Leul s-a apreciat puternic astazi, presiunile pe curs atenuandu-se ca urmare a deciziei FMI de a continua acordul cu Romania, dar si dupa interventiile publice ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu in favoarea leului. Euro a continuat sa scada la cursul de referinta de marti, banca centrala afisand o paritate de 4,2393 lei/euro, in scadere cu 2,2 bani fata de nivelul publicat luni, aceasta fiind cea mai buna cotatie a leului in raport cu moneda europeana din ultimele opt sedinte. Si dolarul american a continuat sa scada, cursul BNR coborand cu 3,14 bani, la 3,3687 lei/dolar. "Pe cursul de schimb au trecut presiunile. Merg pe aceeasi idee, cursul de schimb se va stabiliza pana la sfarsitul anului. Vad un interval de 4,15 - 4,20 euro pe final de an. Aceasta este estimarea mea", a explicat economistul sef al BRD, Florian Libocor.

  • Raspunsul FMI a readus calmul in piata

Acesta considera ca raspunsul favorabil din partea Fondului Monetar International privind noua transa de 850 milioane euro pentru Romania a redus tensiunea pe piata. "Raspunsul favorabil din partea FMI era de asteptat. Autoritatile au facut eforturi de a respecta conditionalitatile puse de Fond. Doar in zona arieratelor nu au fost respectate conditiile. In aceasta situatie, in urma deciziei luate de Fond, cred ca au trecut presiunile in piata", a aratat Libocor.

Economistii ING pun aprecierea de azi a leului pe seama deschiderilor pozitive inregistrate de bursele din Europa. "Cu toate acestea, in cazul in care perspectiva noastra privind increderea din sectorul serviciilor din SUA va fi confirmata, este posibil ca o parte din aprecierea leului sa fie corectata la finalul sedintei locale", arata acestia. Potrivit unui raport financiar de marti al bancii olandeze, Finantele si-au pastrat stategia de a plati randamente sub cele din piata secundara, strategie ce duce la emiterea unor volume reduse.

  • Banii atrasi ieri de Finante sunt atat de putini incat ar fi nevoie de inca 46 de licitatii in acest trimestru

"Desi formatorii de piata erau pregatiti sa cumpere certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni la 7,5% de pe piata secundara, MF a platit ieri randamente de pana la 7% atragand 275mil RON fata de 750mil RON anuntat. Comparand aceasta suma cu planurile de finantare ale MF, aceasta este atat de modesta incat ar fi nevoie de inca 46 de licitatii in acest trimestru pentru a acoperi planul de finantare de 13-15mld RON", spun economistii ING, care mai precizeaza ca amanarea inevitabilului nu face decat sa complice lucrurile.

Monedele din regiune au avut evolutii divergente. Astfel, moneda poloneza s-a depreciat initial de la 4,1550 la 4,1235 zloti/euro, dupa care a castigat teren la 4,1013 zloti/euro, iar moneda ungureasca, s-a apreciat de la 286 la 284,60 forinti/euro, dupa care s-a deprecit la 285,40 forinti/euro.

  • Dolarul- evolutie oscilanta pe pietele internationale

Pe piata internationala, cursul dolarului a scazut initial de la 1,2540 la 1,2481 dolari/euro, dupa care moneda americana s-a depreciat la 1,2605 dolari/eiuro, pentru ca apoi cursul sa revina la 1,2570 dolari/euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut in continuare sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, apropiindu-se de rata dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,66% pe an, fata de nivelul de luni de 4,18% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 4,16%, de la 4,68% in sedinta precedenta.

Pe piata valutara interbancara, cotatiile afisate de bancile comerciale la 13.30 erau de 4,2334 lei/euro la cumparare si 4,2425 lei/euro la vanzare, iar pe piata futures a Bursei de la Sibiu, euro este cotat la 4,3096 lei pentru sfarsitul lunii septembrie.

Gramul de aur a fost cotat marti la 131,1461 lei, in scadere cu un leu si patru bani comparativ cu 132,1910 lei, valoarea stabilita luni.