Fondul Monetar International a majorat joi estimarea de crestere economica globala pentru 2010 la 4,6%, de la 4,2% in aprilie, in ciuda turbulentelor financiare provocate de criza datoriilor din Europa, anunta AFP. Revizuirea se bazeaza pe "probabilitatea unei redresari modeste dar constante in majoritatea economiilor dezvoltate si crestere puternica in mare parte dintre economiile in curs de dezvoltare", a precizat FMI.

Fondul a avertizat in privinta riscurilor care au "crescut substantial in contextul turbulentelor financiare" provocate de criza bugetara din Grecia si care ameninta sa se extinda in intreaga zona euro.

Cresterea economica estimata depinde de implementarea politicilor fiscale menite sa recladeasca increderea si stabilitatea, in special in zona euro, pentru care Fondul a estimat o crestere de 1%.

Economiile emergente din Europa sunt fost cele mai afectate comparativ cu pietele emergente din alte tari si regiuni de efectele crizei financiare, conform raportului "Perspectivele Economiei Mondiale" (World Economic Outlook) al Fondului Monetar International.

FMI a majorat estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2010 la 4,5%, de la 4,1% in prognoza din aprilie.

  • Pietele emergente sunt fost afectate de riscurile sporite din zona euro

Institutia financiara apreciaza ca pietele emergente sunt fost afectate de riscurile sporite din zona euro, prin reducerea apetitului pentru risc al investitorilor, care a dus la inasprirea conditiilor financiare. Fluxurile de investitii catre pietele emergente s-au intors partial, dupa un avant semnificativ in perioada martie 2009-aprilie 2010, iar valoarea activelor a scazut, se arata in raportul FMI.

Mai mult, emisiunile de obligatiuni suverane si de bonduri corporatiste de pe pietele emergente au avut o evolutie nefavorabila in mai, desi unele regiuni au fost mai putin afectate decat altele iar tendinta ar putea fi temporara. De exemplu, emisiunile din Asia nu au inregistrat scaderi spectaculoase.

Asa cum era de asteptat, efectele crizei din Europa dezvoltata s-au simtit in majoritatea statelor din Europa emergenta, unde sunt cele mai mari legaturi directe, piata actiunilor din Romania si Ungaria si cele din Europa emergenta fiind cele mai afectate. Bancile din Europa Occidentala sunt cele mai expuse la Europa emergenta. Aceste expuneri sugereaza ca unele piete emergente s-ar putea confrunta cu o noua criza a creditarii daca restrangerea finantarii va determina bancile europene sa-si retraga fluxurile de creditare transfrontaliere.

  • Criza datoriilor din Europa a sporit riscurile financiare

Economia mondiala se redreseaza mai rapid decat se estima, dar criza datoriilor din Europa a sporit riscurile financiare, iar guvernele trebuie urgent sa refaca increderea in finantele publice, se arata in raportul "Perspectivele Economiei Mondiale" (World Economic Outlook), publicat joi de Fondul Monetar International, .

FMI avertizeaza ca "riscurile au crescut semnificativ" din cauza turbulentelor din Europa, iar liderii UE trebuie sa actioneze rapid pentru a rezolva problema datoriilor si pentru restabilirea increderii in bancile europene. Guvernele din UE trebuie sa ia masuri rapide pentru a reface increderea pietelor. Ele trebuie sa rezolve incertitudinile legate de expunerea bancilor la datoriile guvernamentale si alte riscuri si sa se asigure ca institutiile de credit au suficient capital iar pietele dispun de lichiditati adecvate.

  • Economiile dezvoltate trebuie sa urgenteze reformarea sistemului financia

Economiile dezvoltate trebuie sa urgenteze reformarea sistemului financiar, inclusiv recapitalizarea bancilor, restructurarea si consolidarea sectorului bancar si sa revizuiasca reglementarile in domeniu.

"In absenta unei recapitalizari si restructurari complete a sistemului bancar, fluxul de creditare spre economie va continua sa fie prejudiciat", conchide raportul FMI