Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR mentine dobanda cheie la 6,25%, va gestiona "ferm" lichiditatea, pastrand nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii. Asteptarile sunt pesimiste. Vezi explicatiile oficiale ale BNR

Banca Nationala a Romaniei mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an. Banca Centrala a anuntat ca va gestiona ferm lichiditatea din sistemul bancar si va pastra nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii. Specialistii explica faptul ca BNR este ingrijorata de perspectivele viitoare ale economiei dupa luarea masurilor de austeritate. O analiza realizata de HotNews.ro arata ca, mai mult ca sigur, calculele privitoare la tinta de inflatie vor fi refacute, iar noile obiective ale Bancii Nationale in privinta cresterii preturilor din acest an vor fi ajustate. "Ne vom intoarce in timp, din pacate. Dupa ce ne-am chinuit sa coboram inflatia de la 9% la 4,4%, acum am putea asista la o reinflamare a preturilor", au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul BNR. Mesajul Bancii Centrale subliniaza necesitatea accentuarii prudentei in abordarea schimbarilor din economie, dar este evident ca ne indepartam tot mai mult de tinta de inflatia asumata, au mai spus sursele citate. Pe de alta parte, cursul valutar a crescut din nou la un maxim istoric, pentru euro. Moneda unica a fost cotata la 4,36 de lei, in timp ce cursul leu/dolar a coborat cu aproape un ban, pana la 3,56 de lei la un dolar.

Investitorii straini: Cresterea TVA ar trebui urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor

Majorarea Taxei pe Valoare Adaugata la 24% va avea efecte negative asupra economiei, sustin reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini. Potrivit acestora, guvernul ar trebui sa implementeze masuri care sa duca la cresterea eficientei in sectorul public si la stimularea investitiilor, pentru a compensa efectele negative ale deciziei. Investitorii straini arata ca, in urma acestei masuri, Romania devine una dintre tarile din Uniunea Europeana cu cel mai mare nivel al TVA-ului. Majorarea Taxei pe Valoare Adaugata "va duce la cresterea inflatiei, la reducerea consumului si prin urmare la incetinirea cresterii economice. O alta consecinta va fi deprecierea leului, exacerband inflatia si exercitand presiuni suplimentare asupra celor care au imprumuturi in valuta. Nu in ultimul rand, va creste evaziunea fiscala si lipsa de incredere pe pietele financiare", se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini. In plus, Consiliul este ingrijorat de timpul foarte scurt pe care agentii economici il au la dispozitie pentru implementarea masurii de crestere a TVA-ului, ceea ce va afecta grav afacerile.

Preturile tigarilor vor creste joi cu un leu pe pachet

Pretul tigarilor creste de astazi cu un leu pe pachet, dupa majorarea Taxei pe Valoare Adaugata si a intrarii in vigoare a legii privind combaterea evaziunii fiscale. Astfel, cel mai ieftin pachet de tigari comercializat pe piata romaneasca va costa 9,9 lei. De la 1 ianuarie, acciza la tigarete a urcat de la 64 la 74 de euro, iar pretul celor mai bine vandute sortimente a atins 10 lei, ceea ce inseamna o crestere de peste 50% fata de inceputul anului trecut. Comparativ cu inceputul anului trecut, acciza la tigari este mai mare cu 48 de procente, la care se adauga o crestere cu 14% din cursul de schimb utilizat.

Portalul Yahoo.ro si mail-ul in romana se vor lansa in ultimul trimestru din 2010

Portalul Yahoo.ro si mail-ul in romana se vor lansa in ultimul trimestru al acestui an. Homepage-ul Yahoo! si mail-ul in romana vor fi functionale cu cateva luni intarziere, din nevoia pregatirii unei noi versiuni a e-mail-ului, au declarat pentru HotNews.ro surse din piata. In primavara, tinta era ca portalul si e-mail-ul in romana sa fie lansate in iulie. Ca o confirmare a viitoarelor planuri de extindere, Yahoo! a anuntat miercuri ca aria de servicii oferite de centrul de suport IBM din Cairo se extinde pentru limba romana si alte sapte limbi europene. Centrul deserveste clienti din Africa, Orientul Mijlociu si Europa.​