Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, exclude posibilitatea unei noi recesiuni globale, dupa o saptamana in care datele economice au dus la ingrijorari ale pietelor financiare, transmite AFP.

"La nivel global este clar ca trecem printr-o redresare, care este confirmata in special in tarile in dezvoltare dar si in lumea industrializata," a spus presedintele BCE in cadrul unei conferinte pe teme economice din sudul Frantei.

Totusi, "depinde de noi, de capacitatea tarilor dezvoltate sa recladim increderea."

Trichet a declarat ca masurile de austeritate implementate in cateva tari europene nu vor afecta redresarea economica, asa cum au sugerat unii economisti sau oficiali americani.

Bursele au suferit pierderi saptamana trecuta in urma unui sir de date economice dezamagitoare din SUA si China, care au ridicat indoieli cu privire la sanatatea redresarii economice globale.

Afirmatia a fost sustinuta si de economistul american Nouriel Roubini, celebru pentru ca a prezis criza financiara din 2007, scrie Le Monde.

El a declarat insa ca zona euro va inregistra o crestere economica aproape de 0%, desi initial o estimase la 1%.

"Avand in vedere socurile ultimelor luni, cresterea pana la finalul anului ar putea fi mai aproape de 0%," a declarat Roubini, citand ca factori negativi tensiunile pe pietele interbancare si politicile de austeritate pe care tarile din zona euro le vor adopta.

"Vedem o austeritate bugetara care, desi necesara, se va traduce printr-o presiune deflationista crescanda," a spus Roubini, care a precizat ca, desi starea economiei mondiale nu este prea buna, "nu vom avea o recesiune dubla".