara, merg la un avocat si avocatul pierde procesul pentru ca nu este destul de priceput, informat, interesat.
  Nu cred ca ar fi o asa de mare filozifie sa se spuna numele avocatului.
  Hotnews, ne poate lumina?
 • 0 (0 voturi)    
  foarte bun articolul (Joi, 1 iulie 2010, 11:07)

  io [anonim]

  clar si precis ...
  din punctul meu de vedere, instanta de apel a avut dreptate, era cindva o practica a majoritatii bancilor sa "ascunda" in contracte tot felul de detalii formulate vag, care sa le permita lor sa umfle costurile creditelor fraierestenilor.
  ca ce chestie sa-si compuna banca dobinda din parte fixa + variabila, ambele stabilite de ei?
  este evident ca acea parte variabila trebuia sa fie data de un indice de referinta de pe piata bancara.
  si nici nu m-ar mira ca BCR-ul sa-i fi spus verbal clientului, la contractarea creditului, ca indicele variabil e euribor-ul, si nu "in functie de" acesta.
  felicitari Conso.ro
 • 0 (0 voturi)    
  Si eu am un astfel de credit (Joi, 1 iulie 2010, 11:11)

  misha [anonim]

  Tocmai ma gandeam cum sa-i abordez pe BCR-isti in problema dobanzii si a transparentei.
  Si tocmai mi s-a oferit o solutie si o speranta.

  Urati-mi bafta!
  • 0 (0 voturi)    
   Succes! (Joi, 1 iulie 2010, 12:26)

   Bucur [anonim] i-a raspuns lui misha

   Esti moldovean?
 • 0 (0 voturi)    
  Credit (Joi, 1 iulie 2010, 18:15)

  mihai m [anonim]

  Si eu am luat acelasi credit si platesc aceeasi dobanda fixa de 8.9%, care nu a putut fi explicata de nimeni de ce nu e variabila....am sa ma duc si eu la banca sa vad exact despre ce e vorba cu acest caz si daca nu cumva pot sa imi renegociez contractul....Merci
 • 0 (0 voturi)    
  prostii si eroare judiciara (Vineri, 2 iulie 2010, 10:26)

  fumuss [anonim]

  Shi cand te gandeshti ca domnu' din articol e fost director de banca shi, se pare, om "influent" in sfera judiciara shi a recuperarilor la Piteshti...Evident e eroare de caz shi e pacat ca amagitzi si altzi oameni - vezi comentariile. Iar anpc-ii ne dau tzeapa oare cand ne trimit in papushoi pe la tribunale, pe banii noshtri?Ca ei nu au prea cashtigat procese se zice...
 • 0 (0 voturi)    
  PETITIE BCR (Luni, 5 iulie 2010, 11:17)

  Andrei A [anonim]

  Intrati pe site-ul de mai jos pentru a subscrie

  conso.ro/vocea-clientului/banca/bcr
 • 0 (0 voturi)    
  foarte tare (Luni, 5 iulie 2010, 19:25)

  daniel [anonim]

  Era momentul ca cineva sa poata lua o pozitie vizavi de aceste abuzuri.Sper sa castige si la recurs.Am acelas tip de credit si astept cu nerabdare hotararea finala.
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie impotriva modificarii OUG 50/2010 (Miercuri, 18 august 2010, 13:45)

  Cristi [anonim]

  Semneaza petitia impotriva modificarii OUG 50 / 2010 si a aplicarea corecta a ei.

  http://www.creditbcr.ro/petitie/
 • 0 (0 voturi)    
  creditbcr (Vineri, 10 septembrie 2010, 10:48)

  Sanislav Marinela [anonim]

  buna ziua, sunt si eu un client al bcr cu un credit de nevoi personale cu ipoteca,contractul este la fel cu cel prezentat mai sus si anume: in primul an dobanda a fost fixa de 6,95 % in primele 12luni dupa aceasta perioada dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bcr adica 8,32 % +1,2pp.Aceste lucruri sunt scrise in contract dar de fapt banca imi calculeaza rata la o dobada de 8,90%+1,5pp plus ca in fiecare luna percepe si comision de administrare de 25 euro.Am facut sesizare din 8.07.2010 pentru aceste nereguli dar nu am primit nici un raspuns.Va rog sa-mi dati o solutie cum sa procedez.
  multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by