BCE a respins, asa cum era de asteptat, propunerea Finantelor privind diminuarea cu 25% a salariilor personalului angajat la Banca Centrala. Solicitarile Finantelor au provocat discutii aprinse in BNR, unde oamenii se asteptau sa fie obligati sa "isi doneze" un sfert din venituri pentru redresarea Bugetului. "La 18 iunie 2010 BCE a primit din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la o lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. BCE nu a fost consultata si, la 9 iunie 2010, BCE a transmis guvernului roman o scrisoare prin care atragea atentia asupra obligatiei de a o consulta", se arata in documentul Bancii Centrale Europene.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: AGERPRES
  • BCE a primit solicitarea de emitere a unui aviz dupa adoptarea legii

Potrivit aceluiasi act, "BCE a primit solicitarea de emitere a unui aviz dupa adoptarea legii si inainte de adoptare de catre Curtea Constitutionala a Romaniei a unei decizii cu privire la caracterul constitutional al acesteia. Avand in vedere faptul ca BCE a fost consultata intr-o etapa avansata a procesului legislativ, aceasta ar dori sa sublinieze ca, in cazuri de urgenta deosebita care nu permit perioada normala de timp pentru consultare, autoritatea care a transmis solicitarea de emitere a unui aviz poate indica urgenta in cererea de emitere a unui aviz si poate solicita ca avizul BCE sa fie adoptat intr-un termen mai scurt".

  • Legea prevede diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR

In ceea ce priveste modificarile sau masurile de punere in aplicare adoptate ulterior cu privire la aceasta lege, este necesar ca obligatia de a consulta BCE sa fie respectata. Acest fapt este deosebit de important avand in vedere faptul ca articolul 17 alineatul (2) din lege pare sa indice posibilitatea unor masuri legislative ulterioare care sa afecteze personalul BNR, se mai arata in document. "Legea prevede diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR. Conform statutului BNR, salariile personalului BNR sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale", mai scriu oficialii BCE.

In plus, legea prevede transferul direct la bugetul de stat al sumelor reprezentand diminuarea respectiva. BCE ar dori sa reaminteasca faptul ca orice operatiune intre banca centrala nationala (BCN) si autoritatile nationale ale unui stat membru UE trebuie sa respecte principiul independentei bancii centrale si interdictia de finantare monetara prevazuta la articolul 1233. Totodata, o BCN nu poate fi pusa in situatia de a nu avea control sau de a avea un control limitat asupra personalului sau ori in situatia in care guvernul unui stat membru sa ii poata influenta politica in domeniul resurselor umane.

In vederea protejarii autonomiei BNR in domeniul resurselor umane, care constituie un element deosebit al independentei bancii centrale, autoritatile romane au obligatia de a asigura faptul ca orice modificare a prevederilor legislative referitoare la stabilirea remunerarii angajatilor BNR este hotarata in cooperare cu BNR, prin luarea in considerare in mod corespunzator a pozitiei BNR.

  • Interdictia de finantare monetara este esentiala pentru asigurarea indeplinirii obiectivului principal al politicii monetare

Dispozitiile privind diminuarile salariale aplicabile personalului bancii centrale trebuie sa respecte si interdictia de a acorda credite pe descoperit de cont sau orice alt tip de facilitate de credit institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii Europene, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre; de asemenea, se interzice cumpararea de titluri de creanta direct de la acestea de catre BCE sau de catre BCN. In vederea pastrarii integritatii bilantului bancii centrale, interdictia de finantare monetara este esentiala pentru asigurarea indeplinirii obiectivului principal al politicii monetare, si anume stabilitatea preturilor, care trebuie sa nu fie impiedicata. Prin urmare, interdictia trebuie interpretata in mod extensiv pentru a se asigura aplicarea ei cu strictete.

Din perspectiva contabila, o diminuare a salariilor personalului conduce la o diminuare de facto a costurilor operationale ale BNR, majorand astfel in mod potential resursele financiare ale acesteia. Totusi, daca majorarea corespunzatoare a resurselor financiare ale BNR este transferata direct la bugetul de stat, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR. In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar, se mai arata in documentul BCE.