"Recesiunea si dezechilibrul bugetar nu pot fi rezolvate in acelasi timp. Nu avem cum sa iesim anul asta din recesiune. Considerentele psihice vor interveni puternic, intrucat cresterea TVA si diminuarea salariilor celor 1,4 milioane de persoane influenteaza negativ consumul", a afirmat Vasilescu.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, "considerente psihice, emotionale" vor modifica piata si consumul populatiei in timpul acestui an. Potrivit lui Vasilescu, inflatia are o componenta structurala, una corectiva (22% din inflatie este creata de preturile administrate), precum si o componenta emotionala.

  • Prognoza de inflatie realizata cu FMI s-a realizat aritmetic, dar  fara a fi luata in considerare componenta psihologica

Prognoza de inflatie realizata de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorarii TVA, fara a fi luata in considerare componenta psihologica, care va limita semnificativ avansul preturilor, iar inflatia va fi mai jos de 8%, a mai spus Adrian Vasilescu.

"Era normal ca la aceasta prognoza sa se faca o socoteala aritmetica. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA si s-a scazut la produsele unde nu a fost modificata. Nu aveam cum sa aducem si considerente psihologice, care, dupa parerea mea, vor interveni puternic. TVA in sine, prin crestere, inhiba consumul si la aceasta se adauga scaderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O sa vedeti ca cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgandi", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

  • BNR nu a dat semnalul cresterii dobanzilor

In acelasi timp, Vasilescu sustine ca fiecare banca isi va stabili singura politica de dobanzi, iar Banca Nationala a Romaniei nu considera deocamdata necesara o crestere a dobanzii de politica monetara. "BNR nu a dat semnalul cresterii dobanzilor", a mai spus Vasilescu. El a adaugat ca inflatia cauzata de cresterea taxei pe valoarea adaugata nu este "o inflatie normala, obisnuita", intrucat nu vine din cauze monetare. "In cazul asta, nici nu este normal ca dobanzile sa reactioneze", a conchis consilierul guvernatorului BNR.

  • Nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata

Consilierul guvernatorului bancii centrale Adrian Vasilescu a declarat joi ca nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata si a subliniat ca miercuri a intrat in conturile BNR cea de-a cincea transa din acordul cu FMI, fapt ce reprezinta un semnal pozitiv pentru investitori.

Adrian Vasilescu sustine ca expertii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera "un fapt secundar" primirea celei de-a cincea transe, in conditiile in care important este mesajul pe care il transmite investitorilor Fondul Monetar International (FMI). "Important este ca a venit unda verde de la Fond pentru investitori, ca Romania poate face fata oricaror incercari in efectuarea platilor externe", a spus oficialul Bancii Nationale.

Vasilescu sustine ca "orice zvon conform caruia Romania ar putea intra in incapacitate de plata nu are sens".