Adrian Vasilescu, BNR: Nu avem cum sa iesim anul asta din recesiune. Considerente psihice si emotionale vor modifica piata si consumul populatiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 8 iulie 2010, 15:10 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Vasilescu
Foto: AGERPRES
"Recesiunea si dezechilibrul bugetar nu pot fi rezolvate in acelasi timp. Nu avem cum sa iesim anul asta din recesiune. Considerentele psihice vor interveni puternic, intrucat cresterea TVA si diminuarea salariilor celor 1,4 milioane de persoane influenteaza negativ consumul", a afirmat Vasilescu.
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, "considerente psihice, emotionale" vor modifica piata si consumul populatiei in timpul acestui an. Potrivit lui Vasilescu, inflatia are o componenta structurala, una corectiva (22% din inflatie este creata de preturile administrate), precum si o componenta emotionala.
 • Prognoza de inflatie realizata cu FMI s-a realizat aritmetic, dar  fara a fi luata in considerare componenta psihologica
Prognoza de inflatie realizata de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorarii TVA, fara a fi luata in considerare componenta psihologica, care va limita semnificativ avansul preturilor, iar inflatia va fi mai jos de 8%, a mai spus Adrian Vasilescu.

"Era normal ca la aceasta prognoza sa se faca o socoteala aritmetica. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA si s-a scazut la produsele unde nu a fost modificata. Nu aveam cum sa aducem si considerente psihologice, care, dupa parerea mea, vor interveni puternic. TVA in sine, prin crestere, inhiba consumul si la aceasta se adauga scaderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O sa vedeti ca cei care au anuntat majorari de preturi se vor razgandi", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
 • BNR nu a dat semnalul cresterii dobanzilor
In acelasi timp, Vasilescu sustine ca fiecare banca isi va stabili singura politica de dobanzi, iar Banca Nationala a Romaniei nu considera deocamdata necesara o crestere a dobanzii de politica monetara. "BNR nu a dat semnalul cresterii dobanzilor", a mai spus Vasilescu. El a adaugat ca inflatia cauzata de cresterea taxei pe valoarea adaugata nu este "o inflatie normala, obisnuita", intrucat nu vine din cauze monetare. "In cazul asta, nici nu este normal ca dobanzile sa reactioneze", a conchis consilierul guvernatorului BNR.
 • Nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata
Consilierul guvernatorului bancii centrale Adrian Vasilescu a declarat joi ca nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata si a subliniat ca miercuri a intrat in conturile BNR cea de-a cincea transa din acordul cu FMI, fapt ce reprezinta un semnal pozitiv pentru investitori.

Adrian Vasilescu sustine ca expertii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera "un fapt secundar" primirea celei de-a cincea transe, in conditiile in care important este mesajul pe care il transmite investitorilor Fondul Monetar International (FMI). "Important este ca a venit unda verde de la Fond pentru investitori, ca Romania poate face fata oricaror incercari in efectuarea platilor externe", a spus oficialul Bancii Nationale.

Vasilescu sustine ca "orice zvon conform caruia Romania ar putea intra in incapacitate de plata nu are sens".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3041 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  Cum adica? (Joi, 8 iulie 2010, 15:24)

  lucard [anonim]

  Reducerea salariilor si marirea tva sunt considerente psihice?
  • -6 (6 voturi)    
   e toul in capul nostru... (Joi, 8 iulie 2010, 16:02)

   Ci Ciong [utilizator] i-a raspuns lui lucard

   e doar imaginatia noastra... totul e bine... ne mai holbam la TV si ne trece... deci... e pshic... si ne bucuram sau intristam de ce patesc vedetele noastre... deci e emotional...
 • -6 (6 voturi)    
  N-am inteles niciodata (Joi, 8 iulie 2010, 15:44)

  je [anonim]

  cum a fost Vasilescu consilierul lui Isarescu! Oare ii face revista presei? Nu cred nici asta, ca Isarescu e un tip de sinteza rapida.
  Despre finante, ce sa mai vorbim, ce zice Isarescu poate fi inteles de cei care sunt de meserie, cei care sunt businessmen, oare ce e Vasilescu?
  Cum o fi rezistat atata amar de vreme in BNR cu studii de filologie?
  Povesti?!!?!
  • +5 (9 voturi)    
   Fratioare, omul ti-a zis-o bine! (Joi, 8 iulie 2010, 16:01)

   qaz [anonim] i-a raspuns lui je

   Sa-ti traduc: doar taind salariile (bugetarilor, acum, dupa o scadere "pe hartie" in privat) si suprataxand consumul (adica cresterea de TVA), dar fara a stimula productia (oricare ar fi ea) si absortia personalului disponibilizat (si din public si din privat), nu putem iesi din recesiune! Considerentul psihologic se refera la faptul ca efectul agregat (total) al scaderii consumului va fi mai mare decat efectul generat de cele 2 masuri de mai sus (adunate artimetic) in sensul ca si cel care mai are banii in momentul de fata se va gandi de 2 ori inainte sa consume ceva din teama "psihologica" ca i-ar putea veni si lui randul la scaderea venitului. Intelesesi?
   • -1 (1 vot)    
    Intelesei, dar era alta nedumerirea (Joi, 8 iulie 2010, 16:25)

    je [anonim] i-a raspuns lui qaz

    Pentru toti care citesc numai mesajele si nu si printre randuri, am incercat sa atrag atentia cat e el Vasilescu de ambiguu si forma fara fond si e tocmai consilier al guvernatorului. Probabil ca porecla piramidonul nu o stii.
    Dar e bine sa te dai specialist, nici macar nu stii cui dai sfaturi, ar fi mai prudent sa nu te mai dai asa suficient.
    Nu l-am votat pe iubitul pe Basescu.
    • 0 (0 voturi)    
     Consilier (Vineri, 9 iulie 2010, 8:37)

     Aurel [anonim] i-a raspuns lui je

     Nu iti inteleg nedumerirea. Vasilescu, un tip inteligent, e consilierul unui alt om inteligent, nu al unui tembel care nu poate citi printre randuri. Daca guvernatorul BNR ar avea nevoie de translator la ce ii spun consilierii, n-am avea nevoie de el.
     Faptul ca articolul trebuie citit printre randuri, e problema ziaristului, nu a lui Vasilescu. Eu iti sugerez sa nu te mai dai rotund.
   • 0 (0 voturi)    
    Bravo qaz (Vineri, 9 iulie 2010, 13:31)

    sam [anonim] i-a raspuns lui qaz

    Bravo, ai explicat atat de clar ca si o blonda ar intelege.
 • -7 (7 voturi)    
  Vasilescu (Joi, 8 iulie 2010, 15:56)

  martianu [utilizator]

  Nu e tot ala care a spus ca euro va ajunge la 6 lei?
  • +3 (3 voturi)    
   nu (Joi, 8 iulie 2010, 16:16)

   luci [anonim] i-a raspuns lui martianu

   Nu e tot ala. Acela e un director din BNR, cred ca Radulescu se numeste. Vasilescu are dreptate de cele mai multe ori atunci cand spune ceva.
 • -2 (2 voturi)    
  Considerente psihice si emotionale (Joi, 8 iulie 2010, 16:11)

  Ti Zu [anonim]

  conduc o anumita categorie de onorabili spre boala batranetii ,atunci cand trebuie sa constientizam si sa hotaram pasul spre neimplicare decizionala ,consiliere si sa incercam sa gasim linistea alaturi de familie si nepoti !
  Oare factorul psihic si emotional sa deternine scaderea consumului ? Oare Boc ne ataca psi si iarta salariile bugetarilor ?
  Sa fim seriosi onorabile domn Vasilescu,scaderea consumului este consecinta scaderii salariilor !
  Onorabile,PIB va scadea cu scaderea consumului,cu valoarea deficitului comercial si cu sumele luate de la FMI ce sunt considerate IMPORTURI ! Deci aproximativ cu 30 miliarde de Euro va scade in 2 ani (2009 si 2010) ! Deci nu va depasi 100 miliarde de Euro la sfarsitul anului 2010 !
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 iulie 2010, 16:52)

   [anonim] i-a raspuns lui Ti Zu

   • -1 (1 vot)    
    Fabulatii.... (Joi, 8 iulie 2010, 18:33)

    lili [anonim] i-a raspuns lui

    Baliverne, vorbe goale, exista o realitate evidenta ca a scazut consumul de alimente si de bunuri si de toate... Unde ati auzit Dvs ca a crescut consumul de alimente??? FABULATII portocalii..... Si nu o mai suciti si invartiti, Guvernul Boc a adus Romania in ruina....Cu Dl Basescu la carma... Sfarsit de mandat dezastruos pentru Presedintele Basescu.
 • +1 (1 vot)    
  Situatia e simpla (Joi, 8 iulie 2010, 16:55)

  Adrian [anonim]

  Avem 3 mil angajati privati care produc si tre sa tina in spate 1.5 mil pensionari + 250 mii handicapati + armata + politie + medici + profesori + politicieni + imprumutul de 30 de miliarde de euro. Si astia 3 mil tre sa mai traiasca si ei pe langa toate astea. Daca mai au si un copil de intretinut si o rata la banca ...cam in 8-10 ani asa Romania ar putea intra pe un fagas concret.
 • 0 (0 voturi)    
  hmmm (Joi, 8 iulie 2010, 17:12)

  vvv [anonim]

  o intrebare pt multiplii specialisti de pe acest forum. iesirea din recesiune inseamna de fapt cresterea GDP (recesiune=declin in GDP pt 2 trimestre consecutive). dar GDP-ul romanesc nu e decis doar de piata interna, ci de exporturi (aprox 20%). deci consumul intern, consumul psihologic de care vorbeste V, nu determina intrarea sau iesirea din recesiune... recesiunea romaneasca e determinata de fapt de cosumul european. dimpotriva, scaderea consumului intern (in special import) poate duce la e echilibrare a conturilor export/import, cu care aveam probleme de ceva timp.. deci... mai tin argumentele lui V?
 • 0 (0 voturi)    
  cine are dreptate? (Joi, 8 iulie 2010, 17:21)

  muzungu [anonim]

  domnule Vasilescu,

  expunerea de motive a legii privind restabilirea echilibrului bugetar (http://www.cdep.ro/bp/docs/F794907550/SCAN0007.PDF) va contrazice:

  (1) - guvernul sustine ca masurile nu au impact asurpa mediului de afaceri (a se vedea Sectiunea 3, punctul 2)

  (2) - recesiunea si dezechilibrul bugetar pot fi tratate in acelasi timp, iar reducerea salariilor bugetarilor este o solutie la problemele identificate, inclusiv in ceea ce priveste "cererea interna slaba" (a se vedea Sectiunea 2, punctul 1)

  nu cred ca, in acelasi timp, puteti avea dreptate si Dvs., si Guvernul
  • -1 (1 vot)    
   Cred ca intrebarea ta este retorica? (Joi, 8 iulie 2010, 17:48)

   qaz [anonim] i-a raspuns lui muzungu

   Poti sa crezi guvernul care iti spunea ca pe noi nu sa ne atinga criza? Ca n-avem de ce sa luam bani de FMI? Ca nu va creste TVA? Ca salarii din 2009 nu se vor micsora? si lista poate continua.... Tu chiar poti sa crezi guvernul asta?
   • 0 (0 voturi)    
    aparent numai (Vineri, 9 iulie 2010, 8:50)

    muzungu [anonim] i-a raspuns lui qaz

    in realitate, remarc inconsistenta in argumentatia care justifica masurilor luate, fara a aduce alte argumente decat cele prezentate de autoritati

    nu imi permit sa calific argumentatia, caci nu am info pentru a face asta. verificarea aceasta ar fi trebuit s--o faca consiliul fiscal, care nu exista inca :-)
 • -2 (2 voturi)    
  Lasati-o balta, Dle Vasilescu.... (Joi, 8 iulie 2010, 17:26)

  lili [anonim]

  Suna ca dracu' de alambicat si complicat, conform vorbei aleia: de ce sa fie simplu, cand poate fi complicat??!! Asa si Dvs, cu "considerentele" astea psihice si emotionale... Nu ele Dle Vasilescu, nu vor permite iesirea din recesiune, ci POLITICA DEZASTRUOASA a guvernantilor care au saracit Romania, au saracit populatia, de unde vreti consum cand oamenii nu au bani??!!! Ceva credibilitate mai aveti, Dle Vasilescu, n-o pierdeti si DVS !!!! Si nu sunt deloc foarte convinsa de realitatea vorbelor Dvs cum ca nu exista riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata, cat timp si anii trecuti ni se spunea la nivel inalt de tot ca nu intram in criza, ca nu ne trebuie bani de la FMI, ca iesim din criza.... Cum sa mai credem si pe cine, Dle Vasilescu??!!!
  • 0 (0 voturi)    
   din pacate (Vineri, 9 iulie 2010, 13:43)

   sam [anonim] i-a raspuns lui lili

   Lili, din pacate toata lumea este in criza, peste tot a scazut consumul! Cum crezi tu ca ar fi putut Romania sa faca "opinie" separata?? Te anunt ca nici un guver nu are solutii ptr iesirea din aceasta situatie si cand spun asta nu ma refer la guvernul sau politicienii din RO! Nu reusesc state puternice si conduse de oameni capabili care au consilieri cu diplome adevarate nu cumparate de la liber ca in RO! Romania va iesi din criza cu o intarziere de 6-12 luni dupa ce tarile din UE si America de Nord au iesit. RO traieste din banii "capsunarilor" si cand acestia nu au mai trimis suficienti bani totul s-a prabusit!
 • 0 (0 voturi)    
  necredibil (Vineri, 9 iulie 2010, 11:34)

  nano [anonim]

  ti ai pierdut credibilitatea si dumneata si seful dumitale degeaba aveti costume scumpe...........dezamagire totala


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by