Cresterea TVA cu cinci puncte procentuale nu se va transmite integral in preturi, este de parere Florian Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, care crede ca la finele anului inflatia va fi de circa 5-6%. El a mai spus ca majorarea TVA este "complet neadecvata contextului", insa trebuia sa convingem partenerii internationali ca putem lua masuri pentru reducerea deficitului.

"Nu cred ca majorarea TVA se va transmite atat de mult in preturi, pentru ca sunt multe produse care au rams cu TVA redus. Tinta de inflatie a BNR va fi in mod sigur depasita, insa intervalul tintit nu va fi depasit cu mai mult de 1-2 puncte procentuale. La finalul anului inflatia va fi undeva intre 5% si 6%", a declarat Florian Libocor la un seminar pe teme economice organizat de Mediafax.

Economistul sef al BRD a mai aratat ca majorarea TVA este "complet neadecvata contextului", insa trebuia sa convingem partenerii internationali ca putem lua masuri pentru reducerea deficitului.

"Majorarea TVA a fost o masura de ultima instanta, insa este complet neadecvata contextului. Orice carte îţi spune că în perioade de recesiune nu trebuie să creşti taxele. Pe de alta parte, trebuia sa convingem partenerii internationali ca putem lua masuri pentru reducerea deficitului", a mai spus Libocor.

Florian Libocor a mai aratat ca mesajele transmise catre public trebuie sa fie mai corecte, altfel vom trece prin noi perioade de panica, cum s-a intamplat saptamana trecuta. Astfel, el a spus ca eliberarea transei de la FMI nu a avut legatura cu plata salariilor in perioada urmatoare si nici cu eliberarea transei de la Comisia Europeana, care este programata pentru luna septembrie.

"Mesajele catre public trebuie sa fie mai corecte, altfel se va intampla ceva asemanator cu ce a fost saptamana trecuta. Leul nu crapa, nu dispare, ci se apreciaza si se depreciaza, iar in perioade de tensiune trece prin perioade de volatilitate. Daca nu avem incredere in mondeda efectele vor fi mult mai nocive", a declarat economistul BRD.

La randul sau, Lucian Anghel, economistul sef al BCR, a precizat ca rata de schimb se va stabiliza in intervalul 4,1 - 4,3 lei/euro.​