Orice reforma a legii privind piata muncii ar trebui sa incerce sa-i protejeze pe angajatii atipici, cum ar fi cei cu contracte part-time sau temporare, si sa faciliteze mutarea intre diferite tipuri de slujbe si somaj, se arata intr-o rezolutie adoptata marti de Parlamentului European, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Majoritatea slujbelor ar trebui sa se bazeze pe contracte pe termen nedeterminat, iar guvernele nationale ar trebui sa implementeze o combinatie de flexibilitate si securitate intr-un mod mai corect si echilibrat, se arata in rezolutia PE.

Reforma legii privind piata muncii ar trebui sa se concentreze pe protejarea muncitorilor cu "forme atipice" de contracte, cum ar fi cele part-time, ocazionale, temporare sau pe perioade fixe, si pe facilitarea transferului intre diferite tipuri de slujbe si forme de somaj, sustine rezolutia.

Parlamentarii europeni cer Comisiei si guvernelor nationale sa rezolve situatia "strainilor" (angajati cu contracte atipice sau "extrem de atipice") si sa se asigure ca drepturile acestora si cerintele de protectie sociala sunt echilibrate cu cele ale angajatilor cu contracte standard. Europarlamentarii subliniaza ca majoritatea slujbelor ar trebui sa se baze pe contracte pe perioada nedeterminata.