Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

INS: Rata somajului a crescut la 8,1% in primul trimestru din 2010

Rata somajului a crescut la 8,1 procente in primul trimestru al acestui an. Cu alte cuvinte, aproape 800.000 de romani nu aveau loc de munca in primele trei luni din 2010. Datele prezentate de Institutul National de Statistica arata ca somajul a crescut cu 0,6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior si cu 1,2 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut. Cei mai afectati au fost cei din mediul urban, cu o rata a somajului de 9,9 procente, in vreme ce in mediul rural aceasta a fost de 5,8%. In ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei in varsta de munca, aceasta a atins nivelul de 57% in primul trimestru din acest an, ceea ce inseamna o scadere cu 0,4 puncte procentuale atat fata de perioada similara a anului precedent, cat si fata de trimestrul anterior.

Trichet se opune propunerii Finantelor. Angajatii BNR nu pot fi fortati sa isi doneze un sfert din salarii pentru refacerea Bugetului

Banca Centrala Europeana a respins propunerea Ministerului Finantelor privind diminuarea cu 25% a salariilor personalului angajat la Banca Nationala a Romaniei. Solicitarile Finantelor au provocat discutii aprinse in BNR, unde oamenii se asteptau sa fie obligati sa "isi doneze" un sfert din venituri pentru redresarea Bugetului. "Legea prevede diminuarea salariilor personalului Bancii Centrale, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR. Conform statutului Bancii Nationale a Romaniei, salariile personalului sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale", se arata in documentul Bancii Centrale Europene. Oficialii europeni precizeaza ca, pentru protejarea autonomiei BNR in domeniul resurselor umane, autoritatile romane au obligatia sa asigure ca orice modificare a prevederilor legislative referitoare la stabilirea remunerarii angajatilor Bancii Centrale este hotarata in cooperare cu BNR, prin luarea in considerare in mod corespunzator a pozitiei Bancii Centrale. "Daca majorarea corespunzatoare a resurselor financiare ale Bancii este transferata direct la bugetul de stat, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR. In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar", se mai arata in documentul Bancii Centrale Europene.

Radu Gratian Ghetea: Un sfert din companiile cu credite restructurate nu reusesc sa le achite

Un sfert dintre companiile carora le-au fost restructurate creditele nu reusesc sa le achite, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea. Acesta a precizat ca in cazul persoanelor fizice procentul este mult mai mic. Prima jumatate a acestui an a fost caracterizata de o continuare a impactului crizei economice asupra populatiei si a firmelor, care s-a resimtit si la nivelul sistemului bancar. "Din 100 de credite restructurate la companii, 25 nu mai reusesc sa continue", a explicat Ghetea. Cu toate acestea, bancile sunt pregatite sa restructureze creditele acelor persoane care au avut de suferit de pe urma inundatiilor si a celor care lucreaza la stat. Presedintele CEC a precizat ca bancile vand foarte putine dintre activele obtinute in urma executarilor silite, pentru ca nu exista o piata pentru astfel de bunuri. "Faptul ca o banca ajunge sa execute un client este sfarsitul unei incercari de a gasi o solutie", sustine acesta.

Fitch: Riscul unei recesiuni in W este sub 50%

Probabilitatea de a inregistra o recesiune in "W" este mai mica de 50%. Declaratia ii apartine unui inalt responsabil al agentiei de rating Fitch, Brian Coulton. "Credem in continuare ca riscul unei recesiuni in W este mult sub acest prag, nu este una dintre principalele noastre previziuni", a anuntat Coulton, director pentru Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Intrebat cum comenteaza testele de rezistenta derulate in sectorul bancar spaniol, acesta a declarat "ca exista probleme in anumite domenii, in special in case de economisire din Spania, dar in general principalele banci apar ca fiind solide". In ceea ce priveste datoria suverana a Greciei, incadrata de Fitch in categoria junk din luna aprilie, oficialul a declarat ca informatiile provenite din Atena sunt "mai degraba pozitive". ​