Economia Romaniei va suferi o contractie de aproximativ 1,5-2% in acest an, ca urmare a masurilor de austeritate, estimeaza Coface Romania, compania revizuindu-si astfel prognoza initiala care prevedea o crestere cu 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB). Reprezentantii agentiei mai arata ca, desi masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar, acestea pun sub semnul intrebarii atingerea tintei de deficit si creeaza premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului.

"Daca pachetul initial de masuri anuntate presupunea costuri sociale foarte mari, vizand o reducere a cheltuielilor bugetare cu efect direct asupra deficitului, majorarea cotei de TVA de la 19% la 24% pare a fi o masura menita esecului, deoarece cresterea veniturilor nu este garantata. Contractia consumului va diminua baza de impozitare si suplimentarea sumelor incasate la buget scontata prin cresterea cotei de TVA, doar efectul negativ pe care il vor resimti companiile si consumatorii finali fiind cert", se arata in comunicatul Coface.

Reprezentantii agentiei mai arata ca majorarea TVA se va traduce in cresterea inflatiei intrucat marirea taxelor se va regasi in mod direct in preturile practicate de furnizori si distribuitori care nu vor putea absorbi o astfel de diminuare a marjelor comerciale.

"Marirea fiscalitatii va avea un puternic efect psihologic ce va determina restrangerea consumului si reducerea vanzarilor companiilor, cu efect direct asupra lichiditatii din piata si va pune presiune suplimentara asupra mediului privat. Companiile vor incerca sa aplice noi masuri de restructurare si de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinte de pe piata, aceasta putand conduce la cresterea numarului de someri din domeniul privat", sunt de parere acestia.

Reprezentantii Coface mai arata ca in lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut. De asemenea, cresterea fiscalitatii va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta.

In aceste conditii, companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor pe fondul unei lungi perioade si vor deveni incapabile de a absorbi socuri prelungite si de a gestiona noua realitate economica, marindu-se astfel numarul de incidente de plati ulterior de insolvente.

Coface estimeaza ca numarul falimentelor va creste in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata.

"Cele mai afectate companii vor ramane cele din comert avand in vedere marjele comerciale foarte mici, capitalizarea redusa si dependenta acestor companii de finantarile pe termen scurt. De asemenea, intarzierile semnificative inregistrate la decontarea lucrarilor de constructii, amanarea sau anularea anumitor proiecte de catre investitori au fost factorii determinanti ai lipsei acute de lichiditati de pe piata constructiilor; majorarea TVA va atesta incapacitatea constructorilor de a-si redresa nivelul lichiditatilor si va amplifica pozitia negativa a acestora. Alaturi de comert si constructii ne asteptam ca numarul falimentelor sa creasca si in domenii precum industria metalurgica, transporturi, horeca", se mai spune in comunicat.