Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.428 lei in luna mai din acest an, in crestere cu 5,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar in scadere cu 0,6% (8 lei) fata de luna anterioara din acest an, arata datele prezentate luni de Institutul National de Statistica (INS). Fata de aprilie, in luna mai din acest an cele mai mari cresteri salariale au fost in industria tutunului (cresteri cu 11,4%), in timp ce cele mai mari scaderi salariale s-au inregistrat in telecomunicatii, intermedieri financiare si activitatile de asigurare si fonduri de pensii (scaderi de peste 12%).

Nivelul castigurilor salariale medii lunare nete din luna mai 2010 a inregistrat usoare diferente fata de luna precedenta, in functie de specificul activitatilor economice.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari, a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic. In aceste conditii, cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in mai in fabricarea produselor din tutun, nivelul crescand fata de aprilie cu 11,4%.

  • In mai 2010, cele mai mari scaderi salariale  - in telecomunicatii

De cealalta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net in luna mai 2010 fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea, in lunile martie - aprilie 2010, de premii ocazionale (inclusiv premii anuale, prime de Paste), de nerealizarile de productii ori incasari mai mici, de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in telecomunicatii - unde salariile au scazut cu 13,8% si in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, unde castigurile salariale au scazut cu 12%.

Comparativ cu luna anterioara din acest an, in luna mai, cele mai mari castiguri salariale medii nominale nete s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.783 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (792 lei).