Larry McDonald, fost vicepresedinte al Lehman Brothers a explicat intr-un scurt interviu acordat EurActiv.ro/ HotNews.ro cum vede evolutia sectorului financiar in perioada urmatoare precum si opinia sa despre situatia monedelor din centrul si estul Europei. Acesta a explicat ca tonul drastic al necesitatii reglementarilor s-a diluat dramatic la Washington, in ultimele saptamani si ca pietele emergente prezinta in continuare un potential deosebit pentru institutiile financiare americane.

Larry Mc Donald - www.lawrencegmcdonald.comFoto: www.lawrencegmcdonald.com

"Reglementatorii trebuie sa mearga pe sarma. Acum, toti vor sa pedepseasca Wall-Street si bancile si vor sa se asigure ca nu se va mai repeta Lehman Brothers si ca nu vor mai fi probleme. Pe de alta parte, daca lovesti bancile atunci cand deja sunt la pamant nu vor mai putea sa acorde imprumuturi si sa ajute economiile sa isi revina. Pe aceste aspecte se axeaza discutiile in acest moment", a explicat McDonald, intr-un scurt interviu acordat EurActiv.ro/HotNews.ro cu ocazia European Business Summitt de la Bruxelles.

Rep: Ce credeti ca se va intampla in urmatoarea perioada in sistemul financiar ?

Larry McDonald: Cu doua, poate trei luni in urma cadrul de reglementare arata ca un tigru gata sa atace Wall-Street-ul. Presedintele Obama era foarte vocal in ceea ce priveste furia sa impotriva bonusurilor, de exemplu iar intreaga administratie de la Washington declara ca nu doreste ca Wall Street sa detina fonduri hedge-funds. In ultimele trei luni toate aceste discutii s-au diluat dramatic. Asa ca legislatia, in acest moment, se pare ca va fi implementata treptat, intr-o perioada de la 2 la 5 ani. Ceea ce intrevad eu este o perioada de multe pachete legislative.

Asa cum dupa criza din 1929 au aparut Securities and exchange act in 1933, un alt act normativ in 1934 si Legea privind investitiile in 1940. Asadar, procesul de reglementare a durat 11 ani.

La fel si acum, vor urma mai multe reglementari. Va fi o lege pentru Fannie Mae si Freddie Mac, nu am vazut-o inca dar stiu ca se pregateste, o alta lege care va fi indreptata catre fondurile cu capital de risc (hedge funds) si fondurilor inchise cu capital privat (private equity), toate acestea vor intra in vigoare si vor fi implementate pe termen lung.

Rep: Credeti ca institutiile financiare americane vor fi tentate sa se "miste" catre pietele emergente?

Larry McDonald: Globalizarea este una din directiile pe care a mers Lehman. A cheltuit miliarde de dolari pentru a investi in economiile emergente, din pacate, a imprumutat pentru a investi. Nu este niciun dubiu ca pietele emergente sunt un potential mare si Wall Street va continua sa investeasca pe aceste piete.

Rep: Cum vedeti evolutia monedelor mai "slabe" ale tarilor din Europa Centrala si de Est?

Larry McDonald: Cred ca multa lume in acest moment, la nivel mondial, are o perceptie redundanta legata de moneda euro si cursul de schimb intre euro si monedele "mai slabe" ale tarilor din Europa de Est. O devalorizare a acestor monede, intr-o perioada de incetinire a motoarelor economice, poate ajuta exporturile acestor tari. Cu 15 ani in urma, in timpul crizei din Grecia de la acea perioada, cand drahma a fost la nivelul cel mai scazut a facut bunurile exportate sa fie mai ieftine pe pietele internationale si acest lucru a ajutat la depasirea recesiunii.

Asadar, daca monedele unor tari din Europa Centrala si de Est se vor mai devaloriza, si anumite persoane sunt ingrijorate pentru aceasta evolutie, cauzata de contextul financiar european, trebuie sa stie ca devalorizarea va ajuta exporturile. Practic, aceasta criza le-ar putea veni in ajutor.

Larry McDonald a publicat recent cartea “A Colossal Failure of Common Sense”, despre falimentul Lehman Brothers. Mai multe informatii pot fi gasite pe website-ul oficial al acestuia.