Mugur Isarescu a reafirmat faptul ca tezaurul Bancii Nationale exista integral, dorind astfel sa combata zvonurile aparute in media potrivit carora Tezaurul a fost scos din tara. "Am chemat circa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasandu-i sa il atinga fizic si sa spuna "Este!", ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. "Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a mai explicat Guvernatorul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

  • Sfaturile Guvernatorului: Nu va temeti sa detineti aur

Potrivit acestuia, oamenii nu mai trebuie sa se teama de spectrul fricii de a detine aur, amintind de perioada comunista cand detinerea de "cocosei" era pedepsita cu inchisoarea.

"Sa scapam de teama de aur, sa scapam de teama cuvantului "cocosel", care aminteste de anii '50, cand aproape un milion de oameni au fost inchisi sau batuti la talpi pentru ca detineau "cocosei"", a spus Isarescu. Guvernatorul se referea la monedele de aur de 20 franci, de 24 de carate care aveau pe una din fete cocosul galic si care erau interzise sa fie detinute de populatie.

Rezerva de aur s-a mentinut, la 30 iunie, la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde euro.

  • Supravegherea bancara se facea la inceput din balconul BNR, cu privirea

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a povestit joi ca, in 1936, cand in Romania existau peste 140 de banci, "supravegherea bancara" se facea cu "privirea".

"Nicu Cinteza de la aceea vreme (cel care se ocupa azi la BNR de supravegherea bancara) privea de la balcon daca banca de vis-a-vis trage oblonul sau daca ii mai trece cineva pragul si de aici tragea concluzia cum se desfasoara activitatea bancara", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isarescu, supraveghetorul sef numara inclusiv persoanele care intrau in banci si daca constata ca numarul lor se imputineaza, se ducea sa vada care e cauza. "Nu doar la noi se facea treaba aceasta, ci si la alte banci centrale din Europa", a spus Isarescu.

  • Guvernatorul a criticat faptul ca Bucurestiul are inca zone cu aspect degradat si murdar

"Multumim primarului din sectorul 3 care a reusit sa degajeze zona din jurul Bancii Nationale, care era nu numai mizerabila, dar si precara din punctul de vedere al securitatii", a spus Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca, din primavara, sedintele Consiliului de administratie au loc in vechea sala de consiliu renovata de la etajul 1 al vechii cladiri.

"Sedintele de consiliu ale BNR se desfasoara inca din primavara acestui an in vechea sala de consiliu. Aici simtim apasarea si presiunea simbolului acestei cladiri in momentul cand decidem rata dobanzii de politica monetara", a spus guvernatorul.

  • Peste drum de BNR se vor construi birouri si o parcare subterana

Sediul Bancii Nationale din strada Lipscani va avea destinatie de muzeu al istoriei BNR, aici nu vor avea loc operatiuni bancare si ar urma sa fie inaugurat oficial peste doua luni.

Tot frontul de cladiri de vizavi de Banca Nationala va fi demolat si vor fi construite imobile de birouri si o parcare subterana cu 200 de locuri, a mai declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru Mediafax.

"Tot frontul de cladiri de vizavi de Banca Nationala, incepand de la intersectia strazilor Doamnei cu Academiei si pana la sediul Bibliotecii Nationale va fi demolat si vor fi construite imobile de birouri si o parcare subterana cu 200 de locuri", a spus Isarescu, intrebat daca Terasa Doamnei va fi demolata.

Parcarea va fi dispusa pe patru niveluri subterane, potrivit guvernatorului BNR.

"Va reprezenta salvarea centrului istoric, pentru ca aici nu sunt locuri de parcare. Nu doar Terasa Doamnei va fi demolata, ci tot ce este in spate", a adaugat Isarescu.

El a adaugat ca din punct arhitectural se poate observa ca tot frontul de cladiri de vizavi de BNR era proiectat sa se demoleze, pentru a se putea "lega" cladirile din strada Academiei de Palatul Bursei.

"De fapt, Biblioteca Nationala se va muta in noul sediu, iar Bursa de Valori va reveni in sediul initial", a mai spus Isarescu.