"Nu trebuie sa demonizam creditul in valuta", a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar pe teme economice. "Exista motive sa avem credite in valuta cu maturitati mai lungi", a afirmat Isarescu, care a adaugat ca "are incredere in leu" si ca "mi-am tinut si voi continua sa-mi mentin economiile in lei".El a mai spus ca ultimele estimari arata ca rata inflatiei va fi de circa 8% la sfarsitul acestui an.

Iata cateva dintre principalele declaratii ale guvernatorului BNR:

* rata inflatiei va fi in jur de 8% la sfarsitul anului 2010.

* exista motive sa avem credite in valuta cu maturitati mai lungi.

* nu trebuie sa demonizam creditul in valuta.

* o tara care vrea sa se dezvolte nu poate sa renunte la creditul pe termen lung.

* trebuie sa facem mai mult in privinta informarii clientilor bancilor.

* valoarea medie a creditelor in valuta acordat populatiei este de 5-10 ori mai mare decat a celor acordate companiilor.

* bancile incarcate cu credite in valuta vor trebui sa aduca capital.

* vrem sa transmitem un semnal de incredere in economia nationala.

* am incredere in leu, voi mentine grosul economiilor mele in lei.

* veniturile mele principale sunt in lei, acolo voi economisi.

* daca majorarea cu cinci puncte procentuale a TVA s-ar transmite integral si daca ar fi aplicata la toate produsele din cosul de consum, cresterea inflatiei ar fi de 4,2%.

* in cosul de consum sunt produse cu o cota de TVA de 9%, adica cam 5% din cos, si la aceste produse TVA a ramas la 9%. Mai sunt produse cu TVA 0, ponderea lor fiind cam de 4% din indicele preturilor de consum.

* cu un calcul aritmetic simplu, vedem ca majorarea inflatiei ar fi, cu transmitere integrala, cam de 3,9%. Acestea sunt calculele aritmetice, iar economia este ceva mai complicata.

* observam pana in prezent ca aceasta transmitere integrala nu s-a aplicat. Explicatia este legata de un substantial deficit de cerere si in aceste conditii, chiar din reactii publice ale unor producatori si lanturi de magazine, observam ca o parte a agentilor economici nu au procedat la o transmitere integrala a cresterii TVA in preturile produselor. Aceasta transmitere se poate realiza pe o perioada mai indelungata, de cateva saptamani, maxim cateva luni.

* avem in vedere si experienta tarilor baltice si a Ungariei, unde preturile au crescut cu mai putin de jumatate din nivelul majorarii TVA.

* in acest moment estimarea noastra este ca la sfarsitul anului vom avea o rata a inflatiei pe undeva la 8%.

* nu este proiectia noastra finala.

* proiectia finala ar putea sa sufere modificari in urma informatiilor pe care le vom primi si o vom da publicitatii la inceputul lunii august.

* vom urmari modul in care actioneaza actorii din piata.

* speram ca in aceasta perioada sa se stabilizeze piata valutara la niveluri mai bune pentru inflatie.

* vom urmari cu vigilenta, de remarcat acest cuvant care arata din partea bancii centrale o preocupare deosebita. Este obiectivul nostru principal sa asiguram stabilitatea preturilor, vom urmari modul in care actioneaza actorii in piata marfurilor.