O misiune a FMI va sosi in Romania in 26 iulie unde va ramane timp de o saptamana pentru a evalua indeplinirea conditiilor asumate prin acordul stand-by si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru urmatorul an, a declarat luni Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria. Pe langa intalnirile cu autoritatile romane, misiunea FMI se va mai intalni cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor si bancilor, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor societatii civile.

"Misiunea FMI va evalua performantele economice recente ale Romaniei si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru anul urmator, inclusiv bugetul pe 2010, impreuna cu masurile politice si reformele structurale necesare pentru indeplinirea acestor obiective", se arata in comunicatul FMI.

Conform lui Tonny Lybek, de incheierea celei de-a cincea evaluari a acordului stand-by cu Romania depinde virarea transei a sasea din acordul stand-by, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Totodata, reprezentantii FMI arata ca, la cererea Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, in perioada 14-28 iulie o misiune de asistenta tehnica a institutiei internationale va fi prezenta in Romania pentru a lucra si consilia expertii ANAF in privinta masurilor de imbunatatire a colectarii taxelor. Echipa FMI va reviziui stadiul recomandarilor inaintate anul trecut de o echipa similara si va consilia ANAF in privinta unor modalitati mai bune de a utiliza mijloacele puse la dispozitie de tehnologia informatiilor.