Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI a aprobat acordarea transei de 913 milioane de euro pentru Romania

Fondul Monetar International a aprobat acordarea transei de 913 milioane de euro pentru Romania, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei. Fondul a aprobat astfel cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, transa urmind sa fie virata integral Bancii Nationale a Romaniei. Directorul adjunct al institutiei, John Lipsky, a declarat ca "autoritatile romane au facut pasi importanti spre stabilitatea macroeconomica". Pina acum, Romania a primit de la Fond 10,7 miliarde de euro imprumut (inclusiv aceasta a patra transa). O noua misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie. Reprezentantul Romaniei la Fond, Mihai Tanasescu, a declarat ca aprobarea transei va da un mesaj puternic pietelor externe si arata o sustinere puternica din partea comunitatii internationale. "Sedinta Boardului FMI s-a desfasurat in conditii bune si a evidentiat trei directii principale. In primul rand, a aratat o puternica sustinere din partea comunitatii internationale pentru reformele pe care le face acum Romania, cel mai evident sprijin fiind manifestat de Statele Unite, si Comunitatea Europeana, care au sustinut puternic reformele pe care Romania le pune in practica", a afirmat Mihai Tanasescu. Acesta a precizat ca banii de la Fondul Monetar International vor intra in conturile Bancii Nationale a Romaniei la inceputul acestei saptamani.

Barack Obama acorda 2 miliarde de dolari companiilor de energie solara pentru a crea slujbe

Presedintele american Barack Obama a anuntat ca doua companii producatoare de energie solara vor primi aproape 2 miliarde de dolari pentru a construi noi centrale in Statele Unite. Acestea vor crea aproximativ 5.000 de locuri de munca. "Vom continua sa luptam agresiv pentru a ne asigura ca slujbele si industriile viitorului prind radacini aici in America", a declarat Barack Obama. Una dintre companii s-a angajat sa construiasca una dintre cele mai mari centrale solare din lume, in Arizona. "Adevarul este ca asemenea masuri nu pot inlocui slujbele pierdute peste noapte", a admis liderul de la Casa Alba. Anuntul vine dupa ce Statele Unite au raportat o rata a somajului in scadere, de 9,5%, pentru luna trecuta, cu peste 500.000 de oameni renuntand sa mai caute de lucru.

Warren Buffett a donat aproape 2 miliarde de dolari in actiuni organizatiilor caritabile

Miliardarul Warren Buffett a donat 1,93 de miliarde de dolari in actiuni unor organizatii caritabile. Din acesti bani, 1,6 miliarde ajung in conturile fundatiei sotilor Bill si Melinda Gates. Investitorul a promis in 2006 ca isi va dona 99% din avere. Anul trecut, donatia lui Buffett, in varsta de 80 de ani, s-a ridicat la 1,5 miliarde dolari, insa compania sa si-a imbunatatit performantele anul acesta. Fundatia Gates a cheltuit 3 miliarde de euro anul trecut pe proiecte caritabile care au inclus eradicarea poliomielitei, microfinantarea si acordarea de burse universitare. O alta fundatie care a beneficiat de donatia lui Buffett este cea fondata de sotia sa si care este administrata dupa moartea acesteia de cei trei copii. In 2006, generosul miliardar, al treilea cel mai bogat om din lume dupa Carlos Slim si Bill Gates, a facut cea mai mare donatie filantropica din istoria SUA, dand 37 de miliarde de dolari fundatiei Gates. Luna trecuta, Buffett si sotii Gates au anuntat ca vor incepe o campanie prin care sa determine miliardarii americani, incepand cu cei din lista intocmita de revista Forbes, sa se angajeze la cedarea a cel putin jumatate din valoarea averii lor organizatiilor caritabile.

Romanii au peste 1,5 milioane de conturi pe Facebook

Romanii au peste 1,5 milioane de conturi pe reteaua de socializare Facebook, o treime dintre ele fiind facute in ultimul trimestru. Statele Unite ale Americii au cei mai multi utilizatori, peste 100 de milioane, iar in total, in 13 tari s-a depasit pragul de 10 milioane de utilizatori. Facebook are pe plan mondial circa jumatate de miliard de utilizatori. La sfarsit de iunie, romanii aveau in total 1,55 de milioane conturi pe cunoscuta retea de socializare, cu jumatate de milion mai multe decat acum trei luni. Marea Britanie ocupa locul al doilea in topul conturilor pe Facebook, dupa Statele Unite, cu peste 26 de milioane, urmata la mica diferenta de Indonezia. O singura tara a mai depasit pragul de 20 de milioane, Turcia, iar in Franta, Italia si Canada s-a trecut de 15 milioane de conturi. Dintre tarile mari, Facebook sta cel mai rau in China si Rusia care nu sunt in top 25 ca numar de utilizatori deoarece in aceste tari sunt preferate retele locale de socializare.