Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR: Rata inflatiei va fi la finele anului in jur de 8%

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca potrivit ultimelor evaluari, rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8%, cifra care va fi inscrisa in acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI. Guvernatorul BNR a adaugat ca spera ca rata inflatiei inregistrata la finele anului sa fie mai mica decat cifra inscrisa in acordul cu FMI. Mugur Isarescu a mentionat ca majorarea TVA cu cinci puncte procentuale la 24% ar conduce, daca s-ar transmite integral si la toate preturile, la o crestere de 4,2 puncte procentuale fata de nivelul actual. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.

Coface: Economia Romaniei se va comprima cu 1,5-2% in acest an

Economia Romaniei va suferi o contractie de aproximativ 1,5-2% in acest an, ca urmare a masurilor de austeritate, estimeaza Coface Romania. Compania si-a revizuit astfel prognoza initiala care prevedea o crestere cu 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB). Reprezentantii agentiei mai arata ca, desi masurile decise de Guvern in ultima perioada tintesc reducerea deficitului bugetar, acestea pun sub semnul intrebarii atingerea tintei de deficit si creeaza premisele unor efecte negative asupra activitatii economice prin lipsa unui pachet de sprijin si probabile efecte asupra consumului.

Reprezentantii Coface mai arata ca in lipsa unor premise economice pozitive, cel mai probabil creditarea se va mentine restrictiva, atat din punct de vedere al costurilor cat si al garantiilor, nivelul lichiditatilor pe piata ramanand scazut.

De asemenea, cresterea fiscalitatii va conduce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale si reintoarcerea la economia subterana, veniturile la bugetul de stat urmand a se situa cel mai probabil sub nivelul tinta. Companiile se vor confrunta cu scaderi ale vanzarilor. Coface estimeaza ca numarul falimentelor va creste in urmatoarea jumatate de an, anul 2010 putand aduce un maxim istoric al numarului de companii iesite din piata.

Seful BCE respinge posibilitatea declansarii unei noi recesiuni la nivel mondial

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, considera ca nu exista niciun risc de producere a unei noi recesiuni la nivel mondial. Trichet spune ca este clar ca economia se afla intr-o etapa de relansare, confirmata in special in regiunile emergente, dar si in cele industrializate. Declaratiile vin in contextul in care datele economice mai putin favorabile din Statele Unite si incertitudinile legate de soliditatea economiei chineze au produs agitatie pe pietele financiare, saptamana trecuta.

Presa bulgara: Magazinele din nordul Bulgariei au castigat potul cel mare dupa majorarea TVA in Romania

Mii de romani au "invadat" magazinele din orasele din nordul Bulgariei, dupa decizia Guvernului de la Bucuresti de a majora TVA, incepand cu 1 iulie, scrie Novinite.com. Jurnalistii atrag, totusi, atentia, ca romanii ar trebui sa isi faca calcule exacte pentru a se decide daca acest efort merita, in conditiile in care un drum pana in tara vecina presupune si bani de combustibil, taxa de trecere a podului de la Ruse si vigneta bulgareasca.

Novinite mai adauga ca Bulgaria nu este singura destinatie comerciala pentru romani, care obisnuiesc sa cumpere si din Republica Moldova sau Ungaria, dupa majorarea TVA.