Trei romani din cinci se imprumuta periodic de la rude sau prieteni pentru a-si acoperi nevoile de cheltuieli, unul din cinci cumpara pe credit (pe caiet) si doar 7,5% se gandesc sa isi ia un job nou, se arata intr-un studiu comandat de Banca Mondiala si realizat de Institutul Roman pentru Cercetarea Calitatii Vietii.

strategii economisire

strategii economisire

Foto: Banca Mondiala

Cercetarea, coordonata de Manuela Stanculescu, mai arata ca atunci cand au nevoie de lichiditati, 3,4% dintre romani renunta la bijuterii, iar 7,2% isi desfiinteaza depozitele bancare. Documentul a fost prezentat in cadrul conferintei cu tema "Educatia financiara a populatiei si serviciile financiare din Romania", organizate de Banca Mondiala si Institutul Bancar Roman.

"E o necesitate fara precedent a temei educatiei financiare. Ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani, nu numai ca ne-a condus la cea mai mare recesiune mondiala, dar de asemenea a dezvoltat si ne-a lasat cu sarcina enorma a datoriilor globale care acum vor stresa recuperarea economica", a explicat Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.

Sue Rutledge- Banca Mondiala

"Foarte putini romani stiu sa intocmeasca un dosar complet pe care sa il inainteze organismelor de protectie a consumatorului, dincolo de problemele pe care le au cu gestionarea relatiilor cu banca.

In SUA si in alte state, pentru a educa financiar populatia, au fost promovate emisiuni tv, in care moderatorul primea in direct telefoane la care era intrebat despre anumite produse, dobanzi, cum sa procedeze intr-o anumita problema financiara... Poate ca o asemenea solutie nu ar trebui ocolita de Romania".

procedura

procedura

Foto: Banca Mondiala

Manuela Stanculescu:

Cei mai multi romani- 41% sunt reticenti atunci cand vine vorba despre produsele si serviciile financiare. 15% sunt dimpotriva, interesati sa incerce produsele noi, circa 30% se adapteaza, iar 14% nu cunosc nimic despre ceea ce inseamna relatia cu banca, nu stiu nimic despre asigurari samd.

Fapte relevante:

65% din populatie (16+ ani) îsi acoperă nevoile de zi cu zi cu dificultate sau deloc,

În general stiu de câti bani dispun si câti bani cheltuiesc pe lună

23% tin o evidentă scrisă a veniturilor si cheltuielilor

66% nu tin o evidentă scrisă, dar stiu

70% au o planificare pentru acoperirea cheltuielilor curente,

‘niciodată’ sau ‘rar’ rămân fără bani de la o lună la alta,

61% sunt în această situatie ‘tot timpul’ sau ‘des’

doar 11% din acestia folosesc servicii financiare pentru a depăsi impasul

61% nu au împrumutat în ultimul an pentru a plăti alte datorii

50% administrează banii încercând măcar să economisească (desi doar putini reusesc).

Printre participanti se numara Sue Rutledge- Consumer Protection Coordinator, Banca Mondiala Petru Rares, presedinte executiv - director general Institutul Bancar Roman, BM, Manuela Sofia Stanculescu, consultant BM, Radu Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor si presedinte CEC Bank, Liliana Preoteasa, director general Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Sorin Mierlea, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, Razvan Rasmerita, director Centrul European de Protectie a Consumatorilor din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorului Romania, Adriana Ahchiarliu, secretar general Asociatia Societatilor Financiare din Romania, Fabio Fiorello, DG Markt, European Commission, Nicolae Danila, membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei, Mihail Meiu, director ANPC, Stere Farmache, presedinte Bursa de Valori Bucuresti si prim-vicepresedinte Alpha Bank Romania.

Potrivit documentului prezentat, 74% din populatie isi tine in cash disponibilitatile ramase de la un salariu la altul, 33,6% ii cheltuie pe bunuri de consum, in vreme ce 14% ii imprumuta prietenilor/rudelor.