Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Gabriel Biris a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre modificarile aduse Codului Fiscal

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 30 iunie 2010, 16:56 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Biris
Foto: Hotnews
Codul Fiscal s-a schimbat, TVA a crescut, iar a opera intr-un mediu fiscal impredictibil devine tot mai complicat. Ce impact au aceste schimbari la nivelul micilor firme? Ce se modifica la nivelul Persoanelor Fizice Autorizate? Ce se va intampla cu cei care lucreaza pe Drepturi de Autor? Cum va reactiona mediul de afaceri? Cum impozitezi tichetele de masa, cata vreme in actuala formulare a prevederii legislative nu se stabileste si impozitarea cu asigurari sociale pentru acestea. Cum nu se poate fizic retine 16% din tichet si nici plati impozitul pe venit cu tichete de masa, inseamna ca salariul net va scadea cu impozitul asupra tichetelor de masa? Ce inseamna  “venituri de natura profesionala”, nedefinite in Codul fiscal sau in alte prevederi legislative? 

La toate aceste intrebari, avocatul Gabriel Biris a raspuns in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.
Precizari initiale aduse de avocatul Gabriel Biris

In primul rand va multumesc pentru interes si sper ca raspunsurile sa clarifice o buna parte dintre intrebari. Din pacate, datorita faptului ca Ordonanta de Urgenta 58 este redactata intr-un mod cel putin defectuos, la unele intrebari nu voi putea raspunde. Speram ca normele de aplicare care urmeaza a fi publicate vor clarifica situatia. Sper de asemenea ca cei care le redacteaza vor citi atat intrebarile voastre cat si raspunsurile mele si vor tine cont de problemele ridicate. Mai spun ca prevederile OUG sunt cel putin defectuoase in special in ceea ce priveste interpretarile noilor prevedri cu privire la impozitarea veniturilor din munca dependenta si in mod special cu privire la contributiile sociale.

Art III din OUG 58 , cu toate ca genereaza foarte multe semne de intrebare, trebuie apreciat ca un moment de cotitura in reglementarile fiscale romanesti deoarece introduce pentru prima data plafonarea bazei de calcul la toate contributiile sociale. Consider ca o astfel de abordare trebuie largita cu privire la baza de calcul a tuturor veniturilor indiferent de cum sunt obtinute si ca plafonul trebuie redus la un nivel mai rezonabil, sustenabil din punct de vedere al veniturilor bugetare, de maxim 4 salarii medii.

Art III naste urmatoarele intrebari la care trebuie neaparat ca Normele de aplicare sa aduca raspuns.

  1. Ce inseamna venituri de natura profesionala.
  2. La ce se refera? La venituri din activitati dependente sau independente?
  3. Care este baza de calcul in cazul profesiilor cu reglementare speciale?
  4. Ce se intampla cu persoanele care obtin venituri de la mai multi platitori de venituri?
  5. Cum vor fi calculate drepturile de pensie? Si multe altele...

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Ana

  Activitatea desfasurata de avocatii colaboratori la sediul unei societati de avocatura, folosind capitalul de lucru alocat de aceasta [ fara ca avocatul colaborator sa incaseze alte venituri decat cele primite de la respectiva societate de avocatura], poate fi incadrata in categoria "activitatilor dependente"?

  • Gabriel Biris

   In acest moment normele la Art 46 Cod Fiscal , si anume 23 si 23 pct 1 prevad ca inclusiv avocatii stagiari sau salarizati in cadrul profesiei sunt considerati din punct de vedere fiscal ca obtinand venituri din act. independente. Aceasta norma poate fi considerata in contradictie cu noua definitie la munca dependenta. Sper ca normele sa clarifice tratamentul fiscal al profesiilor libere, inclusiv profesia avocatilor.
   Daca avocatii colaboratori sau salarizati in cadrul profesiei vor fi considerati dpdv fiscal ca fiind dependenti, atunci prin norme trebuie clarificata baza de calcul pentru CASS. Nu se poate pune problema de contributie individuala la asigurari sociale pentru ca noi, avocatii, avem casa noastra de asigurari sociale, nu contribuim si nu suntem asigurati in sistemul public. De asemenea, contributia la somaj este optionala, deci nu poate fi retinuta in mod obligatoriu. Ideal ar fi sa ramanem din punct de vedere fiscal tratati ca obtinand venituri din activitati independente, mai ales ca din punct de vedere al veniturilor bugetare, situatia ar fi mai mult sau mai putin aceeasi

  • Gabriel Biris

   In plus, fata de clarificarea tratamentului din pdv al impozitului pe venit si contributiilor obligatorii conform legii, va trebui clarificat si regimul cu privire la TVA, regim oarecum incompatibil cu veniturile din activitati dependente.

 • Întrebarea nr. 2 Vali

  Buna ziua

  Se da o persoana fizica care are contract de munca cu o companie, 8 ore, nedeterminat, si in acelasi timp un PFA, cu 2 clienti, prima companie si inca o alta companie.

  Pot fi veniturile din PFA asimilare castigurilor salariale? Pot fi doar o parte din ele asimilate?

  Multumesc

  • Gabriel Biris

   PFA implica venituri din activitati independente. Daca persoana fizica autorizata desfasoara activitati independente, atunci tratamentul fiscal al veniturilor va ramane acelasi ca si acum.Trebuie insa tinut cont de definitia activitatilor dependente data in OUG 58. Faptul ca o persoana are contract de munca cu o companie nu implica automat ca acea persoana nu poate avea si venituri din activitati independente.

 • Întrebarea nr. 3 Carla

  Buna ziua,

  Modificarea aliniatului 2 din art. 7 face ca o "activitate" prestata de o "persoana" sa poata fi incadrata ca dependenta.
  As avea urmatoarele intrebari:
  1. Se aplica si persoanelor juridice (SRL)? Se ex. un SRL are un singur client.
  2. Daca organul fiscal decide impunerea contributiilor sociale, care este baza la care se impun? Profitul brut al SRL? Venitul fara TVA? Venitul cu TVA?
  3. De cand se vor impune contributiile sociale? Din momentul controlului? De la 1 iulie? De la inceputul anului?
  4. Plafonarea la 5 salarii medii se considera pe luna sau pe an?

  Multumesc anticipat.

  • Gabriel Biris

   Modificarea de la Art.7 nu face referire la persoane fizice sau juridice. Trebuie tinut cont ca o companie trebuie sa aiba o oarecare substanta. Recomandarea pe acre noi o facem este ca orice structura juridica sa fie implementata cu atentie in ceea ce priveste realitatea economica. Principiul prevalentei economicului asupra juridicului exista in mai toate legislatiile moderne si incepe sa fie consolidat si in legislatia noastra. Si acum, raspunsul direct la intrebari
   1. Tinand cont de cele de mai sus, daca SRL-ul are consistenta, nu conteaza ca are doar un client, iar veniturile nu trebuie reconsiderate dpdv fiscal
   2.In caz de reconsiderare baza de calcul pentru impozitul pe venit si contributiile sociale poate fi venitul fara TVA
   3. Perioada de prescriptie este de 5 ani, calculati de la 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost obtinut venitul. Reconsiderarea poate merge deci 5 ani de zile in urma. Acest lucru nu inseamna aplicarea retroactiva a legii. In caz de reconsiderare vor fi aplicabile prevederile in vigoare la data la care a fost obtinut venitul.
   4. Stiu ca dl. Vladescu a spus ca plafonarea este la venitul anual. Consider insa ca art III trebuie interpretat in sensul a 5 salarii medii lunare deoarece se prevede obligatia platitorului de venit de a retine contributiile. Ori,aceasta retinere nu poate fi facuta decat atunci cand suma este platita.

  • Gabriel Biris

   Este posibil insa ca prin norme sa se stabileasca ca plafonul este anual, platitorul de venit urmand a retine contributiile respective doar pentru eventual primele venituri platite. Trebuie clarificate normele

 • Întrebarea nr. 4 mihai ailenei

  Ce valoare are derogarea adoptată de Guvern, pentru a justificat încălcarea prevederilor exprese ale art.4 din Codul Fiscal care prevede ca acesta se modifică şi se completează numai prin lege si ca orice modificare sau completare a codului intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege? Daca se poate deroga oricind, prin Ordonanţă de la prevederi care impun modificarea exclusiv prin lege, ce valoare au atunci orice prevederi legale sau constitutionale dacă guvernul poate deroga de la ele cand si cum vrea? Daca mine bac sau basescu, prin derogare de la Constitutie, hotarasc sa se declare imparati, sa cedeze ardealul sau mai stiu eu ce? cit de aberant poate actiona un guvern. Chiar nu mai exista nici un fel de retineri in a actiona arbitrar?
  Art. 4. - (1) .

  Art. 1. - (3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.

  • Gabriel Biris

   Din pacate, practica OUG a devenit mult prea generalizata, lipsind de continut principala institutie a democratiei romanesti, puterea legislativa, adica Parlamentul. Constitutia spune ca impozitele se stabilesc doar prin lege. Practica de pana acum , inclusiv cea a Curtii Constitutionale este ca, exceptand legile organice, legea poate fi modificata printr-un act de putere egala si anume Ordonanta de Urgenta. Ca instrument legislativ, OUG este prevazuta in constitutie ca fiind posibila in situatii extraordinare. Din pacate, Constitutia nu ne spune si ce inseamna aceste situatii extraordinare, acesta fiind motivul pentru care avem aceasta practica a modificarii Codului Fiscal prin OUG. Toate cele 3 OUG publicate in ultima saptamana contin prevederi care deroga de la prevederile art IV. Tinand cont de numeroasele derogari, cred ca in acest moment art IV ar fi putut fi la fel de bine sa fie abrogat pentru ca el mai degraba induce in eroare cetateanul cu privire la o rpesupusa stabilitate legislativa, care in mod evident nu exista.

 • Întrebarea nr. 5 patr

  aceasta reconsiderare de activitate dependenta se poate aplica si pentru doua persoane juridice (srl) pentru un contract de consultanta si management ?
  In codul fiscal scrie ca activitate dependenta poate sa aiba numai persoana fizica !

  • Gabriel Biris

   vezi raspuns pe Carla

 • Întrebarea nr. 6 Stefan

  Buna ziua,

  Intrebarile mele sunt legate de avocatii organizati ca pfa.
  1. noile reglementari ale preamaritului guvern boc se aplica si avocatilor organizati in aceasta forma?
  cum va fi interpretata prevederea din legea 51, conform careia pfa si sca sunt practic singurele modalitati de exercitare a acestei profesii? nu cumva, legea 51 ramane lege speciala? ma gandesc la sistemul de pensii total separat ce se aplica membrilor acestei profesii (dl. boc "constitutionalul" cu siguranta habar nu are de acest principiu);
  2. daca da, care ar fi impactul din punct de vedere al cuantumului darilor la stat?;
  3. avocatii vor plati contributii la sistemul de pensii in doua locuri diferite? si (te si pomenesti) ca vor si primi doua pensii separate? :))
  4. legiuitorul roman cu nivelul de intelect precar (de ce oare nu ne-am obisnuit pana acum) a inserat la art. 1 lit. f o foarte frumoasa perla: "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii". ce parere aveti despre asta?
  5. daca avocatul colaborator pfa lucreaza pentru o sca, cum se interpreteaza noile prevederi legale in aceasta situatie?
  6. o intrebare mai mult legata de modul in care pot fi interpretare noile prevederi: in conditiile in care toate acele criterii mentionate si preamarite de vizionarul suprem legiuitor, sunt de fapt mentionate de parti in contractul de colaborare prin care pfa-ul presteeaza serviciile juridice in cauza, cum se interpreteaza noile dispozitii? adica, daca asa s-au inteles partile, asta e vointa lor, cum poate legiuitorul sa reglementeze in alt mod acest lucru?

  e doar impresia mea sau noile si minunatele prevederi legale fac ca organul fiscal sa poata actiona discretionar in aplicarea lor. da, iau in considerare si eventualele contestatii la actele fiscale emise, dar totusi lipsa de coerenta legislativa sa fie asa de mare?

  evident ca, caracteristica locala a lipsei normelor metodologice pana la aceasta ora, este prezenta si in acest caz.
  va multumesc

  • Gabriel Biris

   1. Codul Fiscal se aplica tuturor, deci si avocatilor. . Legea 51 este lege de organizare a profesiei de avocat, necontinand prevederi de natura fiscala. Sistemul de pensii insa, este unul special. In acest sens, noua avocatilor aplicandu-ni-se OUG 221 si nu legea noua. Cred ca este cat se poate de clar ca prevederile art III din OUG 58 ne pot fi aplicabile doar in ceea ce priveste asigurarile sociale de sanatate si eventual, prin optiune, cele de somaj.
   2. Daca veniturile avocatilor colaboratori sau salarizati in cadrul profesiei vor trebui considerate ca venituri din activitati dependente (sper ca nu), atunci cabinetele sau societatile de avocati cu care avocatul coleboreaza vor trebui sa retina CASS 5,5 % (plafonat la 5 salarii medii) si impozit pe venit de 16%. Impactul asupra avocatului colaborator va fi unul marginal, deoarece ambele sunt platite si acum, doar termenele de plata si eventual baza impozabila (intr-o mica masura) urmand a fi diferite. Ma refer la baza impozabila deoarece este putin probabil ca in cazul in care veniturile sunt considerate a fi din activitati dependente, avocatului colaborator sa mai poata inregistra cheltuieli deductibile

  • Gabriel Biris

   3. Nu
   4.Poate genera abuzuri in practica
   5.Vezi mau sus
   6.Codul Fiscal determina obligatiile fiscale fara a afecta modul in care partile au inteles sa isi reglementeze din punct de vedere fiscal relatiile.

 • Întrebarea nr. 7 mihai lucia

  baza de calcul de 9180lei*16.5% se achta pe an,ce declaratie trebuie sa intocmim,unde se achita si la ce termene.va multumesc anticipat

  • Gabriel Biris

   Nu pot raspunde, e nevoie de norme

 • Întrebarea nr. 8 Luke

  Daca eu am un pfa care are un contract de prestari servicii IT cu o firma din USA as putea fi trecut ca dependent?
  Eu nu as putea fi angajat al acelei companii intrucat nu am drept de munca in US
  Daca cumva sunt incadrat ca dependent cum ii vor cere respectivei companii taxele?
  La fel stiu pe cineva cu un contract cu UK. El ar putea fi incadrat ca dependent?

  • Gabriel Biris

   Nu vad cum un PFA sau companie care lucreaza din Romania pentru o companie americana poate fi dependent/a. Business as usual :)

 • Întrebarea nr. 9 Mircea

  Pana la ora actuala, PFA care nu aveau contract de munca incheiat cu un angajator, plateau obligatoriu 31,3% dintr-un venit asigurat stabilit de asigurat printr-o Declaratie de Asigurari Sociale incheiata cu Casa judeteana de Pensii. Pe baza acestei contributii se retinea si contributia pentru pilonul II de pensii administrate privat. Odata cu introducerea noului sistem la nivelul contributiilor angajatului pentru veniturile profesionale se va renunta la plata contributiei stabilite prin Declaratia de Asigurari Sociale care era mai mare adeseori decat 10,5% din venitul net realizat pe timp de criza? Ce tipuri de venituri sunt asimilate celor profesionale, mai ales ca se precizeaza in Codul Fiscal faptul ca se vor retine contributiile de catre platitorul de venit, nu de beneficiarul de venit? Cum se vor aplica de la 1 iulie noile prevederi in lipsa normelor de aplicare care se vor elabora teoretic in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial?

  • Gabriel Biris

   In mod evident trebuie sa asteptam normele. Se pun mult mai multe intrebari cu privire la modul de calcul atat al contributiei la pensii, cat si al drepturilor la pensii. PFA erau obligate sa incheie contracte individuale de asigurari sociale si sa plateasca 31,3% din suma asigurata, plecand de la premisa ca astfel de PFA obtineau venituri din activitati independente. In cazul in care o astfel de persoana obtine venituri din activitati de natura profesionala dependente, pentru care exista obligatia platitorului de venit de a retine 10,5% , nu se mai justifica mentinerea contractului de aisgurari sociale incheiat de independent, ceea ce poate parea oarecum ciudat.
   Trebuie clarificat si cum se calculeaza si numarul de puncte de pensie, pentru ca nu cred ca este sustenabil ca, cu o contributie redusa la 10,5%, numarul de puncte de pensii sa fie calculat in acelasi mod ca inainte, cand contributia era 31,3%. Este foarte important ca normele de aplicare sa acopere cel putin temporar toate carentele actualului text, in caz contrar putandu-se ajunge la o situatie de blocaj.

 • Întrebarea nr. 10 c b

  Referitor la profesiile liberale ( si aici ma refer in special la profesia de expert contabil ) din definitia acesteia reiese faptul ca acea persoana desfasoara activitate independenta autorizata ce catre un organism agreat de ministerul de finante. Intrebarea mea este cum ar putea controlul sa reconsidere aceasta activitate ca fiind dependenta ??? inclusiv codul etic aplicat de catre acesta categorie obliga la respectarea principiului independentei ....
  Aceasi intrebare referitoare la medicii care desfasoara activitatii la mai multe clinici..... ( consider ca nu se poate impune ca un chirurg, care nu este angajat, deci functioneaza ca si PFA ( de alta varianta nu se poate discuta conform CNAS, ) sa isi poata desfasura activitatea doar in sala proprie de operatie, cu trusa proprie de laparoscopie deoarece nu ar putea achizitiona aceste aparaturi specifice ) - cum ii consideram pe acestia ?? dependeti sau independenti .....

  • Gabriel Biris

   Situatia expertilor contabili, medicilor, ca profesii libere, cu reglementare speciala, este similara cu cea a avocatilor. Vezi deci raspunsurile pentru Stefan, cu diferenta ca expertii contabili nu au propria casa de asigurari sociale si trebuie sa contribuie la cea publica.

 • Întrebarea nr. 11 Dorian Gray

  Buna ziua. In cazul urmatoare situatii:
  - persoana angajata cu carte de munca - traducator
  - are si PFA ( cu mai multe firme, niciuna nu este cea care ii plateste salariul mentionat mai sus) - tot traducere si interpretare de conferinta
  - mai are si contracte pe drept de autor pentru, ghici- traduceri de carte:)


  1. exista vreo posibilitate sa vina domnii de la fisc sa spuna ca persoana desfasoara o ativitate dependenta? ( nush stiu pe ce baze, dar pe mine litera aceea din lege cu "orice alte elemente" ma pune pe ganduri
  2. taxele nou introduse ar urma sa fie pentru maxim 5 salarii medii SI PENTRU PFA SI PENTRU DREPT DE AUTOR. Cata cinci salarii medii pt fiecare? sau cum?
  3. Dar in cazul in care respectiva persoana ar renunta la locul de munca unde are cu carte de munca - dedicandu-se celorlalte doua activitati? ar pitea asta sa influenteze modul in care activitatea sa este incadrata ( independent vs dependent)? Ar creste taxele care de platit?

  Multumesc frumos

  • Gabriel Biris

   Cred ca acesta este un caz evident in care o persoana obtine atat venituri din activitati dependente (salariul) cat si independente. In acest context:
   1.teoretic, da. Practic, putin probabil sa se reconsidere veniturile din activitati independente.
   2.Ati sesizat o problema foarte importanta, si anume faptul ca plafonul de cinci salarii medii nu este unul absolut, pentru suma tuturor veniturilor, ci se calculeaza doar la veniturile din activitati de natura profesionala, altele decat cele salariale. In consecinta, baza de calcul poate sa fie semnificativ mai mare de 5 salarii medii.
   3.Dispare venitul din salarii. Nu cred ca influenteaza natura activitatii independente. Multi dintre noi am avut un loc de munca si am hotarat sa incepem o activitate pe cont propriu. Asa am facut si eu in 2006 :)
   Intr-un astfel de caz taxele ar [putea chiar sa scada.

 • Întrebarea nr. 12 Polin Antonache

  Cum pot să fac o simulare de calcul pentru a vedea cât de rentabil mai este să ţin două slujbe + colaborări ocazionale (tot pe DDA)? Unul din job-uri este retribuit mixt, (65% din venituri pe cartea de muncă, 35% DDA), celălalt job este 100% pe DDA. Am şi colaborări ocazionale plătite la bucată pe DDA! Există vreun site pe care se poate face o simulare de sume datorate ANAF-ului ? Ştiu până la un punct că trebuie să plătesc cel puţin 1514,7 ron cât reprezintă 16,5% din 5 salarii medii pe economie (CAS, CASS, ŞOMAJ). Cum aflu ce sumă finală aş putea datora?

  • Gabriel Biris

   Retributia mixta nu prea este in regula. Cele 35% putand fi usor, chiar si baza legislatiei actuale, reconsiderate. Asa cum am mai spus mai sus, nu trebuie amestecate borcanele. :)
   Munca independenta trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a nu fi reclasificata. Nu cunosc un site unde puteti sa faceti simulari, dar cred ca un contabil bun va poate ajuta

 • Întrebarea nr. 13 Szilagyi Istvan

  Nu inteleg diferenta intre art. I care se refera la faptul ca in caz de reconsiderare a unei activitati dependente se plateasc toate contributiile sociale si art III in care se spune ca din veniturile profesionale platitorul retine contributiile sociale individuale .
  Deci la persoanele la care se dovedeste dependenta se platesc toate contributiile, iar la cele care nu se dovedeste dependenta (birou de avocat, birou de notar, evaluator ) se retin si se platesc contributiile individuale?

  • Gabriel Biris

   In lipsa art. III, am fi avut doua categorii principale de venituri. Cele din activitati dependente, pentru care platitorul ar fi trebuit sa calculeze toate contributiile, inclusiv cele ale angajatorului, fara plafon, si cele din activitati independente.
   O pilula foarte amara, trebuie sa recunoastem. Art III indulceste insa aceasta pilula, creand o a treia categorie, si anume persoanele care obtin venituri de natura profesionala, probabil din activitati dependente. Tinand cont de contextul in care aceasta modificare apare, este foarte probabil ca veniturile de batura profesionala sa insemne de fapt venituri din profesii libere si din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala.
   Spun ca art III se refera la venituri din munca dependenta pentru ca presupunerea ca s-ar referi la munca independenta duce la o concluzie absurda, si anume ca platitorul de venituri trebuie sa incalce legea (deoarece nu stie cat este castigul persoanei independente care obtine venitul si nu poate sti daca retinerea se incadreaza sau nu in plafonul de 5 salarii medii).
   Logic deci, se refera la venituri din activitati dependente, acolo unde platitorul are un control asupra calculului.
   Tinand cont de cele de mai sus, raspunsul la intrebarea Dvs este ca daca activitatea nu se dovedeste a fi dependenta, platitorul nu poate si nu trebuie sa retina si sa plateasca contributiile individuale ale independentului.

 • Întrebarea nr. 14 IT freelancer din RO

  Buna ziua,

  Unul din scopurile (cel putin la nivel declarativ) guvernului RO este (sau ma rog, a fost...)
  sustinerea industriei IT autohtone.

  In prezent, pentru toate proiectele IT complexe, proiecte care se desfasoara (conform solicitarilor exprese ale Clientului) exclusiv la sediul Clientului
  (din ratiuni de securitate/confidentialitate/etc), pe toata durata unei zile si care dureaza de obicei peste 1 an, freelancerii IT romani (PFA sau micro) sunt total defavorizati fata de cei straini (de exemplu, din ES, FR, DE, AT, IT), pentru acelasi tip de contract comercial.

  Datorita modificarilor aduse Codului Fiscal, in contextul mentionat anterior, activitatea freelancerilor IT romani (PFA / micro)
  poate (si cel mai probabil, urmeaza sa fie... din pacate...) incadrata ca si activitate dependenta, cu toate consecintele fiscale de rigoare.

  Cum considerati ca poate fi solutionata aceasta "discriminare fiscala",
  prin care specialistii IT romani sunt total defavorizati fata de cei externi?

  Va multumesc.

  • Gabriel Biris

   Din pacate, timpul imi permite sa raspund doar la aceasta intrebare. Promit insa sa postez in urmatoarele zile raspunsurile mele si la restul de intrebari.
   Foarte importanta observatia ta. Sper ca normele de aplicare sa clarifice situatia, foarte des intalnita pe plan international, a freelancerilor care lucreaza pe proiecte strict delimitate in timp, pentru diversi clienti. Folosirea bazei materiale a clientului este de foarte multe ori intalnita chiar si in activitati in mod evident independente. ( de exemplu avocatii care folosesc data room la clienti in diverse tranzactii.
   Criteriile introduse pentru definirea muncii dependente trebuie folosite si interpretate in practica cu moderatie. Din pacate nu putem sa ne bazam pe acest lucru in practica si ramane doar sa speram ca autorii normelor de aplicare vor avea intelepciunea sa puna cat de cat lucrurile in ordine.

11378 vizualizari

 • avocati colaboratori (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:06)

  Ana [anonim]

  Activitatea desfasurata de avocatii colaboratori la sediul unei societati de avocatura, folosind capitalul de lucru alocat de aceasta [ fara ca avocatul colaborator sa incaseze alte venituri decat cele primite de la respectiva societate de avocatura], poate fi incadrata in categoria "activitatilor dependente"?
  • 1 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:14)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   In acest moment normele la Art 46 Cod Fiscal , si anume 23 si 23 pct 1 prevad ca inclusiv avocatii stagiari sau salarizati in cadrul profesiei sunt considerati din punct de vedere fiscal ca obtinand venituri din act. independente. Aceasta norma poate fi considerata in contradictie cu noua definitie la munca dependenta. Sper ca normele sa clarifice tratamentul fiscal al profesiilor libere, inclusiv profesia avocatilor.
   Daca avocatii colaboratori sau salarizati in cadrul profesiei vor fi considerati dpdv fiscal ca fiind dependenti, atunci prin norme trebuie clarificata baza de calcul pentru CASS. Nu se poate pune problema de contributie individuala la asigurari sociale pentru ca noi, avocatii, avem casa noastra de asigurari sociale, nu contribuim si nu suntem asigurati in sistemul public. De asemenea, contributia la somaj este optionala, deci nu poate fi retinuta in mod obligatoriu. Ideal ar fi sa ramanem din punct de vedere fiscal tratati ca obtinand venituri din activitati independente, mai ales ca din punct de vedere al veniturilor bugetare, situatia ar fi mai mult sau mai putin aceeasi
  • 2 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:15)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   In plus, fata de clarificarea tratamentului din pdv al impozitului pe venit si contributiilor obligatorii conform legii, va trebui clarificat si regimul cu privire la TVA, regim oarecum incompatibil cu veniturile din activitati dependente.
 • PFA , contract de munca si 2 clienti (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:19)

  Vali [anonim]

  Buna ziua

  Se da o persoana fizica care are contract de munca cu o companie, 8 ore, nedeterminat, si in acelasi timp un PFA, cu 2 clienti, prima companie si inca o alta companie.

  Pot fi veniturile din PFA asimilare castigurilor salariale? Pot fi doar o parte din ele asimilate?

  Multumesc
  • 3 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:17)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   PFA implica venituri din activitati independente. Daca persoana fizica autorizata desfasoara activitati independente, atunci tratamentul fiscal al veniturilor va ramane acelasi ca si acum.Trebuie insa tinut cont de definitia activitatilor dependente data in OUG 58. Faptul ca o persoana are contract de munca cu o companie nu implica automat ca acea persoana nu poate avea si venituri din activitati independente.
 • SRL (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:22)

  Carla [anonim]

  Buna ziua,

  Modificarea aliniatului 2 din art. 7 face ca o "activitate" prestata de o "persoana" sa poata fi incadrata ca dependenta.
  As avea urmatoarele intrebari:
  1. Se aplica si persoanelor juridice (SRL)? Se ex. un SRL are un singur client.
  2. Daca organul fiscal decide impunerea contributiilor sociale, care este baza la care se impun? Profitul brut al SRL? Venitul fara TVA? Venitul cu TVA?
  3. De cand se vor impune contributiile sociale? Din momentul controlului? De la 1 iulie? De la inceputul anului?
  4. Plafonarea la 5 salarii medii se considera pe luna sau pe an?

  Multumesc anticipat.
  • 4 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:25)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carla

   Modificarea de la Art.7 nu face referire la persoane fizice sau juridice. Trebuie tinut cont ca o companie trebuie sa aiba o oarecare substanta. Recomandarea pe acre noi o facem este ca orice structura juridica sa fie implementata cu atentie in ceea ce priveste realitatea economica. Principiul prevalentei economicului asupra juridicului exista in mai toate legislatiile moderne si incepe sa fie consolidat si in legislatia noastra. Si acum, raspunsul direct la intrebari
   1. Tinand cont de cele de mai sus, daca SRL-ul are consistenta, nu conteaza ca are doar un client, iar veniturile nu trebuie reconsiderate dpdv fiscal
   2.In caz de reconsiderare baza de calcul pentru impozitul pe venit si contributiile sociale poate fi venitul fara TVA
   3. Perioada de prescriptie este de 5 ani, calculati de la 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost obtinut venitul. Reconsiderarea poate merge deci 5 ani de zile in urma. Acest lucru nu inseamna aplicarea retroactiva a legii. In caz de reconsiderare vor fi aplicabile prevederile in vigoare la data la care a fost obtinut venitul.
   4. Stiu ca dl. Vladescu a spus ca plafonarea este la venitul anual. Consider insa ca art III trebuie interpretat in sensul a 5 salarii medii lunare deoarece se prevede obligatia platitorului de venit de a retine contributiile. Ori,aceasta retinere nu poate fi facuta decat atunci cand suma este platita.
  • 6 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:26)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carla

   Este posibil insa ca prin norme sa se stabileasca ca plafonul este anual, platitorul de venit urmand a retine contributiile respective doar pentru eventual primele venituri platite. Trebuie clarificate normele
 • Cum poate Guvernul promova o măsură vădit ilegală? (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:24)

  mihai ailenei [anonim]

  Ce valoare are derogarea adoptată de Guvern, pentru a justificat încălcarea prevederilor exprese ale art.4 din Codul Fiscal care prevede ca acesta se modifică şi se completează numai prin lege si ca orice modificare sau completare a codului intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege? Daca se poate deroga oricind, prin Ordonanţă de la prevederi care impun modificarea exclusiv prin lege, ce valoare au atunci orice prevederi legale sau constitutionale dacă guvernul poate deroga de la ele cand si cum vrea? Daca mine bac sau basescu, prin derogare de la Constitutie, hotarasc sa se declare imparati, sa cedeze ardealul sau mai stiu eu ce? cit de aberant poate actiona un guvern. Chiar nu mai exista nici un fel de retineri in a actiona arbitrar?
  Art. 4. - (1) .

  Art. 1. - (3) În materie fiscală, dispoziţiile prezentului cod prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative, în caz de conflict între acestea aplicându-se dispoziţiile Codului fiscal.
  • 7 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:31)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai ailenei

   Din pacate, practica OUG a devenit mult prea generalizata, lipsind de continut principala institutie a democratiei romanesti, puterea legislativa, adica Parlamentul. Constitutia spune ca impozitele se stabilesc doar prin lege. Practica de pana acum , inclusiv cea a Curtii Constitutionale este ca, exceptand legile organice, legea poate fi modificata printr-un act de putere egala si anume Ordonanta de Urgenta. Ca instrument legislativ, OUG este prevazuta in constitutie ca fiind posibila in situatii extraordinare. Din pacate, Constitutia nu ne spune si ce inseamna aceste situatii extraordinare, acesta fiind motivul pentru care avem aceasta practica a modificarii Codului Fiscal prin OUG. Toate cele 3 OUG publicate in ultima saptamana contin prevederi care deroga de la prevederile art IV. Tinand cont de numeroasele derogari, cred ca in acest moment art IV ar fi putut fi la fel de bine sa fie abrogat pentru ca el mai degraba induce in eroare cetateanul cu privire la o rpesupusa stabilitate legislativa, care in mod evident nu exista.
 • srl (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:33)

  patr [anonim]

  aceasta reconsiderare de activitate dependenta se poate aplica si pentru doua persoane juridice (srl) pentru un contract de consultanta si management ?
  In codul fiscal scrie ca activitate dependenta poate sa aiba numai persoana fizica !
  • 9 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:31)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui patr

   vezi raspuns pe Carla
 • scr (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:34)

  Stefan [anonim]

  Buna ziua,

  Intrebarile mele sunt legate de avocatii organizati ca pfa.
  1. noile reglementari ale preamaritului guvern boc se aplica si avocatilor organizati in aceasta forma?
  cum va fi interpretata prevederea din legea 51, conform careia pfa si sca sunt practic singurele modalitati de exercitare a acestei profesii? nu cumva, legea 51 ramane lege speciala? ma gandesc la sistemul de pensii total separat ce se aplica membrilor acestei profesii (dl. boc "constitutionalul" cu siguranta habar nu are de acest principiu);
  2. daca da, care ar fi impactul din punct de vedere al cuantumului darilor la stat?;
  3. avocatii vor plati contributii la sistemul de pensii in doua locuri diferite? si (te si pomenesti) ca vor si primi doua pensii separate? :))
  4. legiuitorul roman cu nivelul de intelect precar (de ce oare nu ne-am obisnuit pana acum) a inserat la art. 1 lit. f o foarte frumoasa perla: "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii". ce parere aveti despre asta?
  5. daca avocatul colaborator pfa lucreaza pentru o sca, cum se interpreteaza noile prevederi legale in aceasta situatie?
  6. o intrebare mai mult legata de modul in care pot fi interpretare noile prevederi: in conditiile in care toate acele criterii mentionate si preamarite de vizionarul suprem legiuitor, sunt de fapt mentionate de parti in contractul de colaborare prin care pfa-ul presteeaza serviciile juridice in cauza, cum se interpreteaza noile dispozitii? adica, daca asa s-au inteles partile, asta e vointa lor, cum poate legiuitorul sa reglementeze in alt mod acest lucru?

  e doar impresia mea sau noile si minunatele prevederi legale fac ca organul fiscal sa poata actiona discretionar in aplicarea lor. da, iau in considerare si eventualele contestatii la actele fiscale emise, dar totusi lipsa de coerenta legislativa sa fie asa de mare?

  evident ca, caracteristica locala a lipsei normelor metodologice pana la aceasta ora, este prezenta si in acest caz.
  va multumesc
  • 12 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:37)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   1. Codul Fiscal se aplica tuturor, deci si avocatilor. . Legea 51 este lege de organizare a profesiei de avocat, necontinand prevederi de natura fiscala. Sistemul de pensii insa, este unul special. In acest sens, noua avocatilor aplicandu-ni-se OUG 221 si nu legea noua. Cred ca este cat se poate de clar ca prevederile art III din OUG 58 ne pot fi aplicabile doar in ceea ce priveste asigurarile sociale de sanatate si eventual, prin optiune, cele de somaj.
   2. Daca veniturile avocatilor colaboratori sau salarizati in cadrul profesiei vor trebui considerate ca venituri din activitati dependente (sper ca nu), atunci cabinetele sau societatile de avocati cu care avocatul coleboreaza vor trebui sa retina CASS 5,5 % (plafonat la 5 salarii medii) si impozit pe venit de 16%. Impactul asupra avocatului colaborator va fi unul marginal, deoarece ambele sunt platite si acum, doar termenele de plata si eventual baza impozabila (intr-o mica masura) urmand a fi diferite. Ma refer la baza impozabila deoarece este putin probabil ca in cazul in care veniturile sunt considerate a fi din activitati dependente, avocatului colaborator sa mai poata inregistra cheltuieli deductibile
  • 44 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:40)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   3. Nu
   4.Poate genera abuzuri in practica
   5.Vezi mau sus
   6.Codul Fiscal determina obligatiile fiscale fara a afecta modul in care partile au inteles sa isi reglementeze din punct de vedere fiscal relatiile.
 • contributii la asig soc.pt pfa sau ii (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:38)

  mihai lucia [anonim]

  baza de calcul de 9180lei*16.5% se achta pe an,ce declaratie trebuie sa intocmim,unde se achita si la ce termene.va multumesc anticipat
  • 55 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:40)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai lucia

   Nu pot raspunde, e nevoie de norme
 • Contract PFA cu companie din USA (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:39)

  Luke [anonim]

  Daca eu am un pfa care are un contract de prestari servicii IT cu o firma din USA as putea fi trecut ca dependent?
  Eu nu as putea fi angajat al acelei companii intrucat nu am drept de munca in US
  Daca cumva sunt incadrat ca dependent cum ii vor cere respectivei companii taxele?
  La fel stiu pe cineva cu un contract cu UK. El ar putea fi incadrat ca dependent?
  • 7 (Vineri, 2 iulie 2010, 12:41)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luke

   Nu vad cum un PFA sau companie care lucreaza din Romania pentru o companie americana poate fi dependent/a. Business as usual :)
 • Norme aplicare plata contributii sociale (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:28)

  Mircea [anonim]

  Pana la ora actuala, PFA care nu aveau contract de munca incheiat cu un angajator, plateau obligatoriu 31,3% dintr-un venit asigurat stabilit de asigurat printr-o Declaratie de Asigurari Sociale incheiata cu Casa judeteana de Pensii. Pe baza acestei contributii se retinea si contributia pentru pilonul II de pensii administrate privat. Odata cu introducerea noului sistem la nivelul contributiilor angajatului pentru veniturile profesionale se va renunta la plata contributiei stabilite prin Declaratia de Asigurari Sociale care era mai mare adeseori decat 10,5% din venitul net realizat pe timp de criza? Ce tipuri de venituri sunt asimilate celor profesionale, mai ales ca se precizeaza in Codul Fiscal faptul ca se vor retine contributiile de catre platitorul de venit, nu de beneficiarul de venit? Cum se vor aplica de la 1 iulie noile prevederi in lipsa normelor de aplicare care se vor elabora teoretic in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial?
  • rapsuns (Vineri, 2 iulie 2010, 12:46)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   In mod evident trebuie sa asteptam normele. Se pun mult mai multe intrebari cu privire la modul de calcul atat al contributiei la pensii, cat si al drepturilor la pensii. PFA erau obligate sa incheie contracte individuale de asigurari sociale si sa plateasca 31,3% din suma asigurata, plecand de la premisa ca astfel de PFA obtineau venituri din activitati independente. In cazul in care o astfel de persoana obtine venituri din activitati de natura profesionala dependente, pentru care exista obligatia platitorului de venit de a retine 10,5% , nu se mai justifica mentinerea contractului de aisgurari sociale incheiat de independent, ceea ce poate parea oarecum ciudat.
   Trebuie clarificat si cum se calculeaza si numarul de puncte de pensie, pentru ca nu cred ca este sustenabil ca, cu o contributie redusa la 10,5%, numarul de puncte de pensii sa fie calculat in acelasi mod ca inainte, cand contributia era 31,3%. Este foarte important ca normele de aplicare sa acopere cel putin temporar toate carentele actualului text, in caz contrar putandu-se ajunge la o situatie de blocaj.
 • expert contabil (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:32)

  c b [anonim]

  Referitor la profesiile liberale ( si aici ma refer in special la profesia de expert contabil ) din definitia acesteia reiese faptul ca acea persoana desfasoara activitate independenta autorizata ce catre un organism agreat de ministerul de finante. Intrebarea mea este cum ar putea controlul sa reconsidere aceasta activitate ca fiind dependenta ??? inclusiv codul etic aplicat de catre acesta categorie obliga la respectarea principiului independentei ....
  Aceasi intrebare referitoare la medicii care desfasoara activitatii la mai multe clinici..... ( consider ca nu se poate impune ca un chirurg, care nu este angajat, deci functioneaza ca si PFA ( de alta varianta nu se poate discuta conform CNAS, ) sa isi poata desfasura activitatea doar in sala proprie de operatie, cu trusa proprie de laparoscopie deoarece nu ar putea achizitiona aceste aparaturi specifice ) - cum ii consideram pe acestia ?? dependeti sau independenti .....
  • raspuns (Vineri, 2 iulie 2010, 12:48)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui c b

   Situatia expertilor contabili, medicilor, ca profesii libere, cu reglementare speciala, este similara cu cea a avocatilor. Vezi deci raspunsurile pentru Stefan, cu diferenta ca expertii contabili nu au propria casa de asigurari sociale si trebuie sa contribuie la cea publica.
 • dependent sau independent (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:40)

  ciprian [anonim]

  Se poate pune in discutie inclusiv dependenta sau independenta unui SRL conform modific Codului Fiscal??? Este o alternativa la PFA - urile, care vor deceda, trecerea la SRL ( desi aici vb de alte costuri - impozit pe dividende etc ) ???

  Referitor la tot ce inseamna profesie liberala, avand in vedere ca acea persoana are in derulare cel putin 2 contracte, cu beneficiari diferiti, exista riscul reconsiderarii activitatii ca dependenta ???

  Multumesc,
  • raspuns (Vineri, 2 iulie 2010, 12:48)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciprian

   vezi raspunsul dat patr
 • taxe PFA (Miercuri, 30 iunie 2010, 19:34)

  Dorian Gray [anonim]

  Buna ziua. In cazul urmatoare situatii:
  - persoana angajata cu carte de munca - traducator
  - are si PFA ( cu mai multe firme, niciuna nu este cea care ii plateste salariul mentionat mai sus) - tot traducere si interpretare de conferinta
  - mai are si contracte pe drept de autor pentru, ghici- traduceri de carte:)


  1. exista vreo posibilitate sa vina domnii de la fisc sa spuna ca persoana desfasoara o ativitate dependenta? ( nush stiu pe ce baze, dar pe mine litera aceea din lege cu "orice alte elemente" ma pune pe ganduri
  2. taxele nou introduse ar urma sa fie pentru maxim 5 salarii medii SI PENTRU PFA SI PENTRU DREPT DE AUTOR. Cata cinci salarii medii pt fiecare? sau cum?
  3. Dar in cazul in care respectiva persoana ar renunta la locul de munca unde are cu carte de munca - dedicandu-se celorlalte doua activitati? ar pitea asta sa influenteze modul in care activitatea sa este incadrata ( independent vs dependent)? Ar creste taxele care de platit?

  Multumesc frumos
  • raspuns (Vineri, 2 iulie 2010, 12:53)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorian Gray

   Cred ca acesta este un caz evident in care o persoana obtine atat venituri din activitati dependente (salariul) cat si independente. In acest context:
   1.teoretic, da. Practic, putin probabil sa se reconsidere veniturile din activitati independente.
   2.Ati sesizat o problema foarte importanta, si anume faptul ca plafonul de cinci salarii medii nu este unul absolut, pentru suma tuturor veniturilor, ci se calculeaza doar la veniturile din activitati de natura profesionala, altele decat cele salariale. In consecinta, baza de calcul poate sa fie semnificativ mai mare de 5 salarii medii.
   3.Dispare venitul din salarii. Nu cred ca influenteaza natura activitatii independente. Multi dintre noi am avut un loc de munca si am hotarat sa incepem o activitate pe cont propriu. Asa am facut si eu in 2006 :)
   Intr-un astfel de caz taxele ar [putea chiar sa scada.
 • Calcule sume viitoare datorate ANAF (Joi, 1 iulie 2010, 13:39)

  Polin Antonache [anonim]

  Cum pot să fac o simulare de calcul pentru a vedea cât de rentabil mai este să ţin două slujbe + colaborări ocazionale (tot pe DDA)? Unul din job-uri este retribuit mixt, (65% din venituri pe cartea de muncă, 35% DDA), celălalt job este 100% pe DDA. Am şi colaborări ocazionale plătite la bucată pe DDA! Există vreun site pe care se poate face o simulare de sume datorate ANAF-ului ? Ştiu până la un punct că trebuie să plătesc cel puţin 1514,7 ron cât reprezintă 16,5% din 5 salarii medii pe economie (CAS, CASS, ŞOMAJ). Cum aflu ce sumă finală aş putea datora?
  • raspuns (Vineri, 2 iulie 2010, 12:55)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Polin Antonache

   Retributia mixta nu prea este in regula. Cele 35% putand fi usor, chiar si baza legislatiei actuale, reconsiderate. Asa cum am mai spus mai sus, nu trebuie amestecate borcanele. :)
   Munca independenta trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a nu fi reclasificata. Nu cunosc un site unde puteti sa faceti simulari, dar cred ca un contabil bun va poate ajuta
 • Diferente art I si art III. (Joi, 1 iulie 2010, 14:31)

  Szilagyi Istvan [anonim]

  Nu inteleg diferenta intre art. I care se refera la faptul ca in caz de reconsiderare a unei activitati dependente se plateasc toate contributiile sociale si art III in care se spune ca din veniturile profesionale platitorul retine contributiile sociale individuale .
  Deci la persoanele la care se dovedeste dependenta se platesc toate contributiile, iar la cele care nu se dovedeste dependenta (birou de avocat, birou de notar, evaluator ) se retin si se platesc contributiile individuale?
  • 999 (Vineri, 2 iulie 2010, 13:02)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Szilagyi Istvan

   In lipsa art. III, am fi avut doua categorii principale de venituri. Cele din activitati dependente, pentru care platitorul ar fi trebuit sa calculeze toate contributiile, inclusiv cele ale angajatorului, fara plafon, si cele din activitati independente.
   O pilula foarte amara, trebuie sa recunoastem. Art III indulceste insa aceasta pilula, creand o a treia categorie, si anume persoanele care obtin venituri de natura profesionala, probabil din activitati dependente. Tinand cont de contextul in care aceasta modificare apare, este foarte probabil ca veniturile de batura profesionala sa insemne de fapt venituri din profesii libere si din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala.
   Spun ca art III se refera la venituri din munca dependenta pentru ca presupunerea ca s-ar referi la munca independenta duce la o concluzie absurda, si anume ca platitorul de venituri trebuie sa incalce legea (deoarece nu stie cat este castigul persoanei independente care obtine venitul si nu poate sti daca retinerea se incadreaza sau nu in plafonul de 5 salarii medii).
   Logic deci, se refera la venituri din activitati dependente, acolo unde platitorul are un control asupra calculului.
   Tinand cont de cele de mai sus, raspunsul la intrebarea Dvs este ca daca activitatea nu se dovedeste a fi dependenta, platitorul nu poate si nu trebuie sa retina si sa plateasca contributiile individuale ale independentului.
 • Freelanceri IT din RO vs. Freelanceri IT non-RO (Joi, 1 iulie 2010, 15:38)

  IT freelancer din RO [anonim]

  Buna ziua,

  Unul din scopurile (cel putin la nivel declarativ) guvernului RO este (sau ma rog, a fost...)
  sustinerea industriei IT autohtone.

  In prezent, pentru toate proiectele IT complexe, proiecte care se desfasoara (conform solicitarilor exprese ale Clientului) exclusiv la sediul Clientului
  (din ratiuni de securitate/confidentialitate/etc), pe toata durata unei zile si care dureaza de obicei peste 1 an, freelancerii IT romani (PFA sau micro) sunt total defavorizati fata de cei straini (de exemplu, din ES, FR, DE, AT, IT), pentru acelasi tip de contract comercial.

  Datorita modificarilor aduse Codului Fiscal, in contextul mentionat anterior, activitatea freelancerilor IT romani (PFA / micro)
  poate (si cel mai probabil, urmeaza sa fie... din pacate...) incadrata ca si activitate dependenta, cu toate consecintele fiscale de rigoare.

  Cum considerati ca poate fi solutionata aceasta "discriminare fiscala",
  prin care specialistii IT romani sunt total defavorizati fata de cei externi?

  Va multumesc.
  • 77 (Vineri, 2 iulie 2010, 13:08)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui IT freelancer din RO

   Din pacate, timpul imi permite sa raspund doar la aceasta intrebare. Promit insa sa postez in urmatoarele zile raspunsurile mele si la restul de intrebari.
   Foarte importanta observatia ta. Sper ca normele de aplicare sa clarifice situatia, foarte des intalnita pe plan international, a freelancerilor care lucreaza pe proiecte strict delimitate in timp, pentru diversi clienti. Folosirea bazei materiale a clientului este de foarte multe ori intalnita chiar si in activitati in mod evident independente. ( de exemplu avocatii care folosesc data room la clienti in diverse tranzactii.
   Criteriile introduse pentru definirea muncii dependente trebuie folosite si interpretate in practica cu moderatie. Din pacate nu putem sa ne bazam pe acest lucru in practica si ramane doar sa speram ca autorii normelor de aplicare vor avea intelepciunea sa puna cat de cat lucrurile in ordine.
 • Consultanta IT in EU pe perioada determinata (Joi, 1 iulie 2010, 21:56)

  IT Freelancer [anonim]

  Activez ca PFA in Romania iar la momentul de fata am un contract pe perioada determinata (120 de zile) la un client din spatiul UE, nu in Romania. Activitatea mi-o desfasor la sediul clientului fiind o activitate de consultanta. Intrebarea este, pot fi incadrat ca dependent?
 • taxare venituri din conventii civile (Joi, 1 iulie 2010, 22:24)

  platitor de taxe [anonim]

  cum se taxeaza aceste venituri, conform noului cod fiscal?
 • Contributii si impozite pentru PFA norma de venit (Joi, 1 iulie 2010, 22:39)

  Mara [anonim]

  Pentru un PFA cu norma de venit (IT) cu activitate independenta, ce modificari vor interveni la plata contributiilor (sanatate asigurari somaj) si a impozitlui? Va fi tot la norma de venit estimata?
  Va multumesc.
 • PFA norma de venit- servicii intracomunitare (Joi, 1 iulie 2010, 22:45)

  PFA norma de venit [anonim]

  Pentru o persoana fizica autorizata neplatitoare de TVA (inregistrata la norma de venit), in cazul prestarii de servicii intracomunitare este necesara schimbarea statutului in platitor de tva incepand cu 1 august 2010, pentru a obtine un numar de tva intracomunitar?

  Va multumesc
 • PFA Norma de venit (Joi, 1 iulie 2010, 22:48)

  Rares [anonim]

  Am un PFA cu impozitare la norma de venit si colaborez cu o firma de IT. Evident, pe mine nu ma pot controla cei de la FISC (nu-mi pot cere facturierul pentru ca neavand contabilitate pot spune ca nu am facturier). As vrea sa stiu cam care vor fi metodele prin care FISC-ul va stabili dependenta unui PFA. Singura metoda viabila mi se pare controlarea contractorului serviciilor PFA-ului, verificarea facturilor din contabilitate, verificarea contractului intre firma si PFA si stabilirea dependentei in baza acestor informatii. As vrea sa stiu daca vor exista si alte metode.
 • Plata retroactiv impozit PFA (Joi, 1 iulie 2010, 23:12)

  Ionut [anonim]

  In ordonanta se specifica plata in solidar, retroactiv (pe ultimii 5 ani), a impozitului datorat in cazul in care se considera ca veniturile sunt de natura dependenta.
  Este fireasca o asemenea decizie ? Ce se intampla daca firma refuza sa contribuie si persoana fizica nu are banii necesari sa stinga datoria ?
  Mersi.
 • sediu firma (Joi, 1 iulie 2010, 23:15)

  Gabriel Deliu [anonim]

  Am un apartament ca sediu de firma. Impozitul anual este de aprox. 4000 lei comparativ cu cel pentru persoane fizice care e de 200 lei. Firma e la limita de supravietuire, impozitul forfetar si celelalte taxe si impozite se resimt puternic. As vrea sa trec apartamentul pe persoana fizica. Am luat in calcul vanzarea catre un membru al familiei sau desfiintarea firmei, dar pe firma mai am si o masina (de fapt doua, dar una de valoare mica) iar posibilitatile mele de a plati TVA nu prea exista. Ce ma sfatuiti?
 • freelancer/PFA ce lucreaza la tarif/zi (Vineri, 2 iulie 2010, 0:01)

  IT freelancer [anonim]

  Eu, in calitate de PFA am un contract cu o firma din RO pe baza caruia eu sunt platit pentru fiecare zi de munca (8 ore/zi) la clientul final cu un anumit tarif -> este un fel de contract de subantrepriza, eu fiind cel subcontract.
  Mentionez ca in situatie in care nu merg la clientul final intr-o anumita zi atunci nu sunt platit deloc, sau chiar mai mult daca clientul final nu semneaza acceptanta pentru serviciul prestat in ziua respectiva atunci deasemenea nu sunt platit.
  Trebuie sa mai mentionez ca:
  - activitatea mea se desfasoara numai la sediul clientului final (din motive de securitate)
  - contractul este incheiat pe o perioada de 2 ani de zile
  - in contract se specifica clar ca nu pot fi platit daca merg in concediu, sau orice alt motiv care ma impiedica sa ajung la sediul clientului final

  In conformitate cu noile modificari ale Codului Fiscal considerati ca activitatea poate fi clasificata ca si "dependenta" ?

  In situatie in care sunt clasificat ca "dependent" de catre organele fiscale ce sanse am ca la un eventual proces sa am castig de cauza ?

  Multumesc mult,
 • PFA dependent (Vineri, 2 iulie 2010, 0:33)

  delia [anonim]

  Ce inseamna PFA dependent si ce contributii se platesc pentru acesta de cele doua parti?
 • TVA intracomunitar (Vineri, 2 iulie 2010, 1:55)

  Marian [anonim]

  Buna ziua,

  Am o firma de transport si vreau sa achizitionez din Europa un camion (TIR). Factura externa este fara TVA si as vrea sa stiu daca in momentul in care inmatriculez sau inregistrez masina la FISC sunt obligat sa platesc Statului Roman TVA aplicabil la factura.

  Va multumesc!
 • Cum comentati "vechiul" cod fiscal? (Vineri, 2 iulie 2010, 2:26)

  Mihai [anonim]

  Art. 4. - (1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.
  (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.
 • Ce impact are aceasta lege asupra pfa (Vineri, 2 iulie 2010, 4:08)

  petre [anonim]

  si asupra celor care lucreaza la o firma cu care au incheiat un contract de cedare drepturi de autor? ma refer strict la o firma de arhitectura care sa zicem ca isi plateste angajatii cu salariul minim inscris pe cartea de munca si restul de bani in baza unui contract de cedare de drepturi de autor evident ca sa nu plateasca impozite prea mari. si de ce nu, hai sa numim una la intamplare, sa zicem adest. O alta intrebare legata oarecum de subiect: ma intereseaza ce poate face un angajat, luat la intamplare (sa zicem toti) fata de care patronul unei astfel de firme, sa o numim tot adest, are datorii pe care nu si le onoreaza? ce poate face acest angajat sa-si recupereze banii? din moment ce nu are puterea financiara de a-l da in judecata pe angajator?
  va multumesc!
 • limitare baza de calcul vs. PFA sistem real (Vineri, 2 iulie 2010, 4:11)

  Adina [anonim]

  Buna ziua,

  Sa luam cazul unui PFA pe care cu optimism il incadram la activitati cu siguranta independente (peste 10 contracte cu clienti , plus cele cu furnizorii, majoritatea pe perioada determinata; niciun venit incasat consecvent).

  V-as ruga sa ma lamuriti in legatura cu urmatorul aspect:
  - inteleg ca pe langa impozit pe profit + CAS + CASS, platite de un PFA si pana acum, se va plati suplimentar si asig. de somaj
  - daca PFA este inregistrat in sistem real (platitor de tva, daca are vreo relevanta), caz in care asig. de sanatate era datorata ca procent fix din VENIT, iar pensia datorata raportat la o suma aleasa de asigurat (incadrandu-se intr-o limita minima), acum somajul nu va respecta acelasi principiu , de genul "procent din VENIT" ?
  Indiferent daca am sau nu un venit intr-un trimestru, voi datora toate contributiile de mai sus, recalculate ca procent din acea baza de calcul de 5 salarii medii pe economie....?
  Nu inteleg daca aceasta limitare functioneaza ca o plafonare (ex: daca castig 10 salarii medii platesc numai pt 5) sau ca o obligatie de plata minima (daca am venit 0, platesc neaparat, raportat la cele 5 salarii).


  Multumesc.
 • PFA (Vineri, 2 iulie 2010, 7:34)

  Dan [anonim]

  Subsemnatul sunt angajat la o firma cu 8 ore in acelasi timp in timpul liber lucrez ca PFA in domeniul Securitattii si sanatattii in munca. Pana acuma plateam cota de 16% + asigurari de sanatate (deci de 2 ori , odata ca salariat si a doua oara ca PFA), in total 23%. Acum mi se cere sa platesc si pentru somaj si pentru pensie(de parca la pensie voi primi 2 pensii).
  Intrebare.:
  -se incadreaza activitatea mea in cadrul activitatilor dependente
  -este legal sa platesc de 2 ori atat CAS, somaj cat si cota pentru pensii?
  Multumesc.
 • impozite dobanzi (Vineri, 2 iulie 2010, 7:50)

  ovidiu [anonim]

  OUG pt modificarea codului fiscal spune in art 67 ca veniturile din dobanzi incepand cu 1 iulie 2010 sunt impozitate cu cota 16%.
  De ce totusi, mi s-a retinut impozitul pe dobanda castigata in luna iunie 2010? Imi scapa mie ceva din textul legii sau bancherului.

  Va multumesc
 • OUG 59/2010 (Vineri, 2 iulie 2010, 8:32)

  luci [anonim]

  A)Detin in afara locuintei 3 proprietati.a)In prima functioneaza cabinetul stomatologic al sotiei.b)In a doua functioneaza un spatiu comercial pe care l-am inchiriat unei societati comerciale prin contract inregistrat la fisc.c)A treia reprezinta un apartament nelocuit.Cum platesc impozitul majorat ? Normal ar fi doar pe "c"-apartamentul nelocuit ,deoarece OUG 59/2010 se refera la "LOCUINTA" ,corect ? B)Un PFA care are contract de comision din vanzari prin contract cu un SRL si nu foloseste nimic din baza materiala a SRLului,nu se subordoneaza acestuia,nu are program fix de lucru,foloseste auto,computer,fonduri proprii,etc,poate fi considerat activitate dependenta ?
 • PFA cu clienti in SUA, UE (Vineri, 2 iulie 2010, 8:39)

  Voicu Rogojan [anonim]

  Buna ziua,

  Domnule avocat, am urmatoarele nelamuriri:

  1. Ca si PFA daca voi avea contract de prestari servicii cu o firma din statul New Jersey, SUA (servicii IT) fara un anume program si lucrand de la mine de acasa, de pe conexiunea si calculatoarele mele proprii si emit o factura lunara cu o suma fixa, poate fi aceasta activitate reconsiderata ca activitate independenta, in cazul in care compania din New Jersey e singurul meu client?

  2. In cazul unei eventuale reconsiderari ca activitate independenta, cum se vor aplica normele, daca firma e din New Jersey, SUA (din afara UE). Cum va plati in solidar firma din SUA contributiile, avand in vedere ca e persoana juridica americana? Ce se intampla in acest caz?

  Numai bine,
  Voicu Rogojan
 • Activitati de natura profesionala (Vineri, 2 iulie 2010, 8:43)

  Mihai [anonim]

  La art.III din OUG.58/2010 se spune ca pentru veniturile de natura profesionala se datoreaza contributii...Dar cum sant definite activitatile de natura profesionala in Codul Fiscal sau alt act normativ(dac sant definite),sau ce credeti dvs.ca se incadreaza aici?
 • Stabilirea independentei PFA (Vineri, 2 iulie 2010, 8:46)

  Miriana [anonim]

  Concret, care credeti ca vor fi normele de aplicare ale acestei legi? Cum se va stabili dependenta unui PFA? Stiu ca exista niste caracteristici ale dependeMntei, insa cum vor fi ele verificate? Un contract extrem de simplu intre PFA si contractor asociat unei plati neregulate ar putea fi suficient pentru considerarea activitatii ca independente?
 • TVA (Vineri, 2 iulie 2010, 8:50)

  raluca [anonim]

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu cat este TVA-ul de la 1 iulie pentru carti, pentru edituri, ramane tot 9%?
 • Impozit fonduri inv. (Vineri, 2 iulie 2010, 9:28)

  mr [anonim]

  Impozitarea titlurilor la fonduri de investitii se va face cu retinere la sursa ?
  Sau prin declaratia de impozit anuala !
  Sa presupunem ca ai titluri la un fond cu castig 200 lei si la altul cu pierdere 100.
  Cat e impozit ?
 • 2 intrebari (Vineri, 2 iulie 2010, 9:43)

  nadia [anonim]

  Domnule Biris,
  De cate ori va vad pe sticla, ma opresc din orice altceva am de facut. Pur si simplu va sorb cuvintele pentru ca nu am vazut inca pe cineva mai stapan pe aceste teme de fiscalitate.
  Intrebarea 1: Nu este asa ca nu veti abdica de la rolul dv. public de a ne fi de ajutor - practic tuturor? (Aveti un caracter puternic si nu as vrea sa aud ca nu mai vreti sa fiti terfelit, neluat in seama). Specialistii va recunosc, va apreciaza si moral va sustin.
  Intrebarea 2: Puteti sprijinii intr-un fel republicarea macar a normelor de aplicare a codului fiscal ? Totul este putin spus ciur.
  Cu multa pretuire !
 • impozite si taxe locale (Vineri, 2 iulie 2010, 9:47)

  Marcel G [anonim]

  Buna ziua. Va rog, as avea nevoie neaparat de lamuriri referitoare la OUG 39 si OUG 59:
  1. Recalculul impozitelor pe teren si cladiri, se face doar pe 6 luni (iulie-decembrie), si se face inclusiv pt cei care au platit integral pana la 1 iulie?
  2. Bonificatia pana la 30 septembrie se acorda la tot debitul, sau doar la diferenta rezultata din recalculare?
  3. Daca o persoana cumpara un mijl transport dupa 1 iulie, beneficiaza la plata impozitului de bonificatie pana la 30 sept?
  4.Referitor la OUG 39 privind majorarile incepand cu 1 iulie tot pt bugetul local, la art 124^1 se zice ca prin exceptie la art 119 alin (1) si art 120^1, pt bugetele locale se datoreaza majorari de 2%/luna. Aici nu se excepteaza art 120, care prevedea dobanzi de 0.05%/zi. Deci, la bugetele locale, ar insemna ca se datoreaza si dobanzi de 0.05% si majorari de 2%/luna!!!
  VA MULTUMESC
 • CARE ESTE ordinea de prioritate a legilor? (Vineri, 2 iulie 2010, 10:03)

  DinuD [utilizator]

  am citit mai sus o intrebare retorica referitoare la modificarea codului fiscal fara respectarea termenului intre modificarea codului si momentul in care modificarea incepe sa-si faca efectele.
  In situatia actuala (in care se pare ca exista un oarece pericol de insolventa a statului roman) cum se prioritizeaza aceste legi, ordine, hotariri etc ?
  Altfel spus: legea este suverana (in cazul de fata prevederile din codul fiscal) chiar daca in cazul respectarii acestora statul (bugetul tarii) ar ajunge in situatie critica (de exemplu sa nu mai fie bani pentru platile pensiilor, salariilor, medicamentelor compensate, etc etc) ?
  Va multumesc.
  Cu stima,
  Dan Dinu
 • impozitare agenti de asigurari de viata (Vineri, 2 iulie 2010, 10:12)

  Random [anonim]

  Agentii de asigurari de viata lucreaza ca PF fara autorizatie, pe baza unui contract de agent cu compania de asigurari de viata, cu inregistrare la finante, platind impozit 16% din profit(10% retinut la sursa, 6% dupa depunerea declaratiei de venit).Cum vor fi impozitati de acum incolo?Vor fi obligati sa plateasca contributie la pensie, la asigurari de sanatate, etc.?Mentionez ca majoritatea mai au un servici cu contract de munca de 8 ore, prin care isi platesc toate contributiile la stat.

  Multumesc
 • PFA cu norma de venit (Vineri, 2 iulie 2010, 10:25)

  carmen [anonim]

  PFA impozitat pe baza de norma de venit (servicii informatice) dar care are si contract de munca pe perioada nedeterminata cu o alta firma decit cele pt care presteaza servicii mai beneficiaza de reducerea de 60% a impozitelor datorate? Care vor fi obligatiile fata de bugetul de stat si fata de bugetul asigurarilor sociale? Se calculeaza la norma de venit? Multumesc
 • PFA incasari dupa 1 din creante anterioare 1 iulie (Vineri, 2 iulie 2010, 10:54)

  gabi [anonim]

  o firma mare de arhitectura si-a transformat in aprilie anul trecut majoritatea angajatilor in PFA, iar pe 2010 nu si-a platit obligatiile contractuale inca (in anii precedenti firma a avut profitri uriase);
  in conditiile in care vom obtine acesti bani dupa 1 iulie,(probabil pe cale legala), desi provin dintr-un contract reziliat inainte de 1 iulie din cauza neplatilor, vor fi considerati ca incasare/venit dintr-o activitate dependenta? (in cazul nostru venitul se considera in momentul incasarii/realizarii); ce se va intampla daca platitorul nu-si va onora obligatiile cf noului Cod fiscal? nu mi se pare corect sa i le platesc tot eu.
  Multumiri!
 • Este legala modificarea C.F. in mijlocul anului? (Vineri, 2 iulie 2010, 10:56)

  Ion Marculescu [anonim]

  Dupa parerea dumneavoastra, modificarile aduse Codului Fiscal in timpul anului sunt legale sau nu?

  Citez art. 4 din Codul Fiscal (am in vedere in special aliniatul 2):
  "ART. 4
  Modificarea şi completarea Codului fiscal
  (1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
  (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege."

  Va multumesc.
 • Azi OUG58 este in vigoare, dar nu avem norme. (Vineri, 2 iulie 2010, 11:12)

  ctc [anonim]

  Buna ziua!

  In legatura cu art. III din OUG 58/2010 as avea urmatoarele intrebari:

  1) ce se intelege prin "orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale"?
  2) cine este "platitorul de venit" prevazut la alineatul 4 al art. III?
  3) in cazul in care platitorul de venit este beneficiarul serviciilor, cum se va aplica limitarea bazei de calcul la care se aplica contributiile: la fiecare plata care este facuta sau se va tine o evidenta a platilor catre fiecare prestator pe o perioada de un an?
  4) presupunem ca un avocat (intra in categoria celor care obtin venituri profesionale?) are doi clienti de la care incaseaza 30.000 lei (sa zicem ca in acest caz se ajunge la limitarea bazei de calcul) si alt avocat obtine 30.000 lei de la 30 clienti (presupunem ca nu se ajunge la limitare). In acest caz nu este o discriminare intre cei doi avocati?
  5) daca platitorul de venit este o persoana fizica, cum va retine, plati, declara contributiile retinute?

  Va multumesc,
  Claudia Buliga
 • II venit real servicii intracomunitare (Vineri, 2 iulie 2010, 11:39)

  Consultant IT [anonim]

  Am o II si prestez servicii informatice intracomunitare pentru o firma din UE cu care am un contract simplu pentru o perioada de aprox 100 de zile.
  Activitatea o desfasor de acasa cu conexiunea internet si calculatorul propriu.
  Exista riscul sa fiu incadrat la activitate dependenta?
  Ce criterii pot determina dependenta?
 • calcule (Vineri, 2 iulie 2010, 11:52)

  Pop Ion [anonim]

  1) Ne puteti face un calcul aproximativ: pentru o suma de 10,000 lei incasati lunar pe PFA, cat se plateste la stat si cu cat se ramane in mana?

  2) Plafonul de aprox. 5xsalarii medii este pe luna sau pe an?
 • Drepturi de autor (Vineri, 2 iulie 2010, 11:56)

  Mircea Calin [anonim]

  Avand in vedere modificarile de la art. 7, referitoare la definirea activitatilor dependente, am ormatoarea intrebare:

  In cazul angajatilor care, in afara contractelor de munca incaseaza de la angajator si venituri din drepturi de autor, aceste venituri vor fi asimilate cu veniturile din salarii in afara functiei de baza si imozitate corespunzator?
 • CAS - venituri cedarea fol.bunurilor > 5 contracte (Vineri, 2 iulie 2010, 11:59)

  Livia [anonim]

  Persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru un numar mai mare de 5 contracte - activitate asimilata dpdv al impozitului pe venit activitatilor independente, se incadreaza la art. III din OUG58/2010 (VENITURI DE NATURA PROFESIONALA)?
 • PFA cu norma de venit (Vineri, 2 iulie 2010, 12:05)

  Gigi Ion [anonim]

  Ce trebuie platit diferint pentru cei cu PFA cu norma de venit?

  Pana acum se stabilea norma (ex: 4500 ron) pe an si se platea impozit 16% din aceasta suma proportional pe 4 trimestre (adica vreo 180 de ron la trimestru).

  Cat se va plati de acum inainte pentru un astfel de caz?

  Va plati ceva in plus PFA-ul sau firma care colaboreaza cu PFA-ul?

  Multumesc.
 • cabinet avocatura, activitate dependenta?! (Vineri, 2 iulie 2010, 12:07)

  Niculescu [anonim]

  Un cabinet de avocatura are contracte de reprezentare permanenta cu mai multe societati comerciale. Stiti si dvs, îi reprezinta in toate eventuale procese, le acorda consultanta, etc, contra unei sume fixe lunare. Activitatea nu se desfasoara la sediul clientilor ci la cabinet, cu logistica proprie avocatului. Intrebari:
  1. Poate interpreta fiscul aceasta colaborare ca fiind activitate dependenta?
  2. Dat fiind faptul ca avocatii au regim special in ceea ce priveste contributiile sociale, care ar fi celelalte contributii care intra sub incidenta normelor ca modifica CF.?

  Castigati irevocabil respectul colegilor dvs daca oferiti un raspuns competent . Un raspuns competent presupune un raspuns bazat pe informatii din interiorul sistemului si nu o interpretare logica si de bun simt a legii. Fiscul roman nu are nici tangenta cu bunul simt.

  Multumesc anticipat.
 • Activitati dependente (Vineri, 2 iulie 2010, 12:08)

  Adrian [anonim]

  Ce parere aveti despre articolul 7, alineatul 1, punctul 2.1 (recent adaugat prin OUG) din Codul Fiscal, in care se precizeaza ca: Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii ... (sunt criterii de la A la F) ultimul criteriu fiind punctul "f) orice alte elemente care reflectă natura dependentă a activității".

  Nu cumva, prin aceasta conditie, se elimina practic orice caracter obiectiv si impartial al stabilirii gradului de independenta a oricarei activitati?

  Care credeti ca ar fi solutia optima pentru lucratorii din IT (software), de exemplu, care sunt PFA?

  Multumesc.
 • Offshore (Vineri, 2 iulie 2010, 12:09)

  Silviu [anonim]

  Pentru o societate de prestari servicii IT, recomandati infiintarea unui offshore in detrimentul unei companii autohtone?

  Guvernul cunoaste abuzurile pe care le face ANAF asupra micilor inteprinzatori, mai ales cu noile prevederi ale codului fiscal?
 • TVA 24% (Vineri, 2 iulie 2010, 12:26)

  Carmen [anonim]

  - Cum trebuie tratate facturile de avans cu cota 19%, care se definitiveaza dupa 01.07.2010? Stornarea se face cu cota initiala? Cum vor arata registrele?
  - ce se intampla cu TVA neexigibil, in sold la facturi primite, cu plata in rate? In mod normal pe masura achitarii ratelor, deduc TVA aferent ratei platite, deci 4426=4428? tva era de 19%.

  multumesc!!
 • AGENT DE ASIGURARE (Vineri, 2 iulie 2010, 12:37)

  raluca [anonim]

  Sunt colaborator - agent de asigurare la firma de asigurari (incasez un comision luar in functie de volumul incasarilor mele).
  Intrebare: Platesc CAS, CASS si somaj?
  Multumesc!
 • cu respect (Vineri, 2 iulie 2010, 12:38)

  davis beckham [anonim]

  daca in buletin la adresa de domiciliu figureaza adresa parintilor mei si sunt posesorul a inca doua proprietati(in una locuiesc) cum vor fii tratate cele doua proprietati din punct de vedere al impozitului?
  voi fii impozitat ca avand doua proprietati deci pe cea de a doua impozit marit cu 65% sau voi fii impozitat ca avand trei proprietati intrucat adresa de domiciliu e cea a parintilor mei si in lege se face referire la adresa de domiciliu.

  va multumesc anticipat
 • medicii (Vineri, 2 iulie 2010, 12:40)

  ady [anonim]

  si activitatea medicilor este reglementata de o lege speciala.
  vor intra si ei in aceasta reglementare, mai ales ca medicilor li se impune de la casa de sanatate un program de lucru, si altele?
  daca medicii vor deveni "dependenti", casa de sanatate le va plati darile?
 • venituri din strainatate (Vineri, 2 iulie 2010, 12:48)

  ady [anonim]

  se realizeaza un studiu medical de catre un doctor din romania pentru o firma din elvetia. aceasta se obliga sa plateaca toate taxele si suprataxele inclusiv tva.
  in romania se mai declara ceva?
 • colaborare medic care lucreaza in spital (Vineri, 2 iulie 2010, 13:02)

  lucian [anonim]

  Sunt SRL cu profil medical, vreau sa colaborez cu un medic care este angajat cu carte de munca la stat. Doreste sa colaboram la procent. Sub ce forma pot colabora. Se poate ca PFI conform Legii 95 /14 apr. 2006. Ce platesc eu? Ce plateste el catre stat. El mai emite factura? Pentru mine el e cheltuiala sau salariu?
  Cu multumiri!
 • OUG 58 (Vineri, 2 iulie 2010, 13:57)

  Sanda [anonim]

  Buna ziua

  referitor la conventiile civile incheiate cf Codului civil art 942 si impozitate cf art 78 din Codul fiscal cu 16%, oare dupa 1 iulie 2010 pot fi incheiate in continuare astfel de contracte de prestari servicii si sa platim toate contributiile sociale sau trebuie in mod obligatoriu incheiate contracte de munca cu timp partial.

  Multumesc
 • Impozite proprietate. (Vineri, 2 iulie 2010, 21:47)

  Alexandrescu Ion [anonim]

  Buna ziua, as dori sa va intreb ce parere aveti despre majorarea impozitului pe proprietate pentru persoanele care detin mai multe cladiri. Nu credeti ca este o masura care practic impoziteaza investitiile ? Va multumesc.
 • un salariu pe luna lucrat gratis ? (Vineri, 2 iulie 2010, 22:08)

  Koko [anonim]

  Sunt jurnalist si sunt angajat pe drepturi. Daca voi ajunge sa platesc echivalentul a 5 salarii, dupa calculele mele ajung sa lucrez o luna gratis doar ca sa platesc statul. E normal asa ceva ?
 • cum afecteaza srl-ul aceasta schimbare (Sâmbătă, 10 iulie 2010, 14:19)

  taticutzul [anonim]

  Ce inseamna ca o societate sa aiba consistenta?
  Nu s-au clarificat intrebarile 3 si 5
  Multumesc
 • impozitarea veniturilor obtinute de agentii de asi (Joi, 5 august 2010, 16:53)

  Carmen Butnariu [anonim]

  Agentii de asigurari nu desfasoara o activitate dependenta si conform reglementarilor speciale nici nu sunt inregistrati PFA.
  Cum se impune activitatea desfasurata de un agent de asigurare in cadrul unei firme de brokeraj in asigurari in conditiile noilor modificari legislative ?
  Platitorul de venit retine si vireaza doar obligatiile cu stopaj la sursa ?Si celelalte obligatii la bugetul asigurarilor sociale ? Un agent poate obtine sau nu lunar venituri din comision . Va depune la Casa de pensii lunar acea notificare de modificare a venitului ?
 • doar felicitari (Joi, 2 iulie 2015, 18:23)

  Valentina [anonim]

  doar fewlicitari pentru d-l avocat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by