Trichet se opune propunerii Finantelor. Angajatii BNR nu pot fi fortati sa isi doneze un sfert din salarii pentru refacerea Bugetului

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 6 iulie 2010, 5:59 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: AGERPRES
BCE a respins, asa cum era de asteptat, propunerea Finantelor privind diminuarea cu 25% a salariilor personalului angajat la Banca Centrala. Solicitarile Finantelor au provocat discutii aprinse in BNR, unde oamenii se asteptau sa fie obligati sa "isi doneze" un sfert din venituri pentru redresarea Bugetului. "La 18 iunie 2010 BCE a primit din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la o lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. BCE nu a fost consultata si, la 9 iunie 2010, BCE a transmis guvernului roman o scrisoare prin care atragea atentia asupra obligatiei de a o consulta", se arata in documentul Bancii Centrale Europene.
 • BCE a primit solicitarea de emitere a unui aviz dupa adoptarea legii
Potrivit aceluiasi act, "BCE a primit solicitarea de emitere a unui aviz dupa adoptarea legii si inainte de adoptare de catre Curtea Constitutionala a Romaniei a unei decizii cu privire la caracterul constitutional al acesteia. Avand in vedere faptul ca BCE a fost consultata intr-o etapa avansata a procesului legislativ, aceasta ar dori sa sublinieze ca, in cazuri de urgenta deosebita care nu permit perioada normala de timp pentru consultare, autoritatea care a transmis solicitarea de emitere a unui aviz poate indica urgenta in cererea de emitere a unui aviz si poate solicita ca avizul BCE sa fie adoptat intr-un termen mai scurt".
 • Legea prevede diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR
In ceea ce priveste modificarile sau masurile de punere in aplicare adoptate ulterior cu privire la aceasta lege, este necesar ca obligatia de a consulta BCE sa fie respectata. Acest fapt este deosebit de important avand in vedere faptul ca articolul 17 alineatul (2) din lege pare sa indice posibilitatea unor masuri legislative ulterioare care sa afecteze personalul BNR, se mai arata in document. "Legea prevede diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR. Conform statutului BNR, salariile personalului BNR sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale", mai scriu oficialii BCE.

In plus, legea prevede transferul direct la bugetul de stat al sumelor reprezentand diminuarea respectiva. BCE ar dori sa reaminteasca faptul ca orice operatiune intre banca centrala nationala (BCN) si autoritatile nationale ale unui stat membru UE trebuie sa respecte principiul independentei bancii centrale si interdictia de finantare monetara prevazuta la articolul 1233. Totodata, o BCN nu poate fi pusa in situatia de a nu avea control sau de a avea un control limitat asupra personalului sau ori in situatia in care guvernul unui stat membru sa ii poata influenta politica in domeniul resurselor umane.
In vederea protejarii autonomiei BNR in domeniul resurselor umane, care constituie un element deosebit al independentei bancii centrale, autoritatile romane au obligatia de a asigura faptul ca orice modificare a prevederilor legislative referitoare la stabilirea remunerarii angajatilor BNR este hotarata in cooperare cu BNR, prin luarea in considerare in mod corespunzator a pozitiei BNR.
 • Interdictia de finantare monetara este esentiala pentru asigurarea indeplinirii obiectivului principal al politicii monetare
Dispozitiile privind diminuarile salariale aplicabile personalului bancii centrale trebuie sa respecte si interdictia de a acorda credite pe descoperit de cont sau orice alt tip de facilitate de credit institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii Europene, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre; de asemenea, se interzice cumpararea de titluri de creanta direct de la acestea de catre BCE sau de catre BCN. In vederea pastrarii integritatii bilantului bancii centrale, interdictia de finantare monetara este esentiala pentru asigurarea indeplinirii obiectivului principal al politicii monetare, si anume stabilitatea preturilor, care trebuie sa nu fie impiedicata. Prin urmare, interdictia trebuie interpretata in mod extensiv pentru a se asigura aplicarea ei cu strictete.

Din perspectiva contabila, o diminuare a salariilor personalului conduce la o diminuare de facto a costurilor operationale ale BNR, majorand astfel in mod potential resursele financiare ale acesteia. Totusi, daca majorarea corespunzatoare a resurselor financiare ale BNR este transferata direct la bugetul de stat, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR. In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar, se mai arata in documentul BCE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4844 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  incredibil (Marţi, 6 iulie 2010, 6:23)

  anonim [anonim]

  "Legea prevede, la fel ca si pentru anumite alte categorii de angajati publici, diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR. Conform statutului BNR, salariile personalului BNR sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale", mai scriu oficialii BCE.

  realizati ce inseamna asta: "statul roman nu este angajatorul..." nicio banca nationala nu este de fapt in proprietatea statului. rimul exemplu este banca federala SUA. este de fapt o proprietate privata. in acest sistem s-au construit toate sistemele bancare.

  ale cui sunt, de fapt? va provoc la o anchetare serioasa si o publicare ampla a subiectului. este dincolo de sintagma stat in stat. este o institutie privata care surclaseaza orice forma de administrare publica, orice institutie statala si orice sistem politic aplicat.
  • +2 (6 voturi)    
   este f simplu (Marţi, 6 iulie 2010, 9:56)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui anonim

   atunci cind s-a dorit integrarea in UE a fost semnat un tratat si asumate niste obligatii caare conform art.10 si 148 din Constitutia Romaniei trebuie indeplinite.cu buna credinta. Indiferent ca unor invidiosi nu le convine. Independenta asta garanteaza ca nu va putea orice guvernsau politician sa se infrupte din rezerva bnr, ca nu va putea dicta politici monetare cu iz electoral. orice compromis va fi platit scump, pe viitor si in relatie cu UE
   • -1 (5 voturi)    
    esti spalat pe creier (Marţi, 6 iulie 2010, 10:39)

    pcd@mihai [anonim] i-a raspuns lui mihai

    prietene, esti spalat pe creier. ce incerca 'anonim' sa spuna este faptul ca suntem furati pe fata. de ce se numeste Banca Nationala daca statul nu are control asupra ei??? si daca nu poate statul sa taie nici din salariile angajatilor, atunci cu miliardele de euro varsate in visteria bancii ce se intampla? iti spun eu; au fost dati bancilor private. da, banii din imprumutul de la fmi au ajuns in proportie de peste 80% in mana bancherilor-camatari. cat priveste reactia masonului de trichet e normala; bancherii isi apara banutii furati de la poporul roman. iar romanii si-au cedat suveranitatea catre UE ca niste idioti si acum a venit nota de plata. unde este 'marea prosperitate' de dupa intrarea in UE? nu asa se spunea, ce bine o sa fie? ei, nici acum nu va treziti?
    • +2 (2 voturi)    
     dadada (Marţi, 6 iulie 2010, 11:20)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui pcd@mihai

     prietene, ia si mai invata carte inainte sa deschizi gura. Banca Nationala sa mai numeste si Banca Centrala, iar denumirea institutiei nu declina actionariatul acesteia.
     Este banca centrala deoacere dicteaza politicile bancare, nu pentru ca apartine statului roman.

     Daca pentru functionarea acesteia statul NU aloca niciun leu, de ce i se impune sa cotizeze?
     Ce bani au furat bancherii, mai istetzu' lu' peste? Probabil ca tu esti asistatul social cu berea in mana, care ii urmareste pe jandarmii de la Galati cum sa ii faca dig impotriva apelor, poate ca tu bei in liniste berea, asteptand ajutor social sa iti creasca burta.

     Habar nu ai cum se lucreaza in BNR, ce grad de specializare iti trebuie sa ajungi acolo!!!
     Tu ramai cu berea in mana, si consoleaza-te ca "bancherii isi apara banutii furati de la poporul roman"

     Patetic!
     • 0 (0 voturi)    
      Specializare=pile (Marţi, 6 iulie 2010, 13:40)

      Gino [anonim] i-a raspuns lui anonim

      Dar mie ca privat ce bani mi-a dat statul...
      Pai daca BNR este institutie independenta ce
      insemna ca nu are legatura cu taierea celor 25 % din salariu.Plateste impozit pe cladirea unde sta,pe servicii,pe obiectele de inventar...masini,pc,mobilier, sunt cumparate di resurse propii vreau sa vad si eu daca este independenta de ce nu are contract cu statul
      Roman ...unde este contractul in care statul le plateste servicii-le prestate de BNR, daca nu are....asa ceva de ce vorbesti...Care este diferenta intre-un bancher si ,,Nutu Camataru''
      o zic eu Nutu Camataru nu plateste taxe,iar bancherul plateste taxe la putere...cind cere inapoi dobinda ,,Nutu te calca pe cap" bancherul vine cu portareii...Problema la angajatii de la BNR cit au salariu acum tine de contractul colectiv de munca...asa cum sau specializat...trebuiau sa prevada si ca se poate taia veniturile in vremuri tulburi si puteau sa negocieze si un salariu mai mare doar au facut o facultate si lucreaza cu cifre si previziuni... daca nu au facut-o
      sunt mai prosti decit boul girlii si au invatat degeaba sa le fie bine la alti si lor cum o bate ,,vintul'' apropoo Vintul are relatii la BNR...!!! si ce scoala Are Vintul asta...
      unde a facut facultatea economica de are asa multii banii..
      • 0 (0 voturi)    
       vorbesti fara sa stii ce spui (Marţi, 6 iulie 2010, 17:27)

       mihai [anonim] i-a raspuns lui Gino

       spui ca sunt angajati pe pile. bati cimpii, am lucrat acolo si nu cred ca exista vreo institutie in tara asta unde sa fie mai draconica respectarea procedurilor, grija pt aspectele legale dusa pina la paranoia... nici macar nu te poti angaja acolo daca i vreo ruda de nu stiu ce grad in banca. Nu ai adus nici un argument, delirezi efectiv. BNR plateste impozit pe profit de 80%, uita-te pe legea 312 vorbesti fara sa stii nimic ca orice martafoi. ce treaba are BNR cu activitatea de creditare ca sa o compari cu bancile, ai idee de obiective, atributii sau crezi ca pe tot ce scrie banca e acelasi lucru? cred ca ai luat credite si de la bancile de pe aleile din parc. ma mir ca stii sa scrii la ce limbaj si argumente ai. mori tu de grija specialistilor de acolo cum si-au negociat contractul... ai citit tu contract, legislatie, ai citiit ceva in afara de ceea ce scriai pe operetii toaletelor? Doamne, cita lume proasta este in tara asta si are acces la net. nu pot sa cred ca existati. Ce treaba are camataria cu activitatea unei banci centrale? ce treaba are vintu? faci afirmatii aberante si tendentioase doar fiindca nu poti accepta ca tu vei ramine un ratat toata viata iar altii, cu eforturi pe care nu le poti intelege si-au cladit o educcatie si o cariera. Voi sunteti adevarata criza a romaniei, stalinisti agramati si atoatestiutori. bunicii vostrii au trimis profesorii la canal si puscarie, voi ati facut colectivizarea. cu cine sa fie solidari cu astia ca voi, care vreti doar pomeni, pomeni din care a saracit tara asta? nu aveti alta motivatie in viata decit frustrarea, invidia, sentimentul de ratare deplina. E drept, m-ai indispus. Dar asta a fost acum, o clipa. tot restul vietii eu voi ramine cel putin ceea ce sunt, cca om, individ, pregatire iar tu fatalmente ceea ce esti. nu e nevoie sa spun eu ce, te-ai portretizat tu prin mesajul postat
       • 0 (0 voturi)    
        esti confuz (Miercuri, 7 iulie 2010, 21:58)

        el [anonim] i-a raspuns lui mihai

        1. nu ai un limbaj de fost functionar de BNR. sau poate asta a fost motivul pt care ai plecat
        2. cred ca ai uitat de Bogdan O
    • +1 (1 vot)    
     Astea-s regulile jocului (Marţi, 6 iulie 2010, 11:21)

     george alexandru [utilizator] i-a raspuns lui pcd@mihai

     Aderarea la UE presupune nu numai drepturi, ci si obligatii. Iti convine, bine, nu-ti convine, usa e deschisa, poti sa pleci.
     E normal sa existe o independenta a BNR fata de guvern pentru ca politicile monetare si cele stabilite de BCE sa nu fie afectate de practicile electorale sau diverse interese.
     O eventuala aderare la moneda euro va lega si mai mult BNR de BCE.
    • -1 (1 vot)    
     unii chiar nu gandesc... (Marţi, 6 iulie 2010, 12:31)

     vali [anonim] i-a raspuns lui pcd@mihai

     Esti idiot "prietene". Daca ar fi avut statul control asupra BNR cum vrei tu, eram de mult in groapa. Asa, mai e macar o institutie in tara asta care incearca sa-si faca treaba.
     Statul nu are de ce sa taie din salariile angajatilor BNR, pentru ca nu-i plateste el. Si nici FMI. Cat despre banii din visteria BNR, se duc unde trebuie, dupa cum vezi cursul nu a explodat, desi avea toate motivele.
     Mai gandeste-te inainte sa scrii
     • +1 (1 vot)    
      imi mentin parerea (Marţi, 6 iulie 2010, 13:56)

      pcd@vali [anonim] i-a raspuns lui vali

      ca sunteti spalati pe creier. banii din visteria BNR s-au dus exact la bancile particulare. cititi analizele lui Ilie Serbanescu si nu numai. banii s-au dus la bancile private care ii reimprumuta statului, asa incat noi platim dobanda de 2 ori pentru aceeasi bani. halul in care a ajuns economia tot nu va lamureste ca se aplica un sistem economic falimentar? practic Romania nu mai are economie; tot ceea ce era rentabil a fost distrus pe spagile si la presiunea 'europenilor', asa ca acum ati devenit simpli consumatori. culmea este ca sunteti atat de idioti incat ii mai si aplaudati pe cei ce va tin de lesa. va meritati soarta. pentru cel de mai sus care credea ca 'stau cu berea in mana'; nu amice, eu am afacerea mea proprie nu lucrez pe la altii ca voi.
      • 0 (0 voturi)    
       imi pare rau (Marţi, 6 iulie 2010, 14:50)

       ion daniel [anonim] i-a raspuns lui pcd@vali

       dar nu evina bancilor ca statul a trebuit sa se imprumute.
       daca nu se imprumuta de pe piata interna atunci de unde scotea lei? Poate mai tiparea cativa si acum aveai inflatie galopanta si tot tu plateai, chiar mai mult decat acum
       Is doar cateva idei. nu sunt specialist, dar daca stai si gandesti putin inainte sa dai in teorii conspirationiste, o sa vezi lucrurile mai clar
    • 0 (0 voturi)    
     macar eu sunt spalat (Marţi, 6 iulie 2010, 16:49)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui pcd@mihai

     eu am spus care este situatia, simplu si la obiect, conform normelor aplicabile
     ceea ce spui tu sunt evident aberatii. chiar daca nu ar fi ilegal si imposibil, ce ar face bancile private cu banii respectivi daca si asa nu dau credite? daca statul putea sa faca ceea ce vroia cu banca centrala acum era in groapa nu doar bugetul guvernului ci absolut totul, cine ar fi rezistat tentatiei sa utilizeze rezerva valutara in scop electoral? de ce crezi ca exista acelasi set de reguli in privinta bancilor centrale la nivel european si in orice stat civilizat? de ce crezi ca este greu sa schimbi un guvernator sau consiliu de administratie, ca pe orice ministru care nu face ce vrea partidul? teoriile astea cu cedarea suveranitatii sunt aceleasi cu nu ne vindem tara cu care va prostea in urma cu 20 de ani ca sa fure ei tot. chestiile pe care le debitezi sunt toate teorii paranoide. opinia este similara cu cele date in cazul germaniei si italiei, care nu s-au mai simtit distruse fiindca nu se poate taia salariul din banca centrala
   • 0 (0 voturi)    
    daa (Marţi, 6 iulie 2010, 14:59)

    sabo [utilizator] i-a raspuns lui mihai

    ..nu cred ca aveti dreptate nicicum
    cred ca sunteti interesat incauza
    este un mofy
    Banca este a ststului
    Daca statul decide
    asa sa fie
    Totul nu este decat fenta pt a nu le lua din banii ..putini pe care cu onoar si truda ii castiga
  • +2 (2 voturi)    
   Teoretic ... (Marţi, 6 iulie 2010, 10:00)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui anonim

   ... sunt independente. Si Parlamentul voteaza Guvernatorul. Practic, dat fiind ca Mugurel al nostru o arde in aceeasi pozitie de cati ani? 15-20 ... tind sa incep a crede prostiile cu grupul Bildberg, Illuminati si altele de genul asta. Deocamdata insa BNR-ul nostru nu poate fi acuzat ca nu a dus o politica monetara buna.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stii ce spui. Si ignoranta nu e o scuza! (Marţi, 6 iulie 2010, 15:15)

   Gigel [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Amice, nu stii despre ce vorbesti si incurci borcanele rau de tot.

   Citez:
   "Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă".
   "Capitalul actual al Băncii Naţionale a României se majorează la 300 miliarde lei şi aparţine în întregime statului."

   Sunt citate din LEGE (L312/2004).

   Si daca tot ai mentionat Fed-ul, sa stii ca nici acela nu este "privat"....

   BNR este independenta din motive clare si logice: ca nimeni altcineva sa nu incerce sa o influenteze politica monetara dupa cum are interes, nici macar prin modificarea arbitrara a salariilor angajatilor.
   La cat de "responsabili" sunt politicienii nostri, ar fi si mai vai de fundul nostru daca ar controla BNR....

   In esenta, ca sa dezbati ceva, trebuie sa si cunosti subiectul. Intai informeaza-te si dupa aceea apuca-te de "combatut".
  • 0 (0 voturi)    
   cccccc (Miercuri, 14 iulie 2010, 10:03)

   aaaaaaaaaaaaaaaa [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Daca este banca nationala inseamna ca salariatii toti sunt salariati ai statului roman si se supun legilor statului roman, si duc politica statului roman nu a altor banci straine- ca atare sa fie si ei in rand cu toti romanii nu ei sa fie mai europeni si restul lumii nu. Foarte bine!
 • +1 (7 voturi)    
  Boii ara si caii mananca (Marţi, 6 iulie 2010, 7:34)

  Vasile [anonim]

  Un caz clasic de solodaritate cu Tara , pe care sa presupune ca ar trebui sa o slujeasca. Se vede clar de cine asculta BNR, de finanta europeana si mondiala. Statul Roman nu le poate impune absolut nimic...decat cu acordul lor. Statul se poate imprumuta, ei de fac bine sau rau isi iau bonosurile grase, noi ramanem sa platim. BNR tine de cursul leului cica.... Vad ca tin si de cascaval si de scaune. Muguras e acolo de 20 de ani, Bogdan Olteanu si-a facut si el loc, ca e de trait! Adevarul ca mai lesne renunti la 25% din 1000 Ron decat la 25% dintr-un salariu confidential! Fratilor inca nu am trecut la euro si vad ca deja ascultati de BCE di nu de Guvernul roman!
  • +1 (3 voturi)    
   ce lozinci stupide (Marţi, 6 iulie 2010, 9:59)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Vasile

   de ce ar fi cineva solidar cu un guvern care face contrarul a ceea ce spune logica economica sipoate chiar specialistii din bnr. mereu s-a spus in mesajele bnr ca trebuie intii astupate gaurile si deabia apoi umplut sacul. ti se pare ca s-a intimplat asta? Care bonusuri grase? ai idee citi specialisti din bnr pleaca anual in bancile private? Cum va mai putea bnr sa se impuna cu cei care ramin impotriva celor mai buni care pleaca? va fi cam cum e cu echipele romanesti de fotbal in liga campionilor impotriva multinationalelor
 • -2 (4 voturi)    
  PROPUNERE (Marţi, 6 iulie 2010, 8:33)

  Gogu [anonim]

  Cu diferentele rezultate din diminuarea salariilor , sa fie SUSTINUT CURSUL DE SCHIMB si nu din credite FMI
  • 0 (2 voturi)    
   ai idee despre ce e vorba? (Marţi, 6 iulie 2010, 10:26)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Modul de lucru al bancilor centrale este cam acelasi peste tot in lume. Fara o rezerva cit mai mare nu poti sustine cursul. E nevoie de sume uriase, cu atit mai mult cu cit economia merge prost, imaginea si perspectivele sunt la fel de proaste. Nu poti sustine cursul cu lozinci, bune intentii si ceva maruntis, e o lupta pe piete financiare cu adversari pregatiti si care dispun de resurse enorme. daca ar fi atit de simplu ar putea oricine sa se imbogateasca jucind pe curs, chiar si tu, nu? Hai sa lasam deoparte mentalitatile comuniste, cursul nu poate fi stabilit fix ca pe vremea lui ceausescu, este o reflectie care inglobeaza pe de o parte activitatea bancii centrale dar si REALITATILE ECCONOMICE SI POLITICE care dau imaginea unei tari in ochii investitorilor.
 • -1 (5 voturi)    
  Independenta BNR (Marţi, 6 iulie 2010, 9:10)

  garett [anonim]

  BNR este independenta si imuna la taieri in schimb miliarde de euro din creditul de la FMI pe care noi il platim de fapt se duc in rezerva BNR!
  A cui este de fapt acesta rezerva, a noastra sau a BNR?
  Daca e a noastra de ce nu beneficiem de ea?
  Daca e a BNR de ce mai platim noi pentru ea?
  Mici dileme existentiale! :P
  • +1 (5 voturi)    
   scopul rezervei (Marţi, 6 iulie 2010, 9:50)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui garett

   comentati cu rautate subiecte la care nu va pricepeti
   rezerva este constituita la bnr pentru a fi ca un fond tampon ce poate fi utilizat pentru a contracara atacurile asupra monedei nationale. Daca nu este o suma suficient de mare ca sa depaseasca posibilitatile financiare ale oricarui speculant - inclusiv un cionsortiu bancar. moneda pica. este un fel de poker pe piata valutara, daca ceilalti pot lusa si tu nu mai poti ai pierdut
   deci BNR-ului nu ii foloseste rezerva decit ca sa isi indeplineasca obiectivul de asigurare a stabilitatii, daca te uiti pe statut -Legea 312/2004 bnr nu urmareste profitul, chiar il sacrifica pentru a mentine, cit este posibil in conditiile actuale moneda si inflatia
   • -1 (3 voturi)    
    Ce legatura are asta... (Marţi, 6 iulie 2010, 10:35)

    Gino [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Cu scaderea salariului cu 25 %....Si profesori pot
    invoca ca ei vin acolo doar sa invete elevi ei stiu materia,cel angajat la primarie vine la servici nu pentru el ci sa rezolve anumite probleme ale ceratenilor,iar primarul la ales oameni, oameni sa hotarasca daca le scade salariul cu 25 %,doctorul a fost angajat demanajerul spitaluluyi nu de statul roman sa opereze oameni care nu au fost atenti si sau accidentat si tot asa de fapt nu statul nu a angajat pe nimeni nuuu in contract nu este trecut la angajator statul...pentru ca statul este de fapt precum dumnezeu sau diavolul stim de el dar de fapt nu exista.....ca fiinta
   • 0 (0 voturi)    
    S-ar putea sa ma pricep (Marţi, 6 iulie 2010, 13:06)

    Garett [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Chiar mai mult decat cei de la BNR.
    Ma intereseaza doar faptul ca o jumatate din cele 20 de miliarde imprumutate si pentru care o sa platesc eu si inca vreo 2 generatii s-au dus cadou la o instituite asupra careia statul se pare ca nu are nici un fel de control, care isi permite "sa dea cu tifla" tuturor si sa faca ce vrea cu 35mld euro in numele "stabilitatii cursului" chiar daca acest curs e departe de realitate.
    Sincer, m-am saturat de toata sfidarea pe care acest idolatrizat domn isarescu ne-o tot arunca de vreo 20 de ani.
    Dupa toate gafele pe care le-a facut imi este imposibil sa cred ca nu exista altcineva mai potrivit pentru aceasta functie.
    Din moment ce parlamentul l-a numit nu vad nici un impediment ca parlamentul sa il si demita, indiferent ce debiteaza Trichet! Ok, am acceptat cerintele UE dar pana una alta suntem, in teorie cel putin stat suveran si trebuie sa avem dreptul de a hotari noi asupra banilor nostri nu BCE.
    • 0 (0 voturi)    
     s-ar putea sa ma pricep (Marţi, 6 iulie 2010, 13:46)

     priceputu [anonim] i-a raspuns lui Garett

     esti frustrat rau, nene garett... cat despre priceperea lu' mata, permite-mi sa ma indoiesc. daca tot esti asa de pornit, hai, enumereaza doar 3 din gafele despre care pomenesti.

     si, inca ceva: mai pune mana pe o carte de limba romana si dupa aia mai stam de vorba!
     • 0 (0 voturi)    
      Nu zau! (Miercuri, 7 iulie 2010, 6:06)

      Garett [anonim] i-a raspuns lui priceputu

      Simplu fapt ca nu dau ochii peste cap cand aud "numele sacru isarescu" nu implica nepricepere, mon cher!
      Cat despre stapanirea limbii romane poate imi explici in ce carte ai gasit constructia "priceperea lu' mata" si pe urma mai stam de vorba!
  • 0 (2 voturi)    
   rolul bnr (Marţi, 6 iulie 2010, 10:26)

   xtraterestrul roman [anonim] i-a raspuns lui garett

   Daca betivul care vrea sa bea fara sa plateasca isi poate construi o carciuma, un stat isi face banca nationala si este obligat sa-i asigure o anumita independenta daca vrea ca aceasta sa-si indeplineasca adevaratul ei rol. Se pare, dupa cum aflam din articol, ca banca nationala in nici un caz nu are voie sa finanteze monetar statul. Din fericire este reglementat la nivel supranational acest statut, ca altfel dispareau demult rezervele bancii nationale, cu asa politicieni....
  • 0 (2 voturi)    
   Excelente intrebari... (Marţi, 6 iulie 2010, 10:29)

   Gino [anonim] i-a raspuns lui garett

   Din moment ce parlamentul numeste sefi de la bnr,
   iar statul roman le da dreptul sa se ocupe de moneda tarii,oare bnr daca este independenta si nu are nici un fel de subordonare statului roman inseamna ca miine putem renunta la serviicii-le lor si sa colaboram cu ,,rezerva americana ''poate ne tipareste mai multi bani si pa aia nu -i platim noi..
   Concluzia cine a trimis raspunsul la acesta solicitare a guvernului ca nu este de acord cu taierea a 25 %,
   direct la puscarie pe 25 de ani...Oare eu ca privat sunt angajat de guvernul Romaniei de ce sa platesc eu taxe....?? asa as putea si eu sa spun la fisc....nuuuuu
   • 0 (0 voturi)    
    ...raspunsuri mai putin excelente (Marţi, 6 iulie 2010, 16:43)

    vali [anonim] i-a raspuns lui Gino

    Toti angajatii platesc taxe, inclusiv angajatii BNR. Iar despre impozit, tu ca privat platesti 16%, iar BNR plateste 80%. Fa calculele si spune-mi care e avantajul BNR.
    Independenta nu este totala, BNR are obligatia sa trimita rapoarte catre parlament, si parlamentul decide la 5 ani compozitia consiliului de administratie. Dar daca BNR ar fi obligata sa se supuna statului, nu ar putea sa-si indeplineasca rolul de a mentine stabilitatea preturilor, ci ar juca dupa cum ii canta altii, servind diverse grupuri de interese, si nu interesele tarii.
    Dar ma rog... trebuie sa citesti niste legi, trebuie sa te documentezi... ceea ce e destul de greu de facut pentru unii. E mult mai simplu sa scrii pe forum ca sa te afli in treaba.
 • 0 (2 voturi)    
  HOTIIIII (Marţi, 6 iulie 2010, 9:17)

  Vasile Blaga [anonim]

  Aceasta criza a fost produsa de catre sistemul bancar. Acum oameni din acest sistem arunca ponasele pe spatele celor multi. Eu cred ca intreg sistemul bancar din lume ar trebui sa fie solidar sau mai bine spus ar trebui pe toata perioada de criza sa munceasca gratis . Ei au produs pugubele ei sa plateasca. Oare de ce guvernul Romaniei cere voie de la BCE si nu aplica lege asa cum se aplica tuturor romanilor. Guvernu nu a cerut voie la nimeni sa puna biruri si greutati pe spatele prostimi.
  • 0 (4 voturi)    
   hai sa gindim logic (Marţi, 6 iulie 2010, 9:53)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Vasile Blaga

   aceasta criza a fost produsa de sistemul bancar afara. la noi a fost produssa de incompetenta guvernului/guvernelor. Care este rolul bnr? sa nu cada bancile. A cazut vreo banca laa noi? nu in urma cu 20 de ani, ci acum, dupa restructurarea bnr?
   deci de ce sa moara capta vecinului doar fiindca la noi orice incult vrea sa aiba salariulegal cu un specialist? doar fiindca avem mentalitati comuniste? sunteti penibili
   • -1 (1 vot)    
    Nu a cazut nici o banaca... (Marţi, 6 iulie 2010, 11:51)

    Gino [anonim] i-a raspuns lui mihai

    In ultima vreme in 20 de ani...a cazut Bancorex,
    Banca Religiilor,Bankop, Banca Dacia Felix,Banca
    Agricola sa mai caut...Iar bancile au supravetuit deoarece da a avut un rol important in ultimi 10 ani si BNR dar nu stiai ca ele nu traiesc la noi din imprumuturi ci din comisioane si diferente de curs
    si speculatii pe curs cind sunt pe faza si mai are o afacere aduna bani de la cine poate si cumpara titluri de stat....bnr nu a dat voie persoanelor fizice sa cumpere titluri de stat sa cistige sigur,iar BNR are activitatile cu care se ocupa si oameni angajati pentru ca exista statul Roman, normal untip spunea pe aici ca angajati de la bnr fug pe capete la banci private...
    Normal ca dupa ce lucrezi ca un fel de mic ,,spion cu scoala '' orice banca care doreste sa aiba o informatie legata de curs sau de concurenta are nevoie de un asa specialist care a ,,lucrat la BNR " stii cum sunt cei care se sacrifica sa munceasca la BNR sunt ca cei care plateau sa invete meserie ca notar sau avocat plateau ei dupa facultate 10.000 - 20.000 eur ca sa lucreze...asa este si la BNR nu stiu daca se da vro ,,spaga'' dar daca ai informatii din interior
    acele informatii sunt aducatoare de profit...
    Eu ca persoana fizica fara sa fac nici o facultate sau cursuri de profil daca le am pot cistiga
    bani cu ,,sacul'' ...intelegi...numai daca stiu anticipat hai sa zicem cu o zi tendinta cursului
    cistigi bani stind acasa doar cunoscind matematica de pina in clasa a 8 -a...cu un capital de 100.000 eur poti trai pe pozitii-le de schimb valutar de la Sibiu sau particular mult mai bine decit angajat la o banca sau BNr si trind din salariu...de 1000-3000 eur/luna ca doar nu sunt libere toate posturile de director...
    • 0 (0 voturi)    
     esti varza (Marţi, 6 iulie 2010, 14:59)

     ion daniel [anonim] i-a raspuns lui Gino

     Din contra, trebuia sa ti se para anormal daca nu cadea nici una.
     ca orice lucru natural , nimic nu poate sa fie perfect. Ca si orice institutie, firma o banca poate sa intre in faliment daca nu este administrata cum trebuie. Nu este vina bancii centrale ca ei au dat credite politice pe care nu si- leau puttu recupera. Acum vezi ce inseamna amestecul politicului in acest sistem? Crezi ca daca Banca Centrala ar fi sub controlul politicienilor ar fi in alta stare decat toate nstitutiile statului, pornind de la invatamant, medicina, armata, justitie, politie?
     Numeste ceva administrat de stat care merge cum trebuie
 • 0 (4 voturi)    
  suntem sau nu capabili sa ne comportam ca un stat (Marţi, 6 iulie 2010, 9:17)

  mihai [anonim]

  Presa avertizase ca includerea salariatilor BNR in Legea 118/2010 referitoare la reducerile salariale incalca dispozitiile legislatiei comunitare, ale Tratatului de aderare si a unei decizii a Comisiei Europene. Dincolo de multdorita moarte caprei vecinului, trebuie sa intelegem ca statutul de stat membru UE nu inseamna doar calatorii fara vize, doar fonduri nerambursabile, finntari si alte avantaje ci si respectarea obligatiilor asumate prin actul aderarii, inclusiv cea a asigurarii independentei BNR, fara de care aceasta nu poate deveni membru cu drepturi depline a SEBC si nu vom putea trece la euro. In plus statul roman risca marginalizare, sanctiuni si procese intentate de angajatii acestei institutii, avind in vedere ca potrivit legislatiei comunitare cetatenii statelor membre trebuie sa poata beneficia de toate drepturile carele revin in calitate de cetateni UE chiar daca statul lor de origine nu respecta/implementeaza legislatia comunitara.
  Daca cititi opinia BCE si tineti cont ca aceasta intitutie utilizeaza mereu un limbaj diplomatic este evident cit de deranjati au fost de atitudinea Guvernului roman care nu si-a indeplinit obligatia de consultare la timp, nici macar dupa ce a fost somat sa transmita proiectul spre consultare. Nu stiu si nu cred ca daca vom cauta pe alte opinii nu cred ca vom mai gasi astfel de referiri cum ar fi
  BCE nu a fost consultată şi a transmis guvernului român o scrisoare prin care atrăgea atenţia asupra obligaţiei de a o consulta, statele membre sunt obligate să suspende rocesul de adoptare a proiectelor de reglementare până la primirea avizului BCE. Este necesar ca autoritatea naţională care adoptă proiectul de reglementare respectiv să aibă posibilitatea de a ţine seama în mod corespunzător de avizul BCE înainte de adoptarea unei decizii pe fond dar BCE a primit solicitarea de emiterea a unui aviz după adoptarea legii
  ma simt penibil ca sa vada toata europa cum guvernul a incercat sa se fofileze si a fost prins cu mina in sa
  • +1 (3 voturi)    
   te obosesti degeaba (Marţi, 6 iulie 2010, 10:25)

   kapo [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Mihai, te obosesti degeaba, vezi doar ca oamenii comenteaza fara sa cunoasta nici o iota despre sistemul bancar. Ideea lor e una: trebuie sa plateasca toti, nu asa cum ar fi logic intr-o societate democratica; trebuie sa plateasca cei vinovati. Institutii precum BNR, CNVM, CSA, ANRE, etc sunt institutii de reglementare independente care se autofinanteaza din taxe si cotizatii platite de companiile private care activeaza in domeniul respectiv. In concluzie, daca statul nu le da nici un ban, ce "scuza" are ca sa le ceara? Asta nu intelege nici domnul profesor de drept Emil Boc, cum or sa inteleaga cei care- l voteaza pe el sa-i reprezinte?
  • 0 (2 voturi)    
   Dar (Marţi, 6 iulie 2010, 11:02)

   Gino [anonim] i-a raspuns lui mihai

   In legislatia Europeana nu este cuprinsa si nivelul de trai si salarii-le, doctorilor,profesorilor,angajati de cfr,metrou,politie,vama,primarii....etc oameni fara
   servici care primesc venituri....daca eila bnr au dreptul sa nu se atinga de salariul lor alti sunt mai prostii sau faptul ,,amenintare voalata ''ca fara noi se duce rata de schimb unde vrem noi si facem noi
   o mica specula si ne scoatem diferenta...de ce nu au protestat nimeni de la ei atunci cind a fost angajat
   marele ,,specialist Olteanu de la pnl '' Atunci cind cineva incearca sa taie nu este legal...dar cind se maresc salarii nu se opune nimeni....personal nu-i vad mari specialisti ci doar niste angajati cu acces la informatii bancare, daca ai aceste informatii bancare si dispui de capital traiesti foarte bine toata viata numai din diferentele de curs, daca am avea o moneda universala citi ar mai fi angajati si mari specialisti la bancile centrale... hoti cu costum si cravata...cu cit se vinde in ,,piata'' o informatie de intervetie pe curs
   sau o non interventie...faceti un calcul cit poti cistiga intr-o zi daca ai un capital de 10.000.000 eur..... oare de ce tin partidele ....? neaparat sa-si infiltreze omul in consiliul de administratie bnr...nu pentru anumite informatii discrete aflate cu citeva ore inainte...iar oameni care au legaturi cu directori de banca cumpara la licitati-le bancare in numele banci respective valuta sau vinde daca ai un om in interior ( bnr) te descurci mai bine sau mai prost in afaceri de import -export cind cumperi sau exporti un vapor,tren,avion,facturezi 100,1000 autoturisme la vama conteaza cursul pentru tine ca patron on de afaceri....de fapt cei de la bnr ameninta de fapt cu legea in mina sa nu indrazneasca nimeni sa le umble la salariul de mizerie al lor ca ei au instrumente sa-si regleze veniturile daca vor muschi lor...Nu intimplator acest aspect apare dupa anuntul cu imprumutul de la fmi......
 • +1 (3 voturi)    
  alti mahari (Marţi, 6 iulie 2010, 9:32)

  nano [anonim]

  o sa apara legea cat de curand cum ca acesti mahari inculti care habar nu au cu ce se mananca economia nu vor trebui sa platesca impozite si nici nu se pune problema ca sa li se taie 25 la suta din salar, pentru ca toti sunt mana in mana .
  • -1 (3 voturi)    
   maharii aia .. (Marţi, 6 iulie 2010, 10:16)

   hash [anonim] i-a raspuns lui nano

   .. au un IQ mai mare decat 5 ca tine la un loc.

   prefer sa aiba un salariu de 100 de ori mai mare ca salariul pe economie! merita banii aia.
  • -1 (3 voturi)    
   Dupa limbaj (Marţi, 6 iulie 2010, 10:16)

   luci [anonim] i-a raspuns lui nano

   as crede ca esti postac.
   Iar daca nu esti, ar trebui sa iti masori cuvintele inainte sa vorbesti despre niste oameni care, in marea lor majoritate (cei care conteaza, de la politica monetara, piete, s.a.), au mai multa scoala decat ai avut tu vreodata vacanta in viata.
   II cunosc pe multi dintre ei, unii mi-au fost profesori la Sc. doctorala, altii mi-au fost colegi. Daca "economistii" din Romania ar detine in medie 5% din cunostintele celor de la BNR, am fi in alta parte acum, nu la marginea Europei.
   Da, ca in orice institutie, exista si posturi administrative, departamente de cvasi-contabili (ex. cei care auditeaza bancile), dar en somme este una dintre singurele institutii cu adevarat profesioniste din Romania.

   PS si nu, nu lucrez in BNR si nici intr-un caz la stat.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 6 iulie 2010, 11:23)

    [anonim] i-a raspuns lui luci

  • +1 (1 vot)    
   divide et impera (Marţi, 6 iulie 2010, 10:20)

   radu [anonim] i-a raspuns lui nano

   se vede ca tu esti cult, sii ca te pricepi la economie, razbate din tot comentariul tau.
   Chiar nu vedeti unde s-a ajuns, in loc ca lumea sa isi puna intrebari cine e de vina ca s-a ajuns aici, ne mincam intre noi din invidie, rautate, incapacitatea de a intelege. Guvernul are de indeplinit niste obligatii fata de UE si daca nu o face pierde mai mult decit ar cistiga din salariilr angajatilor bnr. asta daca li se reduceau oricum. Cititi ce spune art. 3. prevederile alin 1 si 2 se aplica personaalului bnr. art 1 vorbeste de reducerea salariilor si indemnizatiilor stabilite conform Legii 330/2010 - care nu se aplica salariatilor bnr deci nu li se reduceau oricum salariile ci doar alte categorii de drepturi. deci va agitati degeaba. Nici macar nu bnr a sesizat bce-ul, tocmai fiindca nu aveau prea mult de pierdut, daca cititi legea e evident
 • -1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 6 iulie 2010, 9:56)

  io [anonim]

  ati pus vreodata mana pe o carte de economie? sunteti la fel de praf ca si aia din guvern, nu aveti idee cu ce se mananca economia, dar orice decizie luata de guvern sau bnr e proasta...
  • 0 (0 voturi)    
   Sigur (Marţi, 6 iulie 2010, 12:50)

   Gino [anonim] i-a raspuns lui io

   Totul se invata doar din carti nuuuu, de mii de ani oameni fac afaceri si comert numai din carti...de unde stiu eu ca cel care a scris cartea nu ma manipuleaza... nu are un interes...oameni care tot ce fac in viata se bazeaza doar pe carti si nu are experienta in ,,piata'' sunt precum un produs de unica folosinta.Poti citi o biblioteca intreaga daca nu ai informatii adevarate nu poti lua decizii corecte, mai trebuie sa ai si intuitie ca nu esti singur pe lumea asta economica si financiara totul pare un ,,mare joc de pocker'' si in economie si in viata si binenteles mijloace...si putere..Chiar daca sunt toba de carte si specialisti cei de la BNR trebuie sa-si puna in valoare politicile monetare prin orice mijloace...vezi in SUA nu misca nimeni in front fata de ,,Rezerva Federala''
   prin cartile din biblioteca nu scrie cum sa-si convinga guvernul si ministerul de finante sa nu
   ,,iasa din front'' ca pierd toti din tara....
 • +2 (4 voturi)    
  Cum moare BNR de dragul economiei romanesti (Marţi, 6 iulie 2010, 10:14)

  tony [anonim]

  Ce frumos peroreaza domn Isarescu, nu mai spun de "trompeta" lui, domn Vasilescu, atunci cand ne indeamna sa privim austeritatea, adica saracirea galopanta a celor multi si fara putere, ca pe o solutie sanatoasa de redresare economica. Ce rau le parea lor ca nu s-au taiat pensiile de 10 milioane. Cand vine vorba sa fie solidari cu tara, se schimba problema. Atunci fac parte din alta parohie! Cum ar putea un functionar la Banca , cu un salariu de minimum 2000, in medie de 5000, sau foarte multi cu 10 000 de euro sa accepte sa participe DIRECT al efortul de redresare, adica sa i se taie din aceste venituri la care altii nici nu viseaza? Totul pana la propria camasa!
  Mai vezi cate un destept care ii acuza pe amarati de comunism si alte traznai. Cica are viziune ! Or e un retardat, or arunca o perdea de fum ca sa ameteasca fraierii.
  E atat de greu de inteles sub ce influenta a scris Trichet aceasta scrisoare? Ca e un amestec in treburi care nu-l privesc e clar ca lumina zilei. De aceea nici UE n-o sa aiba viata prea lunga. Prea sunt unii detepti si cu caimacul, iar ceilalti trebuie sa-i asculte orbeste.
  • 0 (2 voturi)    
   Hai zii Zau! (Marţi, 6 iulie 2010, 11:01)

   Hai nu zau! [anonim] i-a raspuns lui tony

   Va rog frumos sa nu mai vorbiti prostii. Tony frate, daca tu-i dai salariile de care ai pomenit sotiei mele, care e economist expert si e doxa de carte....imediat isi da demisia si vine la tine. Ce va imaginati voi despre salariie acestor oameni care chiar au invatat si s-au specializat enorm de-a lungul anilor, e cu totul a fantezie indusa doar de renumele institutiei, dar dupa cum spunea cineva mai sus, daca erau salariile asa cum va imaginati voi, de ce mai pleaca pe capete in banci comerciale???????? De bine ce sunt platiti, nu? Si eu visam sa lucrez la aceeasi institutie....dar cand vezi ca un programator mediu e mult mai bine platit decat expertii economisti din BNR, nu mai zic de treptele inferioare ale acestei pozitii....iti mai schimbi parerea.
   • 0 (0 voturi)    
    Romanaia bananiera (Marţi, 6 iulie 2010, 14:58)

    tony [anonim] i-a raspuns lui Hai nu zau!

    Imi pare rau, dar esti dus cu pluta. Ii tot dai cu expertiza si invatatul, de parca n-am sti despre ce e vorba. Olteanu este un mare specialist. Se rupe invatand...Si Vasilescu , care pana la 50 de ani a fost de profesie ziarist la Scanteia, la Propaganda. Dupa aia, s-a apucat de studiu zi, noapte si iarasi zi. Iar chestia cu schimbatul locului de munca de catre acesti Camatari este o poveste. Sa si-l schimbe. Radulescu Eugen, si el fost ziarist la Scanteia ani buni , sa se duca la o banca privata. Sa vedem cine-l ia pe marele specialist, ca abia l-au dat afara de la CEC? Nu e vorba de legi si de reglementari anapoda venite de la UE, ci de un minimum de solidaritate de care ar trebui sa dea dovada acesti "baieti destepti". Ca pe micul ecran sunt primii la dat sfaturi si facut prognoze. Ia si dumneata o colectie de ziare si reimprostateza-ti memoria. Ai sa vezi ca nimic, dar nimic din ce au prezis ei- in caliatate de mari specialisti- nu s-a adeverit. Au fost mereu pe langa. Deci, ca sa nu te mai tin, micul lor sacrificiu era o simpla problema de obraz. As, de unde, monser!
    de fapt, lucrurile stau asa: bogatii trebuie protejati. Sa plateasca amaratii, ca de aia sunt amarati. Romania bananelor!
    • 0 (0 voturi)    
     Invidia asta bat-o vina (Marţi, 6 iulie 2010, 22:09)

     Gabriela [anonim] i-a raspuns lui tony

     De parca in BNR ar lucra numai cei aminti de tine. Omenii de care vorbesti tu sunt cei care ies la televizor, oameni care au in spate fiecare cate 100-200 de angajati, de care n-a auzit nimeni pentru ca nu au functii de conducere, nu au functii de iesit la presa, si oameni care nu au mii de euro cum sustii tu. Si eu am un membru al familiei care lucreaza acolo si abia se descurca cu ratele. Nu moare de foame, dar o duce clar mai rau decat colegii plecati la banci comerciale. Si da e, adevarat cu cei care pleaca pe capete, adica am auzit si eu aceasta informatie.
  • 0 (2 voturi)    
   nu ai inteles nimic mon cher (Marţi, 6 iulie 2010, 11:03)

   radu [anonim] i-a raspuns lui tony

   Este vorba de o obligatie ce revine sstatului roman ca membru ue. Ea nu depinde de guvernator, de presedinte, este o obligatie care trebuie indeplinita. si chiar crezi ca sta isarescu in cei 25% din salariu, doar este producator de vinuri si nu este deloc genul de om sa se rupa in figuri cu masini de fite si vile de neam prost, este printre putinii cu bun simt in tara asta. Crezi ca sta la bnr pentru bani? uitate in urma citi fosti viceguvernatori sunt acum presedinti de banci pe salarii intradevar astronomice. crezi ca daca pleaca de la bnr nu ar gasi un job la o banca sau institutie internationala? nu vedeti ce campanie este in ultima vreme impotriva lui tocmai fiindca s-ar dori un guvernator mai maleabil, mai prietenos cu politicienii. nu fiti naivi, nu va lasati frustrarile de oameni prosti care nu ati tinut ciont niciodata de avertismentele lui cind avertiza aszupra riscului supraindatorarii sau creditarii in valuta si acum aveti prea mult de platit. bnr si-a facut treaba iar chestia cu comisioanele bancilor, clauize aiourea e problema ANPC.daca isarescu era interesat de reducerea salariului era asa reactiona de cind a aparut proiectul, Consiliul legislativ atrasese atentia ca este necesar avizul bnr dar acesta nu a fost cerut. Nici nmacar nu bnr a sesizat BCE-ul, altfel era mentionat in aviz
   nu mai vorbiti daca nu aveti habar
   • -1 (1 vot)    
    sa iesim din UE (Marţi, 6 iulie 2010, 11:20)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui radu

    ne aduce doar pierderi aceasta apartenenta
    • 0 (0 voturi)    
     e stupid (Marţi, 6 iulie 2010, 17:37)

     radu [anonim] i-a raspuns lui srpc

     chiar crezi ca UE ne-a dus la pierderi? cu ce suntem noi mai buni decit nemtii de ne trag ei in jos? sa spunem sarutmina ca ne-au luat. Te pricepi in domeniu, ai studiat, cunosti niste cifre? ai idee cu cit crescusera investitiile straine directe in preajma aderarii si in perioada de dupa? pina acum cind vor scadea datorita politicii fiscale a guvernului, imprevizibila si contraproductiva.
     chiar nu intelegeti ca am putea beneficia de fonduri daca nu ar fi incompetenta si coruptia de la noi? chiar, cum credeti ca ar fi fost coruptia si dezastrul daca nu eram cit de cit monitorizati de UE.
   • 0 (0 voturi)    
    da (Marţi, 6 iulie 2010, 12:49)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui radu

    Subscriu 100%.
 • 0 (2 voturi)    
  chiar ne cred prosti?!! (Marţi, 6 iulie 2010, 10:41)

  Dedalus [anonim]

  Pierdere de vreke si praf in ochi...

  Cum draq sa redreseze bugetul "donarea" unor parti din salarii???!!!

  Achizitiile publice se fac pe bani absolut rusinosi, sume imense cheltuiete pe "brandingul turistic al Romaniei"...

  "Consultante" imbecile angajate de Ministerul Agriculturii care sa "sprijine firmele de semi-subbzistenta", adicatelea 2 milionae de eur doar [petnru 4 judete sa asigure "consultanta" la doua babe si trei mosi care au 5 rate in curte....

  Adica aruncam bani cu lopata si vrem sa punem inapoi cu lingurita...

  Sa dam la aia care nu fac nimic, luand de la aia care fac ceva...

  Haida-de!!! Cine este idiotul din guvern care crede ca natia asta e formata numai din tampiti usor de sus de nas? A mai fost unu" care a cerzut asa ceva, dar numai pana in decembrie 1989...
 • 0 (2 voturi)    
  Nu e de bine (Marţi, 6 iulie 2010, 11:17)

  Bancher [anonim]

  in BNR un salariu mediu al unui specialist este de 3500 - 4500 lei minus 25% 2600 - 3000 ron ...la banii astia se duc in privat si o sa se angajeze la BNR Sydam,Eba si mai stiu eu ce beizadea care nu are pregatire nici de clasa X a.BNR are o importanta strategica, meritele lui Mugurel nu pot fii trecute cu vederea este cel mai competent profesionist din Romania si fara el eram de mult ca in America Latina.Putinii specialisti pe care ii avem trebuie incurajati si nu goniti.Nu poate un BNR-ist sa castige cat femeia de serviciu de la ministerele PDL-iste.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 6 iulie 2010, 13:16)

   [anonim] i-a raspuns lui Bancher

   • 0 (0 voturi)    
    ... (Marţi, 6 iulie 2010, 14:07)

    camelia [anonim] i-a raspuns lui

    Principiul este unul singur. BNR nu este finantata de catre stat, angajatii BNR nu primesc salariile din contributiile platite de ceilalti salariati, asa cum se intampla in cazul functionarilor publici, politie, invatamant, etc.
    Pe de alta parte, BNR plateste la stat impozit 80%, ceea ce niciun minister nu face, cica... pentru ca ministerele nu au voie sa incheie anul cu bani in plus.
    Apoi, companiile de stat, care au 50% capital de stat, nu beneficiaza de reducerea salariilor, atunci care ar fi principiul potrivit caruia salariatii BNR ar trebui sa aiba acest "privilegiu"? Si acestor companii, statul le mai finanteaza si pierderea, la BNR nu...
    Atunci, te intreb eu, care ar fi principiile pentru care ar fi trebuit sa li se taie salariile?
   • 0 (0 voturi)    
    Uite aici principiul (Marţi, 13 iulie 2010, 14:42)

    hansa [anonim] i-a raspuns lui

    Daca a murit capra ta, a mea de ce sa moara? doar pentru ca eu lucrez la BNR si tu nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Sigur (Marţi, 6 iulie 2010, 13:19)

   Gino [anonim] i-a raspuns lui Bancher

   Ce vad eu in Romania nu de specialisti duce lipsa..
   ci de femei de serviciu bine platite...mizeria este la tot pasul munti de gunoaie,praf, gindacii,sobolani in magazine, spitale insalubre cu copii si batrini jegosi..
   Care este diferenta frapanta in vest este curatenia...
   de aici se incepe...daca nu ai conditii ca doctor,turism,comert,imobiliare,scoli,fabrici....poluare..nu poti avea un mediu propice de performanta,sanatate,munca... de aici se incepe
   intii curatenie si restul vine de la sine....Fara sa vrei tot ce faci si intreprinzi are la baza curatenia si ordinea...cind alegi o femeie,cind naste urmasi tai cind inscrii copilul la scoala cind ei masa in oras ,cind mergi la munca in vacanta fara sa vrei din instinct doresti sa fie curat...contabil bun gasesti in Romania dar femeie de servici capabila greu
   si cu bani in buzunar...In Germania femeia de serviciu este respectata face parte din sistem este tot atit de importanta precum directorul traiesc intr-o simbioza perfecta fara jicniri de fapt se plateste munca toti merg la facultate ca sa lucreze intr-un birou sa plimbe o hirtie dar mizeria pe care o fac zilnic sa o adune alti daca se poate pe gratis ca nu trebuie scoala...daca asa ginditi
   din cauza asta suntem unde suntem...Neamtul plateste ce este mai greu si el lucreaza ce este mai usor...binenteles ceilanti au interdictie ,,voalata'' sper sa ia miine bataie...la fotbal...
   Curatenie in Romania platiti mai bine femeia de serviciu decit directori si dupa aceea cind ne intram in mina directori salarii mari si la curatenie salarii modeste...Capitalismul are o lozinca
   ,,cerere si oferta'' pai daca toti care ies de pe bancile scoli lucreaza oriunde numai la curatenie nu ce facem numai cu zeci de mii de economisti,avocati,soferi,manageri,administratie locala....dar nimeni la curatenie nici o scoala nici o facultate nimeni nu am vazut ca doreste sa cistige de pe urma curateniei si ne mai miram ca un ,,taran schiop '' a facut bani din gunoi si parlamentar.
 • 0 (0 voturi)    
  concret situatia e urmatoarea (Marţi, 6 iulie 2010, 13:34)

  alexandru [anonim]

  daca guvernul nu emite rapid o ordonanta de urgenta prin care sa scoata bnr din art.3, angajatii bnr pot ridica in instanta exceptii de neconstitutionalitate pentru incalcarea art.10 si art 148 din Constitutie, care stabilesc ca statul roman trebuie sa actioneze cu buna credinta pentru indeplinirea obligatiilor asumate si ca guvernul e garantul respectarii legislatiei comunitare. Daca exceptia e admisa va fi suspendat tot art.3 nu doar pt bnr. asta in afara de eventuale sanctiuni UE si prejudiciul de imagine
 • +1 (1 vot)    
  Scad salariile in BNR cu 25% ? Nu! Cresc cu 25% ! (Marţi, 6 iulie 2010, 15:34)

  anyone [anonim]

  Chiar si angajatii din BNR sunt tot romani si aplica si ei cu succes metoda romaneasca de reducere a salariilor: in luna Iunie cresc preventiv salariile cu 25% pentru ca in Iulie sa aiba de unde sa le scada cu 25%. Partea frumoasa e ca se pare ca guvernul nu va putea impune reducerea cu 25% a salariilor din BNR asa ca "sarmanii" angajati BNR vor ramane cu salariile marite cu 25% ... ce mai ghinion ! Ce chestie si cu austeritatea asta bugetara ... Cine are dubii sa-i puna o intrebare directa lui Isarescu la urmatoarea conferinta de presa: "Au fost sau nu marite salariile din BNR cu 25% in luna Iunie ?"
  • 0 (0 voturi)    
   de unde naiba le scoateti mai frate... (Marţi, 6 iulie 2010, 16:47)

   vali [anonim] i-a raspuns lui anyone

   M-as bucura sa-mi spui si mie ce surse ai ca sa scrii asa ceva. Va place sa aruncati cu tot soiul de prostii pe site, chiar daca n-au nicio legatura cu realitatea.
   Eu pot sa-ti spun ca de trei ani de zile n-au fost niciun fel de cresteri salariale in BNR.
  • 0 (0 voturi)    
   NU AU FOST MARITE (Marţi, 6 iulie 2010, 17:48)

   alexandru [anonim] i-a raspuns lui anyone

   Este o aberatie, in BNR nimeni nu isi asuma vreun risc, nici macar unul de imagine cu atit mai mult asa ceva. au fost zvonuri, sperantele a citiva angajati dar nici pomeneala. In BNR nu s-a mai dat participare la profit - prevazuta de lege de mai bine de 10 ani. Nu au fost majorari de salarii cel putin in ultimii nu stiu citi ani. De unde le scoateti fratilor, postati tot felul de aberatii, de mizerii fara legatura cu realitatea. daca esti un postac platit mai ai o scuza ca maninci si tu o pine, chiar daca miroase a rahat dar altfel chiar nu te inteleg, pina unde merge invidia si mizeria umana, ce ai cu oameni aia, ce ti-au facut? hai sa ne urim toti unii pe altii, sa ne dam la cap si ieise tara din criza. doamne, urit popor am gasit sa ma nasc
  • 0 (0 voturi)    
   Din nefericire NU!!! (Marţi, 6 iulie 2010, 22:14)

   hehe AS VREA EU [anonim] i-a raspuns lui anyone

   Sau poate din fericire pentru tine afla ca nu s-au marit. Mi-as fi dorit eu crede-ma!
 • 0 (0 voturi)    
  opinia guvernului si parlamentului pe acest subiec (Marţi, 6 iulie 2010, 16:42)

  alexandru [anonim]

  Există deja un precedent în acest sens, un proiect de lege care viza inclusiv drepturile salariale ale personalului BNR fiind respins de Parlament, după ce primise avize negative de la Comisiile de specialitate ale ambelor camere întrucât proiectul nu obţinuse anterior avizul BCE.
  http://m.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=9593&prn=1 http://m.cdep.ro/proiecte/2008/500/80/1/pvg581.pdf
  avizele negative pot fi accesate la adresele:
  http://webapp.senat.ro/pdf/08L234CR.pdf
  http://m.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2009/av581_08.pdf
  http://m.cdep.ro/comisii/buget/pdf/2009/rp581_08.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  de ce atita rautate si dezbinare? (Miercuri, 7 iulie 2010, 0:02)

  carmen [anonim]

  ce aveti oameni buni cu angajatii bnr, credeti ca daca le incalca cineva drepturile si lor asta rezolva faptul ca actualul guvern incalca drepturile celorlalti? chiar nu va dati seama cine a adus economia si tara in situatia asta? chiar facem ce isi doresc, ne dezbinam si uitam ca ei au majorat ilegal tva-ul, impozitele, ca tot ce se stringe se va duce in aceleasi buzunare ca pina acum? greva fiscala este singura solutie, aminat orice plata, reduceti cheltuielile, doar asa vom scapa de cei care ne paraziteaza! respectati legea dar la limita de rezistenta fiindca oricum este inadmisibil ce se intimpla
 • 0 (0 voturi)    
  cconcluzii (Miercuri, 7 iulie 2010, 7:37)

  corina [anonim]

  studiez comentariile de pe forumuri ca pe o componenta a psihologiei si comportamentului maselor. mai mult ca oricind se observa cele doua categorii. cei care ataca saalariatii din bnr nu aduc nici un argument, insulta si au manifestari de frustrare atroce. de aceasta data exista insa si oameni cu bun simt, argumente, cunostinte de legislatie care incearca sa explice dde ce si unde a gresit guvernul. ceea ce ca de obicei exacerbeaza turbarea postacilor de profesie sau maladivi care detin adevarul absolut in virtute ignorantei lor absolute.
  Referitor la subiectul articolului este jenanta situatia in care s-a pus guvernul roman si modul in care acum zace cu capul in nisip pe principiul ciinii latra boul trece
  Doamne in ce tara traiesc, parca suntem in ruanda inainte ca populatia hutu indemnata de guvern sa ii masacreze pe ceilalti locuitori, tutzi. cam asta ar vrea sa faca suporterii pdl, sa nimiceasca pe oricine este impotriva lor, nu conteaza arumente, nimic
  • 0 (0 voturi)    
   corina, corina, hai stinge lumina... (Miercuri, 7 iulie 2010, 9:45)

   forlan [anonim] i-a raspuns lui corina

   ...ca te faci de ras. Degeaba ai veleitatile astea (studiul psihologiei maselor), daca n-ai nici un pic de obiectivitate in tine. Ma asteptam la o judecata de valoare, si cand colo, vad ca esti bine inregimentata. Ca orice nevasta de bancher. Nimeni n-are nimic cu salariatii BNR. Dar, am aflat cu acest prilej ca ei traiesc in alta tara, ca problemele Romaniei reprezinta pentru ei numai probleme de serviciu, dela 9,00 la 17, 00, iar in rest nu pot participa la efortul de refacere bugetara, pentru ca nu le permite legislatia lui Trichet. In paranteza fie spus, tipul in chestiune- cu un pasiv bogat in scandaluri financiare- este pe dric, atacat din toate partile pentru non- ideile lui despre reformarea sistemului financiar mondial- vinovatul nr 1 de proasta gestionare a banilor si declansarea crizei.
   Independenta BNR este o chestiune extrem de confuza. Independenta Bancii Centrale vizeaza politicile monetare, care sa fereasca sistemul monetar de sub vreo influneta de grup sau
   politica. Si e corect. Numai ca Isarescu a extins notiune pana la a transforma BNR in stat in stat. In schimb, nu se da in laturi sa primeasca toate avantajele de care se bucura un demnitar de stat. Incurcata poveste! Bancherii sunt peste tot aceeasi. Cand nu stiu ce mare banca americana a primit ajutor de la stat, s-a grabit sa faca o paranghelie de zile mari in cinstea acestui eveniment inchiriind un vapor de lux si alte farfastacuri ,care l-au scos din sarite si pe Obama prin sfidarea pe care o reprezentau.
   O ultima intrebare: de ce un inginer bugetar trebuie sa se lase jumulit de stat de un sfert din salariu, iar un lucrator la BNR nu? Sunt de categorii diferite?
 • 0 (0 voturi)    
  precizare (Miercuri, 7 iulie 2010, 9:57)

  de gaulle [anonim]

  Daca Mos Trichet i-ar fi dat un asemenea raspuns Angelei Merkel, in cel mai scurt timp zbura din post. Si-asa cateva state europene sunt cu ochii pe el din cauza incapatanarii si competentei profesionale limitate. A ajuns acolo, in ciuda unui trecut dubios, doar pentru ca si Franta vroia sa preia carma BCE.
  • 0 (0 voturi)    
   ba sa stii ca a dat de ce vorbesti daca nu stii? (Miercuri, 7 iulie 2010, 11:07)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui de gaulle

   daca te uiti pe website-ul bce la rubrica legal, all opinions bce a raspuns germaniei absolut similar
   uite-l aici, vezi pct. 2.3 - 2.5
   http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/en_con_2009_45_f_sign.pdf
   e identic
   bateti cimpii fara sa ginditi sau macar verificati. toti va credeti destepti nevoie mare. chiar credeti ca bce da raspunsuri ca statul roman, altele de la o zi la alta. acelasi raspuns l-a primit si italia, si ungaria si lituania.
   si acelasi lucru il afirma in urma cu 2 ani chiar guvernul si comisiile de specialitate ale parlamentului, le păoti citi aici, e f instructiv sa vezi cum argumenta guvernul ca reducerea salariului echivaleaza cu munca fortata
   http://m.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=9593

   nu vedeti ca vorbiti aiurea, problema nu e ecb sau bnr care isi fac treaba ci guvernul care dezbina si incalca drepturile tuturor
 • 0 (0 voturi)    
  Invidia ii orbeste pe oameni. Ce pacat.... (Miercuri, 7 iulie 2010, 10:02)

  Ioana [anonim]

  Salariile in BNR nu trebuiesc diminuate cu 25%. Este incredibil ca invidia va orbeste.
  Eu am incercat sa ma angajez in BNR si am vazut care sunt standardele la angajare. Este evident ca daca esti suficient de bine pregatitca sa obtii un post acolo sa fii platit corespunzator.
  Muna prestata de cei din Banaca Nationala este esentiala pentru economia Romaniei. Fara oameni competenti acolo, ce se va intampla?? Oare cei foarte bine pregatiti vor continua sa presteze pentru un salariu mult diminuat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by